Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Левски би Монтана и влезе в тройката

Божидар Краев вкара двата гола за “синята” радост, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Левски победи Монтана с 2:0 и се качи на трето място във временното класиране на „ А ” група. И двата гола за успеха вкара Божидар Краев, който се възползва от чудесни асистенции на Джереми Де Ноойер и дебютиралия Атанас Курдов. „Сините” надиграха съперника си след почивката, когато натискът им стана неустоим. Монтана обаче се държа повече от достойно, като удари три греди на „Герена” чрез Георги Ангелов, Атанас Илиев и Иван Михов.

Тодор Батков изгледа успеха от трибуните.

Аниете подписа с Нефтчи Баку, ще взима четворна заплата

Любимецът на феновете на Левски Антонио Аниете няма да играе на „Герена”. Испанецът, който стана голмайстор на „А” група миналия сезон, подписа за една година с азербайджанския Нефтчи Баку. Голаджията отдавна беше казал на „сините”, че не иска нов договор с Левски, но на „Герена” все пак таяха надежди, че може да се върне. Спортният директор Георги Иванов обяви в петък, че никога не е ставало дума Аниете да се връща на стадион „Георги Аспарухов”. Причината за това е една – пари. Испанецът искаше да играе за висока заплати и именно заради това избра Нефтчи. В Азербайджан Антонио ще взима четири пъти по-голяма заплата от тази, която получаваше на „Герена”.

Припомняме, че Аниете беше единственият футболист, на който Гонзо предложи нов договор при подобри условия. На всички останали играчи на „сините” им бяха намалени заплатите.

Италианци пак дойдоха за Божидар

Италиански мениджъри за пореден път бяха на „Герена”, за да гледат на живо младата звезда на Левски Божидар Краев! Халфът вече около година е следен под лупа от няколко представители от Ботуша. Той дори имаше реален шанс да

бъде продаден по време на лятната пауза, но офертите за него не задоволиха ръководството на Левски.

Припомняме, че 17-годишният Божидар Краев изкара последователни проби в италианския гранд Ювентус и при милионерите от Манчестър Сити. Ръководството на „Старата госпожа” хареса качествата му, но не се стигна до трансфер. Шефовете на клуба се разочароваха от факта, че младокът има професионален договор с Левски и ще трябва да плащат за правата му.

 

“Левски” удари “Монтана” 2:0 на Герена

Новаците на три пъти удряха гредите на Боян Иоргачевич, “сините” в тройката, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

“Левски” записа първа домакинска победа от началото на сезона, след като надви “Монтана” с 2:0. В герой се превърна Божидар Краев, който вкара и двата гола в рамките на 8 минути. Младокът се разписа в 59-ата и 67-ата мин. “Сините” обаче не стигнаха никак лесно до успеха, след като “Монтана” изигра много силно първо полувреме, но на два пъти гредите бяха най-верен помощник на Боян Йоргачевич. След почивката “сините” тотално доминираха на терена, а “Монтана” още веднъж удари гредата. В началото на второто полувреме гол на дебютанта със синия екип Атанас Курдов беше неправилно отменен заради несъществуваща засада. С втората си поредна победа “Левски” се изкачи на 3-тото място в класирането с 8 точки. “Монтана” е с 5 и заема 6-ата позиция.

Асенов шампион на Европа

Даниел Асенов спечели титлата в категория до 52 кг на европейското първенство по бокс в Самоков, след като надигра с 3:0 съдийски гласа (30:27, 30:27, 30:27) Мохамед Али (Вбр). Тайсъна, както е известен боксьорът от с. Кукорево, беше по-активен и точен през цялото време и пречупи упоритата съпротива на британеца. Така 18-годишният Асенов взе реванш от Али за загубата на финала на европейското за младежи миналата година и стана първият българин с европейска титла след Кубрат Пулев от Ливърпул 2008.

Премиерът обеща ремонт и на “Тича”

Държавата ще отпусне средства за ново тревно покритие и изграждане на осветление на стадион “Тича” във Варна. Това обеща премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в града. Борисов и министърът на транспорта Ивайло Московски откриха официално новопостроената сграда на бреговия център във Варна. В него е разположен оперативен център за управление на морския трафик – VTS Center Varna, който наблюдава и насочва корабния трафик в морските пространства северно от нос Емине В присъствието на старши треньора на футболния клуб “Черно море” Никола Спасов и капитана на отбора Мишо Венков Борисов обеща, че за стадиона ще бъдат отделени средства, защото “да се играе мач при 35-36 градуса от 18 часа не е работа”. “Правим това за отбори, които доказват, че работят сериозно и имат възходящо развитие. Отборът на “Черно море” за няколко месеца спечели две купи и именно заради това ще им помогнем в изграждането на спортната база. Ще помагаме и на други спортни клубове, които доказват, че работят сериозно и искат да се развиват”, заяви Борисов, който не посочи каква конкретна сума ще бъде отделена от кабинета. По думите му обаче правителството има тази възможност заради преизпълнението на приходите в бюджета. Стадионът на “Черно море” е известен с най-лошото състояние на терена от всички отбори в “А” група. Когато завали дъжд, отборите играят в поле от кал. По думите на спортния министър Красен Кралев става въпрос за около 1 милион лева. Той допълни, че средствата ще бъдат осигурени в рамките на тази година, а изпълнителят на подмяната на тревното покритие и изграждането на осветлението ще бъде избран с обществена поръчка. От няколко години има проект за построяването на нов стадион на “Черно море” на мястото на стария “Юрий Гагарин”, за който общината участва с терен в смесено дружество с “Химимпорт”, но след няколко промени на проекта дори не е направена първа копка.

