Преглед на водещите новини в спортния печат

2302

Преглед на водещите новини в спортния печат:

ЦСКА влезна в схемата с 5:0

Хазуров, Головодов, Божилов и Чорбаджийски бележат срещу Ботев (Ихт), пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

ЦСКА спечели финалната битка от регионалния кръг от турнира за Купата на България и се класира за 1/16-финалите, където се включват отборите от „А” и „Б” група. Жребият за следващият кръг ще се тегли в петък. Футболистите на Христо Янев разбиха с 5:0 Ботев (Ихтиман) на стадион „Българска армия”. Головете отбелязаха Костадин Хазуров (2), Павел Головодов,Радой Божилов и Божидар Чорбаджийски.

Домакините откриха резултата още в 6-ата минута. Тогава един от най-добрите на терена Милен Кикарин взе топката от центъра, преодоля половината отбор на гостите и подаде перфектно към Костадин Хазуров, който от 7-8 метра разстреля Стоян Маринов. В 20-ата минута футболистите на Христо Янев бяха близо до второ попадение. Галчев намери Аясс непокрит в наказателното поле, който стреля с десния крак, но стражът на гостите спаси. Шест минути по-късно Головодов подаде към Аясс, който центрира по земя успоредно на голлинията, но малко не достигнаха на връхлитащия Хазуров да вкара в празната врата. Малко преди края на полувремето Галчев получи късо подаване от корнер и центрира към Чорбаджийски, но централният защитник на „червените” стреля над напречната греда. В заключителните секунди контузия получи Николай Цветков и бе принудително заменен от Владислав Узунов.

Само три минути след почивката ЦСКА стигна и до втори гол. 17-годиш-ният Павел Головодов преодоля двама противникови играчи и подаде остро по земя към Хазуров. След сериозно разбъркване, опитният футболист успя да измъкне топката от краката на вратаря Маринов и вкара за 2:0. В 57-ата минута „червените” стигнаха до трети гол. Павел Головодов се разписа от малък ъгъл. Секунди след това Хазуров пропусна да направи хеттрик, след отличен извеждащ пас на Головодов. В 76-ата минута влезлият като резерва Радой Божилов се измъкна от защитата на Ботев и заби четвърти гол. До края на двубоя „армейците” вкараха и още едно попадение, дело на Божидар Чорбаджийски с глава.

ФИФА забрани трансферите на „Армията”

Спортният арбитражен съд забрани на ЦСКА да прави трансфери в следващите два прозореца. Причината за това е поредното загубено дело от „червените” във ФИФА. Причината са претенциите на португалския полузащитник Бернардо Тенгариня, който игра на „Българска армия” през сезон 2012-13 година.

Тенгариня, заедно с Нилсон Антонио предяви претенции към „армейците” за 500 хил. евро за неправомерно прекратяване на договора му. От ЦСКА опитаха да се защитят, като твърдяха, че контрактът на играча е прекратен, след като той не се е явил на тренировки в периода от 16 декември 2012 до 4 януари 201 3 година. Явно обаче Спортният арбитражен съд не е приел аргументите на „червените” и отсъди в полза на португалеца.

Клубът трябва да плати финансовите претенции на двамата футболисти. Санкцията обаче засега няма да влиза в сила, а ще бъде приложена едва, когато ЦСКА си върне професионалния статут.

С този случай за пореден път се потвърждава предизвестената смърт на ЦСКА. Както е известно „армейците” ги грозят санкции с отнемане на над 200 точки, заради неплащания на куп дългове. Новото ръководство оглавявано от скандалния бизнесмен Гриша Ганчев е повече от ясно, че няма никакво намерение да плаща.

БФС решава боя на 14 септември

Дисциплинарната комисия към БФС обяви, че започва подробно разследване на грозните сцени, които се разиграха на дербито между Левски и ЦСКА при юношите старша възраст. Дисципът информира, че спира състезателните права на четиримата играчи, които получиха червени картони в мача. Освен това от БФС обяви и датата, на която ще се произнесе по случая. Наказанието на „сините” ще стане ясно на 14 септември, когато от 13:00 часа ДК се събира на заседание, на което ще бъдат разгледани инцидентите от срещата на „Герена”. „Сините” спечелиха с 2:0, но малко преди края срещата беше прекъсната за около половин час, след като съдията Вихрен Манев изгони по един играч от двата тима (Божидар Божилов от Левски и Герман Петров от ЦСКА). Това разгневи запалянко на „армейците”, който отиде до тъчлинията, за да протестира, а в отговор ултрасите на „сините” налетяха върху агитката на противника.

Сега БФС привиква за обяснения съдийската бригада, делегата на срещата, началника на охраната и представители на двата родни гранда. Докато не се вземе решение по случая, от футболната централа спряха състезателните права освен на двамата изгонени футболисти, а също и на Георги Николов от Левски и Кристиян Пешов от ЦСКА.

