Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София.  Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Забрана няма да спре феновете – 10 000 в Плевен“, обявява от първата си страница „Меридиан мач“
Очакваната забрана за влизане в секторите „В” и „Г” на стадион „Плевен”, няма да спре феновете, които искат да гледат на живо днес срещата между Спартак (Плевен) и ЦСКА. По принцип използваемият капацитет на стадиона е около 4 500 зрители, но по информация на „Меридиан Мач” се очакват над 10 000 човека на 1/8-финала за Купата на България.
Билетите струват по 5 лева и вървят като топъл хляб. Подобна забрана имаше и през 2011 г., когато ЦСКА пак гостуваше на Спартак. Тогава на стадиона дойдоха рекордните 18 000 души. Сега те ще бъдат по-малко, тъй като е работен ден.
„Предстои ни мач с различен залог от този в шампионата, в който трябва да бъде излъчен победител. Надявам се, че промените при нас вече са изживени от момчетата и вярвам, че те ще се представят по-добре от мача с Банско. ЦСКА натрупа доста самочувствие с победите от началото на първенството, но това са победи над отбори от „В” група и не смятам, че са по-силни от Спартак (Пл). Напротив, според мен шансовете са равни. Важното е моите футболисти да си повярват“, каза треньорът на Спартак Роберт Петров.
„Ситуацията с ЦСКА е доста неприятна. Според мен по-добрият вариант за тях е да започнат от „А” окръжна група, да се изчистят дълговете, да се започне на чисто, с нов отбор”, допълни бившият играч на „армейците”.
Неговият колега Христо Янев ще заложи на всичко най-добро, а както вече съобщихме, титуляр срещу родния си клуб ще бъде Момчил Цветанов. В предния кръг за Купата на България ЦСКА отстрани тим именно от „Б” група – Нефтохимик.
„Литекс се сравнява с „Топ 5“ на Европа“, пише още изданието.
Треньорът на Литекс Лауренциу Регекампф има поне един повод да бъде доволен, тъй като титулярният му състав е един от тези в Европа с най-ниска средна възраст и съответно – най-перспективен. Средната възраст на ловчанлии е 24,1 години, което го прави най-младият в родната „А” група. Литекс обаче няма за какво да завиждат и на клубовете от петте най-големи първенства на Европа, за които подробно проучване направи Футболната обсерватория (CIES). То показа, че френският Ница разполага с най-младия тим от „Топ 5“ на европейските шампионати, чиято средна възраст е 24,1 години – точно колкото и на „оранжевите”.
След тях са испанският Валенсия (24,4 години), немският Леверкузен (24,5 години) и английският Тотнъм (24,7 години).
„Предлагат на Левски звезда на Локомотив (Пд)“, пише още „Меридиан мач“
Звездата на Локомотив (Пд) Ясин Ел Харуби е бил предложен на Левски. Офертата е дошла от мениджъри, близки до футболиста. До евентуална сделка би могло да се стигне най-рано през зимата, когато трансферният прозорец отваря. Ел Харуби блести на вратата на Локомотив от началото на сезона и дори се заговори, че Галатасарай се интересува от него.
През миналата година мароканецът игра във втородивизионния Верея и бе сигурен за ЦСКА, но след изваждането на „армейците” от елита замина за „Лаута”. С изявите си той се хареса на редица тимове в България. В Левски пък непоклатим титуляр е Боян Йоргачевич. Сърбинът е любимец на феновете и на практика е несменяем. Вторият и третият страж обаче нямат достатъчно опит. Става въпрос за Александър Любенов и Николай Кръстев, което предполага на „Герена” да се огледат за по-сериозна алтернатива на Йоргачевич през зимата. Проблемът е, че Левски едва ли има намерение да отделя средства точно за вратар, след като „сините” търсят приоритетно футболисти в атака и защита. И все пак Ел Харуби изглежда добра опция, тъй като познава футбола у нас и няма да му е нужно време за адаптация.

“Левски покани Йовов, той отказва“, четем от първата страница на „7 дни спорт“
Христо Йовов, който получи покана да стане главен селекционер на Левски, почти сигурно няма да се завърне на „Герена“, разбра “7 дни спорт”.
Поне засега бившият капитан на “сините” клони към отрицателен отговор на отправеното му предложение. Близки до Йовов разкриха, че условията за работа, които са му предложени от “сините”, не го удовлетворяват. В случая не става дума за финансовата страна на офертата, а за изцяло оперативната дейност. Йовов предпочита сам да подбере хората си и да има ясен бюджет за селекция.
“Славия спря Берое за тройката“, пише в друг от водещите си материали изданието.
Славия поднесе сензацията на 13-ия кръг в “А” група, след като победи Берое с 2:1 при гостуването си в Стара Загора. “Белите” спряха устремилия се към тройката тим на Петър Хубчев, като в герой се превърна Антон Карачанаков, който вкара и двете попадения. Освен него с най-голям принос беше вратарят на Берое Благой Макенджиев, който на два пъти му сервира топката.
Славия откри в 9-ата минута, след като Макенджиев изчисти много лошо топката, а Карачанаков я вкара в опразнената врата от около 30 метра. Горещо стана в края на мача, след като в 85-ата минута Карачанаков направи 0:2. Макенджиев за втори път му “асистира” и халфът на Славия нямаше никакъв проблем да вкара. Само 3 минути по-късно обаче Зехиров върна едно попадение след красиво изпълнение, което не остави шансове на Кирев. Въпреки това “белите” удържаха и грабнаха трите точки.
