Преглед на водещите новини в спортния печат

2302

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Локомотив (Пд) приземи Левски, пише на стр. 1 „Меридиан мач“

Опашкарят Локомотив (Пловдив) приземи Левски с 1:0 на “Лаута”. Този резултат, фиксиран от гола на Бирсент Карагерен в самото начало на второто полувреме, секна устрема на „сините” деца след две поредни победи, Локомотив имаше по-чистите положения в мача, чиято първа част бе оцветена от общо 34 нарушения. В 46-ата минута едно подхлъзване на Веско Минев позволи на Карагерен да напредне и да разпечата Йоргачевич. По една греда влезе на сметката на двата тима. Първо Камбуров нацели дирека с глава, а в края вратарят на Локо Ел Харуби отклони в рамката кълбото след шут на резервата Бедоя. Във втората минута на добавеното време Белаид от Левски бе изгонен с втори жълт картон.

Лудогорец ще прави Вандерсон българин

Документът ще позволи на Ераносян да използва всички бразилци в „А” група

Бразилският халф на Лудогорец Вандерсон ще кандидатства за българско гражданство, научи „Меридиан Мач”. Причината е ясна – по правилник в групата за официалните мачове може да има трима играчи, които нямат паспорти от ЕС, докато в момента в Разград те са цели петима. Това са Вандерсон, Натанаел, Сисиньо, Джонатан Кафу и Браян Ангуло. Ясно е, че последният със сигурност си тръгва от Лудогорец, но един играч остава проблемен. Именно това е причината струващият 2,2 млн. евро Кафу все още да не е записал официален дебют за „орлите”.

Вандерсон е в България от април 2014 г., когато подписа с Лудогорец. По принцип процедурата за издаване на български паспорт е доста бавна, но ако се задвижи сега, то бразилецът може да се сдобие с важния документ още до края на годината. Докато това не стане факт, Едуард Ераносян ще трябва да ротира четиримата си чужденци извън ЕС и постоянно един от тях ще бъде извън групата.

В момента трима от бразилците в Разград имат европейско гражданство. Това са Марселиньо и Жуниор Кишада, които притежават родни паспорти, както и Лукас Саша, който има италиански документ за самоличност. Двама бивши играчи на Лудогорец -Жуниор Кайсара и Гилерме Шоко, също притежаваха българско гражданство, а то помогна доста сериозно на първия за милионния трансфер в Шалке 04.

Българският паспорт няма да позволи на Вандерсон да играе за нашия национален тим, тъй като той трябва да има 5 години без прекъсване в страната ни. Героят от реванша със Стяуа е в България от година и четири месеца.

Берое задраска Мапуку

Той да каже каква е истината, но ние притежаваме документ, обяви Хубчев

Жуниор Мапуку, за когото се появиха информации, че предизвиква скандали, за да скъса договора си с Берое и да отиде в Елче, няма да играе повече за старозагорци. Това стана ясно след дербито с Ботев, в което конгоанецът не попадна в групата. Треньорът Петър Хубчев вече не включва нападателя в сметките си, а ръководството ще преценява как да процедира с него.

Холандско крило вариант за Левски, пише „7 дни спорт“

Ръководството на „Левски” е готово с резервен вариант, ако Джефри Сарпонг все пак не подпише с клуба. „Сините” са постигнали принципна договорка с холандското крило Мичел Шет. 27-годишният холандец чака едно позвъняване, за да тръгне към София и да подпише с „Левски”. Мичел Шет е юноша на “Утрехт”, но има и три години в школата на “Фейенорд” и има 4 мача за първия тим. След това е играл за “Екселсиор”, “Валвийк” и „Грьонинген”. През по-следните 2 години крилото игра в АДО (Ден Хааг). Шет е дясно крило, но може да играе и по левия фланг. Както е известно, първи избор на „Левски” е Джефри Сарпонг. Футболистът съвсем скоро трябва да даде окончателен отговор на „сините”. Ако той бъде „не”, тогава Георги Иванов и Стойчо Стоев ще се обърнат към Шет. Все още не е пропаднал и вариантът с Либан Абди, който така и не може да прекрати договора си с “Ризеспор”. „Левски” едва ли ще вземе двама флангови футболисти, но е ясно, че един измежду Сарпонг, Шет и Абди ще акостира в най-скоро време на „Георги Аспарухов”.

