Преглед на водещите новини в спортния печат

2302

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Левски победи Берое и влезе в тройката

Гаджев се завърна на “Герена” с гол, Прохазка довърши гостите за 2:0, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Левски взе много ценна по-беда над Берое с 2:0 и се качи на трето място. Резултата откри завърналият се на „Герена“ Владимир Гаджев в 25-ата минута. Минута преди края Роман Прохазка довърши гостите при добавка след пропуск на Бедоя. „Сините” нанесоха и първа загуба на Берое в първенството, както и първото им поражение в 17 мача в „А” група. Лошата новина за Левски е контузията на Умар Диаби, който излезе на носилка в началото на второто полувреме и съмненията са, че травмата му е тежка. На негово място се появи друг дебютант – Линел Китамбала. Капитанът на гостите Иво Иванов бе изгонен за два жълти картона.

Йоргачевич бе награден за играч №1 

Вратарят на Левски Боян Иоргачевич бе награден преди мача от феновете. след като убедително стана №1 в анкетата им за месец август. Сърбинът показва постоянна форма и в няколко мача имаше решаващи намеси за отбора си. Той бе избран и за играч на мачовете с.Лудогорец и Пирин. Иоргачевич събра 280 гласа и изпревари убедително подгласника си Джереми Де Ноойер, който остана с 101 вота на привърженици. Трети е юношата на клуба Деян Иванов, който има 30 гласа.

Локо Пд изтръгна 2:1 от Пирин

Локо (Пд) взе глътка въздух с успех срещу Пирин с 2:1. „Орлетата” пък все още затъват, но този път поне отбелязаха гол. Съставът на Христо Колев още от първата минута пое инициативата, като в 9-ата минута Оливие Боне намери Зоран Балдовалиев, македонецът стреля, но над напречната греда. Седем минути по-късно „орлетата” можеха да изненадат „смърфовете”, като Маркиньос изскочи очи в очи срещу Ел Харуби, но стражът бе по-бърз и предотврати опасността. В 24-ата минута „чер-но-белите” ликуваха, като от зоната на дузпата Мартин Камбуров бе точен за 1:0. Тимът от Лаута продължи да диктува темпото, като изненадващо с много добри подавания се отличи Александър Тунчев. Бранителят хвърли паса за попадението на Мартин Камбуров, създаде и още три положения за гол. В края на първата част Крум Стоянов от Локо Пд изведе в изгодна позиция Зоран Балдовалиев, македонецът фин-тира младежкия национал Костов и покачи на 2:0. Изненадващо след почивката запалянковците на домакините издигнаха транспарант, с който нападнаха тарторите на отбора. Надписът гласеше: „Лаута не е Galaksi”, като привържениците визираха среднощните запои на част от играчите в чал-га-заведения в Пловдив. През втората част тимът на Неделчо Матушев тръгна да обръща резултата, но съставът му трудно стигаше до сериозна опасност. След смените на Бащата, Локо Пд отново пое инициативата и търсеше трети гол, но с пропуски се отличиха Камбуров и Дани Кики. В края на мача след груба грешка в отбраната на „черно-белите”, резервата на Пирин Карапетров фиксира крайното 2:1. При излизане от трибуните на „Лаута”, футболист на име Матиас, обяви, че ще изкара проби при „смърфовете” и играе на позиция зад нападателя.

 

Левски се качи в тройката

Левски продължава победния си ход и се наложи над Берое с 2:0, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

“Сините” бяха по-дейният тим през целия мач, а гостите създадоха само две опасни положения пред Йоргачевич. Завърналият се на Терена Владимир Гаджев откри резултата в 25-ата минута с хубав удар от въздуха. В края на мача Роман Прохазка оформи крайното 2:0. В 73-тата минута гостите останаха с човек по-малко, след като Иво Иванов получи червен картон.За “Левски” първи

