Националите остават сред най-големите слабаци на Европа

Националият ни отбор по футбол запази позицията си в световната ранглиста на ФИФА. “Трикольорите” са на незавидното 96-о място със същия актив, както преди месец – 354 точки,sportni.bg

Това се обуславя от липсата на мачове на национално ниво през последния април. Затова и разместванията не са големи.
Тревожна е обаче задалата се тенденция да сме сред най-слабите отбори на Стария континент. По-голямата част от европейските тимове са напред в класацията.

След нас са само 13 тима. При това, доскоро повечето от тях бяха определяни като абсолютните аутсайдери на континентално ниво.

Единствените европейски тимове след България са Македония, Северна Ирландия, Азербайджан, Фарьорските острови, Люксембург, Лихтенщайн, Исландия, Кипър, Казахстан, Молдова, Малта, Сан Марино и Андора.

Шанс за отлепяне от това дъно или за нов срив националите ще имат в края на този месец. На 26 май играем с Холандия, а три дни след това и с Турция.

При победи или поне равенства срещу тези съперници, вероятността за изкачване е голяма. При загуби можем да изхвърчим дори от Топ 100 и да се наредим още повече в миманса.

Иначе от съперниците на България в предстоящите световни квалификации най-напред е Дания. “Червения динамит” е на 10-ата позиция, а само две по-надолу е Италия.

Чехия е на 26-о място, а смятаният доскоро за аутсайдер тим на Армения е 47-и. Най-зле е Малта, чийто национален отбор е едва на 150-ото място.