Преглед на водещите новини в спортния печат

1988София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Шок! Камбуров изхвърли Бащата от Локо (Пд), съобщава на първа страница “Меридиан мач”
Треньорът на Локо (Пд) Христо Колев напусна шокиращо „Лаута”! Вчера Бащата е почерпил футболистите и щаба по случай 51-я си рожден ден, след което без обяснения събрал багажа си и тръгнал. Причината – жесток скандал с голямата звезда на „смърфовете” Мартин Камбуров. Както вече „Меридиан Мач” съобщи, голмайсторът бе в обтегнати отношения с Колев, като по време на мача в Монтана те се скараха заради французите Боне и Дюфо. Камбуров не бе доволен, че играят те двамата, вместо приятелите му Ванчо Траянов и Георги Вълчев. Отделно от това, Христо Бонев и Атанас Узунов също насъскали Камбуров срещу Бащата, за да може да сложат свой човек начело на тима. Напрежението между двамата любимци на феновете ескалирало на полувремето на мача с Пирин (2:1), а веднага след мача Христо Колев заявил в прав текст на шефовете, че напуска. „Все още не съм говорил с Христо Колев и не съм запознат точно със ситуацията. Не мисля обаче, че става дума за конкретна ситуация, която да е повлияла за решението му. По-скоро става дума за натрупване на негативни емоции”, коментира шефът Николай Неделчев.
В срещата с Оборище за Купата на България отборът ще бъде воден от Петър Пашев.
Диаби изгоря за месец, разкрива още изданието
Нападателят на Левски Умар Диаби няма да играе минимум месец, научи „Меридиан Мач”. Французинът, който тъкмо се утвърди като титуляр на „Герена”, получи мускулна травма през второто полувреме на мача с Берое в неделя. Той беше заменен принудително. Първичният преглед показа, че нападателят има частично мускулно разкъсване в задната част на дясното бедро. Снощи Умар Диаби трябваше да мине през по-обстоен преглед, който да даде категорична диагноза. Опасенията са, че той може да е скъсал мускул, което ще направи възстановяването му още по-бавно.
Очаква се най-новото попълнение на Левски Линел Китамбала да замести Диаби на върха на атаката, защото другата алтернатива – Атанас Курдов, е в много лоша форма.
Галчев и Бранеков започват срещу Нефтохимик, четем още във вестника
Двама от най-важните играчи на ЦСКА ще бъдат готови за домакинството на Нефтохимик утре. Капитанът Борис Галчев и защитникът Александър Бранеков със сигурност ще започнат в титулярния състав срещу Нафтата. Моторът на халфовата линия Галчев получи почивка срещу София 2010 и сега с пълни сили ще се включи в първия сериозен тест за сезона. Галчев се е оплакал от преумора причинена от сгъстения цикъл, в който влезе ЦСКА в последните няколко седмици. Александър Бранеков лекуваше контузия, но в неделя записа едно полувреме игра. Опитният защитник ще заеме мястото си до Божидар Чорбаджийски срещу Нефтохимик. Със сигурност Христо Янев няма да може да разчита на трима от фланговите си играчи. Трайно контузени са Станислав Маламов и Александър Александров. Момчил Цветанов също до скоро не тренираше, но вече се подготвя наравно с останалите си съотборници. Всички останали играчи са на разположение на треньорския щаб.

