Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Гонзо: На кантар съм да си тръгна“, четем от първата страница на „Меридиан мач“
Спортният директор на Левски Георги Иванов обмисля напускане. Това обяви самият той в ексклузивно интервю пред „Меридиан Мач”.
„Не мога да скрия, че ми писна от голямата злоба към мен, към отбора и към новото ръководство. Дал съм си време до края на годината, а след това ще преценя дали да остана на „Герена”. Сега съм на кантар. Само да усетя и малко недоверие от собствениците, няма сила, която да ме спре да напусна. Не съм в Левски за пари или слава”, обяви Гонзо.
В същото време се потвърдиха най-лошите прогнози относно контузията на младата надежда Борислав Цонев. Той ще претърпи операция на скъсана предна кръстна връзка и менискус и ще пропусне остатъка от сезона.
„Берое изгуби ас за дълго“, пише още изданието.
Берое получи сериозен удар преди дербито с Лудогорец, което е утре. Наставникът на тима Петър Хубчев няма да може да използва повече от месец един от основните си футболисти – Атанас Зехиров. Вчера десният защитник претърпя успешна операция от херния. Зехиров има проблеми от домакинството срещу Черно море (1:1) и заради тях пропусна мачовете срещу Ботев и Литекс. Той със сигурност отпада от сметките на старши треньора Хубчев за мачовете срещу Лудогорец, Левски, Монтана и Локомотив (Пловдив).
От началото на календарната година Атанас Зехиров се представи на много високо ниво. Той вкара няколко решителни голове за Берое, а освен това успя да пробие и до националния отбор на България. Зехиров се превърна в неизменна част от състава на Петър Хубчев.
Очаква се в отсъствието на юношата на ЦСКА, треньорът да разчита на младия Георги Динков. Той ще е централен защитник заедно с Иво Иванов, докато Венцислав Василев ще се премести на фланга.
„Ботев уреди двама нови за Литекс“, съобщава още „Меридиан мач“
Ботев ще картотекира в БФС две от новите си попълнения – Орлин Старокин и конгоанецът с френски паспорт Рахави Кифуети. Така те ще бъдат на разположение на старши треньора Ермин Шиляк за предстоящия домакински мач с Литекс от осмия кръг на „А” група.
Третото ново попълнение на пловдивския клуб конгоанецът Жоел Чибамба, който няма паспорт на гражданин от Европейския съюз, ще трябва да извади работна виза за България, за да получи състезателни права да играе футбол у нас.
Чибамба пропусна вчерашната тренировка на Ботев, тъй като отлетя за Холандия, за да урежда документите си. „Жълто-черните” футболисти продължават подготовката си за мача с Литекс. Извън състава остават контузеният Мариян Огнянов и наказаният Лъчезар Балтанов.

„В “А” окръжна чакат ЦСКА, те се дърпат“, обявява от първата си страница „7 дни спорт“
Първенството на софийската “А” регионална група ще започне с две седмици закъснение. Въпреки че причините все още не са обявени официално, “7 дни спорт” разбра какви са те. Първата е, че в зоналния съвет чакат документите за участие на ЦСКА в “А” окръжна група, а втората е лошото състояние на стадионите.
В момента “червените” ритат във “В” група и са изиграли пет мача, но бързо могат да бъдат свалени едно ниво надолу. Ситуацията е такава, че ръководителите от “Българска армия” имат два варианта за спасение.
Единият е клубът да се обяви в несъстоятелност, а ново дружество да стартира в “А” окръжна.
Другият е ЦСКА да спре да съществува изцяло, тъй като съвсем скоро от БФС ще накажат армейците с отнемане на три точки за първото загубено дело с Нилсон. При неплащане на глобата от Футболния съюз ще бъдат принудени да прекратят присъствието на ЦСКА във футбола изобщо.
От “Българска армия” заявиха пред “7 дни спорт”, че засега нямат планове да участват в “А” окръжна и продължават да се готвят за шампионата от “В” група.
„Гаджев пропуска столичното дерби, готви се за Берое”, пише още изданието.
Владимир Гаджев със сигурност ще пропусне неделното гостуване на Левски на Славия. Халфът ще бъде уреден с картотека за двубоя, но чисто физически няма да има възможност да играе. Гаджев цяло лято тренира по индивидуална програма и ще му е нужно време, за да навакса пропуснатото. Според собствените му думи това ще се случи за около 10 дни. Ако прогнозата на халфа се окаже вярна, то той ще бъде на разположение на треньора Стойчо Стоев за домакинството на Берое следващата неделя.