Монтана прати бразилец в Славия

Дамъс ще кара проби на “Овча купел”, Феро взел решението

Старши треньорът на “Монтана” Ферарио Спасов се отказа от един от футболистите, които пристигнаха в отбора преди началото на сезона. “7 дни спорт” разбра, че бразилецът Дамъс е разочаровал наставника с изявите си в тренировките и моментното си състояние и затова е пратен в столичния “Славия”. Кариоката ще изкара пробен период при “белите”, а дали ще бъде привлечен, ще прецени старши треньорът Иван Колев. От “Овча купел” обаче няма да купуват Дамъс от “Монтана”, а ще могат да го вземат само под наем. Опцията е до края на календарната година или до края на сезона.

Дамъс, който може да играе на всяка позиция в атаката – по двете крила, като плеймейкър и централен нападател, пристигна на “Огоста” в началото на подготвителния период заедно с още един свой сънародник – Шарлиш. Вторият обаче не успя да убеди спортно-техническия щаб на монтанци, че заслужава шанс в отбора, и бе освободен. Дамъс пък остана и парафира договор с клуба, но така и не успя да се аклиматизира към обстановката. За това и Ферарио Спасов е решил на този етап да се откаже от услугите му.

Старокин чака до последно за нов отбор

Разтрогналият договора си с румънския “Динамо” (Букурещ) Орлин Старокин няма да бърза с избора на нов отбор, в който да продължи кариерата си, разбра “7 дни спорт”. Полузащитникът, който може да играе и като краен бранител, не се оплаква от липса на интерес към себе си, но ще изчака до самото затваряне на трансферния прозорец, преди да реши коя оферта да избере. След като стана свободен агент, за Старокин се разбра, че е желан от “Ботев” (Пд) и още един тим от “А” група, който засега се пази в строга тайна, футболистът обаче не иска да бърза със завръщане в родното първенство, а ще изчака най-доброто предложение, което бъде отправено към него.

В Европа трансферният пазар тази година затваря на 2 септември.

Армейците тръгнаха с победа и равенство, пише „Тема Спорт“

Методи Деянов направи отличен повторен дебют като треньор в школата на ЦСКА. Водената от него формация до 19 г. победи с 2:1 Черно море като гост. Двете попадения за армейците реализира роденият през 1998 г. Иван Иванов, който се появи като резерва през второто полувреме. Той вкара победния гол в продължението на мача. За моряците, водени от Тодор Каменов, точен бе централният нападател Валентин Йосков. ЦСКА бе много по-добрият отбор и изпусна няколко чисти положения. За тима не играха юношите Валентин Антов и Павел Головодов, които ще тренират постоянно с мъжете.

При 17-годишните пък армейците завършиха 1:1 с Берое като домакини в комплекс “Царско село”. Заралии, водени от Атанас Димитров, бяха по-добрият отбор през първото полувреме и поведоха в 8-ата минута с гол от фаул на Мартин Ковачев. Като цяло гостите стояха по-добре на терена, но два червени картона през втората част им попречиха да стигнат до успеха – изгонени бяха Мариян Тонев и Радослав Калчев. Ангел Дойчинов от ЦСКА също видя червения цвят. Армейците, водени от Антон Димитров, стигнаха до точката след попадение в 69-ата минута на Андриян Димитров, който загатва за добро бъдеще пред себе си. Мачът бе от Елитната група до 17 г., а на трибуните присъства бъдещият изпълнителен директор на ЦСКА Пламен Марков.

Александров започва тренировки с Левски след паузата

Възстановяването на защитника на Левски Александър Александров Върви по-добре от очакваното. Десният бек счупи костица на крака си в дебютния мач от първенството – гостуването на Ботев Пловдив (1:1). Тогава въпреки болките той стисна зъби и изкара целия мач. В последните дни Александров се готви във фитнеса на стадион “Георги Аспарухов”. Очаква се обаче след паузата в първенството за евроквалификациите на националния отбор през септември той да започне постепенно да увеличава натоварванията на крака.

Едуард Ераносян ще е старши срещу Славия

Лудогорец и Рибейро се разделят до мача с белите

Ръководството на Лудогорец ще се раздели тази седмица с Бруно Рибейро. Доверието на собствениците на клуба към португалския специалист бе снето след загубата от Черно море във финала за Суперкупата на България. Рибейро заедно с асистентите му Анди Смит и Марсело Чагаш е нежелан в клуба. Въпреки това Бруно продължава да се води старши треньор, защото с помощниците си има да прибира солидна неустойка. Лудогорец обаче се дърпа да я изплати в пълния й размер и заради това новият наставник Едуард Ераносян се води като помощник на португалеца в БфС.