Преглед на водещите новини в спортния печат

2302

Преглед на водещите новини в спортния печат:

 

ЦСКА бие 3:0 пред рекордна публика

 

Преслав Йорданов с гол и три греди, Бранеков също се разписа, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

 

ЦСКА победи с 3:0 Струмска слава в историческия си първи мач във „В” група. Срещата се игра на „Армията” пред рекордните за сезона 7000 фенове. По 6000 запалянковци имаше на срещите от „А” група между Лудогорец и Левски и .сините” с Литекс. Срещата стартира с минута мълчание заради трагичната кончина на сина на президента Росен Плевнелиев. На вратата Янев заложи на опитния Стоян Колев, по двата фланга в защита оперираха Кикарин и Грънчов, а Чорбаджийски и Бранеков действаха в центъpa на отбраната. Очаквано Галчев бе единственият дефанзивен халф, а в тази линия действаха още Цветков, Аясс, Маламов и Александров. На върха на атаката пък бе Преслав Йорданов. Още от началото на мача „червените” подложиха съперника си на натиск, но така и не стигаха до чисто положение. В 9-ата минута домакините пък претендираха за дузпа заради падане на централния нападател Преслав Йорданов в наказателното поле. Само секунди по-късно пак той участва в куриозна ситуация. Първо Йорданов нацели лявата греда и след като топката се върна към него, той я прати в напречната греда. Бившият нападател на Локо (Сф) все пак стигна до гол в 22-ата минута. Тогава една почти безнадеждна топка бе върната към него и той стреля силно в горния десен ъгъл. На почивката треньорът Христо Янев предприе само една смяна, като на мястото на Александър Александров пусна Радой Божилов. 5 минути след подновяване на играта Преслав Йорданов за трети път нацели гредата след удар с глава след центриране на Галчев. Домакините отново контролираха играта, но за разлика от първото полувреме не бяха толкова агресивни и настъпателни. Четири минути преди края на срещата ЦСКА все пак удвои резултата. Галчев подаде към Йордан Йорданов, който прехвърли с глава вра-т а р я Костов. Малко след това доскорошният капитан на Локо (Сф) Александър Бранеков направи 3:0 като попадението отново бе след удар с глава. Петков от Струмска слава пък получи втори жълт картон в последните секунди на срещата.

 

Берое опитоми Славия

 

Славия изпусна отличен шанс да победи Берое и да излезе пак начело в класирането на „А” група. Мачът завърши 0:0 на „Овча купел”, като гостите от Стара Загора играха 90 минути, ако броим и добавеното време, с човек по-малко заради ранен директен червен картон на Елиаш. Това стана в четвъртата минута, когато вратарят Макенджиев сбърка при изнасянето на топката, Ивайло Димитров се устреми към вратата му, а бразилецът го свали с ръце. Елиаш не бе последен в защита, но съдията Ивайло Стоянов прецени, че нападателят се откъсва сам фронтално срещу вратата и изгони халфа на гостите. Въпреки че бяха с човек по-малко, „зелените” бяха близо до гола в 13-ата минута. Тогава Делев изпълни корнер, а Зафиров хубаво обърна с глава топката, но тя отскочи от страничната греда. В 25-ата минута Ивайло Димитров от „белите” нахлу опасно отдясно, но в последния момент Иво Иванов го спря. В 33-ата минута Жуниор Мапуку нахлу в наказателното поле на Славия, но Пиргов го извади от равновесие с тяло. Три минути по-късно Мапуку намери отлично топката с глава, тя отскочи и се удари в напречната греда зад Марио Кирев. В 40-ата минута Ивайло Димитров подаде технично с пета на Петър Атанасов, който обаче стреля слабо в Макенджиев. Две минути преди почивката Мапуку отново изскочи зад „бялата” защита, но стреля от воле с левия крак високо над гредата. На почивката треньорът на Славия Иван Колев пусна в игра Антон Карачанаков и Иван Вълчанов, с което показа, че ще търси победата докрай. Домакините изпълниха няколко фаула отдалеч чрез Карачанаков и Манзоро, които обаче бяха далеч от целта. В 53-ата минута Делев се възползва от грешка на „белите” при изнасянето на топката, но стреля технично покрай гредата. С напредването на минутите натискът на Славия се засилваше, като сериозни пропуски направиха Карачанаков и Манзоро, а вратарят Макенджиев се намесваше отлично. Най-спорният момент бе в 68-ата минута, когато Спас Делев застъпи крака на Карачанаков, който се срина в наказателното поле на гостите, но съдията Стоянов не видя нарушение и не свири дузпа за Славия.

