Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Лудогорец разкъса „орлетата“

Кешерю с два гола и две греди за 3:0 срещу Пирин в Благоевград, Александър Василев също вкара за първи път в елита, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Лудогорец показа, че смяната на Бруно Рибейро вече дава своите резултати. Шампионите изиграха може би най-убедителния си мач от началото на сезона и не оставиха никакви шансове на Пирин в Благоевград. Едуард Ераносян отново не се поколеба да пусне като титуляр последното ново попълнение в тима – Клаудиу Кешерю. Румънският централен нападател оправда напълно доверието с много силни изяви. Още в 16-ата минута разградчани можеха да открият. Козмин Моци се включи при статично положение пред вратата на домакините и бе изпуснат от защитата. С глава румънецът прати топката в земята, а след това тя се отби от напречната греда. Отговорът на Пирин бе и единствената ситуация, при която шампионите бяха поставени под напрежение през първата част. В 19-ата минута първо Стилиян Николов стреля от границата на пеналта, но шутът бе блокиран с тяло от защитник, Еденилсон също се пробва, а след това и Илия Карапетров имаше възможност да бие, но прати топката в аут. След това Марселиньо изведе отлично Кешерю сам срещу вратаря. Нападателят преодоля Костов с майсторски удар, но топката се отби от страничната греда. Тя обаче попадна в Александър Василев, който с техничен удар вкара дебютното си попадение в елита и откри резултатът. След грешка при изнасянето на топката от страна на домакините Лудогорец стигна и до втори гол. След асистенция с рамо на започналия като титуляр на мястото на Препе-лица Абел Анисе, Кешерю пак се озова очи в очи с младежкия национал на вратата на Пирин и без забавяне прати топката в мрежата. Точно преди почивката можеше да падне и трети гол. След корнер Александров и Моци връхлетяха към топката, но домакините избиха, а при добавката малко точност не стигна на Светльо Дяков. Пирин излезе твърдо решен да сложи край на тежката си серия без попадение, която продължава вече 485 минути и затрудни максимално Борян в първите минути на второто полувреме. Сърбинът с канадски паспорт обаче показа висока класа. Той отби от голлинията удар на Маркиньос след центриране от фаул, при който феновете се опитаха да го заслепят. В ситуацията имаше и засада. После Тошев стреля, но стражът се справи. Следващата ситуация бе в полето на Пирин, когато отново гредата помогна на домакините след удар на Кешерю. Румънецът обаче бързо се коригира и след пробив и отлична асистенция на Мисиджан се разписа за втори път. В 60-ата минута Тасев, които на моменти надиграваше миналия през Сантос Сисиньо, отправи силен удар. Борян го блокира, но Тошев притича да добави. Стражът обаче пак стигна първи до топката и изчисти. Мачът още повече се откри и предложи качествено шоу за зрителите. Кешерю се размина с хеттрик, след като бе оставен непокрит пред малкото наказателно поле, но с глава прати топката над вратата. Джоди Лукоки направи двоен пропуск срещу Краси Костов в 75-ата минута. Вратарят отрази и двата удара на влезлия като резерва конгоанец. До края имаше още няколко интересни положения, но резултатът остана непроменен.

Владо Стоянов закъсня за Благоевград, ще плаща глоба

Вратарят на Лудогорец Владислав Стоянов си навлече гнева на треньора Едуард Ераносян. Стражът е бил свален от автобуса на тръгване от Разград за двубоя с Пирин,тъй като е закъснял с няколко минути, съобщи „Блиц”. футболист номер 1 на България за 2014 г. е останал шокиран от действието на Ераносян, тъй като До момента нито един о т предишните треньори не си е позволял да направи подобно нещо. Както е известно, Стоянов е сред лидерите на Лудогорец и един от играчите, които се представиха изключително силно по време на европодвизите в предишните два сезона. Вратарят се е извинил на Ераносян за постъпката си и е обещал това да не се повтаря повече. Въпреки всичко обаче Стоянов ще отнесе глоба от ръководството. Наскоро националът си навлече гнева на хората в Разград с интервю, в което защити португалският треньор Бруно Рибейро. който е с основна вина за трагичното начало на сезона и в момента от Лудогорец се чудят как да прекратят договора с него. Според Стоянов Рибейро е трябвало да остане начело на „орлите”, защото е мъжкар. Освен това той си позволи да критикува някои от новите футболисти. „Някои хора не знаят защо са дошли тук. И след отпадането от Милсами. лошия старт, изгубената Суперкупа, те си мислят, че нищо не се е случило. Но тези. които сме от повече време, го осъзнаваме”, заяви преди няколко дни Стоянов.