 

ФИФА забрани трансферите в ЦСКА

ЦСКА получи нов сериозен удар отвън, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Спортният арбитражен съд в Лозана забрани трансферите в клуба за следващите два прозореца. Това стана ясно, след като „червените” загубиха поредното си дело във ФИФА. Става дума за съдебен спор срещу португалския бранител Нилсон Антонио, който изигра два мача за отбора през сезона 2012/13. Нилсон заедно с друг футболист – Бернардо Тенгариня, имаха претенции към клуба за повече от 500 хил. евро заради неправомерно прекратяване на договорите им. От ЦСКА твърдяха, че договорът на португалеца е прекратен, след като не се е явил на тренировки в периода 16 декември 2012 – 4 януари 2013 г. Претенциите на клуба обаче не са уважени, след като санкцията влиза в сила незабавно, когато отново се върне професионалният статут на дружеството.Освен наказанието ЦСКА ще трябва да изпълни финансовите претенции на двамата футболисти.

Георги Градев: От клуба заложиха на неопитни юристи

Специалистът по спортно право Георги Градев коментира решението на ФИФА да спре трансферите в ЦСКА за два трансферни периода в личния си профил във фейсбук по следния начин.”Юридическият екип на ЦСКА в състав Борис Колев, Георги Гайдаров и г-ца Тодоровска са загубили ключово дело за бъдещето на ЦСКА. Наемането на неопитен юридически екип е грешка от страна на предишните две ръководства на клуба. В не един пост прогнозирах този изход от делото и се оказах прав за пореден път. Санкцията е от КАС по делото Нилсон Антонио и влиза в сила от зимния трансферен период. НЕ Е ВЯРНО, че санкцията ще влезе в сила чак когато клубът си върне професионалния статут. Това е абсурдно твърдение. Правилата на ФИФА не диференцират клубовете според статута им при налагането на санкции. Подобно твърдение произтича от липсата на опит на консултантите на ЦСКА. Напомням, че “Локомотив” (Мездра) отнесе наказания от ФИФА отнемане на точки и преместване в по-долна дивизия, когато беше във “В” група преди 3-4 години.”

Гаджев пак се върна в”Левски”

Владимир Гаджев от вчера отново официално е футболист на “Левски”. Халфът не успя да си уреди трансфер в чужбина и се завърна на Герена с договор до края на календарната година. Такъв контракт подписа и друг бивш капитан на “сините” през миналата седмица – Живко Миланов.

Гаджев напусна “Левски” след края на миналия сезон и категорично заяви, че е крайно време да заиграе зад граница и няма намерение да осъществява поредното си завръщане. Това обаче така или иначе се случи вчера и от днес той ще се бори за място в халфовата линия с Георги Костадинов и Джереми де Ноойер. Владо е имал договорка със спортния директор Георги Иванов още през миналата седмица, ако не успее да си уреди преминаването в чуждестранен отбор, да облече отново синия екип. Националът така и не осъществи мечтания трансфер, въпреки че през последните 2 седмици бе сериозно свързван с руския “Кубан” (Крас-нодар). Клубът, чиято собственост е Станислав Манолев, обаче има проблеми със стари задължения, които спряха трансфера на Гаджев. Това бе и последната опция пред футболиста, след като не успя да се договори с испанския втородивизи-онен “Алавес”, за който сам призна, че е първи избор за продължаването на кариерата си.Докато трае краткосрочният му договор с “Левски”, Владо Гаджев ще продължи да се ослушва и за нови оферти от чужбина. През зимата по всяка вероятност халфът отново ще се опита да си намери отбор зад граница, а няма да е изненада, ако и договорът му със “сините” бъде продължен.

 