 

9 от Ботев удариха Пирин

 

Ботев (Пд) записа победа с 1:0 като гост на Пирин, въпреки че „канарчетата” завършиха мача с двама души по-малко. Срещата започна предпазливо и първата по-интересна ситуация дойде едва в 15-ата минута, когато играчите на Ботев имаха претенции за игра с ръка в наказателното поле след силен удар на Юсеин. В 17-ата минута пловдивчани откриха благодарение на точен удар с глава на Алекс Колев. 2 минути по-късно „орлетата” опитаха да отвърнат на удара, но шут на Хаджииванов бе спасен блестящо от новия вратар Голас. В 31-ата минута защитникът на гостите Филип Филипов получи втори жълт картон и бе изгонен. Словенският треньор на Ботев Ермин Шиляк реагира като смени по-офанзивния Генов с Лазар Марин, а контузия на Варела малко по-късно го накара да пусне в игра Васев. В 56-ата минута фенове на Ботев хвърлиха димки и двубоят бе прекратен за 2 минути. През това играчите на двата отбора бяха прибрани в тунела. В 69-ата минута Пирин пропусна да изравни резултата след невероятно разбъркване пред Голас. Първо стражът отрази страхотния удар на Наков, а после Якимов не можа да го преодолее. Четири минути преди края на срещата бе изгонен втори защитник на Ботев – Дани Златков. Така Пирин не успя да запише победа и в четвъртия си мач от първенството и оставането на треньора Неделчо Матушев е под въпрос.

 

 

 

ЦСКА бие във “В” група пред 7000 души

 

“Червените” тръгнаха с успех над “Струмска слава”, мачът остана на тъмно, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

 

В истински празник се превърна първият мач на ЦСКА във “В” група през сезона. Повече от 7000 души на “Българска армия” видяха как “червените” спечелиха с 3:0 срещу “Струмска слава”.

 

Преслав Йорданов откри резултата в 22-рата минута, а в края на мача “червените” вкараха още 2 гола. Йордан Йорданов беше точен в 86-ата, а крайното 3:0 оформи Бранеков минута преди края с глава. Час преди началото на мача алеите в Борисовата градина бяха залети от хората, които имаха желание да гледат дебюта на тима във “В” група.

 

Двубоят обаче остана на тъмно, без телевизионно излъчване въпреки договора на Канал 3 за мачовете от “В” група. Както е известно, от телевизията обявиха, че ЦСКА не допуска Канал 3 да излъчва мачовете им.

 

Хората си искат “Левски” и ЦСКА

 

Независимо какво се случва в живота и футбола, публиката си остава най-важният съдник кое си струва да се гледа. И този уикенд отново се доказа, че запалянковците още искат “Левски” и ЦСКА в която и група да играят. Вчера на “Българска армия” имаше повече от 7000 човека, които гледаха дебюта на”червените” във “В” група. Което е показателно, след като в последните години малко стадиони у нас събират и половината от тази бройка. Какъвто и футбол да играят, в която и група да се намират, “сини” и “червени” си остават най-гледани и желани.Това е положението.

 

ФИФА решава казуса с нападателите утре

 

Утре ФИФА има редовно заседание, на което ще бъдат взети решения по казусите на нападателите на „Левски” Атанас Курдов и Умар Диаби. Бившите отбори на двамата „Астана” и „Кошице” не изпратиха жълтите им карти и те все още не са записали официалните си дебюти за „сините”. Тяхната липса накара Стойчо Стоев да преквалифицира в нападател македонеца Денис Махмудов.

