Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Вирус удари Ники Михайлов, пиявиците не спасиха Божинов, е водещият материал на “Меридиан мач”
България опразни вратата преди решителната битка с Норвегия. Като за начало най-вероятно останахме без гласения за титуляр Ники Михайлов, който бе повален от вирус. Както е известно, Владо Стоянов също отпадна заради контузия в коляното. Ивайло Петев няма да може да използва най-голямата ни звезда в атака – Валери Божинов. Нападателят на Партизан се опита да излекува травмата в глезена си с пиявици, но не успя.
Боримиров и Емо Костадинов учат за треньори, разкрива още изданието
Цял куп родни знаменитости са близо до най-високия треньорски лиценз във футбола. От началото на седмицата в НСА се провежда курс за ПРО лиценз, за който в момента учат фигури като Даниел Боримиров и Емил Костадинов. Гост на първия семестър на обучение е холандският специалист Вим Коверманс. Участниците в курса се подготвят по нова програма, която е спусната от УЕФА и предлага повече часове за обучаващите се родни специалисти по футбол.
Предвидено е посещение на предстоящото европейско първенство по футбол, както и едноседмичен курс в Нион. Сред борещите се за лиценз ПРО личат имената на старши треньора на ЦСКА Христо Янев, помощника в Левски Елин Топузаков, бившите национали – Мариян Христов, Георги Чиликов, Радостин Кишишев, Росен Кирилов и Здравко Здравков. Според запознати първоначално имената в списъка на каращите лиценз ПРО е бил 15, но в последствие той е набъбнал до 27. Според слуховете най-висок треньорски лиценз кара и Йордан Лечков. Отговорникът за националните отбори обаче не присъства на лекциите вчера.
€2 млн. за Бербо в ПАОК, е друго заглавие на вестника
Голмайстор №1 на България Димитър Бербатов вече е играч на гръцкия ПАОК. Нападателят подписа договор за един сезон с “двуглавите орли”, като според гръцките медии за престоя си на “Тумба” той ще вземе около 1.5 милиона евро като заплата и евентуално още около 500 000 евро във вид на различни бонуси. Гръцкият тим успя вчера да уреди и картотеката на Бербатов в Лига Европа и той ще може да вземе участие в мачовете срещу Борусия Дортмунд. Краснодар и Габала. Очаква днес следобед Бербатов да бъде представен официално на “Тумба”.

Красен Кралев откри ремонтирания “В. Левски”, пише на първа страница “7 дни спорт”
Министърът на спорта Красен Кралев откри обновения Национален стадион „Васил Левски”. Ремонтът на съоръжението възлиза на 1 милион лева, като са сменени тревната настилка и е поставено ново видеотабло, изработено в Китай. “Целият ремонт възлезе на 1 милион с ДДС. Тревното покритие е изцяло сменено, на стойност 300 хиляди лева без ДДС. Това прекрасно табло е около 400 хиляди лева”, обяви Кралев. В същото време вчера след заседание на МС Министерството на младежта и спорта получи и плувния басейн “Спартак” в столицата.
“Лудогорец” уволни Рибейро дисциплинарно, четем още във вестника
“Лудогорец” най-сетне се раздели с португалския треньор Бруно Рибейро. Вчера от разградския клуб официално обявиха, че са уволнили Рибейро по дисциплинарни причини. Двете страни не можаха да постигнат договорка при какви условия да прекратят отношенията си. Португалецът искаше сериозна неустойка, която шампионите не бяха готови да му платят след слабите резултати, които записа отборът в началото на първенството и отпадането от евротурнирите. Публикуваме съобщението на “Лудогорец” с незначителни съкращения: “След многократни неуспешни опити за финализиране на преговорите за прекратяване на договора по взаимно съгласие със старши треньора Бруно Рибейро, респективно за определяне на обезщетението за предсрочно прекратяване (тъй като такова в договора не беше фиксирано) и предвид продължителното му отсъствие от работа при наличието на действащ и обвързващ страните договор, Клубът инициира дисциплинарно производство срещу Бруно Рибейро, което завърши с дисциплинарно уволнение на специалиста и с едностранно прекратяване на контракта му. Въпреки неколкократните писмени покани от страна на клуба да възобнови трудовите си задължения, Бруно Рибейро продължаваше да не се явява на работа и да не изпълнява поетите с договора ангажименти. Днес (бел. ред – вчера) ПФК Лудогорец депозира уведомлението в БФС и се очаква футболната централа да се произнесе по прекратяването на договора”. Единият от двамата помощници на Бруно Рибейро в “Лудогорец”- Марсело Чагас, по всяка вероятност ще остане в клуба. Той има желание да продължи да работи в Разград и шампионите са готови да му предложат тази възможност. Контрактът на другия помощник на Рибейро – Андрю Смит, пък бе прекратен по взаимно съгласие и той вече се е прибрал в родината си.
