Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Ганчев убива ЦСКА на 24 септември, е водещият материал на “Меридиан мач”
Гриша Ганчев ще убие истинския ЦСКА на 24 септември, научи ексклузивно „Меридиан Мач”. Тогава трябва да започне процедурата по обявяване в несъстоятелност на „червените”, а случи ли се това, клубът изчака на момента от структурите на БФС. Това означава, че мачът от Югозападната „В” група с Велбъжд утре ще е последният за истинския ЦСКА. От понеделник отборът, воден от Христо Янев, ще бъде разпуснат. Очаква се франкенщайнът на Ганчев и Пламен Марков – ФК ЦСКА, да започне участието си в „А” Окръжна група следващата седмица.
Нямаме успех на „Васил Левски” от 8 г., разкрива още изданието
Загубата от Норвегия с 0:1 потвърди, че националният ни отбор дълбае нови и нови дъна. Тя беше третата ни в тези квалификации и на практика ни изхвърли от битката за третото място, освен ако не стане някакво чудо в следващите ни двубои.
Но двубоят със скандинавците на „Васил Левски” потвърди една много тревожна тенденция. И тя е, че домакинският фактор не важи при нас, що се отнася до мачовете в София от евроквалификациите. Последната ни победа в пресявки за първенство на Стария континент беше на сакралния 17 ноември, но през 2007 г. срещу Румъния. Тогава бихме северните ни съседи с 1:0, а голът отбеляза Велизар Димитров. Важно е да се отбележи, че нито един от футболистите, участвали в онзи двубой, вече не са национали. Селекционер бе великият Димитър Пенев.
Оттогава досега сме изиграли 8 мача в София от евроквалификации, но не сме спечелили нито един. И докато за срещите с Англия, Хърватска и Италия можем да имаме някакво извинение, то какво да кажем за равния с Малта (1:1). Пълен позор!
Още по-плашещото е, че националите нямат победа в официален двубой на „Васил Левски” от 2,5 години. На 22 март 2013 г. треснахме Малта с 6:0 с хеттрик на Александър Тонев. Срещата бе от пресявките за Мондиал 2014.
Младежите изритаха с първа победа от 2013-а, четем още във вестника
Докато така наречените ни звезди от „А” националния отбор берат срам, младежите на Антони Здравков удариха като гости един от фаворитите в нашата 5-а група на евроквалификациите – Румъния. Малките „лъвове” биха като гости 2:0 в Търгу Муреш. За първи път от повече от две години – от 5 юни 2013-а, селекцията ни до 21 г. постигна победа в евроквалификации.
Големите герои бяха Георги Минчев и Никола Колев, и двамата от Литекс. Първият се разписа в 16-ата минута след асистенция на Александър Василев. Колев влезе като резерва и вкара 1 минута преди края на редовното време. В 54-ата минута домакините останаха с човек по-малко, след като Сорин Табачариу бе изгонен от украинския съдия Козик. Червеният картон бе директен за груб фаул срещу плеймейкъра ни Антонио Вутов.

Публиката иска мъжество, не театър, пише на първа страница “7 дни спорт”
Много често си повтаряме, че футболът е игра за мъже. Националният отбор по футбол обаче направи всичко възможно, за да опровергае това. В най-важния си мач нашите дори не показаха желание да бият Норвегия, а напълниха гащите още преди първия сигнал. Никой не им се сърди, че са загубили. В крайна сметка не можем да искаме подвизи от футболисти, които не играят в клубовете си или са твърди резерви. Имаме двама-трима на високо ниво и толкоз. Можем обаче да им се сърдим за това, че не се биха за родината. Никой не видя живеца в играта на България и това е проблемът. Ако тези, облечени в трикольора, бяха показали дори малко стръв и жертвоготовност, тогава и тези на трибуните щяха да са зад тях. В крайна сметка публиката иска зрелище, иска битка, а не театър. Това е футбол, игра за мъже!
“Берое” изпусна Мапуку заради калпав договор, е друго заглавие на вестника
Сагата около доскорошния нападател на “Берое” Жуниор Мапуку се разраства с пълна сила. Всички страни са засегнати и се очаква съвсем скоро да се заведат дела. “7 дни спорт” разбра, че от “Берое” са направили голям гаф още при подписването на договора с Жуниор Мапуку. Юристите на вицешампиона са пропуснали да сложат в контракта важни клаузи, с които да предотвратят бягство от страна на нападателя. По наша информация от “Берое” са подписали доброволно трудовия договор с избор на приложимо право. Компетентни хора коментираха пред “7 дни спорт”, че е скандално да подпишеш договор с чужденец с избор на приложимо право по Кодекса на труда, без да сложиш защитни механизми. Пропуските в контракта на Мапуку позволяват на играча да си тръгне от “Берое” срещу три месечни възнаграждения, което всъщност е и вратичката, от която е минал. Така на 26.08.2015 г. Жуниор Мапуку разтрогва договора си с “Берое”, а дни след това подписва с египетския “Уади Дегла”.
