Преглед на водещите новини в спортния печат

2302

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Фен на ЦСКА почина до музея на славата, пише „Меридиан мач“

Няма следи от насилствена смърт по Иван фризьора, установиха полицаи

Човешка трагедия разтърси хората на „Българска армия” вчера. Труп на мъж бе открит в спортния комплекс, а сигналът към МВР е подаден около 16,30 часа следобед. По-късно органите на реда установиха, че починалият мъж е известен привърженик на ЦСКА, известен в „червените” среди с прякора Иван Фризьора. Той е живеел в стая на стадиона в Сектор „А”, в непосредствена близост до Музея на славата на клуба. Според разследващите по тялото на мъжа няма следи за насилствена смърт. Причината за кончината му явно ще се разбере единствено от аутопсия.

Очаква се днес футболистите на ЦСКА да излязат с черни ленти на ръкавите си в памет на привърженика. „Червените” фенове също обмислят начин, за да се сбогуват със съмишленика си, който дълги години е бил с тях в Сектор „Г”.

Бивш„червен” играе в Норвегия с български кори

Игралият миналата година на „Армията” Марин Оршулич вече е футболист на норвежкия Тромсьо. Централният защитник обаче е използван като вътрешен халф, а преди сблъсъка с лидера Розенборг той бе потърсен за мнение от местната преса. Най-интересен е фактът, че той играе със специални кори под чорапите, които си е поръчал по време на престоя в България. „Когато бях в ЦСКА си поръчах кори, на които са изобразени родното ми място – Комин в Хърватска, и приятелката ми и кучето ни, тъй като това са най-важните неща за мен”, казва Оршулич. „Миналия сезон в ЦСКА играх централен защитник, но преди това в Задар бях дефанзивен халф”, казва хърватинът, когото в Норвегия описват като много „възпитан и интелигентен играч”.

Немски съдия съсече „сините” таланти срещу Херта и Вердер

Немски съдия поряза жестоко децата на Димитър Телкийски на силния турнир в Германия. Реферът се оказа основен виновник за пораженията от Херта и Вердер. Той отсъди една дузпа при загубата с 0:2 от Херта. Особено тежка обаче бе ситуацията в мача с Вердер (Бремен). Тогава играчите на Димитър Телкийски играха много силно и вървяха наравно 1:1 до последната секунда на срещата. Тогава Вердер получи много спорна дузпа, а след нейното реализиране бе свирен и последният съдийски сигнал. Иначе момчетата на Телкийски играха силно и в трите мача, но за тяхно съжаление силите им стигнаха само за едно равенство – 1:1 с Оснабрюк. И двата гола за младите играчи вкара Лъчезар Георгиев с глава. Иначе съдийството изкара извън нерви дори спокойния Димитър Телкийски, който протестира дълго след края на мача с Вердер. Днес участието на „сините” на турнира продължава с мач срещу сборен отбор на областта, под името Норт Уест, както и среща холандския Де Граафшап.

Новият “Локо” (Сф) тръгна от седми коловоз, пише „7 дни спорт“

“Локомотив” (София) изигра първата си контрола преди началото на шампионата в четвърта дивизия. Железничарите разгромиха със 7:0 друг аматьорски тим – “Легия” (София). “Локото” откри в 18-ата минута, когато след центриране на Иван Гогов Калоян Ангелов засече на 1:0. В 23-тата Калоян Бонев излезе сам срещу вратаря и вкара за 2:0. До края на полувремето “червено-черните” пропуснаха още четири чисти положения. През втората част в игра влязоха още 14 футболисти в състава, предвождан от треньора Антон Велков. Още в 49-ата минута Иван Зафиров вкара трети гол, Петър Христов в 68-ата, Росен Йорданов в 78-ата, Красимир Узунов в 80-ата и Радостин Нгуен оформиха крайното 7:0. Треньорът на “Локомотив” (Сф) Антон Велков сподели впечатленията си след първата победа на тима с разгромното 7:0 в контролата с “Легия” (Сф). – Ние не се заблуждаваме от този резултат. Ако има 3-4 изявени отбора в тази група, трябва да можем да ги преборим. В останалите мачове трябва да бъдем дисциплинирани – каза Велков.

“Ман Юн” дава 688 млн. и Де Хеа за Бейл

Ван Гаал иска супертрансфер, уверяват от клуба

“Манчестър Юнайтед” е готов на отчаян опит за Гарет Бейл с невероятна оферта. Луис ван Гаал, който има на разположение бездънен бюджет, ще предложи 88 млн. евро плюс вратаря Давид де Хеа за уелското крило. Изпълнителният директор Ед Уудуърд е убеден, че с тази сума Флорентино Перес най-после ще склони да пусне играча. Поредната инициатива показва и че въпреки информациите, които свързваха Червените дяволи с Томас Мюлер и Неймар, Бейл си остава техен основен трансферен приоритет. “Това е перфектната оферта за клуба – заяви източник от “Олд Трафорд”. цитиран от “Дейли Стар”. – Ще му струва куп пари, но Гарет Бейл е една от звездите в световния футбол, докато Де Хеа ясно показа, че иска да напусне. Сделката удовлетворява и двата клуба, но до края на пазара не остава много време, а трансфер като този обикновено се проточва със седмици. Въпреки това “Юнайтед” остава твърдо решен да направи крупен трансфер преди затварянето на пазара”, увери източникът от “Ман Юнайтед”.

