Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Бербо направи Ципрас “българин”, е водещият материал на “Меридиан мач”
Манията, която обзе Гърция след трансфера на Димитър Бербатов в ПАОК, не подмина и бившия премиер Алексис Ципрас. Вчера политикът позира с фланелка на българския нападател, въпреки че е запален фен на Панатинайкос. Както е известно, един от прякорите на ПАОК е „българите”. Това веднага доведе до отговор от привържениците на ПАО към и без това недолюбвания в южната ни съседка Ципрас. Лидерът на СИРИЗА получи фланелката при посещение в Солун, минаваики пред стадиона ПАОК – „Тумба”. Малко след като снимката на Ципрас се появи в интернет, форумите гръмнаха. Някои от феновете на Панатинайкос дори стигнаха до крайности със заплахи към бившия министър-председател.
ЦСКА сложи 6 на Велбъжд, разкрива още изданието
ЦСКА продължава с безапелационното си представяне в Югозападната „В” група и записа пета поредна победа в шампионата. Жертва на „червените” този път бе Велбъжд Кюстендил, който бе разбит с 6:0 на „Българска армия”. Първият гол в срещата падна в 7-ата минута, когато Галчев центрира към Преслав Йорданов, който свали топката към Павел Головодов, а 17-годишният талант с лекота прати топката в мрежата. В 16-ата минута голмайсторът на „червените” Йорданов реализира поредното си попадение, след като засече центриране на Борис Галчев от фаул – 2:0. В 37-ата минута пак Йорданов направи преднината на „армейците класическа, като отново отбеляза с глава след подаване на Галчев. На почивката Христо Янев пусна в играя 14-годишният Валентин Антов. В 50-ата минута Йорданов оформи своя хеттрик след нов удар с глава, а малко по-късно Борис Галчев, след елегантен прехвърлящ удар, ознаменува добрата си игра с попадение за 5:0. Точка на спора сложи Владислав Узунов, който препарира Кирилов с тупалка от над 20 метра.
Гаджев почва преговори, е друго заглавие от страниците на вестника
Дългоотричаният, но и очакван трансфер на Владимир Гаджев обратно в Левски може да стане факт още тази седмица. Халфът е отчаян от факта, че все още не може да си намери нов клуб и затова е склонен на преговори със „сините”. В последните дни се заговори усилено, че той е подписал с Кубан, но забавяне в картотекирането му пречи да заиграе за руснаците. Гаджев до последно изчаква нови оферти или пък вариант да бъде картотекиран след затварянето на прозореца. Това обаче изглежда все по-малко вероятно и ако до ден-два не си намери отбор, националът е чакан на „Герена” за разговори с Георги Иванов. Не е ясно каква ще бъде позицията на клуба по отношение на евентуален договор. Гаджев ще настоява на контракт тип „Живко Миланов”, т.е. краткосрочен, за да се пробва отново за сделка в чужд отбор през зимата. От Левски вероятно ще настояват за повече сигурност, защото не могат да си позволят двама от основните има футболисти да са на „Герена” само в рамките на следващите три месеца. Както е известно, Гаджев се бе заканил, че този път окончателно напуска „сините” в края на миналия сезон. След куп неуспешни опити да си намери нов отбор обаче той се приближи отново до завръщане у дома. Преди няколко дни спортният директор Георги Иванов открито призна, че няма как да остави Гаджев без отбор и е готов отново да му подаде ръка. Треньорът Стойчо Стоев също обяви, че държи отворена вратата за халфа, което прави неговото връщане почти сигурно.

Лудогорец взима треньор от националния, пише на първа страница “7 дни спорт”
Ново лице ще влезе в треньорския щаб на “Лудогорец”, научи “7 дни спорт”. Шампионите от Разград ще привлекат в екипа на Едуард Ераносян наставник от националния отбор на България. Става въпрос за Любомир Шейтанов, който е дългогодишен треньор на вратарите в представителния тим. Специалистът се познава отлично с Едуард Ераносян, след като двамата работиха заедно в шампионския сезон на “Локомотив” (Пд) през 2004 г.
Шейтанов влиза в щаба на разградчани от утре, като заменя на поста доведения преди няколко месеца сърбин Милан Стойкович. По информация на “7 дни спорт” Шетайнов ще остане и в националния отбор, като ще съвместява двете длъжности.
Италианци отново тръгват по стъпките на Краев, четем още във вестника
Талантът на “Левски” Божидар Краев продължава да буди сериозен интерес за чуждестранни клубове, разбра “7 дни спорт”. Фланговият състезател е попаднал в полезрението на няколко елитни тима от Италия. Името на Краев попада в списъците на скаутите им за следене през този сезон. 18-годишният футболист в момента е голмайстор на “Левски” със своите три попадения. Освен това Божката прави силни мачове и е твърд титуляр в сметките на треньора Стойчо Стоев. По наша информация представители на въпросните клубове съвсем скоро ще се появят в България, за да гледат на живо изявите на врачанина. Въпреки невръстните си години Краев израсна много в последната година и държи добро ниво на формата си. Дори при равния с “Пирин” (Благоевград) дясното крило бе един от малкото, които не спряха да се борят и да търсят гола.