 

Тайсъна наби Мохамед Али и е европейски първенец

Победих с последни сили, призна Даниел Асенов, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Даниел Асенов победи по точки Мохамед Али Във финалната среща в категория до 52 килограма на европейското първенство по бокс в Самоков. 18-годишният българин успя да наложи своя стил на игра срещу по-високия с цяла глава британец. Той непрекъснато скъсяваше дистанцията и нанасяше точни удари, предимно крошета. Така Тайсъна, както е прозвището на Асенов, успя да спечели първите два рунда с единодушно решение на съдиите – 10:9 в първия рунд и 20:18 след втория. В третия рунд Али се опита да обърне мача, но без успех. Секунди преди края на финалната среща Даниел Вдигна триумфално ръце и поздрави публиката в “Арена Самоков”, а след това изчака реферът Денис Попов от Русия да вдигне ръката му – победа по точки с пълно съдийско единодушие – 3:0 (29:28, 30:27, 29:28).

“Чувствам се невероятно. Бях страшно уморен, но публиката ме надъха и с последни сили успях да победя. Слушах треньорите си през цялото време. Те ми помогнаха много, все едно ме управляваха с дистанционно. Винаги има какво да се учи, направих много грешки. Щастлив съм, че ще участвам на световно, където мога да взема квота за Олимпиада”, заяви Асенов пред микрофона на БНТ.

Така българският национален отбор приключи участието си на 41-ото европейско първенство по бокс с актив от 5 медала – 1 златен и 4 бронзови – Тинко Банабаков (категория до 49 кг), Елиан Димитров (до 60 кг), Тервел Пулев (до 91 кг) и Петър Белберов (над 91 кг). Това е и най-успешният континентален форум за лъвовете от 2006-а насам, когато в Пловдив бяхме с баланс 1-2-2. Борис Георгиев (64 кг) взе злато, Детелин Далаклиев (54 кг) и Спас Генов (69 кг) останаха със сребро, а Алексей Шайдулин (57 кг) и Кубрат Пулев (+91 кг) се задоволиха с бронз.

Сребро за ансамбъла

Българският ансамбъл спечели сребърен медал в многобоя на Световната купа по художествена гимнастика в София. Грациите ни получиха 18.000 на съчетанието с обръчи и бухалки. По този начин успяха да изпреварят състава на Беларус след много оспорвана битка. Момичетата на Ина Ананиева взривиха препълнената “Арена Армеец”. Всички зрители станаха на крака, за да аплодират страхотното съчетание.

Ансамбълът ни в състав Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова, Михаела Маевска и Хрис-тияна Тодорова завърши надпреварата в многобоя с общ сбор от 35.800 точки. След първия състезателен ден и съчетанията с пет ленти нашите момичета деляха втората позиция с Беларус.

Двата тима получиха абсолютно еднакви оценки (17.800), дори за изпълнение и трудност.

Златото грабна Русия с общ сбор от двете изигравания 36.950 точки. На трето място остана съставът на Беларус с 35.700 точки, а шестицата допълниха Израел, Япония и Украйна, финалите на отделните уреди са днес от 15:00 до 18:30 часа.

Йоргачевич се разбра да остане на „Герена”

Левски е на път да обвърже с нов договор един от титулярите си, разбра “Тема Спорт”. Това е сръбският вратар Боян Йоргачевич. ЗЗ-годишният страж има контракт с клуба до края на настоящия сезон. Той обаче вече е имал среща с ръководството, на която е постигнал устно споразумение да преподпише. Засега не е ясно кога точно ще се случи това и какъв ще бъде срокът на новия му контракт, но най-вероятно споразумението ще бъде за още два сезона, тоест до 2018 година, когато Иоргачевич ще бъде на 36. Преди време мениджърът на вратаря Урош Голубович заяви, че Иоргачевич е отклонил оферта от Динамо Букурещ, тъй като иска да се отблагодари на Левски и е готов да остане дори до края на кариерата си на “Герена”. Сърбинът пристигна в клуба през зимната пауза като свободен агент. Той бе взет от спортно-техническия директор Георги Иванов за конкуренция на крайно неубедителния Пламен Илиев. Интересното е, че Боян не бе пазил близо година, след като през януари 2014 се бе разделил с турския Ерджиеспор. В първите месеци Иоргачевич бе втори избор на Стойчо Стоев, но постепенно се превърна в титуляр. Това бе и една от причините Пламен Илиев да поиска да си тръгне от Левски и да премине в румънския Ботошани. До момента Иоргачевич, който е преминал през Рад Белград, Динамо Панчево, Гент, Брюж и Ерджиеспор, има 17 мача за сините във всички турнири (б.а. – включително и вчерашния с Монтана). В момента сърбинът на практика е без алтернатива под рамката, тъй като другите два варианта пред Стоев – Александър Любенов и Николай Кръстев, нямат почти никакъв опит в А група. В близките дни пък на “Герена” очакват развитие около преговорите с чуждестранно крило, както и с Либан Абди, който все още опитва да разтрогне договора си с Ризеспор.