Дортмунд разгроми Байерн и спечели Купата на Германия

Вестфалци за първи път в историята дублират титлата си след 5:2 над баварците

Шампионът Борусия (Дортмунд) разгроми Байерн (Мюнхен) с 5:2 и спечели за трети път Купата на Германия след 1965 и 1989 година. За първи път в своята 103-годишна история „жълто-черните” печелят дубъл в Германия. Играчите на Юрген Клоп регистрираха и рекордна пета поредна победа над баварците, а това е нещо, което не се е удавало на нито един друг отбор в Германия. Хеттрик за разгромния успех на вестфалци вкара Роберт Левандовски (45, 58, 81), а по едно попадение добавиха Шинджи Кагава (3), Матс Хумелс (40-дузпа). За баварците се разписаха Ариен Робен (24-дузпа) и Франк Рибери (75).БЛИЦ

Мачът на „Олимпиящадион” в Берлин започна превъзходно за Дортмунд, след като още в 3-ата минута Луис Густаво от Байерн даде грешен пас назад, а след това Якуб Блашчиковски намери Шинджи Кагава, който чукна топката в опразнената врата за 1:0. Пет минути по-късно баварците можеха да изравнят, след като Робен даде извеждащ, но малко по-дълъг пас към Марио Гомес, който не успя да преодолее Роман Вайденфелер. Стражът се хвърли в краката на тарана и успя да избие удара, но получи травма и за около 4 минути играта бе прекъсната, за да може да му се окаже медицинска помощ. В крайна сметка Вайденфелер стисна зъби и продължи участието си в двубоя.

В 23-ата минута Швайнщайгер с прекрасен пас в коридор изведе Гомес сам срещу Вайденфелер. Вратарят повали нападателя в наказателното поле и реферът Гагелман отсъди дузпа, а Ариен Робен изравни от бялата точка за 1:1. В тази ситуация беше даден жълт картон за стража на Дортмунд, като цветът на картона можеше и да е червен, тъй като Вайденфелер беше последният човек в защитата на Борусия. В 32-ата минута мюнхенци бяха много близо до втори гол. Рибери проби по левия фланг и от аутлинията с подаване по земя намери Лам на точката на дузпата. Защитникът шутира към вратата, но Хумелс изби от голлинията. След тази ситуация Вайденфелер бе заменен от резервния страж на вестфалци Мич Лангераак.

Пет минути преди края на първата част Жером Боатенг фаулира Блашиковски в наказателното поле на своя тим и реферът отсъди втора дузпа в срещата, а Матс Хумелс бе хладнокръвен от бялата точка и отново даде преднина на Дортмунд за 2:1. В последните секунди на първото полувреме образцова контра на шампионите доведе до трети гол в тяхна полза. Кагава с пас в коридор намери Левандовски на позиция сам срещу вратаря. Полският нападател шутира към левия ъгъл на Нойер, стражът игра с топката, но не успя да й попречи да попадне в мрежата му – 3:1 за Борусия.

След почивката Байерн се опита да натисне, а Дортмунд действаше на контраатаки. При една от тях в 58-ата минута Кевин Гроскрьойц даде чудесен пас по земя към Левандовски, който с мощен удар матира Нойер за 4:1. Десет минути по-късно Рибери центрира, а Марио Гомес сам на празна врата пропусна да намали и с глава стреля в напречната греда на Дортмунд.

В 75-ата минута след чудесна самостоятелна изява Франк Рибери отправи неспасяем удар с левия крак от границата на наказателното поле и не остави никакви шансове за Лангерак – 4:2. В 81-ата минута Нойер излезе извън границата на вратарското поле, за да пресече един дълъг пас към Пишчек. Стражът се хвърли върху топката, но след това я изпусна и Пишчек центрира към Левандовски, който на празна врата с глава оформи крайното 5:2. Така Дортмунд напълно заслужено спечели трофея и затвърди доминацията си в Германия през този сезон.