С добрите си игри Божката събра погледите на редица чуждестранни клубове. През миналата кампания той замина на проби в европейските колоси “Ювентус” и “Манчестър Сити”. Грандове останаха доволни от видяното и го включиха в списъците си за следене. Освен това през зимата се заговори, че италианският “Лацио” иска Божидар Краев в редиците си. Не е невъзможно именно от Римските орли и сега да е интересът към българския талант.
Реге искал Живко Миланов, разкрива още “7 дни спорт”
Новото попълнение на “Левски” Живко Миланов е отрязал “Литекс”, за да се върне на Герена. Треньорът на ловчанлии Лауренциу Регенкампф отлично познава крайния бранител, тъй като Миланов бе сред най-добрите играчи на “Васлуй” до преди да замине за Русия, където игра за руския “Том” (Томск).
Ловчанлии са предложили договор за 2 години на Миланов, но той категорично е отказал под претекста, че иска да поиграе в България максимум до зимата и след това отново да търси късмета си в чужбина. В крайна сметка неговата цел се изпълни и той парафира с “Левски” до края на тази година, а след това ще се опита да си намери отбор зад граница.

Везенков тръгна с 8 точки за Барселона, е един от водещите материали на “Тема Спорт”
Александър Везенков записа успешен старт на кариерата си в Барселона. 20-годишното крило направи неофициален дебют за един от най-големите клубове в Европа и света. Баскетболистът на националния ни отбор игра 16 минути при победата на блаугранас с 86:77 срещу Жовентуд. Това бе първата проверка на каталунците преди началото на новия сезон в Испания и Евролигата. За престоя си на паркета Везенков се отблагодари на старши треньора Шави Паскуал с в точки и по 2 борби и асистенции. Талантът ни завърши с една пропусната стрелба от 5 опита. Той се появи в края на първата четвърт, а малко по-късно отбеляза и първия си кош за Барса, макар и в контрола. Участие в сблъсъка с Жовентуд пък не взеха три от звездите на блаугранас – Хуан Карлос Набаро, Алекс Абринес и Карлос Аройо.
Домакините започнаха по-плахо срещата, като позволиха на съперника да се откъсне с 5 точки след пърбата четвърт. С близането на Везенков обаче ситуацията се обърна и още на полувремето резултатът бе равен 46:46. Всичко за Жовентуд приключи в началото на последната четвъртина, когато Барса поведе с 12 точки, с което бе сложена и точка на спора. Марк Гарсия бе най-резултатен за каталунците с 20 точки, а 17 отбеляза Самардо Самюълс. За Бадалона Малет завърши с 20 точки. Следващата проверка на Барселона ще бъде в събота при визитата на Андора.
Червен рецитал срещу Велбъжд, четем още във вестника
ЦСКА разгроми пореден съперник в Югозападната “В” група. Армейците надиграха категорично Велбъжд Кюстендил с 6:0 В Борисовата градина. Двубоят се превърна в червен рецитал, след като домакините правеха каквото си поискат на терена. Преслав Йорданов се отличи с хеттрик и две асистенции, като всеки един от головете му бе с глава. Галчев реализира прекрасно попадение, прехвърляйки вратаря, и добави цели 3 асистенции. Головодов също бе точен, а Узунов реализира финалния гол със страхотно изпълнение от над 25 метра. По този начин ЦСКА изравни клубния си рекорд от 6 поредни мача, в които вкарва поне по 3 попадения!
Шефът на НКП за собствеността на Левски: Ръководството има да извърви много дълъг път, е друго заглавие на “Тема Спорт”
Неясната собственост на Левски продължава да тревожи феновете, които не виждат промяна в управлението на клуба. Те имат сериозни съмнения за действителния собственик на любимия им тим. Това обяви председателят на националния клуб на привържениците Степан Хиндлиян. Както е известно, в момента акциите се държат от Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов. На въпрос “Смятате ли, че Пеевски има нещо общо с клуба” Хиндлиян заяви: “Господата, които поемат акциите, трябва да докажат, че са те самите. Ако кажа от името на членовете на Националния клуб на привържениците, че в нашите среди няма съмнение и недоверие, означава, че съм лъжец. Напротив – има. И събирането във Велико Търново миналата седмица, и взимането на решението за сектор Б са ясен израз на това нещо, за което ме питате. Те дават отговор на този въпрос. Ръководството на Левски трябва да извърви още много дълъг път, за да се разсеят тези съмнения. Ако не го докажат – най-лесно е да бъдат предприети действия. Знаете – футболните привърженици имат много методи за действие”, каза пред bTV Хиндлиян.
Запалянковците на сините вече категорично заявиха, че ако се стигне до процедура по събарянето и изграждането на сектор” Б” на стадион “Георги Аспарухов”, тя трябва да се случи в условията на пълна прозрачност. “Ако се стигне до ремонт на трибуната, ние ще допуснем това да се случи при ясни правила. На първо място – банкова гаранция. На второ място – създаване на работни групи с експерти, посочени от организации на привържениците. Които експерти да имат абсолютен достъп до цялата документация по строежа. Както и те да са наясно с финансирането. В случай че това не се случи, а се тръгне към строителство на сектор “Б” по начина, по който се тръгна със сектор “А” – няма да го допуснем. Всички знаят какво се случва със сектор “А”. Нямаме абсолютно никакво основание да смятаме, че със сектор “Б” всичко ще е цветя и рози. Напротив. Въпреки декларативните намерения на новите собственици, че всичко ще е ОК, ние на този етап все още не сме видели промяната”, завърши Хиндлиян.