Георги Марков: Искам късметът на Славия този път да е с нас

Георги Марков, който от около месец се зае със спортните въпроси в Ботев (Пд), е категоричен, че отборът му има нужда и от намигване на съдбата, за да стигне до резултатите, които всички в клуба, и по трибуните искат. „Във футбола не може и без шанс. Той ни обърна гръб в предишния мач със Славия. Те ни вкараха с един удар и ни биха. Освен това, този Ивайло Димитров такъв гол сигурно няма да вкара до края на кариерата си. И това обаче го има и сме длъжни да гледаме напред. Дано този път ние да извадим подобен късмет”, обяви бившият национал. „Мисля, че играчите и треньорският щаб работят сериозно. Готвим се за един тежък мач, в който има доста традиции и заряд. Със сигурност ще търсим максималното от двубоя в Стара Загора и не мислим толкова, как да спираме съперниците, а как да покажем най-доброто от себе си. Ермин Шиляк има крайната дума за състава. Не знам кой къде ще играе, но който и да избере, трябва да осъзнае, че изискванията към Ботев са сериозни и във всеки мач трябва да има пълно себераздаване”, допълни Марков.

 

С 3:0 в Благоевград “Лудогорец” отвя лесно “Пирин”

Кешеру качи разградчани на върха с два гола, искат оставката на Матушев, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

“Лудогорец” отвя като вихрушка новака в елита “Пирин” с 3:0 в Благоевград. Разградчани, чийто титулярен вратар Владо Стоянов бе оставен на пейката, бяха по-добрият отбор през всичките 90 минути. Гостите поведоха в резултата с красив гол на младия Александър Василев в 20-ата минута. След това дойде и времето на новия нападател Клаудиу Кешеру. Румънецът удвои в 35-ата минута с хубав изстрел по земя. През втората част Кешеру вкара втория си гол след час игра за крайното 0:3. След тази победа “Лудогорец” се качи временно на върха с 13 т. от 6 мача преди утрешния двубой между “Славия” и “Литекс”. Феновете на “Пирин” след края на мача започнаха да викат “Оставка” по адрес на треньора Неделчо Матушев. Благоевградчани записаха пета поредна загуба и имат само точка след отминалите шест кръга.

“Левски”: Божидар Краев струва 2 млн. лв. за сега

18-годишният Божидар Краев струва 2 милиона лева, определиха от “Левски”. Крилото на “сините” е обект на интерес от половин дузина европейски отбори, но от Герена нямат намерение да се разделят с младата си звезда при първата постъпила оферта. “7 дни спорт” разбра, че предложения за Краев ще бъдат разглеждани сериозно само ако са над 1,5 милиона лева. “Сините” са решили да тръгнат по нов път за родния футбол в последните години, с който да докажат, че българските футболисти не струват по-евтино от сръбските, които напоследък се котират като най-скъпите на Балканите.

От “Левски” твърдо смятат, че един 18-годишен сърбин с половин сезон в “Партизан” или “Дървена звезда”, не струва по-евтино от роден кадър с цяла година като титуляр със синята фланелка. Щом появилият се вчера на футболната сцена Краев днес струва 2 милиона лева, значи от Герена заявяват две много важни неща. Първо, те вече са начертали пътя, който искат да следват, и той е правилният. За “Левски” вече е много по-важно да изкара един голобрад юноша от школата си и за няколко месеца да го превърне в титуляр. А още няколко месеца по-късно той да струва 1 или 2 милиона лева. “Левски” вече се отказа от чужденците, които взимаше за 1 милион евро, а година по-късно се опитваше да разкара за 300 хиляди. И за това”сините” са на правилния път, те вече имат идея как да развият школата и клуба си.

