Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Ругатни и храчки на събрание на ЦСКА, е водещият материал на “Меридиан мач”
Псевдоръководството на ЦСКА все повече изпуска положението в клуба и губи доверието и на малкото си фенове-последователи. Подкованите от скандалния бизнесмен Гриша Ганчев ултраси и шефът на дружеството Пламен Марков са влезли в остър конфликт с водещата част от привържениците по време на срещата в понеделник на „Армията”, на която е дискутирано бъдещето на „червените”. На сбирката е трябвало да има предварително обсъждане на въпросите, които ще бъдат решавани на събранието на всички фенове, насрочено за 4 октомври в зала 2 на НДК. Пламен Марков е привикал при себе си представители на големите фен фракции, както и членове на сдружението „ЦСКА Акционерите”. По време на разговора обстановката се е нажежила до червено заради изказвания на защитаващия обединение с Литекс Никола Дърпатов. Той е член на „ЦСКА Акционерите”, а изявите му в социалните мрежи придобиха популярност и множество негативни коментари. От тях става ясно, че Дърпатов непрекъснато мени мнението си, а отношението му към проблемите на ЦСКА, е като на обслужващ ръководството. Емил Кънев от „Офанзива” не е издържал на поредната тирада от абсурдни планове на Дърпатов и е започнал да го обижда. Стигнало се е до размяна на ругатни и плюнки. Бързата намеса на Пламен Марков все пак е предотвратила по-неприятни сцени. След скандала Марков е прекратил дискусията. Самият Никола Дърпатов не пропусна с поредната си изява във „Фейсбук” да изрази позицията си за случилото се: „Та имаше среща при Пламен Марков за събитието на 4.10. На нея присътваха Марков, Тодоров, Димитър Димитров, Е.К., представители на Анималс, говорителя на Г, моя милост, И.И. от Акционерите и И.А. от Офанзива. Срещата започна нормално. След това Е.К. нещо му избиха бушоните и почна да сипе заплахи към мен и сдружението. Марков го предупреди да спре, но той продължи”.
Едо дава последен шанс в Лудогорец, четем още във вестника
Треньорът на Лудогорец Едуард Ераносян ще използва на пръв поглед протоколния мач с аматьорите от Локо (Мездра), за да даде последен шанс на някои от разочаровалите футболисти от началото на сезона. Специалистът се кани да пусне донякъде експериментален състав, който вероятно ще има известни трудности на терена, но дори и така трябва да победи без да се напряга домакините. Едо ще даде почивка на почти всички основни играчи, като някои от тях все пак ще са сред резервите, за да се избегне резил, ако нещата не тръгнат добре. Тимът на Локомотив е амбициран да се представи достойно в двубоя с шампиона на България. Въпреки че срещат най-добрия тим в страната в последните няколко години, аматьорите се надяват да успеят да се противопоставят успешно. „Локо изпълни своята цел, а именно да доведе в Мездра отбор от „А” група. Падна ни се шампионът на България. Както винаги, нас не ни интересуват точките и головете, а ще опитаме да покажем качествен футбол. Доколкото ни стигнат силите – толкова. За нас няма значение колко ще ни бият, важното е да се получи хубав празник за града и региона. Нашият отбор ще играе феърплей срещу такъв авторитетен съперник. Съжалявам, че Марселиньо няма да играе поради наказание, но в състава на съперника има достатъчно добри играчи, както българи, така и чужденци”, заяви наставникът на Локомотив Кунчо Кузманов. От ръководството на мездренския клуб се надяват стадионът да се напълни. Шефовете определиха символични цени на билетите от 2 лева.
