Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

0:0 и 18 арестувани в Битката за Тракия

Битката за Тракия между Берое и Ботев завърши 0:0 и с 18 арестувани, пише напърва страница вестник “Меридиан мач“.

Хулиганският бой се разрази в центъра на Стара Загора между 30-ина запялянковци на гостите и още толкова ултраси на „зелените”. Сблъсъкът е бил уговорен по-рано в социалните мрежи, като ултрасите на Ботев са били от фракцията „Центрум Крю”, а тези на Берое – от „Зара Бойс”. Полицията арестува 8 фена на Ботев и 10 на Берое. Пловдивчани дори заплашиха, че мачът няма да започне, докато не бъдат пуснати от ареста задържаните им приятели. Според информациите един фен е бил приет в болницата с прободни рани.

Черно море би Монтана с красив автогол

Черно море взе първа победа в шампионата на собствения си стадион „Тича” с минималното 1:0 над Монтана. Така варненци тръгнаха да обръщат тенденцията да играят по-добре при гостуванията си от началото на сезона. С успеха си Черно море вече събра актив от 8 точки и изпревари съперника си във временното класиране.

Въпреки тоталното си превъзходство „моряците” с лека ръка пропуснаха поне 5-6 чисти положения и успяха да отбележат само едно попадение, което беше дело на защитника на гостите Ангел Георгиев, отбелязал в собствената си врата. Още в седмата минута Черно море можеше да открие, но отлично игралият вратар на гостите Христо Иванов изби последователно удари на Матиа Курьор и Стенио. Черно море притисна съперника и в 16-ата минута Венков нахлу отляво, но шутира неточно в аут. Пет минути по-късно Бурабия беше изведен отляво, би ниско и остро, но стражът на гостите бе на мястото си и изби в корнер. В 25-ата минута Живко Петков направи поредния пропуск за „моряците”. Таранът се измъкна сам срещу Иванов, нахлу в пе-налта, но ударът му беше отразен от вратаря. Първото положение за гол в полза на гостите дойде в 41-вата минута. След центриране отдясно Сергей Георгиев бе оставен непокрит до точката на дузпата, но ударът му с глава излезе в аут.

Второто полувреме започна с по-активна игра на Черно море и това даде резултат. В 51-вата минута Бурабия центрира и защитникът на Монтана Асен Георгиев в опит да изчисти топката с глава си отбеляза красив автогол – 1:0. В 63-ата минута отново Сергей Георгиев беше изведен на чиста позиция от Здравко Лазаров пред вратата на Черно море, но ударът му мина покрай гредата. Само в рамките на 2 минути Вилян Бижев от Черно море пропусна да покачи резултата. Първо нападателят проби добре, отправи мощен удар, вратарят отклони топката и

тя срещна гредата. След това Курьор поднесе топката на

Бижев, но ударът му почти на празна врата излезе в аут. Дебют за домакините направи 19-годишният нападател Кристиян Неделчев.

Стойчо Стоев захапа Ераносян за титлата

Старши треньорът на Левски Стойчо Стоев оспори мнението на новия наставник на Лудогорец Едуард Ераносян, които не вижда „сините” сред претендентите за титлата. Едо обяви това след победата над Пирин в петьк. „Явно той си има такава представа и виждания за отбора на Левски. Мисля, че греши. Първенството е дълго, а Левски тепърва се развива”, обяви Стойчо.

 

“Литекс” ще се връща на върха срещу “Славия” 

Георги Петков се завръща за “белите”, Реге дава шанс на Станоев, пише вестник “7 дни спорт“.

Славия и “Литекс” се изправят един срещу друг днес на “Овча купел” в мач, който противопоставя първите два тима в класирането на “А” група до преди 48 часа. Преди победата на “Лудогорец” над “Пирин” ловчанлии бяха окупирали върха с 11 точки, на една пред “белите”. Днес тимът на Лауренциу Регекампф ще се опита да си върне първото място, докато “Славия” има амбициите да се изравни по точки с “Лудогорец” и да нанесе първа загуба на “оранжевите” от началото на сезона.

Наставникът на “белите” Иван Колев ще върне на вратата опитния капитан Георги Петков, който се възстанови от контузията си през седмицата. В титулярната единайсеторка ще се завърне и Петър Атанасов, който остана на пейката при победата над “Ботев” (Пд) в миналия кръг. Той ще заеме мястото на младия Владимир Семерджиев. Атанасов ще играе зад голмайстора на отбора и на “А” група Ивайло Димитров. По крилата ще са Жереми Манзоро и Антон Карачанаков. В средата на терена Колев ще продължи да залага на двойката Мартинов – Карабельов. В “Литекс” Лауренциу Регекампф има една дилема и тя е свързана с това кой да партнира на Никола Колев в средата на терена. Очаква се румънският специалист да се спре на младия Красимир Станоев, който неизменно получаваше шанс в първите 5 кръга от сезона. Бьорн Йонсен ще води атаката на “оранжевите”, а по крилата ще са Данило Асприля и Арсенио Нунеш.

Мапуку си взел болничен

Конгоанският нападател Жуниор Мапуку, който разпали скандал в “Берое” с желанието си да напусне клуба заради интереса от страна на испанския “Елче към него, си е взел болничен и няма да тренира със заралии в следващите 10 дни. Мапуку отказа да се подготвя заедно с отбора в дните след равенството с “Черно море” и се чуди какво да направи, за да разтрогнат заралии контракта му и той да поеме към “Елче”. Испанците не искат да плащат трансферна сума за него, а самият нападател не иска да изпуска възможността да се подвизава в испанската Сегунда дивисион.