Де Брюн пристигна в “Манчестър Сити”

Кевин де Брюн отлетя за Англия в опит да приключи трансферната си сага с “Манчестър Юнайтед”. Отегчен от неколкоседмичното чакане, халфът на “Волфсбург” беше забелязан да се качва на борда на частен самолет на летището в Брауншвайг, придружен от приятелката си Мишел Лакроа. Той обаче не се криеше. На изпроводяк дори даде автограф на фен на германския отбор и позира за снимка. Очаква се до часове сделката да стане факт, като “Манчестър Сити” трябва да плати рекордните и за двата клуба 76 млн. евро. Спортният директор на “Волфсбург” Клаус Алофс поясни, че от “Сити” са поискали да не се шуми преди снощния мач с “Уотфорд” и нещата да се приключат след това. “Получихме от “Манчестър Сити” зашеметяващо предложение, с което не можем да се борим, заяви той в петък вечерта. – Ще приключим всичко най-късно утре. – Де Брюн заминава, остават само дребни подробности, които трябва да се уточнят.”

Сините с две промени за Пирин, чудят се за защитата, пише „Тема Спорт“

Треньорът на Левски Стойчо Стоев ще направи поне две промени в състава спрямо този, който загуби с 0:1 при гостуването на Локомотив Пловдив в предишния кръг. В защитата на сините със сигурност ще има една рокада. Причината е, че Аймен Белаид е наказан – той получи червен картон в заключителните секунди на “Лаута”. Опциите пред Стоев за негов заместник са две. Първата е редом до Максимилиан Карнер в центъра на защитата да застане юношата Деян Иванов. Другата е Веселин Минев да партнира на австриеца. Ако Стоев се спре на втората, то тогава Иванов ще е на пейката, а като ляв бек ще бъде върнат Мики Орачев. Това ще означава, че вляво на атаката ще е Денис Махмудов.

В халфовата линия несменяеми титуляри ще продължат да бъдат Георги Костадинов и холандецът Джереми де Ноойер. Пред тях ще е Мигел Бедоя или Борислав Цонев. Испанецът вече е напълно възстановен, а през седмицата юношата на сините лекуваше контузия в прасеца, но попадна в групата. Шансовете на Бедоя да започне са малко по-голе-ми. Вдясно на нападението ще е Божидар Краев. Атанас Курдов ще води атаката на сините в трети пореден мач, а Умар Диаби ще остане на резервната скамейка

Историческа среща между Ботев (Ихтиман) и ЦСКА

Новакът във „В“ група има 8 последователни сезона във втория ешелон

ЦСКА и Ботев Ихтиман не са се срещали в официален мач, така че днешният сблъсък ще е исторически и за двата отбора. Ботев никога не е играл в А група. Клубът е основан през 1921 г., а най-силното му представяне е в края на 70-те и началото на 80-те години. Тогава ихтиманци са 8 последователни сезона във втория ешелон. Серията им започва

през 1976 г. и завършва през 1984 г. Най-силното представяне на Ботев е през шампионат 1978/79 г., когато е на 7-о място от 20 отбора в Южната Б група. През 1979 г. се преименува на Еледжик (връх в близост до Ихтиман, известен и като Бенковски). За Купата на съветската армия отборът няма особени успехи. Най-големият пробив е през 1978/79 г., когато елиминира два съперника и стига до 1/8-финалите. Бие втородивизионния Бдин (2:1) и елитния Пирин Бл (2:1), но е спрян от Славия (1:2). През 1981/82 г. играе с Левски в същия турнир, като губи с 0:6.

В последните години Ботев трудно се задържа дори във В група. През миналия сезон стана победител в А ОфГ София-изток. На баражите за промоция елиминира ФК Кюстендил с 2:0. Издръжката се осъществява от общината, като кметът Калоян Илиев е активно ангажиран с клуба. Сред основните футболисти са братята Ангел и Стефан Лачови, както и нападателят Спас Спасов.

Форсираха ремонти в Пазарджик заради армейците

Сериозни ремонти текат по стадион “Георги Бенковски” в Пазарджик. Причината са предстоящите две гостувания на ЦСКА в областния град. Първото е още на 2 септември срещу ФК Сарая за Купата на България. Второто пък е с Чико Бяга за първенство на 13-и (неделя). Неочакваната визита на фК Сарая принуди форсирането на ремонтните дейности по съоръжението.

Допреди месец стадионът бе обрасъл с храсти и трева, а оградите бяха амортизирани и ръждясали. Сега обаче на съоръжението е видна съществена промяна. По отношение на безопасността се разчистват всички места, откъдето феновете могат да внесат пиротехнически изделия. Предстои да бъде ремонтирана изкъртената част от оградите между трибуните и терена, както и да бъдат поставени липсващи навеси на необходимите места. Ще бъдат отворени два допълнителни входа на стадиона. За привържениците на ЦСКА ще бъде отделен целият сектор

В, който може да събере 6000 зрители. Предвидено е да бъдат направени две буферни зони, които да отделят феновете на червените от останалите.

Мачът ще бъде предаван пряко по Диема Спорт 2, като започва в 17:00 часа. Цената на билетите за всички трибуни ще е по 5 лева. Съперникът на армейците ФК Сарая е участник в А ОФГ-Пазарджик, като снощи гостува на ФК Брацигово за първенство. Треньор е кметът на селото Николай Минчев, бивш играч на Хебър, който дори има гол срещу ЦСКА в А група – при 2:4 на 11 ноември 2000 г.