Второто важно нещо, което “Левски” прави, е да покаже на 16 – 17-годишните младежи, че днес са в общежитията на Герена, но съвсем скоро към тях може да се обръщат с господин 2 милиона. “Левски” намери правилния път за себе си и се опитва да го покаже и на останалите. От началото на сезона “сините” доказват, че родните 20-годишни футболисти не са нищо по-малко от чужденците, които идват за по 1-2 милиона евро и искат да приберат още толкова като заплати. На Герена юношите не играят за пари или за това след година-две, когато си тръгнат, да кажат, че някога са били част от “Левски”. Такива в “А” група има много и всеки ден се оплакват, че не са получили шанс на времето. “Сините” вече виждат грешките си от миналото и се стремят да ги поправят. Затова и Божидар Краев е определен за непродаваем до следващото лято. Зимните оферти за него (защото бъдете сигурни, че такива ще има) дори и за споменатите милион и половина-два, няма да бъдат приети. На Герена вече ценят това, което имат, и знаят колко скъпо е то. В “Левски” са наясно и че всеки мач, всяка асистенция и всеки гол ще продължат да вдигат цената на Божката Тук не става въпрос за сре-бролюбие и за това с един трансфер зад граница да се опиташ да си осигуриш половината бюджет за следващия сезон. Става въпрос за неща, които са основни за младите футболисти и за техния клуб – те да се развиват заедно и да излязат зад граница тогава, когато са готови, и да бъдат част от мъжкия състав на новия си клуб, а не да бъдат пращани под наем или във втория отбор. От това няма смисъл. Така талантите ни се похабяват. А високата цена, която “Левски” сложи на Божидар Краев, е показателна и за още нещо – нито клубът се чувства готов да се раздели с него, нито младокът има намерение да бърза и да изоставя тези, които са му дали големия шанс във футбола. Затова и останалите деца в школата на “Левски” гледат с надежда това, което се случва с отбора от началото на сезона. Краев, останалите младоци в състава на Стойчо Стоев и политиката, която ръководителите в клуба водят, са доказателството, че “Левски” иска да тръгне по нов път, който, колкото и да е труден, ще донесе така желаните успехи.

Думанов прехвърля акциите на клуба на сдружението

Изпълнителният директор на “Локомотив” (Пд) д-р Константин Думанов, за когото в четвъртък сензационно стана ясно, че държи 96% от акциите на клуба, ще ги прехвърли официално на сдружение “Бъдеще за “Локомотив”. Вчера стана ясно, че дяловете най-вероятно са попаднали на името на Думанов след грешка на една от счетоводителките в клуба и недоразумението ще бъде поправено в близките дни. Също така той ще бъде възстановен на поста изпълнителен директор в “Локомотив” през следващата седмица, когато бъдат внесени документите от провелото се общо събрание на 30 юли. Както е известно, забавянето на тези документи даде основание на Велин Терзиев и Димитър Ботушаров да уволнят Думанов от поста му в четвъртък. Процедурата по внасянето на въпросните документи се е забавила, за да може анонсираните нови собственици да впишат директно новия борд на директорите, който те сами ще изберат.

Очаква се новите силни хора на Лаута да влязат в клуба официално през следващата седмица.

 

ЦСКА призова феновете да не обиждат политици

Ръководството на ЦСКА разпространи декларация до медиите, чрез която моли феновете на отбора да не намесват в скандиранията си имена от обществено-политическия живот на страната, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

“Уважаеми армейци, ръководството на ЦСКА е безкрайно благодарно за вашата безрезервна подкрепа, която оказвате в най- трудния момент от историята на славния ни любим отбор. ЦСКА е повече от клуб, но никога не е участвал и няма да участва в политически акции. Призоваваме всички запалянковци да продължават да идват на стадиона, да подкрепят отбора, да пеят песните и все така да бъдат 12-ият играч на ЦСКА. Но ние – ръководството, играчите и служителите в клуба, ви молим да не намесвате в скандиранията си имена от обществено-политическия живот на страната. Подобни действия не са част от великата идея ЦСКА и няма как да бъдат!

