Преглед на водещите новини в спортния печат

2302

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Пирин отчая Левски на „Герена”, пише „Меридиан мач“

Пирин отчая Левски на „Герена” и измъкна равенство 0:0. Новакът в елита можеше да си тръгне и като победител, но Маркиньос изпусна дузпа в 86-ата минута за нарушение на Йоргачевич срещу откъсналия се Мартин Тошев. Сръбският страж обаче компенсира грешката в отбрана с безкомпромисно спасяване.

Въпреки превъзходството си през целия мач „сините” така и не показаха нужната класа в атака. Пропуснатият шанс за скъсяване на дистанцията до челото в класирането, може да накара ръководството да се замисли за рокади в спортно-техническия щаб по време на паузата за мачовете на националния отбор или да се активизира и да привлече още поне едно попълнение.

Вердер си заплю трима от „Герена”

Треньорът на Вердер Бремен Нико Клайн обяви след срещата с Левски, че е харесал трима от играчите на „сините .

„Започнахме силно срещата и успяхме да вкараме гол. После обаче българите се събудиха и вдигнаха сериозно оборотите”, започна Клайн.

„Мачът стана много интересен. Левски игра с много движение и фантазия в атака и заслужено изравни. Мачът беше много интересен и равностоен, а за наша радост съдията даде тази дузпа в края и победихме. Най-логично беше мачът да свърши 1:1. Трима футболисти ми направиха отлично впечатление. N6 (капитанът на Левски Гален Ненов), N4 (защитникът Томислав Папазов) и N9 (нападателят Лъчезар Георгиев)”, продължи треньорът.

На въпрос дали би препоръчал тримата на ръководството на Вердер, Нико Клайн ка за: „Защо не?”.

Йордан Минев се контузи при бой над Литекс

Националът увисна за Норвегия, Кишада също с травма от дербито на вторите отбори

Националът Йордан Минев получи контузия при победата на втория отбор над Литекс в последния мач от кръга в „Б” група. Бекът, който бе повикан от Ивайло Петев за решителния двубой с Норвегия, се завърна в игра за първи път след шампионатния мач с Левски, където получи травма. В средата на второто полувреме срещу Литекс II Минев получи удар от страна на Антон Недялков и напусна принудително терена. Все още не е ясно до колко сериозна е травмата, като първоначалните прогнози за участието му в националния отбор са 50 на 50.

В Лудогорец взеха решение да пуснат Минев, за да натрупа игрова практика. Той бе в групата в мача срещу Славия, но не взе участие.

След снощната среща в лагера на Лудогорец с контузии са още Кишада и Преслав Петров. И двамата бяха заменени принудително по време на мача. Иначе в самата среща Лудогорец спечели с 2:1. Воденият от Веселин Бранимиров отбор вкара два бързи гола чрез Джонатан Кафу и Лукас Саша от дузпа. За Литекс точен би Чавдар Ивайлов. От представителния тим на Лудогорец в Б група играха още Витиня и Джоди Лукоки. За Литекс дебютира новото попълнение Елтон, а на терена от представителния тим бяха Антон Недялков, Илия Миланов, Александър Цветков и Кирил Десподов.

Карачанаков в топ 5 на фауладжиите, пише „7 дни спорт“

Антон Карачанаков донесе точката на “Славия” при гостуването на “Лудогорец” с точно изпълнения си пряк свободен удар 3 минути преди края на двубоя. За крилото това бе първо попадение с екипа на “белите”, но в кариерата си до момента той е доказал, че е специалист в изпълнението на фаулове в близост до вратата. Карачанаков има общо 8 гола от такива статични ситуации, като 7 са били с екипа на ЦСКА. С червената фланелка той игра 4 сезона, в които записа 53 мача и 13 попадения. Седемте точни изпълнения от фаул са повече от половината му голове за армейците. Те превръщат Антон Карачанаков в най-добрия изпълнител на преки свободни удари в “А” група в последните 4 години. Той оставя зад себе си в класацията Симеон Райков (5), Маркиньос (3), Владимир Гаджев (2), Борис Галчев (1) и Мартин Камбуров (1).

Карачанаков намира място и в топ 5 на най-добрите изпълнители на преки свободни удари в историята на “А” група. Недостижим на първото място е Петър Жеков с 13 попадения директно от фаул, следван от Христо Янев с 9, покойният Георги Славков с 8, Антон Карачанаков и Димитър Якимов, който има 7.

Генов сложи ботуш

Крилото на “Ботев” (Пд) Даниел Генов сложи специален ботуш на десния си крак. Той си тръгна с патерици от “Коматево” след успеха над “Черно море”. 26-годишният футболист стисна зъби и излезе на обезболяващи инжекции, за да помогне на съотборниците си срещу моряците. Той бе заменен в 77-ата минута от Нико Варела.Така в крайна сметка кракът му е обездвижен, но не както се очакваше първоначално още преди срещата. Предстои Генов да премине обстоен медицински преглед, за да се установи сериозността на травмата му в глезена.

Междувременно футболистите на “Ботев” получиха по три дни релакс от треньора Ермин Шиляк. В сряда Канарчетата ще се съберат на базата в “Коматево”, където ще останат на няколкодневен лагерен режим по време на паузата в първенството.

