Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Хърватска буксува в Баку, пише на първа страница “Меридиан мач”
Хърватска стигна само до нулево равенство в гостуването си на Азербайджан в Баку в мач от нашата група в евроквалификациите. Така тимът на Нико Ковач събра 14 точки. Както е известно, на хърватите е отнета една точка заради расизъм – санкция, която в момента те обжалват. Срещата в Баку вчера не предложи особени футболни достойнства. Теренът, на който се проведе двубоят, бе в доста лошо състояние, като на места тревното покритие липсваше. За гостуващия тим това бе първия мач от старта на квалификациите, в който отборът не успява да се разпише, след като в мача между двата тима в Хърватска „шахматистите” победиха съперника си с 6:0. Марио Манджукич се отчете с няколко пропуска, а влезлият като резерва Матео Ковачич също имаше няколко възможности, но и той не вкара. Новото попълнение на Реал Мадрид получи жълт картон и ще пропусне гостуването на Норвегия.
Белаид бяга в Хартс, разкрива още изданието
Левски ще остане без един от основните си защитници през януари. „Меридиан Мач” научи от сигурен източник, че Аймен Белаид напуска „Герена” през зимната пауза. Тунизиецът вече се е разбрал с Хартс и ще подпише с шотландците в началото на следващата година. Там Аймен Белаид ще взима поне два пъти по-голяма заплата, а това е и основната причина за бягството му от Левски. Мароканецът, който има френски паспорт, искал да отиде в Хартс още през лятото. За него дори имало оферта до „сините” от шотландския клуб. Тя била смехотворна – 20-30 000 евро. Белаид обаче настоявал ръководството да приеме дребната сума. Той обявил, че ако на „Герена” не кажат „да” на офертата от Хартс, няма да предподпише с Левски на по-ниска заплата. Както е известно, през лятото спортният директор на „сините” Георги Иванов трябваше да постига споразумение с футболистите за солидно намаление на месечните им възнаграждения. Така Белаид поставил в шах ръководството на Левски. В крайна сметка шефовете на „Герена” преценили, че за клуба ще е по-добре да задържи Аймен до края на годината пред възможността да вземе нищожните 20 000 евро от негов трансфер. Заради това на Белаид било предложено да остане на „Герена” до януари,а тогава „сините” да го пуснат без пари в Хартс. Мароканският защитник прие този вариант и така малко или много предотврати тежка криза в центъра на защитата на Левски, който остана без Борислав Стойчев и Емил Нину. Аймен Белаид в никакъв случай не блести с качества на „Герена”. Защитникът се прочу с четири червени картона, които си изкара за малко над 40 мача за Левски в „А” група. Спортно-техническото ръководство обаче си харесва арабина, който играе с цялата си душа и сърце за клуба.
Скандално! Гриша отказва да плаща, ЦСКА отива на село, е друго заглавие от страниците на вестника
Скандалният бизнесмен Гриша Ганчев е на път да убие окончателно ЦСКА. В сряда БФС е отказал да регистрира новия ФК ЦСКА, който трябваше да придобие 90% от собствеността на стария клуб и чрез процедурни хватки да елиминира голяма част от задълженията на истинския ЦСКА. Гриша Ганчев е посетил сградата на футболния съюз и е разговарял с представители на ръководството. Бизнесменът категорично е заявил, че няма намерение да изплаща дълговете на настоящия клуб, които надхвърлят 32 милиона лева. Именно тази среща породи слухове, че „червените” могат да отидат в „А” областна група. Тези действия на Гриша Ганчев са поредното доказателство, че той няма никакво намерение да оздравява ЦСКА, а просто иска феновете на „червените” да застанат зад гърба му в битката с Темида. До момента скандалният бизнесмен не е дал и стотинка за задълженията на „червените”, а заради това първоначално може да отнемат 3 точки от актива на отбора, а след това дори да го изхвърлят в окръжните групи. Вчера пък се появи информация, че стартът на новия сезон в „А” окръжна група в София се отлага със седмица именно заради участие на клуб с името ЦСКА. Официално от БФС съобщиха, че причината за отлагането са лошите терени, но може би причината е друга. В тази група е и Локо (Сф) със собственик Иван Василев-Бозата.

