Новият треньор на “Ботев” със странни изисквания: Не ме питайте за “Левски”

2915Николай Костов бе представен като треньор на “Ботев” (Пловдив). Договорът му е за една година и половина, като сменява Ермин Шиляк. Вече стана ясно, че Енгибар Енгибаров ще бъде помощник на Костов. БЛИЦ

“Благодаря за това, че се спряха на мен. Важно е за мен вниманието, както е важно да работя в спокойна атмосфера при добри условия. Удовлетворен съм от това, което видях като база. Това натежа най-много за моето желание за работа. Моето желание е да не бъдат въпроси с провокации. Знаете много добре къде съм работил. Няма смисъл да ми се задават въпроси за миналото. Сигурно ще има интерес как беше в Левски, как виждате, какви са разликите. По-добре да не говорим за миналото, искам да се концентрирам върху мъжкия отбор, тъй като има много сериозни мачове, които предстоят. Все още черпя информация, адаптирам се към ситуацията. За мен най-важни са футболистите, тъй като с тях трябва да изградим печеливш колектив. Много трудна е ситуацията, изключително трудна е. Психологическото състояние не е добро”, започна Николай Костов.

“Много държа на дисциплината. Сигурен съм, че ако няма дисциплина, настъпва анархия. Искам да бъда даже приятел с футболистите, ако си изпълняват задълженията като професионалисти. Това ще бъде прекрасно. Ако има такива, които си мислят, че ще минават между капките… не искам да ги заплашвам чрез вас. Просто няма как да стане, да направим силен отбор. Ще работя с много голямо желание да изградим силен колектив. Въпрос е да минем този етап от месец и няколко дни до края на годината. Нямам страхове, но трябва да се подподи много предпазливо и да се обединим. Аз сам няма да мога да го обединя, разчитам на всички около мен, както и на футболистите”, допълни Костов.

Първоначалната ми цел е да стабилизирам отбора. Цел за втората година – естествено, ще имам много по-висока. Ботев е отбор с история и традиция. Искам да постигна нещо, което не е постигано. Знам, че ще бъде трудно, въпрос на съвместна работа е.

“Ботев” има прекрасни фенове. За съжаление няма стадион, на който играчите да почувстват още повече подкрепата. Разчитам на тях, на тяхната подкрепа не към мен, а към футболистите и клуба. Футболистите са най-важната част, защото те правят театъра, но следващата по-важна част за развитието на един клуб са феновете. Защото без фенове няма футбол. Радвам се, че “Ботев” има фенове, които обичат и уважават отбора и са всеотдайни”, каза още треньорът.

“Това е задължение за всеки клуб, да поддържа своите юноши. “Ботев” винаги е имал добри юноши. Те очакват от всеки треньор да им обърне внимание. Те са млади, всяко момче чака своя шанс.

На въпрос, дали това, че поема отбора по време на пауза в първенството, е добре за него, Костов отговори: “Паузата е много малка, въобще не е плюс. Даже аз исках от ръковдството да ми се даде шанс да започна на чисто. Но няма как да стане явно. Не ми харесва това, че започвам точно сега.”