Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Замесиха Туньо във война в Бетис“, обявява от първата си страница „Меридиан мач“
Легендата Трифон Иванов бе замесен във война за акции в Бетис. „Марка” информира, че мениджърът Хосе Мария Мингея, е продал своите 240 дяла в клуба на настоящия вицепрезидент Анхел Харо. Агентът е получил пакета през 1992 г. вместо дължимата му комисионна по сделката за Трифон Иванов с ЦСКА. С придобивката си Харо взема предимство пред съперника си Мануел Кастаньо.
„Българче носи рекорд на Барса“, пише още изданието
15-годишното българче Йоско Теменужков Михайлов прави фурор в школата на европейския клубен шампион Барселона. Талантът е голмайстор на юношеския отбор на каталунците до 16 години с 9 гола в 7 мача до момента. Той е вкарал близо 40% от общия брой попадения на тима си, който е 23.
Материал, поместен на челно място в официалния сайт на Барса, обръща внимание на впечатляващото представяне на 11-те юношески формации на клуба – от 8 до 16 години, които са отбелязали 426 гола в 77 изиграни мача. Българското момче, наричан просто Кун,е смятан за един от най-обещаващите нападатели в може би най-добрата академия в света „Ла Масия”.
„Сини” треньори поеха Ботев и Монтана“, четем в друг от водещите материали на „Меридиан мач“
Бившите треньори на Левски Николай Костов и Емил Велев оглавиха съответно Ботев и Монтана. Договорът на екснаставника на Металург (Донецк) с „канарчетата” е за година и половина, а той бил предпочетен пред Димитър Васев по изричното настояване на новия финансов благодетел Румен Чандъров.„Целта е колкото се може по-предно класиране, но да не сме в опашката и да не ни считат за изпадащ отбор”, каза директорът на Ботев Георги Марков.

„Александър Александров от Лудогорец отива в Левски”, обявява от първата си страница „7 дни спорт”
Зимната селекция в Левски тече с пълна пара. “Сините”, които са лидери в “А” група с аванс от 4 точки пред Литекс и 6 пред Лудогорец, ще отслабят един от основните си конкуренти. По информация на “7 дни спорт” националът Александър Александров е близо до преминаване на „Герена“ в зимната пауза. Договорът на централния бранител с разградчани изтича и той ще се озове при “сините” без пари.
29-годишният Александров се познава отлично с ръководните фактори на Герена. В Черно море той работи със спортния директор на “сините” Георги Иванов-Гонзо, който му беше треньор. През зимата на 2014 година Александров отиде в Лудогорец при Стойчо Стоев. Сега централният бранител може да се събере с двамата.
Иначе спортният директор на Левски Георги Иванов е натоварен със задачата да търси нови попълнения за тима. “Сините” се нуждаят от нов централен нападател и атакуващ халф, по всяка вероятност от чужбина.
Вчера договора си с отбора скъса Атанас Курдов.
„Енгибаров се завърна при “жълто-черните”, съобщава в друг от материалите си „7 дни спорт“
Бившият защитник на Ботев (Пд) Енгибар Енгибаров, който има два престоя в пловдивския тим като играч, ще бъде един от асистентите на новия треньор Николай Костов. 52-годишният специалист има намерение да си доведе още един асистент, като се очакваше да разговаря с него снощи, след като се прибере във Варна. „Енгибаров ще е първият ми помощник-треньор, а за втория ще имам разговор и той ще бъде обявен утре (б.р., днес).Тепърва ще обсъждам с г-н Марков дали някой от досегашния екип ще остане. Възможно е да дам шанс на някой от настоящия щаб. Не ги познавам, но със сигурност те са футболни хора. За съжаление всяка треньорска смяна се отразява на щаба.
До края на сезона няма да се вика нов треньор по физическа подготовка“, обясни Костов. Той каза, че ще следи юношите в клуба и ще им обръща сериозно внимание.
„Ще бъда максимално концентриран върху подрастващите и ако някой от тези, които са близко до отбора, покажат качества, ще му дадем шанс за изява“, каза треньорът.
„Националите си вкараха 5 гола в спаринг“, пише още „7 дни спорт“
Пет гола паднаха по време на двустранната игра, в която взеха участие футболистите на “А” националния отбор на България. Срещата бе част от тренировъчния лагер на отбора и се проведе на терена на базата на Българския футболен съюз в Правец. В двустранната игра взеха участие всички футболисти от лагера на “А” отбора, като вратарите Стоянов и Макенджиев пазиха по едно полувреме и за двата състава, които бяха разделени на “бели” и “червени”.