шампионатен мач като титуляр записа юношата Радослав Цонев, който замести контузения Божидар Краев. Владимир Гаджев също бе сред стартовите 11 за първи път след скорошното си завръщане в клуба. Досегашният титуляр на тази позиция Джереми де Ноойер остана резерва, тъй като се оплаква от вирусно заболяване. На вратата^ на “Левски” бе Боян Йоргачевич, а защитното каре пред него оформиха Живко Миланов, Макс Карнер, Аймен Белаид и Веселин Минев. В средата на терена си партнираха Гаджев и Георги Костадинов. По двете крила нахлуваха Ради Цонев и Роман Прохазка, а зад централния нападател Умар Диаби започна Мигел Бедоя.Старши треньорът на гостите Петър Хубчев реши изобщо да не отлага дебюта на новото си попълнение Исмаил Иса, който бе сред титулярите на старозагорци за гостуването. Таранът застана на върха на атаката, докато намиращият се в много силна форма Спас Делев влезе в ролята на втори нападател. Том и Игор Джоман бяха двойката опорни халфове, а Елиаш остана на скамейката. По крилата атакуваха Стивън Петков и Милисавлевич. Пред вратаря Благой Макенджиев се подредиха Венци Василев, Иво Иванов, Динков и Пенев.Домакините започнаха мача много вихрено, окрилени от многохилядната публика. На стадион “Георги Аспарухов” имаше около 6000 зрители, р,ошли да подкрепят “сщште”. “Левски” стартира с две опасни атаки отляво, преминали през центрирания на Ради Цонев, но Диаби не успя да засече топката в двата случая. Малко след това нападателят получи един пас отдясно и се опита да пусне в наказателното пред вратаря Макенджиев, но Иво Иванов изби в корнер. Владо Гаджев започна двубоя, нахъсан да се представи на ниво, й това се виждаше на терена. Футболистът с №45 на гърба вършееше по целия терен и помагаше на съотборниците си в атака и в защита. Полузащитникът направи няколко много добри комбинации пред наказателното на “Берое”, с които напомни за себе си. В 16-ата минута Ради Цонев нанесе първия точен удар в срещата. Младокът стреля от дистанция, но твърде леко и вратарят на старозагорци улови. Минути по-късно Бедоя бе изведен зад гърба на защитата на “Берое”, но испанецът не успя да достигне кълбото. В 20-ата минута Цонев центрира в наказателното, Прохазка отклони, но Макенджиев бе на правилното място и спаси. Малко след това и Диаби шутира от малък ъгъл, което също се оказа лесно за вратаря на “Берое”. В 25-ата минута Спас Делев изпълни пряк свободен удар, но Йоргачевич показа, че също е на мястото си и спаси. В ответната атака “Левски” стигна до гол. Прохазка се пребори за една топка, а Ради Цонев центрира. Кълбото се отклони в крака на Том и падна на волето на Владо Гаджев, който разстреля Макенджиев за 1:0. 120 секунди по-късно Гаджев центрира от корнер, Диаби обаче се размина с топката и

Иво Иванов изчисти. В 35-ата минута “Левски” бе близо до втори гол. След поредното центриране на домакините Кар-нер достигна до топката и я пусна успоредно, но защитник в зелено изби. В последните пет минути на полувремето нивото на игра спадна и не се стигна до нищо опасно.