 

Още срещу „Монтана” обаче наставникът може да разполага и с Диаби, и Курдов за върха на атаката. Очаква се ФИФА да отсъди в полза на двамата играчи и те да получат служебните си картотеки навреме за двубоя срещу новаците в елита. Срещата е от 20:00 часа в събота на Герена.

 

 

 

 

 

Предложиха Бербатов на Уест Хем

 

Димитър Бербатов е бил предложен на Уест Хем, пише на първа страница вестник “Тема спорт“. Бившият национал е без клуб, след като договорът му с Монако не бе подновен. Сега той си търси нов отбор, а според “Съндей Пийпъл” неговите представители са влезли в контакт с чуковете по повод евентуална сделка. Те търсят нападател, тъй като Енер Валенсия и Анди Керъл са контузени поне до октомври, което ограничава опциите на Славен Билич в предни позиции. Изданието твърди, че Лестър също е вариант пред българина.

 

Миналата седмица Бербатов преговаряше с Астън Вила, но до споразумение не се стигна.

 

Росен Животното: Някой е заплашил Б. М. да му прати прокуратура заради новото дружество

 

Един от популярните привърженици на ЦСКА Росен Петров-Животното каза силни думи пред bTV по повод драмите около картотеките на армейците. Петров даде достатъчно ясни намеци за натиска, който се оказва върху определени личности с цел да се пречи на ЦСКА. В първата част от изказването си Животното говори за внезапния отказ на футболния съюз да регистрира играчите на червените през новото дружество. „За мен това е една политическа пропаганда. В момента се случва жестока манипулация в обществото. Някой е яхнал вълната. Усетиха се, че могат да направят дребна интрижка и феновете на ЦСКА да излязат на улицата. Не им извървя номерът. Сега да започват да обясняват заидо са го направили”, заяви Петров.

 

„Според думи на господин Б. М. били му звъннали и го заплашили: „Ако администрираш новото фК, ще ти пратя прокурори”. Името няма да го назовавам, защото нямам доказателства, нямам запис, да не ми заведат някое дело. Но се е оплакал”, добави Животното и направи обзор какво се е случило по хронологичен ред.

 

„В 16 часа комисията, която трябва да реши казуса с картотеките, се събира в присъствието на господин Ганчев. Дава се гаранция, че мач ще има. Чакат го господин Ганчев в 18 часа да излети в чужбина по бизнес дела. И в 19 часа, в извънработно време, след като ни е обяснено, че тогава не могат да се взимат решения, изведнъж се обявява ново 20! Не може през новото дружество. За-що? Защото някой се обадил на господина и му казал, че ще му прати прокуратура. Нека сега да му се прати прокуратура да провери законно ли той не е разрешил на ЦСКА да играе с това ново фК и ако той го е направил на своя глава и е незаконно… Защото той със сигурност не е юрист и не знам как така го е решил сам. Няма юридическо образование. Може да е прочел някоя друга книга, но със сигурност не е юрист. Та той да обяснява на прокуратурата защо го е направил”, добави Животното. „Кой му се е обадил… Откъде да знам. Той казва, че му се обажда… Кой? Кой? Кой? Това е въпросът. Някой!”, каза още Росен Петров.

 

Бранеков: Мечтая да завърша кариерата си тук

 

Единият от голмайсторите Александър Бранеков заяви, че е изпълнил мечтата си, като се е завърнал в ЦСКА. “Казвал съм, че мечтата ми е да съм в ЦСКА, да си изкарам и завърша кариерата тук. Радвам се, че бихме категорично, даже вкарахме малко. Надявах се и аз да се разпиша и съм щастлив, че успях. Мотивацията във всеки мач трябва да ти е на топниво и гледам да давам пример. В някои от нас може и да е имало напрежение. Доста от момчетата не са играли пред толкова много публика. Не бяхме перфектни, има какво да се желае, но като цяло стартът е добър и спечелихме категорично”, каза Бранеков след мача.

 

Друг от авторите на гол – халфът Йордан Йорданов, който се появи като резерва, пък заяви: “При мен нямаше притеснение. Чувството да играя за този клуб е велико. Много съм радостен, че вкарах още в първия си мач. Публиката ни е номер едно”, каза дошлият от Миньор Йорданов.

2302