Преглед на водещите новини в спортния печат

2302

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Нямаме отбор за гостуването в Хърватска

Нашите окапаха здраво преди Хърватска, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Двама от най-добрите футболисти в националния отоор почти сигурно няма да играят в срещата с Хърватска. Става въпрос за халфа на ЦСКА -Москва Георги Миланов и играча на италианския Палермо Ивайло Чочев.

Бившият футболист на родния ЦСКА бе повален от стомашен проблем и заради това отпадна от групата на нашите. Той няма да играе и при домакинството на Азербайджан, което е на 13 октомври. Миланов пък е под сериозна въпросителна, тъй като е получил травма по време на тренировката в сряда в Правец. В момента лекарите на националния отбор правят всичко възможно да вдигнат Георги Миланов за срещата, тъй като селекционерът Ивайло Петев остава без халфове и заедно с щаба си се чуди кой нов играч да повика на пожар. Както е известно, наказан е друг основен футболист – капитанът Светослав Дяков. Владимир Гаджев, който също можеше да бъде привикан за срещата с „ватрените” също лекува контузия. Така Кмета има на разположение само трима вътрешни халфове – Христо Златински, Симеон Славчев, както и дебютантът Георги Костадинов от Левски. При атакуващите халфове положението е малко по-добро, като там Петев може да разчита на Ивелин Попов, Александър Тонев, Михаил Александров, Тодор Неделев и Антон Карачанаков.

Унгарец ще свири последния ни двубой

Унгарският рефер Томаш Богнар ще ръководи европейската квалификация между България и Азербайджан. Двубоят е на 13 октомври от 21:45 часа на стадион „Васил Левски” в София. Асистент съдии ще бъдат Петер Беретян и Габор Ерос, а за четвърти съдия е назначен Теодорос Георгиу – всички от Унгария. Техни сънародници са и допълнителните асистент съдии – Ищван Вад и Жолт Шабо.

Един проблем по-малко за нас – Манджукич отпадна

Спортно-техническият щаб на Хърватска взе решение да се откаже от услугите на нападателя на Ювентус Марио Манджукич за предстоящите мачове от евроквалификациите срещу България и Малта, футболистът получи повиквателна от „шахматистите”, макар да е контузен. След като бе прегледан от докторите на националния отбор стана ясно, че няма никакъв шанс Манджукич да играе в предстоящите два двубоя и бе върнат да се лекува в Торино. Така той ще продължи възстановяването си под наблюдението на лекарите на Ювентус. Отсъствието на Манджукич със сигурност е добра новина за Ивайло Петев, тъй като таранът е сред най-класните играчи на „ватрените”.

 

Правната комисия не иска да реши за ЦСКА

В БФС пак опряха до ФИФА, пак ще питат какво да правят, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Правната комисия към БФС все още не иска да вземе решение по казуса ЦСКА. Юристите са поискали поне една седмица отсрочка, за да могат да се запознаят обстойно с цялата документация, предоставена от “червените”. Както е известно, изпълнителният директор на новото дружество ФК ЦСКА Пламен Марков внесе всички документи, за да може то да стане правоприемник на ПФК ЦСКА АД. Шефът на Правната комисия адвокат Иван Колев ще събере нейния състав и на база на правилника на БФС и ФИФА ще се вземе решението. Възможно е отново да се стигне до питане по казуса до световната футболна централа. Тогава Изпълкомът на БФС ще препотвърди становището на юристите от ФИФА. Към момента няма как БФС да разреши на новото дружество да вземе членството и активите на старото и да го остави във “В” група. Ако “червените” получат отговор “не”, тогава ги грози нулева година, защото първенството на “А” окръжна вече стартира.

Отнемането на точки замразено само до 31 октомври

“С официално писмо до Българския футболен съюз Дисциплинарната комисия на ФИФА обяви, че замразява налагането на санкции срещу ПФК ЦСКА АД. От Световната футболна централа признават аргументите на Българския футболен съюз, които бяха изложени в писмо от 60 страници, и се съобразяват с факта, че ПФК ЦСКА АД е обявен в процедура по несъстоятелност. Писмото е получено от Българския футболен съюз днес, 7 октомври, 2015 година и е подписано от изпълнителния директор на Дисциплинарната комисия на ФИФА г-н Бердардо Палмейро, се казва в съобщение на сайта на БФС.”

