Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Левски оцеля в драма с дузпи“, съобщава от първата си страница „Меридиан мач“
Левски  прескочи първото си препятствие в турнира за Купата на България по възможно най-драматичния начин. “Сините” отстраниха на 1/16-финала с дузпи – 4:2 след 0:0 в редовното време и продълженията, лидера в „Б” група Поморие на бургаския стадион “Лазур”. Символичните домакини довършиха игровите минути с 9 души, след като в продълженията бяха изгонени Яни Пехливанов и Даниел Стоянов.
Късметът пък избяга от столичани в 121-ата минута, когато шут на Ради Цонев прати топката в напречната греда.
При дузпите вратарят Боян Йоргачевич бе героят, като спаси изстрелите на Славчо Шоколаров и Георги Петков и така компенсира пропуска на Атанас Курдов.
“Вампири” дебнат Литекс и Лудогорец“, пише в друг материал изданието.
Утрешното дерби ще е дебютното за сезона, на което ще има допинг контрол
По двама футболисти от Лудогорец и Литекс ще бъдат проверени за употреба на забранени вещества след утрешното дерби в Разград. От антидопинговата лаборатория са командировали своите „вампири” в Делиормана по поръчка на БФС, тъй като мачът е с огромен залог и в битката понякога влизат нечестни методи.
В момента „орлите” и „оранжевите” са равни на върха в „А” група с по 18 точки. Тимът на Лауренциу Регекампф обаче е първи, тъй като в първия кръг победи воденият от Бруно Рибейро тим с 2:0. Отделно от това отношенията между двата тима са обтегнати от няколко месеца.
За футболистите на Лудогорец допинг тестовете няма да са нещо ново, тъй като в последните две години те бяха постоянно подлагани на проверки заради дългото им участие в групите на Лига Европа и Шампионската лига.
В последните години в българския футбол вече имаше един допинг скандал. Той бе с участието на бившите футболисти на ЦСКА Тодор Янчев, Костадин Стоянов и Румен Трифонов, които бяха ползвали забранени стимуланти за мачове срещу Левски и Лудогорец от края на 2011 г. Тогава играчите бяха наказани за по 3 месеца, тъй като вината пое докторът на ЦСКА Мирчо Крайнов.
Срещата между Лудогорец и Литекс ще бъде първата за този сезон, след която играчи ще минат допинг проверки.
„Тръгна делото за несъстоятелност на ЦСКА“, обявява в друг материал „Меридиан мач“
30 минути продължи заседанието, на което пети състав на Търговско отделение към Софийски градски съд, даде ход на делото за несъстоятелност    на ЦСКА. То е образувано по искане на пернишката фирма „Юнис”. Заседанието се проведе при закрити врата.
След неговия край адвокатите на ЦСКА Георги Гайдаров, Елена Тодоровска и Борис Колев не пожелаха да застанат пред медиите и да кажат подробности. Единственото, което юристите заявиха, бе: „Чакаме решение”.
То трябва да бъде съобщено в 14-дневен срок. По информация на „Меридиан Мач” почти сигурно ще бъде обявена процедура по несъстоятелност. Това означава, че на „Българска армия” веднага ще влезе синдик, който ще стартира оздравителна  програма. За ЦСКА подобен план ще е добър и в спортно-технически аспект. От БФС вече декларираха, че при подобен ход на събитията няма да отнемат 15-те точки на „армейците”, докато върви процедурата. Всяко едно друго решение или дори отсъствието на решение ще означава, че централата трябва да изпълни изискването на ФИФА и да лиши „червените” от точки най-късно до декември.
Пак срам на “Лазур” – Левски се мъчи с дузпи срещу 9 от Поморие за 1/8-финал“, четем от първата страница на „7 дни спорт“
Левски се класира срамно за 1/8-финалите за Купата на България! “Сините” се мъчиха 120 минути да вкарат гол на втородивизионния Поморие, а след това им трябваше и късмет да бият с дузпи. Вратарят Боян Йоргачевич се превърна в герой за Левски, хващайки ударите на Славчо Шоколаров и Георги Петков. Владимир Гаджев пък реализира победната дузпа за Левски.
Срамното класиране стана факт с резултат 4:2. Резилът за “сините” можеше да е още по-голям, тъй като Поморие изпусна най-чистото положение в редовните 90 минути.
“Черно море подписа с Еуженио, Спасов го хвърля срещу Пирин“, пише още изданието.