ЦСКА сменя тарана за “Чепинец”

Треньорът на ЦСКА Христо Янев реши да пусне Преслав Йорданов като централен нападател срещу велинградския “Чепинец”. Добрата форма на Йорданов и двете попадения в мача за Купата на България срещу “София 2010” са убедили Янев да заложи на него днес. На пейката ще седне Костадин Хазуров, който също направи силни мачове, а в гостуването на “Септември” (Сф) нападателят вкара две попадения. Място в титулярните единайсет на армейците най-вероятно ще получи и Радой Божилов за сметка на Самир Аясс. В средата на терена около капитана Борис Галчев, шанс за изява ще получат Иво Иванов, Николай Цветков и Александър Александров. Пред вратаря

Стоян Колев ще са Александър Бранеков и Борислав Чорбаджийски в средата, отдясно ще е Ангел Грънчов, а ляв краен бранител ще бъде Милен Кикарин. Вчера “червените” направиха една тренировка, след което отборът се качи на лагер в столичен хотел. Срещата с “Чепинец” е днес от 18,00 часа на стадион “Българска армия”.

 

Янев пуска поне петима юноши срещу Чепинец

Половината играчи на тима от Велинград са батковци на треньора си, пише вестник “Тема спорт“.

ЦСКА приема Чепинец на “Армията” днес от 18:00 часа в мач от третия кръг на Югозападната В група. Двубоят отново ще остане без пряко телевизионно покритие, а на стадиона се очаква посещамост от поне 5000 зрители. До този момент ЦСКА върви без грешка в трета дивизия, като победи с по 3:0 Струмска слава и Септември Сф, а за купата елиминира София 2010 (4:1). Чепинец обаче също стартира безупречно първенството – победи Беласица (2:1) и Вихрен 1:0). Двамата треньори Христо Янев (36 г.) и Атанас Стоилов (27 г.) са сред най-младите в родния футбол. Стоилов е най-малкият в А, Б и В групите, като е роден на 27 април 1988 г. В Чепинец има половин дузина играчи, които са по-възрастни от него. Иначе Христо Янев ще върне в игра някои от по-опитните футболисти, които получиха почивка 8 срещата със София 2010. В стартовия състав ще има и поне петима юноши на ЦСКА. Под рамката се очаква отново да е Стоян Колев, а защитата може да придобие познатия вид – Грънчов отдясно, Чорбаджийски и Бранеков в центъра и Кикарин отляво. И четиримата са кадри на армейците. Конкуренцията в отбрана обаче е много сериозна – десните бекове Васил Попов (юноша на ЦСКА) и Динчев са напълно здрави и може да изместят Грънчов 8 центъра на отбраната. В такъв случай от състава би отпаднал Чорбаджийски. А 14-годишният талант от школата Валентин Антов, който дебютира и бе капитан срещу София 2010, също чака шансове. Опциите пред Янев са изобилни.

Същото се отнася и за халфовата линия. Пред отбраната най-вероятно ще действа Йордан Йорданов, а двойката с по-офанзивни функции зад нападателя ще е съставена от капитана Борис Галчев и Са-мир Аясс (юноша на ЦСКА). По дясното крило за титулярно място спорят юношата на клуба Радой Божилов и привлеченият от Миньор Перник Александър Александров. В трите срещи на ЦСКА през сезона Божилов оставаше резерва за сметка на Александров, но не е изключено сега двамата да сменят ролите си. Отляво почти сигурно ще е Маламов, като вариант е и взетият от школата Павел Головодов. На върха на атаката пък Янев по-скоро ще предпочете Преслав Йорданов, а Хазуров ще остане резерва, като най-вероятно той ще стартира срещу Септември за купата в сряда.

От ръководството на ЦСКА призоваха феновете да не засягат в скандиранията си имена на хора от “обществено-политическия живот в страната”. От началото на сезона червени привърженици обиждат с песни Боби Михайлов и Бойко Борисов.

Стоев: Ераносян бърка за Левски

Ще продължа да залагам на младите, категоричен е треньорът на сините. Треньорът на Левски Стойчо Стоев не остана длъжен на колегата си в Лудогорец Едуард Ераносян. Причината е демонстрираното пренебрежително отношение към сините. Запитан как ще коментира факта, че наставникът на разградчани не сложи Левски сред съперниците за титлата, Стоев каза: “Явно такива представи и виждания има за нашия отбор. Мисля, че греши. Първенството е дълго и тепърва Левски ще се развива”, отсече Стойчо. Специалистът бе категоричен, че дори да бъдат привлечени още нови играчи, той ще продължи да налага юношите. “Младоците пак ще играят. В никакъв случай няма да ги загърбя. Напротив -ще продължа да им давам шанс”.

Стоев определи днешното гостуване на Локо Пд като трудно. “Този отбор не е за пренебрегване – играе добър футбол и събра доста опитни състезатели. Само двете точки, които има, не отговарят на потенциала, който притежава”, констатира Стоев.

Пробват да продадат стража

Владислав Стоянов може да бъде продаден до края на трансферния прозорец. Националът вече попадна в черния списък на Едуард Ераносян заради закъснението си за лагера за мача с Пирин. Специалистът вече показа, че няма да се церемони с никого. На Стоянов му е наложена глоба. Отделно от това стражът си е навлякъл гнева на шефовете с постоянните си изказвания, че иска да бъде продаден. Националът натрупа черни точки и с факта, че се застъпи за вече бившия треньор на тима Бруно Рибейро и критикува чужденците в тима, като заяви, че не знаят в какъв клуб са пристигнали. Интерес към Стоянов имаше от Италия. При сегашния развой на събитията Лудогорец ще го продаде, ако за него пристигне добра оферта.