Бащата напусна “Локо” навръх рождения си ден, пише на първа страница “7 дни спорт”
Треньорът на “Локомотив” (Пд) Христо Колев подаде оставката си вчера. Новината дойде като гръм от ясно небе на Лаута, след като нямаше индикации за подобно нещо. Вместо да отиде и да отпразнува рождения си ден с отбора, Бащата се е появил на Лаута, за да си събере багажа. Възстановителното занимание на “черно-белите” бе водено от неговия помощник Петър Пашев. Очаква се при тази ситуация утрешният двубой с “Оборище” да бъде воден от Пашев. Стана ясно, че Христо Колев е уведомил шефовете на клуба за решението си още след неделната победа над “Пирин” с 2:1 в мача от деветия кръг на “А” група. Очаква се ръководството на клуба да проведе среща с него. Спонсорът на “Локомотив” (Пловдив) Христо Крушарски вчера обяви, че не приема оставката на Христо Колев-Бащата. „Няма да приема оставката на Христо Колев. Днес ще се съберем, но ако зависи от мен, аз няма да разреша той да напусне тима. Твърдо съм зад него. Преди мача нямаше напрежение, не мисля, че е имало конфликт с играчите”, заяви Крушарски пред “Трибуна Пловдив”. Според запознати една от причините за решението на Бащата може да бъде намесата на Христо Крушарски в тима. Както е известно, преди няколко дни новият финансов благодетел разговаря на 4 очи с футболистите, без да допусне треньорския щаб в съблекалнята. Според друга версия на почивката в мача срещу “Пирин” е имало разговори на висок тон.
Меси и Тер Щеген пак се издъниха, е друго заглавие на вестника
Макар и в доста променен състав, “Барса” отнесе с 4:1 “Леванте” вкъщи и е единственият отбор с пълен актив след първите 4 кръга на новия сезон в Примера. Резултатът от мача обаче е една от малкото добри новини за каталунците, които не играха нищо до почивката. А даже и след като се развихриха след нея, пак не всичко се нареди. Да, каталунците стигнаха до убедителна победа след голове на Бартра (50), Неймар (56), както и на обичайния заподозрян Меси (61 дузпа, 90). Но Бълхата за пореден път успя и да се издъни от бялата точка при друга дузпа (той изпуска 23% от всичките си дузпи срещу само 10% на Кр. Роналдо) с шут високо над гредата, а вратарят Тер Щеген сгафи глупаво за пореден път (размина се с центриране) и би трябвало да поеме вината за почетния гол на Касаседус (66). Но утехата му е, че поне не му вкараха пак от 45 метра. Луис Енрике обаче побърза да защити и двамата. “Вижте, у Меси има малко човешки неща, така ги усещам нещата – отсече треньорът му. Вижте го какво направи срещу “Леванте”, 2 гола и асистенция, това не е човешко! Колкото до Тер Щеген, за всеки друг вратар бих бил притеснен, но не и за него. Има самочувствие, след гола излезе за още 2 центрирания. Играе с характер, но това, което му се случва, е, че няма късмет в някои важни моменти.”
Хубчев скочи на играчите в съблекалнята, разкрива “7 дни спорт”
Треньорът на “Берое” Петър Хубчев си изкарал яда след загубата от “Левски” (0:2) на играчите в съблекалнята. Веднага след края на двубоя наставникът на старозагорци събрал всички в съблекалнята и започнал с конското. Хубчев не спестил нищо и казвал директно грешките на играчите в очите. Бившият футболист на “Левски” и немските “Хамбургер” и “Франкфурт” се слави с чепат характер, от който най-често го отнасят състезателите, както стана и в неделя вечер. Гласът на Хубчев се чувал по коридорите на Герена. Треньорът е бил недоволен не само от резултата срещу “Левски”, но и като цяло от представянето. Някои от състезателите в зелено бяха обезличени и само се лутаха по терена. За конското от Петър Хубчев се разбра и от посърналите лица на играчите. Освен това футболистите на “Берое” не се спряха да говорят пред журналистите и да обяснят какво е попречило на отбора да вземе нещо от мача.