“Сините” няма да рискуват с резервите за Купата, разкрива изданието
Левски няма да рискува при гостуването на Поморие в мач 1/16 финалите за Купата на България. Срещата е в четвъртък от 18,45 часа на бургаския стадион „Лазур”. „Сините” са респектирани от домакините, които към днешна дата са лидери в „Б” група, и нямат намерение да пускат резервите срещу Поморие. Треньорът на „сините” Стойчо Стоев ще направи няколко промени в обичайния титулярен състав, но като цяло ще заложи на най-добрите си футболисти в решителната битка за Купата. Очаква се наставникът най-после да даде шанс на зачеркнатия от него Денис Махмудов. Крилото започна сезона като титуляр, но игра централен нападател и не успя да впечатли. Оттогава Стоев не го е пускал в стартовата единайсеторка, а това му навлече проблеми с шефове и футболисти. Причината за напрежението беше, че Стойчо взе Махмудов, за да го използва като крило, а след това дълго повтаряше, че няма флангови футболист, а в същото време не пускаше Денис в игра. В титулярния състав се очаква да се завърне и Атанас Кулдов, който ще смени контузения Диаби срещу Поморие. „Сините” си имат обица на ухото от миналия сезон, когато тогавашният лидер в „Б” група Монтана ги смаза с 2:0 за Купата. Във въпросната среща Левски игра с резерви и юноши, но все пак продължи след 4:0 в реванша. Сега обаче няма да има втори мач и всичко ще се реши на стадион „Лазур”.

“Литекс” отнесе “Локо” (МЗ) за купата, пише на първа страница “7 дни спорт”
Лидерът в “А” група “Литекс” се класира на 1/8-финалите в турнира за Купата на България, след победа с 3:0 над “Локомотив” (Мз). Отборът на Лауренциу Регекампф не стигна лесно до успеха, след като на почивката резултатът в Мездра беше 0:0. През втората част за ловчанлии се разписаха Бьорн Маарс Йонсен, който беше единственият основен играч, взел участие в мача, както и резервите Тонислав Йорданов и Диого Виана. Регекампф даде пълна почивка на основните си футболисти преди двубоя с прекия съперник за титлата “Лудогорец” в събота в Разград. В другите мачове вчера “Дунав” (Русе) отнесе “Ботев” (Гълъбово) с 4:0, а “Локо” (ГО) продължава напред след 3:0 над “Черноморец” (Бч). Днес се играят още 12 мача от турнира
ЦСКА ще бори “Нефтохимик” с тежката артилерия, е друго заглавие от страниците на вестника
ЦСКА излиза в първи мач за купата срещу съперник от по-горна група в лицето на “Нефтохимик”. Треньорът на армейците Христо Янев ще излезе на стадион “Българска армия” с всичко най-добро, което разполага. Двубоят е днес от 18.45 часа. На вратата на домакините ще застане опитният Стоян Колев, а карето пред него ще оформят Ангел Грънчов вдясно, Чорбаджийски и Бранеков в средата и Милен Кикарин отляво. Бранеков лекуваше контузия, но в неделя записа едно полувреме с червената фланелка. Днес опитният защитник ще заеме мястото си в сърцето на отбраната до Божидар Чорбаджийски. В средата на терена Янев ще заложи на познатото трио – Борис Галчев, Самир Аясс и Николай Цветков. Галчев получи почивка срещу “София 2010” и сега с пълни сили ще се включи в първия сериозен тест за сезона. Капитанът на армейците се е оплакал от преумора, причинена от сгъстения цикъл, в който влезе ЦСКА в последните няколко седмици. По крилата ще оперират талантите от школата Радой Божилов и Павел Головодов, а сам напред ще е головата машина на “червените” Костадин Хазуров. Христо Янев не може да разчита на трима от фланговите си играчи. Трайно контузени са Станислав Маламов и Александър Александров. Момчил Цветанов също доскоро не тренираше, но вече се подготвя наравно с останалите си съотборници. Все пак треньорът няма да избързва с включването му в игра.
Гостите от “Нефтохимик” пък ще заличават негативите от първенството в “Б” група с идея за добро представяне срещу ЦСКА за Купата на България. Треньори и футболисти са на едно мнение, че лошото е зад гърба им и трябва да гледат само напред, а то започва от двубоя с армейците днес в столицата. “Зелените”разучиха в детайли своя съперник от мачовете им до момента в Югозападната “В” група и са наясно със стратегията, която ще следват в мача.’Единственият със здравословни проблеми е голмайсторът Димитър Георгиев, но и той е в групата, а евентуалното му участие срещу “червените” ще се реши след специален тест.