1. Замразяването на санкциите е до 31 октомври 2015 г. или до решението на българския съд (б.а., то вече е взето).

2. Българският футболен съюз е длъжен да информира ФИФА за решението на съда най-късно до 1 ноември 2015 г., след което световната централа отново ще решава за ЦСКА.

Треньорът на Германия: България е волейболната ми съпруга

Днес започва европейското първенство по волейбол в България и Италия, а треньорът на Германия Витал Хайнен влиза в турнира в особено добро настроение. Именно германците са първият съперник на нашите. Срещата е днес от 20:30 ч. в “Арена Армеец”.

– Имам чувството, че България е моя съпруга. Имам си жена в Белгия, но волейболната ми съпруга е България – обясни вчера Хайнен.

Бракът му с България започна със загуби през 2012 и 201Зг., но след това Германия на няколко пъти победи националите ни във важни мачове. Лошата новина в лагера на България е, че Тодор Скримов отпадна от окончателния състав заради контузия. В списъка е Андрей Жеков, който вече три дни тренира пълноценно.

 

Изхвърлиха Платини от ФИФА и УЕФА

Камерунец и испанец поемат властта във футбола, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Мишел Платини бе изхвърлен от ФИФА и УЕФА поне за 90 дни! Етичната комисия го отстрани поне за 90 дни от всички постове, заемани във футбола, заради 2 млн. швейцарски франка, които е получил за “консултантски услуги” през 2011-а. Съшата санкция отнесоха президентът на ФИФА Сеп Блатер и генсекът Жером Валке.

Часове по-рано Платини подаде документите си за президент на ФИФА, но ако не спечели обжалването на наказанието, той няма право да се кандидатира на 26 февруари. Временно начело на ФИФА застава 69-годишният камерунец Иса Хаяту. Изпълкомът на УЕФА пусна снощи декларация в подкрепа на Платини, като поиска от него бързо да изчисти името си. По устав, докато стори това, начело на евроцент-ралата застава първият вицепрезидент Анхел Мария Вияр. Според слуховете обаче испанецът е следващият, който ще изгори при разследването на швейцарската прокуратура и ФБР.

Полша ще забавлява публиката в “Конгресна”

Варна ще приеме група С от европейското първенство, като честта там да изиграят своите първи мачове на шампионата се падна на актуалния световен първенец – Полша. Дружината ще блесне с пълна сила в обновената зала “Конгресна”, като с тима се очаква да пристигнат и поне 400 привърженици от националния фенклуб.

Селекцията на Стефан Антига се падна в най-слабата група от всички, като ще загрее за основната фаза на турнира с Белгия, Словения и Беларус. На пръв поглед поляците няма от какво да се притесняват, но червените дяволи трупат все по-сериозно самочувствие в последно време и си заслужиха правото догодина да играят в елита на Световната лига. Началото на турнира във Варна ще бъде поставено именно с двубоя между Полша и Белгия, който до голяма степен ще очерта е победителя в групата, класиращ се директно на 1/4-финалите.

В другите две групи силите изглеждат значително no-изравнени, франция и Италия ще спорят за първото място в Торино, а битката за третата позиция ще се води между Хърватска и Естония. В Бусто Арсицио пък разколебаният европейски шампион Русия ще се конкурира за директен 1/4-финал със Сърбия, в компанията още на Словакия и Финландия.

Чехия гони изненада, от Холандия доволни, че изобщо са в София

Старши треньорът на чешкия национален тим Зденек Шмейкал призна, че победа на неговия отбор над България или Германия в група А ще бъде изненада. Той обаче е категоричен, че именно подобен развой в един от двата мача ще бъде търсен от неговите избраници. „Работим много здраво в последните няколко месеца и ще дадем най-доброто от себе си, за да се представим добре в групата. Ние знаем, че не сме фаворити в този поток, особено като имаме предвид резултатите от мачовете ни с България и Германия от 2013 година, но целта ни е да поднесем изненада”, каза специалистът.

Наставникът на Холандия Гидо Вермюлен пък определи днешните два двубоя като своеобразни финали в групата. „Утре (б.р. – днес) в „Арена Армеец” очаквам да се играят два финала. Победителят от срещата България -Германия ще заеме първото място в поток А, а загубилият от нашия мач с Чехия ще отпадне. Щастлив съм, че отборът ни е тук, защото се класирахме в последния момент, а това за нас е един много дълъг сезон, който започна на 20 април.”