“Левски” изкара 60 бона от феновете, разкрива “7 дни спорт”
Станалата прословута маркетингова и мърчандайзингова стратегия на “Левски” най-сетне заработи. “7 дни спорт” разбра, че само за един месец в касата на Герена са влезли малко над 60 хиляди лева. Приходите са само и единствено от фен артикули, които “сините” привържениците са си закупили. В клуба са доволни от интереса към новите продукти, които произведоха и пуснаха в продажба. Очаквано най-много са приходите от продадените нови фланелки на отбора. Екипите са на цена от 65 лева и в електронния магазин на “сините” първата партида от тях бе продадена за точно три дни. От Герена признаха пред “7 дни спорт”, че не са очаквали толкова сериозни продажби и затова им се е наложило да поръчват допълнителни фланелки.
– Интересът е голям, явно на хората новата серия екипи им харесва и продажбите са много сериозни. Постъпленията от билети също са сериозни и призоваваме феновете да продължават да подкрепят отбора. Колкото повече хора има по-трибуните, толкова по-големи ще са приходите за клуба, и така нашите фенове ще ни помогнат да излезем по-бързо от тежката финансова ситуация, с която продължаваме да се борим – споделиха от “Тодорини кукли”.
В началото на седмицата единият от тримата акционери в клуба Иво Тонев заяви, че до края на годината “сините” имат да плащат 400 хиляди лева стари задължения към бивши служители и треньори. В “Левски” са сигурни, че големият интерес към новите артикули ще продължи и по този начин феновете ще помогнат за погасяването и на тези дългове, както помогнаха и през март за взимането на лиценза.

Боби, време е!, е водещият материал на “Тема Спорт”
Ден след поредния срамен мач на националния отбор футболната общественост е настръхнала срещу шефа на БФС Боби Михайлов. В края на евроквалификацията с Норвегия (0:1) публиката скандираше “оставка” по негов адрес, а вчера настроенията бяха подобни.
Време е Боби Михайлов да си ходи, докато все още има хора, които се интересуват от футбол и такива, които инвестират. При него клубовете отпадат от евротурнирите още през юли, националният отбор не се е класирал на форум, стадионите стават все по-празни футболът ни удари историческото си дъно, футболна България не заслужава такива негативни емоции с най-проваления ръководител на БФС в цялата история. Денят, в който Боби напусне, трябва да бъде обявен за национален празник.
Левски още без гласуван бюджет, пише още във вестника
Ръководството на Левски все още не е гласувало бюджет за новия сезон. Това вече трябваше да се случи, но неяснотите в началото на кампанията около генералните спонсори на клуба отложиха това решение. Одобрението на финансите трябва да бъде направено от Управителния съвет на клуба. Неговият председател и един от собствениците на Левски Иво Тонев вече на няколко пъти отбеляза, че сините ще бъдат управлявани само с решения на ръководното тяло. Босът обяви още, че бюджетът на сините за следващите три години е гарантиран, като той ще е в размер на 6,5 милиона лева на сезон. Какви ще са постъпленията и как ще бъде попълнена приходната част, както и какви ще са разходите – още никой не е разкрил. Също така не са съобщени и финансови параметри на спонсорския договор с “Виваком”.
Управителният съвет на клуба има насрочено заседание за 10-11 септември. Очаква се именно финансовите въпроси да са една от заложените точки в дневния му ред. Още повече че тогава новите собственици на клуба Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов трябва да проведат среща с УС на тръст “Синя България”, за да разкрият плановете си за управлението на клуба.
Интересното е, че се бави провеждането на Общо събрание на Левски. На него трябва да се официализира преминаването на около 98 процента от акциите на клуба от Тодор Батков в Тонев, Ангелов и Иванов.
Ботев привлича конгоански таран, е друго заглавие на “Тема Спорт”
Ботев Пловдив е на път да си осигури услугите на централния нападател Жоел Чибамба. Вчера националът на Конго пристигна на базата на канарчетата. Ако той се намира в задоволително физическо състояние, със сигурност ще подпише контракт с канарчета. Възможно е треньорът Ермин Шиляк да го пусне за малко в днешната контрола срещу Локомотив Горна Оряховица.
Жоел е придружаван от мениджъра си Мустафа Майес-Майо. Въпросният агент доведе при канарчетата и Рахави Кифуети, който от 2 седмици е на тестове при жълто-черните. Майес е добре познат в Пловдив, тъй като през последните 2 години той доведе всички френскоговоря-щи футболисти, подсилили градския съперник Локомотив Пд- 26-годишният Жоел, който е роден в Киншаса, притежава и холандски паспорт – родителите му емигрират в тази страна, докато той е още дете. Чибамба започва в школата на НЕК и достига до първия отбор. След това високият 188 сантиметра играч преминава през полските Арка Гдиня и Лех Познан, руския Криля Советов, гръцкия Лари-са, китайския Пхенян и датския Вестселанд. През това лято конгоанецът се завръща в гръцкия Лариса. На 15 юли подписва за 2 години. Малко след това обаче разтрогва контракта си заради финансовите проблеми в клуба.