След почивката “Берое” направи смяна и в игра се появи Елиаш да Силва на мястото на Стивън Петков. В 49-ата минута нападателят на “Левски” Умар Диаби се контузи и дебют със синята фланелка направи привлеченият в началото на седмица Линел Китамбала. Малко след това конгоане-цът можеше да открие головата си сметка при “сините”. Гаджев пусна към Китамбала, който нахлу в наказателното поле, финтира и стреля, но топката се отклони от тялото на бранител на “Берое”. В 63-тата минута се откри нова възможност за домакините. Китамбала свали центриране към Белаид, ала бранителят се опита неуспешно да прехвърли стража, останал очи в очи срещу него. Две минути по-късно дойде и най-опасното положение за гостите в мача. Милисавлевич изведе Спас Делев сам срещу Йоргачевич, вратарят излезе остро и изби топката, но при намесата контузи нападателя. В 72-рата минута Делев бе заменен от Иван Коконов. “Левски” продължи да е по-активният тим на терена и търсеше втори гол, с който да си успокои мача. Минута по-късно “Берое” остана с човек по-малко. Капитанът на Зарата влезе грубо в краката на Мигел Бедоя и получи втори жълт и съответно червен картон. Малко след това Прохазка пробва изстрел, но Макенджиев спаси. В 80-ата минута Китамбала подаде на Цонев пред дъгата, младокът шутира, но бранител в зелено застана на пътя на топката. Минута по-късно Прохазка и Линел не се разбраха в наказателното поле и Китамбала отмъкна топката от крака на словака. Все пак конгоанецът подаде на Де Ноойер, който стреля опасно, но неточно. В края на мача все пак “Левски” стигна до втори Гол. При една контраатака Прохазка изведе Бедоя, испанецът стреля, но стражът на “Берое” отрази. Топката обаче попадна у Прохазка, който на празна врата оформи крайното 2:0.С тази победа “Левски” ое качи в тройката с 15 точки, докато “Берое” е 5-и с 14. Това е първа загуба за старозагорци през този сезон, а с успеха “сините” спряха негативна серия срещу хората на Петър Хубчев.

ПСЖ иска Моуриньо

Катарските собственици на ПСЖ искат Жозе Моуриньо за треньор от лятото на 2016 г., гръмна в. “Сънди Експрес”. Сегашният наставник на френския шампион Лоран Блан изглежда твърде безличен за амбициите на арабите, разполагащи с милиарди за харчене. Моуриньо тръгна зле с “Челси”

този сезон, а скандалът му с докторката Ева Карнейро нервира силно собственика на клуба Абрамович. Букмейкърът “Уилям Хил” промени от 13.00 на 6.00 залозите за вероятността Жозе да напусне “Челси” този сезон.

Кешеру и съдията бутнаха слаб „Лудогорец“ за победа

Шампионът “Лудогорец” изигра поредния си колеблив мач, но въпреки това спечели домакинството си на “Ботев” с 2:1. След близо месец без победа хората на Едуард Ераносян взеха трите точки благодарение на нападателя Клаудиу Кешеру, вкарал и двата гола, и съдията Станислав Ставров. “Ботев” обаче заслужи много симпатии, направи силен мач и определено изтърва шампионите в Разград. Хората на Ермин Шиляк за пореден път играха по-добре като гост, отколкото в Пловдив.Треньорът на “Лудогорец” Едуард Ераносян може много да се радва, че Кешеру го спаси, след като специалистът направи големи поразии преди двубоя. Във втора поредна среща Едо излезе неподготвен спрямо противника и улесни “Ботев”. Той заложи на пълния дебютант Венци Керчев до Козмин Моци в сърцето на защитата. Въпреки че младокът игра прилично, той нямаше никакъв шанс във въздушните сблъсъци с 2 глави по-високия от него Алекс Колев. Освен това разградчани излязоха почти без средна линия с крехките Марселиньо и Вандерсон, както и пешеходеца Андрей Препелица, направил поредния си слаб мач. Тези тримата не оказаха почти никаква съпротива на помощните Старокин, Гамаков и Балтанов, които много често минаваха като на парад през центъра. За капак и фланговете на Ераносян не работеха, където нищо не се видя от скъпата покупка Джонатан Кафу.Първата част беше сравнително равностойна до 15-ата минута, когато съдията Ставров удари домакинско рамо. Той не маркира нарушение срещу Голас във вратарското поле, след като стражът беше притиснат от Керчев. На свой ред и бразилецът направи голяма глупост, подарявайки топката на Кешеру, който вкара. Преди почивката по-чистите положения бяха на сметката на разградчани, но и Борян трябваше да се намесва решително на няколко пъти, а и освен това той се контузи.След почивката на терена имаше само един отбор и това беше “Ботев”. Пловдивчани тотално нагънаха шампионите, които губеха елементарно топката. Хората на Ераносян допуснаха половин дузина опасни атаки, като много от тях не завършиха с удари заради глупости на играчи в „жъл-то-черно”. Все пак в 55-ата минута Балтанов изравни, след като наказа разградчани при корнер и само затвърди тенденцията, че те страдат при центрирания. Нищо не можеше да съживи футболистите на “Лудогорец”, които сякаш всеки момент чакаха да допуснат втори гол. Съдията Ставров обаче отново удари едно рамо в тънък момент, когато беше станало напечено. Той не посмя да даде дузпа, след като Данчо Минев почти съблече Алекс Колев при един корнер. След това търновецът даде няколко тънки фаула за разградчани, а при един доста спорен такъв Марселиньо дори удари и греда. “Ботев” рухна в края, когато най-опитният Данчо Христов покри с 2 метра засадата и Кешеру с добавка от близо вкара за 2:1.За разградчани най-притеснителното е, че в трети пореден мач не показват никаква игра. Хората на Ераносян си взеха точките, но с голяма доза късмет и чужда помощ, а не заради много високо ниво.

