Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Лудогорец изхвърлен!, е водещият материал на “Меридиан мач”
Горнооряховският Локомотив хвърли голямата бомба в родния футбол. У дома „железничарите” елиминираха шампиона Лудогорец с 1:0 на 1/8-финала за Купата на България след гол на Иван Пенев, паднал още в 4-атa минута. Успехът за тима на Сашо Ангелов е още по-сериозен, като се има предвид, че неговият тим игра през почти цялото второ полувреме с човек по-малко. Червен картон получи Йордан Апостолов. „Орлите” са третият елитен отбор, отпаднал на 1/8-финалите след пловдивските Ботев и Локомотив. Загубата пък е първа за Едуард Ераносян начело на Лудогорец.
Берое не допусна изненада срещу Банско – 3:1, разкрива още изданието
Берое е последният четвъртфиналист за Купата на България. Отборът на Петър Хубчев не допусна изненада и би с 3:1 втородивизионния Банско. В първите минути играта бе равностойна, като в 16-ата минута Георги Андонов от домакините центрира от пряк свободен удар в пеналта, където централният бранител Владимир Зафиров засече с глава топката, но тя срещна тялото на защитник от гостите и излезе в ъглов удар. В 22-рата минута грешка в отбраната на домакините позволи на бившия нападател на Берое Атанас Чепилов да излезе в голова позиция, но в решителния момент вместо да стреля, той предпочете да комбинира със свой съотборник, след като Веселен Пенев се намеси перфектно и предотврати опасността. В 37-ата минута Исмаил Иса засече центрирана топка в пеналта на гостите, но тя премина над рамката на вратата в аут. В 40-ата минута беройци излязоха напред в резултата. Опитният Георги Андонов изпълни перфектно пряк свободен удар в близост до наказателното поле на гостуващия тим, като с плътен шут намери долния десен ъгъл на вратата на Стойчев за 1:0. В самия край на първото полувреме гостите от Банско направиха бърза контраатака, която завърши с удар на Янислав Иванов, но Венци Василев успя да блокира топката от самата голлиния. Кълбото обаче попадна в съименника на играча на Банско Руслан Иванов, който с хубав удар от около 10 метра се разписа и възстанови равенството за 1:1. През втората част беройци доминираха над съперника си от „Б” група, като в 49-ата минута Милисавлевич центрира опасно в наказателното поле, но от близка дистанция Костов, останал непокрит, стреля неточно с глава в аут. В 53-ата минута Исмаил Иса беше изведен в отлична голова позиция от Георги Андонов, но последвалият му удар бе блокиран от защитника на гостите Топузов и опасността пред вратата на Банско бе предотвратена. В 64-ата минута беройци стигнаха заслужено до втори гол, след като в разбъркване в наказателното поле на гостуващия тим Андонов бе най-съобразителен и с плътен удар от близка дистанция в долния десен ъгъл направи резултата 2:1. В 72-ата минута домакините бяха близко до трето попадение, но ударът на Спас Делев с глава от около 7-8 метра срещна напречната греда на вратата на гостите, след което топката беше изчистена. Съвсем логично осем минути преди края на мача Берое стигна и до трети гол. Спас Делев проби по левия фланг, центрира в малкото наказателно поле и от близка дистанция опитният бразилец Елиаш покачи на 3:1. Малко преди края на мача в 86-ата минута Исмаил Иса от домакините пропусна златна възможност за четвърто попадение,след като се озова в чиста голова позиция, но би в аут.
Пълен ремонт за „син” талант, е друго заглавие от страниците на вестника
Пълен ремонт ще претърпи защитникът на Левски Деян Иванов. Бранителят, хвърлил в шок всички на „Герена” с травмата, която получи преди близо месец, ще претърпи цели 3 операции. „Меридиан Мач” научи, че младокът ще преживее всички интервенции, преди да се върне на терена. Той вече е с оперирано коляно заради скъсване на кръстни връзки и менискус. През декември ще има интервенция и на другото коляно, където има износване на хрущяли. Паралелно с това ще бъде опериран и от херния, която е получил, преди да се контузи. След всички тези интервенции 19-годишният Деян ще бъде аут от терените до края на сезона. Кариерата му обаче въпреки всичко това не е поставена под въпрос и той със сигурност ще може да се завърне на терена със синия екип. Той стана абсолютен любимец на феновете със сърцата та си игра и непрекъснатите демонстрации, че е левскар.
Възстановяване пък вече започна другият тежко контузен играч на „сините” Борислав Цонев. Той също скъса кръстни връзки и бе опериран. От вчера той започна по-интензивни натоварвания, като вече дори хвърли патериците и шината. Очаква се той да пропусне срещите до края ан сезона.

“Локомотив” (ГО) прегази “Лудогорец” за Купата, съобщава на първата си страница “7 дни спорт”
Втородивизионният “Локомотив” (Горна Оряховица) сътвори сензацията на 1/8-финалите в турнира за Купата на България, след като изхвърли “Лудогорец” от надпреварата. Третият в “Б” група игра по-добре и спечели с 1:0 след гол на централния защитник Иван Пенев още в 5-ата минута. Той се разписа с хубав удар с глава след подаване от пряк свободен удар на Красен Трифонов. От 54-тата минута домакините от Горна Оряховица играха с човек по-малко, след като Данаил Бончев беше изгонен за втори жълт картон. Въпреки това хората на Сашо Ангелов не допуснаха изненади пред вратата си. Една от редките опасности за разградчани беше дело на Джонатан Кафу, който натресе гредата. В края на мача “Локомотив” пропусна две отлични възможности – при бързи контри не можа да вкара втори гол. Това поставя в ужасна ситуация “Лудогорец”, защото ако не станат шампиони, няма да стигнат до европейски мачове дори в квалификации.