ЦСКА се изгаври с аматьорите, мачка 11:0, разкрива още “7 дни спорт”
ЦСКА премаза четвъртодивизионния ФК “Сарая” с 11:0 в мач за Купата на България. За червените” това беше предпоследна стъпка, преди да влязат в същинската фаза на турнира. Хората на Христо Янев буквално се подиграха с клетите аматьори, след като не им дадоха да дишат и ги пребиха. Дори при 7:0 на почивката Джуджето не каза на своите да се върнат, като в края на мача определено двубоят по-скоро приличаше на гавра. Още във 2-рата минута Виктор Райчев отбеляза първия гол във вратата на домакините. Узунов центрира и Райчев прехвърли вратаря на “Сарая” Спасов и откри. Костадин Хазуров вкара хеттрик, като отбеляза в 36-ата, 40-ата и 46-ата. За ЦСКА през първата част вкараха още Радой Божилов и Кирил Динчев, а Лазар Костов от домакините си вкара автогол в 19-ата минута. 8:0 за “червените” вкара Радой Божилов в 49-ата. Преслав Йорданов направи 0:9 в 52-рата. В обата домакините стигнаха и до гол във вратата на Господинов на Воденичаров, но заради положение на засада на Костов попадението беше отменено. Николай Цветков също вкара втори гол в мача в 85-ата минута и направи резултатът 0:10. Крайното 0:11 оформи влезлият като резерва Милен Кикарин в 88-ата минута. Така в следващия кръг от турнира за Купата на България на 9 септември, ЦСКА ще срещне “Ботев” (Ихтиман) на стадион “Българска армия”.

Бербо в ПАОК, Гърция полудя, е водещият материал на “Тема Спорт”
Димитър Бербатов подписа със солунския ПАОК за 1 година и се превърна в най-скъпоплатеният играч в гръцкото първенство. Според местните медии нападателят ще прибере 1,6 млн. евро заплата и 600 хиляди от бонуси, а с данъците Митко ще излезе общо 4 млн. евро на клуба. Димитър ще пристигне днес в Солун и в 16:00 часа ще бъде представен официално като ново попълнение на ПАОК. Клубът ще отвори стадион “Тумба” за пристигането на Бербатов и призова всички да дойдат за “топло посрещане на новата звезда”. Очакванията са за безпрецедентна фиеста. Цял Солун е в еуфория заради Митко, в отбора такава звезда никога не е пристигала. В последния момент ПАОК уреди и картотека на благоевградчанина в Лига Европа, а тимът е в група с Борусия Дортмунд, Краснодар и Габала.
Митрев ще пази срещу Норвегия, е друго заглавие от първите страници на вестника
Нов проблем изникна пред селекционера Ивайло Петев преди решителната  евроквалификация с Норвегия днес. Вратарят Николай Михайлов хвана стомашен вирус и почти сигурно отпада за двубоя. Мястото на стража на Мерсин под рамката ще заеме Божидар Митрев. Както е известно, Владо Стоянов напусна лагера след контузия в коляното, заради която ще се подложи на операция. Аут за двубоя със скандинавците е и нападателят Валери Божинов, който не успя да се възстанови от травмата си в глезена.
За първи път Верати и Пирло заедно при Конте, четем още в “Тема Спорт”
Марко Bepaти и Андреа Пирло ще започнат за първи път титуляри за Италия при селекционера Антонио Конте в днешната евроквалификация срещу Малта. Откакто пое скуадрата след провала на Мондиал 2014-а, двамата халфове дори не са се засичали на терена в 10-те срещи (5-4-1) под ръководството на родения в Лече спец. След последните тренировки няма никакво съмнение, че Марко и Андреа ще бъдат рамо до рамо на терена срещу малтийците, ако не се случи нещо непредвидимо. По този начин на “Франки” ще си дадат символична среща бъдещето на италианския футбол, в лицето на най-големия местен талант Верати (ПСЖ, 22 г.), и последният гениален футболист, роден на Апенините – Пирло (НЮ Йорк Сити, 36). Изборът на Конте не е просто експеримент срещу непретенциозен съперник. Защото целта му е с евентуални успехи срещу Малта и България (в неделя в Палермо) да си осигури предсрочно класиране за Евро 2016. Всеки отбор се нуждае от свежи и бързи крака, но и от научени такива, а едва ли би могло да има по-добър микс от динамичния Верати и мъдрия Пирло. Конте смята със схемата 4-3-3 да разбие откровено дефанзивния стил на съперника. За целта той се е спрял на бързи и остри футболисти. На вратата безапелационно е Буфон, а пред него – дуетът от съотборниците му в Ювентус Бонучи и Киелини. Наложилият се в Манчестър Ю Матео Дармиан ще е на десния бек, докато на левия Доменико Кришито (Зенит) вероятно ще бъде предпочетен пред Мануел Паскуал (Фиорентина) и Матиа де Шилио (Милан). До Верати и Пирло изборът падна на друг халф, известен с прецизните си пасове и центрирания – Андреа Бертолачи (Милан). На върха на атаката таранът Грациано Пеле (Саутхемптън) с ръст и физика трябва да мачка съперника. Вдясно от него франко Васкес (Палермо) печели конкуренцията с Антонио Кандрева, който е жертва на цялостното неубедително представяне на Лацио. Вляво е нападателят в най-добра моментна форма – Едер. Острието на Сампдория е лидер сред стрелците в Серия А с 4 гола след 2 кръга. Във Флоренция се готвят “горещо” да посрещнат Антонио Конте. Местните тифози на Фиорентина не могат да забравят миналото му на играч и треньор на кръвния враг Ювентус. През 2012-а към терена валяха перуки, а на следващата мощен хор го обиждаше. Самият Антонио обаче призова за подкрепа към тима. “На клубно ниво всеки защитава своите цветове, но националният отбор е на всички. Надявам се “Франки” да ни подкрепи”, заяви не много убедително Конте. Последният в групата Малта идва с актив от точка и един отбелязан гол (при 1:1 срещу България в София).