Първият гол падна след две минути игра, когато Иво Иванов изведе “белите” напред в резултата, засичайки центриране от ъглов удар. В 11-ата минута “червените” стигнаха до изравнителен гол. Даниел Генов изведе с пас от дълбочина Димо Бакалов, който с елегантен удар прати топката покрай
Стоянов. Минута по-късно “белите” организираха атака, която завърши с изстрел на Цонев и спасяване на Макенджиев. В 15-ата минута вратарят на “белите” Стоянов спаси изстрел с глава на Алекс Колев.
В 18-ата минута Михаил Венков проби по левия фланг и центрирането му намери на чиста позиция Исмаил Иса, който изведе отново “белите” напред в резултата.
Пет минути по-късно “червените” стигнаха до 2:2, след като Антон Карачанаков опита центриране, топката рикошира в защитник на съперника и изненада Стоянов. В 30-ата минута Карачанаков застраши вратата на Стоянов, но изстрелът му мина встрани от вратата. Минута преди края на полувремето Бакалов отправи опасен шут, но не намери рамката на вратата.
“Червените” стартираха втората част с човек по-малко, тъй като Алекс Колев напусна поради лека контузия. Това не им попречи да отбележат гол за 3:2, след като Генов завърши хубава комбинация, в която взеха участие Карачанаков и Бакалов. Скоро численото равенство на терена се възстанови, тъй като Пламен Крумов също напусна поради лека контузия.

„Левски взима нов вратар“, съобщава в един от водещите си материали „Тема спорт“
Левски ще направи опит да привлече качествен вратар по време на зимната пауза в първенството. „Сините“ разполагат на поста с Боян Йоргачевич, както и с младоците Александър Любенов и Николай Кръстев. Спортно-техническият щаб на столичани е много доволен от показаното от сърбина през сезона. От 15 двубоя в „А“ група в девет от тях той е запазил мрежата си суха (спаси и дузпа при 0:0 с Пирин Благоевград). Той не допусна топката във вратата си и в 1/16-финала за Купата на България срещу Поморие.
На „Герена” обаче са притеснени, че ако 33-годишният страж получи травма, то той няма да има адекватен заместник. А това може да коства много в битката за титлата. Още повече че Любенов (20 г.) има само два мача в „А“ група (през миналия сезон), а Николай Кръстев (18 г.) все още няма официален мач за „сините“.
„С добри впечатления сме от младите футболисти, но още не са готови да заменят Боян. Опитваме се да му намерим добра опция”, заявиха от „Герена”.
Левски може да направи опит да си върне Николай Михайлов. В момента националът е част от турския Мерсин. Той обаче не е първи избор на треньорите и е пред напускане през зимата.
Ръководството на „сините“ пък вече води преговори с Боян Йоргачевич за удължаване на договора му. Той пристигна на „Герена” в началото на 2015 година и успя да измести от титулярното място Пламен Илиев. До момента той има 29 мачове за „сините“ в „А“ група и Купата на България. Контрактът на Боян е до края на месец юни следващата година. Той вече заяви, че няма нищо против да остане и дори посочи, че ако получи дългосрочен договор, ще завърши кариерата си в Левски.
„Трима все по-близо до раздяла с ЦСКА“, пише още изданието.
Трима футболисти на ЦСКА са все по-близо дo раздяла с клуба. Това са опитният полузащитник Иво Иванов, който дойде от Локомотив (София), както и юношите на отбора Радой Божилов (крило) и Васил Попов (защитник). Те не можаха да се възползват от шансовете, които им бяха дадени, и почти сигурно ще продължат кариерите си в други клубове през пролетта.
Не е изключено някои от тях да преминат в тимове от „А“ група. Иво Иванов и Радой Божилов са опции за Монтана, Пирин и Славия. По време на зимната пауза в шампионата ЦСКА ще се раздели с минимум трима от настоящите си футболисти. Новите попълнения пък зависят от изхода на четвъртфинала за купата срещу Созопол. Ако ЦСКА се класира за следващата фаза, то селекцията на клуба ще бъде доста сериозна. Вече има набелязани имена от „А“ група и до края на декември ще е налице яснота относно част от новите попълнения. Всички основни футболисти на ЦСКА от есента ще останат в тима и за пролетта.
ЦСКА ще се готви в България през зимата“, четем още в „Тема спорт“
ЦСКА вече работи усилено по плана си за зимна подготовка. На 90 % е сигурно, че отборът ще остане да се готви в България по време на паузата в шампионата. Червените ще се съберат за първа тренировка в средата на януари и ще имат между 6 и 8 контроли. За разлика от лятото този път тимът ще премери сили в проверките и със съперници от „А“ група.
Навършилият тази седмица 15 години защитник Валентин Антов ще продължи да се готви с представителния отбор на ЦСК