Шефът на Несебър: Излизаме да победим Левски”, пише още „7 дни спорт“
Спортният директор на Несебър Недялко Москов смята, че неговият тим може да отстрани Левски, след като вече направи това срещу Пирин”(Благоевград).  „Напълно готови сме, тъй като мачът с Левски е празник за нас. След като отстранихме Пирин, аз си пожелах Левски или ЦСКА, защото знам, че ще има много хора на такъв мач. На нашите футболисти им се играе срещу такива отбори – започна Москов пред “Дарик”. – Нашият стадион е с лиценз дори за “А” група. Теренът и съблекалните ни са много добри, имаме трибуна и за гости. Организационно сме готови да приемем Левски и публиката му. Левски ще е дразнител за левскарите и цесекарите от региона и мисля,че стадионът ще е пълен. Несебър е курортен град и футболът е малко на по-заден план, което е нормално – каза още началникът на лидера във “В” група. Бизнесменът е доволен, че в лагера на Несебър няма проблеми с контузени и наказани футболисти. – Нямаме нито един контузен футболист, което е похвално за треньора. Всички играчи са на разположение. Излизаме с най-доброто и се надяваме да победим. Това ни е целта. Ние 19 мача нямаме загуба. Самочувствие не ни липсва, но е важно да го покажем и на терена. Не е нормално Несебър да е във “В” група, нивото ни е за “Б”. Уверен съм, че от лятото ще сме в “Б” група, ако всичко е наред -заяви спортният директор. Недялко Москов смята, че главният рефер Георги Кабаков е най-добрият български съдия и ще се справи с двубоя.

„Само Стоичков остана пред Бербо“, обявява от първата си страница „Тема спорт“
Димитър Бербатов настигна Петър Жеков по отбелязани голове в кариерата си, след като откри от дузпа при победата на ПАОК над Панатинайкoc с 3:1 на “Тумба” в осмия кръг на гръцката Суперлига. И двамата вече имат по 326 на клубно и национално ниво, а пред тях е само стрелец №1 Христо Стоичков с 350 (в 677 мача). Бербатов се е нуждаел от 718 мача, за да вкара тези попадения, като е носил екипите на 7 клуба в 5 различни страни, докато Жеков го е сторил в едва 441 мача за три родни клуба, сочи детайлното проучване на най-големите български голмайстори на “Тема Спорт”. При това кариерата на Жеков трае едва 13 години, докато Бербо е под светлината на прожекторите вече 17-и сезон.
„Черно море само с 16 играчи на Коматево“, пише още изданието
Треньорът на Черно море Никола Спасов ще разчита на група от само 16 играчи за гостуването на аматьорите от Вихър (Строево) за Купата на България. Освен това в нея преобладават изпълнители, които по-рядко попадат в стартовия състав. Спасов даде почивка на цели 8 от титулярите си предвид ниската класа на съперника, който участва в четвърта дивизия. В тимовия лист на Черно море ще бъдат записани юношите Мартин Костадинов, Илиян Неделчев и Валентин Йосков, които почти сигурно ще се появят на терена в пловдивския квартал Коматево през второто полувреме. В щаба на варненци се колебаят дали да не пуснат като титуляр 17-годишния нападател Йосков, който дебютира срещу Левски на „Герена“, но все пак по-вероятно е атаката да бъде водена от аржентинеца Хуан Вареа. Напълно логично, никой в лагера на Черно море не поставя под каквото и да било съмнение продължаването в следващата фаза на турнира. Футболистите на Черно море ще гонят изразителна победа с разлика, след като в миналия етап от надпреварата разбиха със 7:1 като гости втородивизионния Пирин (Разлог).
„Румен Димов: Чакайте истински спектакъл“, пише още „Тема спорт“
Без никакви кадрови проблеми ще излезе днес Созопол в домакинството си срещу Ботев за Купата на България. Преди двубоя наставникът на небесносините Румен Димов демонстрира респект към Ботев, но подчерта, че футболистите му ще излязат без страх. “Посрещаме отбор, който дълбоко уважавам. Ботев имат богата история и невероятни фенове. Това е един от четирите отбора, заедно с Левски, ЦСКА и Локомотив (Пловдив), който е с най-много привърженици в цяла България. Надявам се да успеем да създадем обстановка, благоприятстваща за приятен и красив футбол. Разбира се, ако е възможно, желанието ми е да победим и да отстраним нашия съперник. Като във всеки мач, този няма да бъде изключение, отново ще заложа на ротационния принцип. Най-вероятно ще има 4-5 промени в сравнение с последния ни двубой. Желанието ми е всичките ни футболисти да получават достатъчно игрови минути. Още повече сега влизаме в цикъл, в който за 11 дни ще изиграем 4 срещи. Така че всички играчи трябва да бъдат максимално свежи за дадения мач. Конкретно за двубоя с Ботев най-важното е да се получи истински спектакъл за привържениците и на двата отбора. Тук е моментът да кажа, че всички, които искат да присъстват на мача, ще бъдат допуснати. Реално можем да се възползваме от квотния принцип и да отпуснем само 10% от капацитета на стадиона за гостуващите фенове, но няма да го направим. В крайна сметка футболът е създаден, за да радва хората и ние няма да лишим нито един желаещ от присъствие на трибуните. Всички привърженици на Ботев са добре дошли. Гарантирам, че организацията е на перфектно ниво”, сподели наставникът на Созопол.