Проблеми в съперника: Нападател на Норвегия аут за мача с България

Звездата на “Борнмът” Джошуа Кинг няма да пътува за София заради контузия

Съперникът на България за третото място в групата за европейските квалификации Норвегия получи голям удар дни преди мача между двата тима. Викингите, които в момента заемат третото място в нашата група Н, ще бъдат без централния си нападател Джошуа Кинг. 23-годишният таран на елитния английски “Борнмът” отпада от сметките на Пер-Матиас Хьогмо, след като има контузия.

Кинг, който има 17 мача и 4 гола за Норвегия, не игра през уикенда, когато Черешките направиха 1:1 срещу “Лестър Сити”. Нападателят страда от разтежение на адукторите и заради това пропусна срещата на клуба си.

БФС праща ЦСКА да играе от 14:15 часа през лятото, пише „Тема Спорт“

Безумията в БФС нямат край. Малко след победата на ЦСКА с 3:0 над Ботев Ихтиман стана ясно, че гостуването на червените на Чико Бяга на 13 септември (неделя) ще започне в 14:15 часа. “Никой не ни е питал дали сме съгласни да играем по това време”, заяви Пламен Марков. Вчера ЦСКА игра при 32-градусова горещина. “Времето беше много тежко. БФС са големи престъпници. Не може да играем в 15:30 часа в най-голямата жега”, възмутен бе треньорът на Ботев Ихтиман Валери Свиленов.

Бави се смяната на собствеността в Левски

Сините все още не са насрочили Общо събрание

Официалната смяна на собствеността в Левски се бави. На 24 юни тази година вече бившият бос Тодор Батков обяви оттеглянето си. На пресконференция той заяви, че прехвърля акциите си (около 98% от дяловете в клуба) на Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов. Преминаването на сините в техни ръце обаче трябва да се направи от Общо събрание. Като на него се избере нов Надзорен и Управителен съвет. Това първоначално трябваше да се състои в края на месец август. След това индикациите бяха за провеждане на ОС в средата на септември. По всичко личи, че това няма да се случи. А защо – от клуба не обявяват. Към момента дори такова не е свикано. Или ако е направено, то от Левски не са го обявили официално. Бърза справка в Търговския регистър показва, че няма насрочено такова. Последната дейност, която отчита сайтът на регистъра, е включването на бизнесмена Илия Козарев в Управителния съвет на клуба. Той е петият член на ръководното тяло. Негов председател е Иво Тонев, вътре и е финансовият директор на клуба Константин Баждеков, както и Националният клуб на привържениците и тръст “Синя България” като юридически лица. Това обаче се случи още в началото на годината и тогава нямаше индикации, че Тодор Батков ще се раздели с акциите си. Отлагането на свикване на Общо събрание обаче към момента не се явява пречка за функционирането на клуба. И за това показателно е, че само преди дни Левски започна да обслужва дълговете си към НАП. От клуба изплатиха 423 хиляди лева на агенцията по приходите и обещаха, че регулярно ще покрива както текущите си задължения, така и тези, които бяха разсрочени през пролетта (около 4,5 милиона лева).

Отделно от това новите собственици успяха да влязат в ритъм с плащането на заплатите на първия отбор и спортно-техническия щаб – вече няма никакви задължения към тях, въпреки че през пролетта имаше момент, в който им бяха дължими по 4 месечни възнаграждения.

На 10-11 септември пък ще има редовно заседание на УС на Левски. На него ще бъде разисквано бъдещето на клуба, включително и бюджетът му, както и текущи въпроси. От клуба обещаха, че ще дават отчет за всеки постъпил и изхарчен лев, все още не са обявени и параметрите по спонсорския договор. Освен това собствениците на сините Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов ще се срещнат с УС на тръст “Синя България”. По време на сбирката босовете ще дискутират повдигнатите им въпроси от сдружението: Участие на привържениците на клуба в управлението му и комуникация с тях; Предоставяне на собственост в акционерното дружество на привържениците на клуба; Концепция за развитието на ПФК Левски и годишният доклад на Тръст “Синя България”.

Мениджърът на Живко Миланов: До последно ще чака за Русия

Мениджърът на Живко Миланов Мирчо Димитров разкри, че най-рано в сряда защитникът може да стане футболист на Левски. Това ще се случи само ако юношата на сините не получи предложение за договор от руски клуб. Както е известно, желанието на играча е да продължи кариерата си в отбор от тази страна. Трансферният пазар в Русия затваря на 1 септември, вторник, в 23:59 часа местно време. “Дотогава ще изчакваме оферта. Ако не дойде предложение, футболистът ще избере къде да продължи”, каза Димитров пред “Тема Спорт”.

31-годишният футболист вече обяви, че в България би играл единствено в Левски. Той вече се е разбрал със сините шефове да подсили отбора. Миланов няма да получава голяма заплата, за да не е в затруднение на клуба, но ще подпише краткосрочен контракт, който ще му позволи през зимата да може да напусне без финансов иск. През последната седмица Миланов поддържа форма с Левски на “Герена”