Гаджев пак в Левски

Полузащитникът подписа със сините до края на годината, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Свободният агент Владимир Гаджев е най-новото и вероятно последното лятно попълнение на Левски. Вчера полузащитникът подписа със сините до Нова година, когато отново ще се опита да си намери отбор в чужбина, каквито неуспешни опити прави от няколко години насам. Преди два месеца той каза, че на 99,99 процента си тръгва от Терена”, и удържа на обещанието си. Но за кратко. Вчера той отново взе химикалката и подписа договор със сините. Георги Иванов и Стойчо Стоев са имали разминавания по този въпрос. Гаджев ще получава много по-ниска заплата от досегашната. Реална е опасността Борислав Цонев да бъде подложен на хирургическа интервенция и след това да отсъства поне 6 месеца. Играчът получи контузия на мача на младежкия тим на България с Люксембург и е със съмнение за скъсани връзки на коляното. Георги Иванов не искал да прибира халфа, Стоев настоял Левски си върна още един бивш футболист. След като преди седмица сините прибраха Живко Миланов, сега те обвързаха с договор и Владимир Гаджев. Полузащитникът подписа до края на календарната година. Миланов също се разбра с ръководството да играе до Нова година на Терена”, а след това да потърси трансфер в чужбина. Гаджев напусна Левски през юни, след като отказа да поднови контракта си. Тогава той бе категоричен, че този път ще успее да си уреди трансфер в чужбина и няма да е част от сините през сезон 2015/16. Близо три месеца по-късно обаче халфът отново облече екипа на Левски. През лятото националът имаше оферти от турския Мерсин, испанския Алавес, руския Кубан Краснодар, както и още няколко отбора. Първият клуб му предлагаше заплата от около 300 хиляди евро, но 28-годишният футболист отказа, изчаквайки по-добро предложение. Приоритет пред Гаджев бе трансфер във втородивизионния испански тим Алавес. Той дори пътува до Иберийския полуостров за преговори, но сделката така и не се осъществи. Подобен бе и сценарият с руския Кубан. Гаджев бе за няколко дни в Русия, но както и с Алавес, до подпис не се стигна. Така след поредица от несполуки полузащитникът за пореден път опря до завръщане на Терена”. Днес в 15:00 часа той ще даде пресконференция на „Герена”. Завръщането на Гаджев е довело и до разнобой между треньора Стойчо Стоев и спортно-техническия директор Георги Иванов. Наставникът е бил “за” Левски да подпише с полузащитника, докато Гонзо е бил против. Въпреки че преди седмица заяви, че клубът няма право да остави национала без отбор, директорът не е особено ентусиазиран от настояването на треньора. Голяма част от футболистите също не са приели добре трансфера на Гаджев.

Стойчо Стоев си вкара късен автогол

Със сигурност този, който е пожелал да види обратно Владимир Гаджев в съблекалнята на Левски – Стойчо Стоев, си е дал сметка за всички рискове от тази сделка, така както и този, който е преговарял – Георги Иванов, е преценил какви биха били негативите. Този, който е подписал договора – Иво Тонев, си е направил сметка дали има свободни пари за заплата на играча, а самият футболист сигурно няколко денонощия е премислял дали си струва последващите подигравки. Ако някой си мисли, че Гаджев не очаква бъзици, значи не разсъждава реално. Ето такива моменти отприщват фолклора. Да, сега е лесно да кажеш нещо от рода на това, че Левски си има Лили Иванова, която все я чакат да спре да пее. Обаче, ако погледнем сериозно на нещата, ще трябва да признаем, че Стойчо Стоев действа рисково. Той е напълно наясно, че Владимир Гаджев не е търсеното под дървета и камъни крило, нито пък е човек, който ще му подреди нещата в средата на терена. Нито пък останалите играчи ще бъдат много ентусиазирани от поредното завръщане на полузащитника. Всички са наясно, че Гонзо не се кефи от Гаджев. Също така всички са наясно, че Стоев се кефи от Гаджев. И въпреки че футболът не е математика и често е лишен от логика, е лесно да се сетим, че директорът не е кой знае колко доволен от последната прищявка на треньора. Познайте сега как ще продължи новият сезон на сапунената сага. Ще търсим място на Гаджев и ще смятаме кой ще изгори и какви размествания ще настъпят. Ще отчетем, че сините пак ще намалят остротата си, пак ще играят “на ръчна”, пак ще има човек, който, след като подаде, остава на място и още много “пак”. Не стига, че ситуацията в спортно-технически аспект е зациклила, но и сега се връща най-зациклилият футболист. И някой ще се почувства много неудобно от това. Може да се окаже, че Стойчо Стоев си е вкарал автогол в 86-ата минута или пък Гонзо ще се принуди да признае, че не е в състояние да вкара Левски в пътя. И в крайна сметка нищо чудно връщането на Гаджев да се превърне в ускорител на очаквани процеси.

Мариян Огнянов аут и за Литекс

Халфът на Ботев Пд Мариян Огнянов пропуска предстоящия домакински мач на своя отбор с Литекс в събота от осмия кръг на А група. Това съобщиха от пловдивския клуб. Полузащитникът проведе леко занимание във фитнеса. Той продължава да страда от прищипан нерв на кръста. Във вторник Мацата е бил прегледен от специалист в София. Назначено му е специално лечение и докато не се оправи напълно, няма да се рискува с включването му в тренировъчния процес и връщането му в игра. Мариян Огнянов не игра в последните мачове на Ботев заради контузията си. Заради леки травми на облекчен режим се готвиха Вратарят Валентин Галев и полузащитникът Серкан Юсеин. Първият страда от разтежение, а вторият има проблеми с глезените. Халфът Даниел Генов се възстанови от травмата си и се готви на пълни обороти