Стоев недоволен от Махмудов и Китамбала, четем още във вестника
Треньорът на “Левски” Стойчо Стоев има сериозни забележки към двама от чуждестранните си играчи. Старшията на лидера в класирането не е доволен от представянето на Денис Махмудов и Линел Китамбала. Двамата бяха на терена по време на двубоя срещу “Несебър” за купата, спечелен с 3:1. Махмудов дори започна мача като титуляр вляво на атаката, но така и не се запомни с нищо впечатляващо срещу третодивизионния тим. Холандецът с македонски корени бе на терена почти час, като от щаба на столичани се надяваха той да няма проблеми срещу играчите на съперника и да се представи на ниво. Това обаче не се случи и той бе сменен от Владислав Мисяк. Треньорът има забележки към холандеца, който засега не оправдава очакванията. Подобна е ситуация и с Линел Китамбала. Срещу “Несебър” франсето бе на терена в последните 15 минути и не създаде нито едно голово положение. За централен нападател това изглежда несериозно, като се има предвид и нивото на съперника. Китамбала дойде по-късно в редиците на “Левски” и това засега се приема като оправдание за лошото му представяне. Стоев ще даде време и на двамата, за да покажат, че могат да помогнат на “Левски”. Все пак обаче няма да е изненада, ако “сините” се разделят с някой от играчите през зимната пауза.
Голяма неустойка държи Шиляк в “Ботев”, разкрива още “7 дни спорт”
Причината словенското недоразумение Ермин Шиляк още да бъде начело на “Ботев” (Пд) е финансова, научи “7 дни спорт”. Чужденецът, който доста неуспешно се изявява като треньор на Канарчетата от лятото, продължава да заема длъжността си единствено заради високата неустойка, която е вписана в неговия договор. Заради краткия контракт, който сключи Ермин (б.а., за по-малко от 6 месеца) и това, че той изтича в началото на 2016 г., в споразумението между двете страни има висока неустойка при преждевременно прекратяване от страна на клуба. Точно заради това от клуба все още не са изритали словенеца, който направи всичко възможно Ботев” да бъде сред опашкарите в “А” група. По информация на “7 дни спорт” става въпрос за сума около 30 хил. евро, която Шиляк трябва да получи, ако бъде уволнен. Ако обаче сам си подаде оставката, словенецът трябва да вземе една заплата като обезщетение. От клуба са коментирали, че чакат треньорът сам да си тръгне, но това едва ли ще се случи, след като до този момент Шиляк не е казал и дума за това да си тръгне от “Коматево”. Както е известно, словенският треньор, който нямаше работа от 2013 г., преди да поеме “Ботев”, беше предложен и доведен в клуба от известен български агент, който държи 50% от футболистите в пловдивския тим. Въпросният импресарио е гарантирал за Шиляк и той е консултирал наставника за договора му. В Пловдив упорито се говори, че директорът на Канарчетата Георги Марков иска в тима да дойде Димитър Васев. Двамата работиха в “Локомотив” (Сф) през последния сезон, а опитният спец класира Железничарите”на 3-ото място. Освен това Васев беше и в основата на последното участие на “червено-черните” в европейските турнири през 2011 г.

Локо свали Лудогорец от влака за купата, е водещият материал на “Тема Спорт”
Локомотив Горна Оряховица хвърли бомбата в 1/8-финалите от турнира за Купата на България. Втородивизионният тим отстрани Лудогорец след победа с 1:0. Голът отбеляза Иван Пенев още в самото начало на двубоя, когато засече топката с глава и я прати в мрежата зад Владо Стоянов. Скъпоплатените попълнения на разградчани не можаха да спрат устрема на тима от Горна Оряховица, който записа исторически успех.
Локомотив ГО за втори пореден сезон стига до 1/4-финалите, след като през пролетта загуби на тази фаза от Черно море. Лудогорец фиксира втори много голям резил в последните месеци. Отборът се изложи и в евротурнирите, където отстъпи след две поражения от непретенциония молдовски Милсами.
“Преди мача казах, че можем да хвърлим бомба, и го направихме”, заяви треньорът на Локомотив Сашо Ангелов.
Андонов прати Берое на 1/4-финал, разкрива още изданието
Берое се поизпоти, но успя да елиминира Банско в 1/8-финалите за Купата на България. Заралии се наложиха с 3:1, а с основна заслуга за успеха бе Георги Андонов. Бившият капитан на зелено-белите реализира два гола, а третият бе дело на появилия се като резерва Елиаш. За гостите точен бе Руслан Иванов. Двубоят в Стара Загора се игра пред едва 900 зрители.
Левски с интерес към Йордан Христов, е друго заглавие от страниците на “Тема Спорт”
Левски следи с нескрит интерес ситуацията около капитана на Ботев Пловдив Йордан Христов. Десният бек бе отстранен от първия тим на канарчетата заедно с други опитни играчи като Мариян Огнянов и Пламен Николов. Засега Христов продължава да бъде играч на жълто-черните. Ако обаче договорът му бъде прекратен, сините ще покажат, че имат интерес към него. Причината е, че през зимата те почти сигурно ще бъдат напуснати от Живко Миланов. Той се завърна на “Герена” през есента и веднага се превърна във водещ играч. Националът обаче подписа краткосрочен контракт, който е до 31 декември 2015 година. След това той става свободен агент, а желанието му е да продължи кариерата си в Русия. Така сините ще останат на този пост само с Александър Александров.
От “Герена” вече обявиха, че ако успеят да запазят в състава си Гаджев и Миланов, ще привлекат четирима нови през зимата. Сините искат централен защитник, крила и таран, а за целта са насочили вниманието си към чуждестранния пазар.