 

Левски надигра Берое на „Герена”

Левски победи Берое с 2:0 на „Герена” и се изкачи до третата позиция в класирането, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

В 25-ата минута Радослав Цонев напредна отляво и пусна сравнително остра топка в наказателното поле, която Том не успя да изчисти, тя попадна в непокрития Гаждев и той от десетина метра без проблеми Вкара с вътрешен удар. Така полузащитникът отбеляза с гол завръщането си на Терена”. Левски бе по-дейният отбор през първото полувреме и заслужено се оттегли на почивката с аванс.

През втората част темпото спадна. В 51-вата минута нападателят на сините Диаби получи контузия и бе сменен от най-новото попълнение Китамбала, за когото това бе дебют за Левски. В 69-ата минута Прохазка Вкара за 2:0 при контраатака. Берое не показа аргументи, с които да заслужи поне точка, и фиксира първата си загуба за сезона. Левски пък остава на три точки от върха, а в следващия кръг приема Ботев.

Два хеттрика при 8:0 за ЦСКА

ЦСКА постигна най-изразителната си победа от началото на първенството. Червените разгромиха с 8:0 София 2010. С хеттрик се отчетоха полузащитникът Йордан Йорданов и нападателят Костадин Хазуров, а другите два гола бяха дело на Самир Аясс и Иво Иванов. На почивката червените водеха с 8:0.

Головата разлика на армейците след седмия кръг е 32:0.

В сряда ЦСКА приема Нефтохимик в мач от 1/16-финалите за Купата на България. Двубоят е от 16:45 часа и ще се предава пряко от Диема Спорт 2.

Привържениците бесни заради закланото агне

Феновете на Левски са бесни на ръководството на клуба поради клането на агне на пистата на стадион „Георги Аспарухов”. Този акт бе извършен наскоро с целта да бъде прекъснат каръкът, който преследва отбора. Такива обичаи има по провинциалните стадиони, но в София няма подобна практика и това е вбесило голяма част от сектор Б. Запалянковците искат посредством НКП и Тръста „Синя България” да повдигнат въпроса до шефовете. А двете организации са част от УС на сините като юридически лица.

„Тръстът не е участвал в никакви езически ритуали с клане на животни като част от ръководството на Левски. Ние сме на мнение, че почтената и усилена работа ще донесе резултати, а не каквито и да са ритуали. Предпочитаме да разчитаме на добрите намерения, отколкото на случайността”, заявиха от „Синя България” по повод на многобройните остри въпроси от редови членове и други фенове.

„Излагаме се. Ние не сме клубът от „Надежда”. Не искаме ритуали от „Илиянци” да се прехвърлят на „Герена”. Ние сме Левски и не ни отива да колим животни във вътрешността на стадиона и да мажем гредите с кръв. Дано шефовете не викнат някоя гадателка, позната от телевизионния екран, да разваля черни магии или да хвърля боб”, кахърят се от агитката на сините.