Левски изгони мароканеца Тигазауи, е водещият материал на “7 дни спорт”
Старши треньорът на “Левски” Стойчо Стоев бързо се отказа от услугите на мароканския флангови състезател Амин Тигазауи. 24-годишният футболист пристигна на Герена в сряда, за да изкара пробен период. След само една тренировка с отбора обаче Стоев реши да го отпрати.
Няма яснота защо точно се е стигнало до прекратяването на тестовете на играча, но няма да е чудно, ако причината е дисциплинарна. Тигазауи е избягал от един от бившите си отбори в Швейцария след загуба в първенството, а и местните медии не са много положителни в коментарите си за него.
Иначе “7 дни спорт” разбра, че подписалият преди дни договор с “Левски” Живко Миланов ще прибира заплата от 5000 лева. Десният защитник сложи подписа си под контракт до края на годината и така той ще прибере общо 20 хиляди лева за четирите месеца.
Руснак ни свири срещу Италия, четем още във вестника
Руският съдия Сергей Генадиевич Карасьов ще ръководи европейската квалификация между Италия и България на 6 септември от 21:45 часа на стадион “Ренцо Барбера” в Палермо.
36-годишният рефер, получил прозвището Руския Колина в родината си най-вече заради приликата с прическата на известния от близкото минало италиански съдия Пиерлуиджи Колина, е юрист по професия и досега не е ръководил мач на България или роден клубен отбор. Той е съдия от 2010 година, а последният му международен мач бе от плейофите на Шампионската лига между албанския шампион “Шкендербеу”, в чиито редици се подвизава българският нападател Венцислав Христов, и хърватския първенец “Динамо” (Загреб), спечелил с 2:1 в Албания. Асистенти на Карасьов на мача между Италия и България в Палермо ще бъдат неговите сънародници Антон Аверянов и Тихон Калугин.
Трима от младежите висят за Румъния, разкрива още “7 дни спорт”
Българският национален отбор по футбол до 21 години отпътува вчера за Румъния, където днес излиза в европейска квалификация с домакините. Момчетата на Антони Здравков проведоха четиридневен тренировъчен лагер в Русе, като използваха базата на ФК „Аристон”.
Очакванията на българския треньор са за един доста труден мач. „Имах възможността да наблюдавам румънците в мача им с Армения. Смятам, че са един сериозен отбор, четири-пет човека, които постоянно попадат в мъжкия национален отбор. Сега не мога да бъда категоричен в мача срещу нас дали ще бъдат с мъжете, или с младежите, но това на място ще го разберем”, коментира Здравков.
Треньорът обясни, че четири тренировъчни дни не са достатъчни за пълноценна подготовка. „Но точно по тази причина смятам, че футболистите, които попадат в националните отбори,трябва да са готови за бърза промяна, за бързо мислене, за да могат да влязат в мача и да направят това, което ние, треньорите, искаме от тях”, каза Антони Здравков.
Под въпрос обаче е участието на трима от основните играчи на тима. Кирил Десподов, Стефан Велков и Живко Хаджиев са били диагностицирани с летен вирус, поради което са били приети в русенската болница. Те са били на системи, но вече са освободени. Дали ще играят, ще стане ясно в часовете преди срещата. Евроквалификацията между младежките отбори на България и Румъния е днес от 19:45 часа на стадион „Транс-Сил” в Търгу Муреш.

8000 посрещнаха Бербо на “Тумба”, пише на първа страница “Тема Спорт”
Близо 8000 екзалтирани фенове на ПАОК приветстваха Димитър Бербатов на стадион ‘Тумба” вчера следобед. Трансферът на българския нападател подлуди Солун, фланелките с неговото име и №10 вече се продават като топъл хляб. “Не очаквах такова посрещане. Аз съм обикновен човек и оценявам какво правите за мен. Баща ми е роден на 15 км от границата и това ни прави нещо като братя. А човек дава всичко забрат си, затова ще се боря за вас. Дано празнуваме заедно на юбилея”, заяви Бербо. След като изрита 10-ина топки с автограф в публиката, нападателят се отправи към клубната база Неа Месемврия за първа тренировка. Там говори с треньора Игор Тудор, който му даде специална програма за подготовка. Очаква се Бербо да е напълно готов за визитата на Габала в Лига Европа след две седмици.