Курдов повежда “сините” край морето, разкрива още “7 дни спорт”
Атанас Курдов ще води атаката на “Левски” в мача за купата срещу “Поморие”. Нападателят в последните мачове изпадна от сметките на треньора Стойчо Стоев, но утре ще има възможност да се реваншира за пропуските досега. Курдов е първи избор за върха на атаката, тъй като другият централен нападател в редиците на “сините” Умар Диаби е контузен, френският таран ще отсъства от терените около месец, което дава шанс на Курдов да захапе място при титулярите. Все пак Наско трябва да си има едно наум, тъй като новопривлеченият футболист на Герена Линел Китамбала също може да играе добре на върха. Конгоанецът се представи на ниво срещу “Берое” и се очаква да получи и игрово време в утрешния мач с втородивизионния тим от курортното градче.

Без изненади за купата, е един от водещите материали на “Тема Спорт”
Първите три мача от 1/16-финалите за Купата на България вчера минаха без изненади. И трите фаворита спечелиха убедително своите срещи. Лидерът в А група Литекс надделя с 3:0 над Локо Мездра (Б група) като гост. И трите попадения паднаха след почивката. Също с класически резултат Локо ГО елиминира аматьорския   Черноморец Балчик (Североизточна В група). Хеттрик за железничарите вкара Тихомир Кънев. Дунав Русе пък разби с 4:0 Ботев Гълъбово.
УС решава за премии на футболистите, четем още във вестника
Управителният съвет на Левски ще определи какви премии да даде на футболистите за първата четвърт от шампионата. От този сезон в клуба бе взето решение бонусите на играчите да не са за всеки мач, а да бъдат пакетни в зависимост от представянето им в поредица от срещи. На “Герена” въведоха практика първенството да бъде разделено на четири, а след всеки 9 кръга ръководното тяло да определя размера на премиите. Той се базира на спечелените точки, мястото в класирането и шансовете да се преследва титлата. Към момента златните медали не изглеждат мираж за сините. След колебливото представяне в последните два мача възпитаниците на Стойчо Стоев удариха Славия и Берое и се изкачиха на трето място в класирането. Те изостават само на три точки от Литекс и Лудогорец които са съответно първи и втори в подреждането.
В последните месеци финансовото състояние на Левски се стабилизира и това позволи на клуба да се разплаща с кредиторите си. До края на месеца от “Герена” ще направят още една вноска към НАП. Тя отново ще бъде на шестцифрена сума. Както е известно, те вече започнаха да погасяват задълженията към агенцията по приходите и платиха 423 хиляди лева. Дълговете на сините към нея са около 5 милиона лева. Клубът има да изчисти и още около 400 хиляди лева на бивши играчи, треньори и клубове.
Хубчев пак поверява атаката на Иса, пише още “Тема Спорт”
Взетият през лятото от ЦСКА Венцислав Василев ще замени в центъра на защитата на Берое Иво Иванов за днешното гостуване на Светкавица за купата. Иванов пропуска двубоя в Търговище заради наказание. Партньор на Василев ще бъде Георги Динков. Вдясно на отбранителния вал ще действа Венелин Филипов, а вляво – Веселин Пенев. Двойката вътрешни халфове ще оформят Том и Джоман. Пред тях ще се изявява Елиш, завръщащ се сред титулярите, след като остана резерва на „Герена”. По крилата ще оперират Стивън Петков – отляво, и Неманя Милисавлевич -отдясно. Атаката във втори пореден двубой ще води нуждаещият се от игрови опит новопривлечен нападател Ис-маил Иса. Така на пейката ще’ останат Коконов и Божилов. Извън групата ще остане получилият травма на стадион “Георги Аспарухов” Спас Делев.
В лагера на заралии не очакват проблеми и вярват, че ще продължат с лекота към осминафиналите на турнира. Хубчев е бил категоричен пред отбора, че за подценяване и дума не може да става. Амбицията на зелено-белите е да достигнат до финал.
През този сезон Светкавица разчита главно на юноши и играчи, завърнали се в отбора, където да приключат с кариерата си. Старши треньорът Деян Кирилов има доста кадрови проблеми, като няма да може да запълни групата от 18 играчи. Мълниите са трети в Североизточната В група, като след 6 изиграни кръга имат 4 победи, 1 реми и 1 загуба от Шумен 1929.