Лудогорец преговаря за бразилски вратар, е водещият материал на “Тема Спорт”
Лудогорец е дал ход на зимната си селекция, разбра “Тема Спорт”. Шампионите са влезли в преговори с чуждестранен клуб за правата на вратар. Засега единственото, което се знае, е, че става въпрос за бразилец. Ръководството обаче не иска да се вдига шум около сделката, за да не бъде завишена изкуствено цената на играча. “Тема Спорт” вече информира, че през зимата Лудогорец със сигурност ще потърси нов страж, тъй като смята да се раздели с двама от настоящите си. Сигурен напускащ е Иван Чворович, чийто договор изтича в края на кампанията. Сърбинът не попада в сметките на спортно-техническия щаб и затова в момента се готви с дубъла. Ситуацията с Владо Стоянов, който е контузен, е по-различна. Клубът иска да продаде национала, за да не остане с празни ръце, както се случи преди време с Роман Безяк. За целта вече са ангажирани няколко чуждестранни мениджъри да търсят отбор на Стоянов зад граница. Както е известно, българинът има договор с Лудогорец до лятото на 2017 година. В момента първи избор пред треньора Едуард Ераносян е Милан Борян, като дори след завръщането на Стоянов това едва ли ще се промени. В същото време стана ясно, че Лудогорец опитва да извади български паспорт на още един от футболистите си извън ЕС. Това е бразилецът Вандерсон. 27-годишният полузащитник пристигна в Разград през април 2014. В момента шампионите разполагат с четирима играчи без европейски паспорти -бразилците Вандерсон, Сисиньо, Натанаел Пимиента и Джонатан Кафу. Един от тях винаги трябва да бъде пренебрегван от Ераносян заради правилото в групата да попадат най-много трима футболисти без европейски паспорти. Този ход на Лудогорец само потвърждава, че през зимата ще бъде направен опит да се вземат още играчи извън ЕС. Припомняме, че преди време в Разград осигуриха български паспорти на Кишада, Марселинъо и Кайсара, който бе продаден през лятото на Шалке. Другите легионери Анисе, Ангуло, Саша и Лукоки имат съответно френски, испански, италиански и холандски документи.
Трима с травми от „Герена”, е друго заглавие на вестника
Трима футболисти на Берое са с контузии от мача на “Герена”. Под въпрос за утрешния сблъсък от 1/16-финалите за Купата на България срещу третодивизионния Светкавица Търговище са Венцислав Василев, Елиаш да СилВа и Спас Делев. Защитникът стисна зъби и завърши двубоя с Левски. Нападателят Делев пък бе заменен от Коконов в 72-ата минута, след като получи травма след намеса на вратаря на сините Боян Йоргачевич. Елиаш пък страда от вирусно заболяване и поради това влезе срещу Левски през второто полувреме. Двубоят в Търговище е утре от 16:00 часа. Засега не е ясно дали тримата ще бъдат възстановени, а има вероятност те да не са на линия и за визитата на Монтана в 10-ия кръг на А група, която е в неделя.
Левски преговаря с албански национал, пише още “Тема Спорт”
Ръководството на Левски се опитва да си осигури класен защитник. Сините са осъществили контакт с албанския национал Арлинд Айети, разбра „Тема Спорт”. В момента той е свободен агент, след като през лятото напусна Базел, където бе съотборник с бившия играч на ЦСКА Иван Иванов. Въпреки че все още е без клуб, Айети е неизменна част от селекцията на Албания. Сините ще пробват да си осигурят подписа му още сега, а ако не – ще го навиват да заиграе на „Герена” от зимата. Причината е, че тогава реално те ще останат само с един централен бранител в лицето на Максимилиан Карнер. Настоящият му партньор в отбраната Аймен Белаид почти сигурно ще напусне отбора – такова е желанието на тунизиеца. Тогава договорът му изтича, а неговото желание е да продължи кариерата си в западен тим. Младокът Деян Иванов, който започна сезона като титуляр на мястото на контузения тогава Белаид, пък ще претърпи хирургическа интервенция на коленете. И това няма да му позволи да участва пълноценно в подготовката, а и заради операцията той почти сигурно ще пропусне поне началните пролетни мачове. Затова Левски се нуждае от подсилване в защита. И един от вариантите им е Айети. Засега обаче трудно сините ще си осигурят услугите му. Арлинд е роден на 25 септември 1993 година в Базел, затова притежава швейцарски паспорт. Високият 184 сантиметра бранител започва кариерата си в местния Конкордиа, а след това преминава в школата на Базел. През 2011-а прави своя дебют за мъжкия тим, а до лятото записва общо 26 шампионатни мача, в които реализира един гол. Любопитното е, че от 2014 година Арлинд Айети минава през всички юношески формации на швейцарския национален отбор. След това обаче избира да играе за Албания и дебютира за тима на 14 ноември 2014-а.