Нашият клуб не се интересува от политически борби. Имаме изключително трудна и амбициозна задача да стабилизираме ЦСКА след дълги години на лошо управление. И заедно с вас ще го направим. С много любов, вярност и непоколебимост. Вече 67 години ЦСКА е над политическите игри, такъв трябва да остане.

Очакваме всеки, който носи червената идея в сърцето си, да бъде в неделя в 18:00 ч. на стадион “Българска армия”, футболната арена е нашата трибуна. Нямаме друга и не искаме друга”, се казва в декларацията на ръководството на ЦСКА.

Чепинец шокира Левски и вади душата на ЦСКА

ЦСКА ще изиграе утре на “Армията” следващия си шампионатен мач в Югозападната В група срещу Чепинец Велинград. Съперникът на червените тръгна силно в шампионата и записа две победи – с 2:1 над Беласица като гост и 1:0 у дома срещу Вихрен. “В нашия отбор има всякакви – хора със собствен бизнес, шофьори, служители по магазините… Колективът е най-силното ни оръжие. Гостуването на ЦСКА е мач, в който всеки може да се докаже. Съперникът е от друго измерение, но съм подготвил някои капани”, казва треньорът на Чепинец Атанас Стоилов.

Нека обаче се върнем 37 години назад, защото през 1978 г. Чепинец постига истински подвиг в турнира за Купата на Съветската армия. Скромният отбор от Велинград, който се представя неубедително в Южната Б група, елиминира действащия шампион и носител на купата Левски, с което се ражда рефренът “Кой предаде Левски? Чепинец!”, а впоследствие на 1/2-финалите е на косъм от това да екзекутира и ЦСКА!

През онзи сезон Чепинец има съвсем скромни възможности, като завършва 13-и в Южната Б група, която е в състав от 20 отбора. Чепинец редовно е в долната половина на таблицата. Но в турнира за Купата на Съветската армия постига героизъм след героизъм. Отборът елиминира последователно втородивизионните Ботев Ихтиман с 4:2 и Етър с 4:3, а на осминафиналите му предстои двубой с елитния Сливен. Войводите губят с 0:1, но в 80-ата минута започват скандали. Цонко Симеонов е изгонен, а капитанът на Сливен Николай Арабов събаря рефера на земята. Войводите напускат терена, мачът е прекратен. Следват жестоки наказания – служебно 4:0 за Чепинец, Сливен е изваден за 5 години от турнира, Арабов остава извън игра за година…

Жребият към велинградчани обаче е по-тежък и от санкциите на Сливен – съперник на 1/4-финалите се оказва Левски – шампионът и действащ носител на купата! Кой би предположил, че скромният Чепинец има някакви шансове срещу сините?

Двубоят между двата отбора е на 18 февруари 1978 г. на неутрален терен в Карлово. Шефът на Левски Иван Вуцов отсича – няма как да сме в един хотел с Чепинец. Велинградчани се местят без протести в Сопот. В деня на мача от 11:00 часа двата отбора се събират пред паметника на Васил Левски. Капитаните Кирил Ивков на Левски и Никола Кьосов на Чепинец поднасят венци. В лагера на втородивизионния тим цари спокойствие. А шофьорът на автобуса Никола Големеев казва на тръгване за Карлово – “Имам чувството, че ще спечелим с дузпи”…

Стадионът в Карлово се пръска по шефовете, на трибуните има 16 000 зрители. Чепинец влиза без страх в срещата и реди пропуск след пропуск. Сините подхождат надменно. Вкарват ранен гол чрез Иван Тишански в 16-ата минута от над 30 метра и това ги успокоява още повече. Но… високомерните в тази среща звезди на Левски сами си вкарват главата в торбата. Попарени са в самия край на редовното време. В 87-ата минута Николай Сестримски-Панса вкарва прекрасен гол, прехвърляйки Стефан Стайков – 1:1. Следват продължения! В тях кошмарът за Левски става пълен. Стефан Аладжов на два пъти чисти топката от гол-линията след удари на Сестримски и Благов. Но истинският син ужас настава при дузпите.