Португалският краен бранител Педро Еуженио подписа договор с Черно море, след като изкара кратък пробен период при варненци. Двете страни постигнаха лесно договорка за условията по контракта и Еуженио ще може да дебютира за новия си отбор още утре срещу благоевградския Пирин.
Днес ръководството на варненци ще картотекира новото попълнение в БФС и наставникът Никола Спасов ще може да заложи на него в титулярния състав. На “Тича” продължават да имат проблеми с контузени футболисти, като от отбраната с травми са Стефан Станчев и Траян Траянов. С привличането на Педро Еуженио селекцията в Черно море обаче не приключва. Носителите на купата продължават да търсят и нов нападател. След контузията на Бакари, Живко Петков и Вилиян Бижев не успяват да убедят треньорския щаб, че на тях може да се разчита за постоянно. Затова и Никола Спасов не спира с ротациите на върха на атаката, където в последните мачове играе офанзивният халф Хуан Вареа. Едва след намирането на така необходимия таран селекцията в Черно море ще бъде приключена. Междувременно за утрешния мач с Пирин се очаква да бъдат монтирани по-голямата част от 2000 нови пластмасови седалки на „Тича”. Подмяната на другите седалки, ремонтът на тревното покритие и поставянето на електрическо осветление ще са през зимната пауза. Очакванията са до март-април 2016 година съоръжението да придобие приятна визия за футбол.
Хубчев размаха пръст на играчите“, съобщава още „7 дни спорт“
Старши треньорът на Берое Петър Хубчев заяви след класирането на 1/8-финалите за Купата на България, че в мача срещу Светкавица (Търговище) има играчи, които откровено са го разочаровали. Наставникът все пак похвали момчетата си за подхода към срещата срещу аматьорския тим.
„Сериозно изигран мач от нашия отбор, въпреки че противникът беше от “В” група. Допуснахме обаче много грешки. Вярно е и че участваха повече играчи, които не попадат редовно в срещите за първенството. От някои направо не съм доволен, но имаше други, които се стараха докрай“,  сподели Хубчев след победата с 4:0 в Търговище.
В неделя Берое гостува на Монтана в мач от 10-ия кръг на “А” група. Старозагорци отново ще са без контузения си защитник Атанас Зехиров, който се очаква да бъде готов за игра в началото на октомври.

Левски се спаси от нов резил за купата“, е водещият материал на “Тема спорт”
Левски стана последният отбор, класирал се за 1/8-финалите от турнира за Купата на България. „Сините“ преодоляха втородивизионния Поморие, като се наложиха с дузпи на стадион “Лазур” в Бургас. В редовното време и продълженията двата отбора не успяха да си отбележат гол. Първото полувреме бе равностойно, като тимът от „Б“ група пропусна златна възможност да поведе в резултата. През втората част Левски наложи превъзходство, но не можа да стигне до гол. В продълженията „сините“ също изпуснаха куп добри възможности, а двама играчи на Поморие бяха изгонени с червени картони.
Така „сините“ се спасиха от втори пореден резил за купата на стадиона в Бургас, след като преди близо 4 месеца точно там бе загубен финалът за трофея, в който игралият дълго време с човек по-малко Черно море стигна до пълен обрат в резултата.
Барса отнесе трета четворка“, пише още изданието.
Барселона записа първа загуба при 1:4 като гост на Селта в мач от 5-ия кръг на Примера дивисион. За месец и половина каталунците инкасират трета четворка след 5:4 срещу Севиля за Суперкупата на Европа и 0:4 срещу Атлетик (Билбао) за Суперкупата на Испания. От издънката на Барса се възползва Реал, който с 2:1 срещу Атлетик на “Сан Мамес” излезе начело за първи път от 7 месеца. „Белия балет“ е с 13 т., колкото имат още Селта и Виляреал, а каталунците са с 12.
ЦСКА се отказа от участие в турнир“, четем още в „Тема спорт“
ЦСКА обяви вчера, че се отказва от участие в турнира за Купата на Аматьорската лига. „Армейците“ трябваше да играят срещу Витоша (Бистрица), но срещата няма да се състои.
„Информираме, че поради големия брой контузени състезатели и изключително сгъстения цикъл, който води до сериозна умора у нашите играчи, спортно-техническият шаб на ЦСКА единодушно взе решение отборът да не участва в турнира за Купата на Аматьорската лига”, съобщи официалният сайт на „червените“. В същото време Софийският градски съд даде ход на делото за несъстоятелност на ЦСКА.