„Ераносян вече официално е старши на Лудогорец“, обявява още „7 дни спорт“
Едуард Ераносян вече официално се води треньор на Лудогорец. Специалистът до този момент не беше вписан като старши на разградчани, но въпреки това водеше мачовете и стоеше на пейката като селекционер. Вчера в клубния сайт се появи съобщение по темата.
“Наясно съм какви предизвикателства ме очакват вече като старши треньор и ще направя всичко по силите си, за да оправдая очакванията и на ръководството, и на феновете. Имах време да се запозная с обстановката, преди да поема поста. Тук условията и организацията са отлични, целите са високи, което напълно отговаря на моите виждания”, заяви Ераносян. В екипа на Едуард Ераносян влизат Ради Здравков, кондиционните специалисти от Испания Серхио Марти и Хавиер Рамос, както и новият треньор на вратарите Любомир Шейтанов, за който “7 дни спорт” първи съобщи, че постъпва на работа в клуба.

БФС пак отложи старта на Локомотив (Сф)“, четем от първата си страница вестник „Тема спорт“
Първенството на Софийската „А“ областна група-Север ще започне с още две седмици закъснение, стана ясно вчера. Първоначално бе предвидено шампионатът да стартира на 5-6 септември, след което бе отложен за 12-13 септември (б.а. – този уикенд). Сега се разбра обаче, че първенството се отлага с още 14 дни, а причината все още не е обявена официално от Зонален съвет на БФС София-град.
Предишният мотив бе лоши терени и стадиони.
В тази група е и Локомотив (София).
“Никой не ни се е обадил да ни каже официално, че стартът пак се отлага. Това, което знам, съм го чул от фенове. Вече се обърках от версии и какво може да се случи и защо реално се прави това. Надявам се да излезе някой и да каже какво става. Ние само се готвим, без да знаем кога ще играем. Беше миналата седмица, уж е тази, но може и да не е”, коментира пред “Тема Спорт” наставникът на Локомотив (Сф) Антон Велков.
„По 4 бона за Миланов и Гаджев на „Герена”, пише още изданието.
Последните две попълнения на Левски Живко Миланов и Владимир Гаджев ще са сред най-ниско платените в отбора. По-малко от бившите капитани на „сините“ ще прибират само юношите.
Миланов и Гаджев ще се разписват срещу 4 хиляди лева чисто на месец. Двамата не са имали никакви финансови претенции, за да облекат отново синия екип. Единствените им изисквания са били само договорите им да бъдат краткосрочни, за да може след Нова година да заиграят в чужбина.
Желанието и на двамата е да продължат кариерите си в Русия. С месечните им възнаграждения отборът продължава да се вмества в лимита, отпуснат от ръководството. Единият от съсобствениците и председател на Управителния съвет Иво Тонев подчерта, че разходите за заплати на първия отбор и спортно-техническия щаб трябва да бъдат 200 хиляди лева. Наскоро спортният директор Георги Иванов призна, че по това перо за месец отиват 170 хиляди лева. Сега те ще са около 180 бона. Най-високото възнаграждение за футболист в Левски е в границата на 6000-6500 евро. Изключение щеше да бъде направено за сомалиеца Либан Абди. Той щеше да взима по 7 бона от европейската валута, ако се бе завърнал на „Герена”. Крилото обаче не успя да разтрогне договора си с турския елитен Ризеспор.
С всеки изминал ден пък намаляват шансовете Левски да привлече нов флангови играч. Сините имат няколко набелязани варианта, но не са близо до договор.
Бруно Рибейро има оферти от Лийдс и Уулвърхемптън“, пише още „Тема спорт“
Бившият треньор на Лудогорец Бруно Рибейро сложи край на мълчанието си. Той сподели пред авторитетния португалски вестник Record, че ФИФА ще реши казуса с предсрочно прекратения му договор с разградчани. Както е известно, шампионите обявиха, че специалистът е дисциплинарно уволнен заради неявяване на работа. “Имаме спор с Лудогорец, който ще бъде решен от ФИФА. Нищо няма да ми попречи обаче да развия кариерата си в друга посока”, обясни Рибейро.
Португалецът разкри, че е много близо до това да започне работа в тим от Англия. Интерес към него има от играещите в Чемпиъншип Лийдс и Уулвърхямптън.
“Целта ми е да отида в Англия. Моят мениджър води преговори с клубовете. Скоро всичко ще бъде финализирано и ще започна работа”, заяви Рибейро. Специалистът добавя, че е имал оферта от унгарския вицешампион Видеотон, но я е отхвърлил, тъй като иска да се чувства “ценен”. А това би се случило, ако подпише с клуб от Острова.