Курдов минава зад Умар Диаби, четем още във вестника
Треньорът на Левски Стойчо Стоев изпробва няколко различни варианта за предстоящия мач със Славия. Най-старото столично дерби е на 13 септември, неделя, от 16:15 часа в “Овча купел” и ще бъде предавано пряко по Диема Спорт 2. Специалистът пробва опция, при която тараните Атанас Курдов и Умар Диаби да са заедно на терена, французинът е по-мощен от двамата и ще бъде поставен на върха на атаката, а Курдов, може да действа зад него. До момента юношата на сините показва по-комбинативен футбол, може да пуска извеждащи пасове. Затова и ще играе на поста плеймейкър. Още повече, че играещите на тази позиция Борислав Цонев и Мигел Бедоя разочароваха в последните срещи, формата на 20-годишния футболист падна, а Бедоя пък не е влязъл в такава, след като по време на подготовката се възстановяваше от коварна болест, а след това лекуваше разтежение на мускулни влакна в задната част на бедрото.
В предишните два кръга сините се представиха разочароващо в предни позиции и не успяха да отбележат гол. По този начин те загубиха с 0:1 от Локомотив Пловдив на “Лаута”, а след това бяха на косъм от поражение на “Георги Аспарухов” от Пирин (0:0), но благоевградчани изпуснаха дузпа в края на мача. Левски определено има трудности в предни позиции – отбелязал е едва шест попадения в седем срещи от началото на сезона. И това нещо трябва да се промени. Именно и затова Стоев обмисля да пусне още първата минута срещу Славия Диаби и Курдов в нападение, а не както бе срещу Пирин Бл – единият да замени другия на терена.
Интересното е, че и двамата преследват първия си гол със синята фланелка. Курдов няма попадение в три срещи, а Диаби в две.
БФС бута ЦСКА към А областна, е друго заглавие на “Тема Спорт”
ЦСКА е на прага на… изпадане в четвъртия и най-долен ешелон на футбола ни, пише сайтът на “Труд”. БФС категорично отказва да регистрира новия клуб ФК ЦСКА. От централата само изпращат искове до “Армията” със задължения към мениджъри и бивши служители, на които бившите собственици не са се издължили. Същевременно БФС не желае да свика Правната комисия, за да допусне картотекиране на играчите в новия клуб, защото на “Армията” не е влязъл синдик и спортното наследство е в старото дружество. А новото не може да стане член на футболния съюз…
Ако остане в сегашния си вид, ЦСКА задлъжнява все повече с всеки изминал ден, а аматьорският статут и В група не погасяват дългове. Нежеланието на БФС да асистира на отбора, събиращ най-много публика и тв аудитория в последните 3 години, може да принуди ръководството на червените да предприеме крайна мярка. А тя е създаване на нов ЦСКА в А областна група. По този начин държавата в лицето на НАП ще загуби всичко, което има да взима – малко над 11 милиона лева.
Подобно развитие на събитията на “Българска армия” може да предизвика революционни настроения. И пред сградата на БФС вероятно пак ще патрулират денонощно по няколко полицейски автомобила. Такива имаше пред централата преди почти всеки мач на ЦСКА от началото на този сезон. През юни 2013 г. сградата на съюза бе потрошена с камъни от бесни фенове на ЦСКА. От началото на сезона пък привържениците почти във всеки мач скандират обидни реплики по адрес на Борислав Михайлов.
В настоящата ситуация е редно от БФС да отговорят как подобна процедура с регистриране на ново дружество е позволявана на други клубове и защо не се позволява на ЦСКА. Време е отговорните фактори във футболния съюз да прекратят скандалното си мълчание по темата с най-гледания отбор в България и да започнат да работят в интерес на футбола!
Така мачът с Велбъжд в неделя на “Армията” може да се окаже последен за сегашния ЦСКА в трета лига. Клубът трябва да играе в сряда срещу Ботев Ихтиман за Купата на България, но предстои да разберем дали изобщо тази среща ще се състои.