Велинградчани са като хирурзи не пропускат нито един удар, вкарват всичките си пет изпълнения. Резервата Димитър Енчев от Левски удря гредата, а шутът на Воин Войнов е спасен от стража Тодор Филипов и… Левски е елиминиран! Пълен шок! Публиката, подкрепяща втородивизионния тим, навлиза на терена, треньорите на Чепинец Чолев и Илинов са хвърляни във въздуха. Велинград празнува цялата нощ. Еуфорията е огромна.

Жестокият жребий обаче се затвърждава – следва полуфинал с ЦСКА. Двубоят е насрочен за 10 май 1978 г., а БфС определя мачът да се играе на “Васил Левски”. На 6 май Чепинец излиза за първенство срещу Розова долина Казанлък. Мачът завършва 2:2, след като велинградчани са водили с 2:0. През нощта двете греди на стадиона са отрязани. Оставено е и послание – “Днес гредите, утре главите”

Ръководството веднага освобождава треньора Борис Чолев. Подготовката за полуфинала с ЦСКА се води от помощника му Христо Илинов, а от Ботев Пд за консултанти са повикани Иван Глухчев и Виден Апостолов. Тримата стягат отбора за сблъсъка с армейците, тренират и дузпи. И ЦСКА за малко да бъде унижен.

В самия мач Чепинец предимно се отбранява. Червените редят пропуски, но в редовното време не успяват да преодолеят отличната защита на велинградчани

– 0:0 и продължения. Звездата Спас Джевизов е подмятан по целия терен от капитана Кьосов, за капак се и контузва. Георги Денев-Кучето обаче съумява да изработи спорна дузпа в 115-ата минута! Божил Колев е точен за 1:0. Чепинец обаче се хвърля на щурм и изравнява. В последната 120-а минута е отсъден фаул на границата на наказателното поле. Орлин Кадьов не прощава -праща топката право в мрежата на Борис Манолков – 1:1, и Чепинец ще бие дузпи и срещу ЦСКА.

В списъка на велинградчани се прави промяна, като вместо заменения Сестримски като пети изпълнител е записан вратарят Тодор Арсов. Този път шансът изневерява и той пропуска. Божил Колев, Никола Христов, Цецо Йончев и Георги Денев бележат за ЦСКА, а Кадьов, Филипов и Иванов са точни за Чепинец. Така армейците отиват на финал срещу Марек. Армейците обаче губят с 0:1 с гол на Севдин от 30 метра в 30-ата минута за 30-ата годишнина на ЦСКА! Това е и единственият значим трофей на Марек.

Елиминацията на Левски и канските мъки, причинени на червените, пък остават най-ярката звезда в историята на Чепинец. На следващата година отборът постига и най-големия си успех за първенство – завършва 3-ти в Южната Б група, но никога не играе в елита. Е, утре велинградчани ще могат отново да се изправят срещу ЦСКА. И макар и във В група, тръпката ще е все така уникална! Но каква ти В група – където е ЦСКА, там е елитът и в неделя на “Армията” Чепинец ще се почувства като част от него.

 

Тони Велков пое Локо Сф

Антон Велков ще Води новия Локо София в А областна група София-Север. Това обяви Бойчо Величков, който е изпълнителният директор на дружеството фК Локомотив София 1929. То бе официално регистрирано вчера. “В понеделник на пресконференция ще представим треньора Велков и играчите”, заяви Величков. Основна част от издръжката ще се осъществява от бизнесмена Иван Василев.

Железничарите ще стартират участието си в А областна група на 5 или 6 септември с гостуване на Надежда Доброславци. Общо отборите ще са 12, като другите участници са Изтребител Иваняне, фк Банкя, Спартак Подгумер, Сокол Бенковски, Сокол Негован, Левски Чепинци, Въстаник Войняговци, фк Кремиковци, Вихър Требич и София-спopт.