Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

БТК акционер с 13 млн. лв. в Левски, е водещият материал на “Меридиан мач”
„Българската телекомуникационна компания” ЕАД (БТК) е новият голям акционер в Левски. Това стана ясно на вчерашното Общо събрание на акционерите в клуба. На него бе гласувано увеличаване на капитала на дружеството с нови 13 млн. лв до 43 669 974 лв. Те ще бъдат изкупени от новия акционер, като за целта предварително бе ограничено правото на останалите акционери да купят първи ценни книжа. Това увеличение се направи с цел допълнително финансиране на „сините”. 25% от сумата, или 3 250 000 лв., ще трябва да бъдат внесени до 3 месеца. Останалите пари са дължими до една година след вписването на решението.
Именно това е на практически най-големият голям акционер на „Герена”. От досегашните акции по три равни големи дяла имат Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов, а 10% бяха предоставени на феновете чрез тръст „Синя България”. Освен увеличението на капитала и приемането на нов акционер, бяха гласувани още няколко важни решения. Едно от тях бе освобождаването на доскорошния мажоритарен собственик Тодор Батков от Надзорния съвет на клуба. Неговото място бе заето от Бранимир Ботев. В новия Надзорен съвет остават още един от тримата главни акционери Александър Ангелов, както и Минко Герджиков.
Разпуснат бе и Управителният съвет, като в новия влизат 9 души, вместо досегашните четирима. Едно от неприятните неща за Левски от събранието на акционерите дойде от финансовия отчет на Константин Баждеков. Според него клубът е на загуба от 5 638 000 лева за 2014 година. От доклада става ясно, че Левски е имал разходи в размер на почти 14 милиона лева. През миналата година са намалели спонсорите, рекламните приходи, както и приходите от посещения на мачове. Отбелязва се сериозен подем от закупуването на фен артикули, което е свързано най-вече с юбилейния мач на „сините” срещу Лацио. Също така през 2014-а Левски е платил глоби към БФС в размер на 143 хиляди лева. Клубът е бил санкциониран от УЕФА с 200 хиляди евро заради нарушаването на финансовия феърплей, които ще бъдат удържани при следващото участие на тима в Европа. Именно по темата с увеличаване на приходите се говори най-много, като целта е да се подобри работата в маркетинга. За целта той бе поверен на популярните ТВ водещи и продуценти Иван Христов и Андрей Арнаудов. Те ще влязат и в Управителния съвет на клуба като юридическо лице със своята компания „Междинна станция”.
Пускат в продажба карти за сектор “А”, разкрива още изданието
Сектор “А” на стадион „Георги Аспарухов” е по-близо до пускане, от когато и да било. Това разкриха от „Герена”. В момента се извършват довършителни дейности и единственото, което остава, е слагането на козирка. От чисто финансова гледна точка обаче и това вече е изчистено. Поставянето й обаче няма да стане преди пролетта. Причината е слагането на специална мембраната, която е част от козирката и която изисква температурата да не пада под 8 градуса през цялото денонощие в продължение на 5 дни. Всичко това обаче няма да попречи на ръководството на Левски да започне продажба на абонаментните карти за новия сектор “А” на „Герена” през месец декември. Същото се отнася и за ВИП-ложите, които са с всички екстри. Картите ще влязат в сила от момента, в който влезе в експлоатация сектор “А”. От следващия сезон ще има и нова система на продажба на абонаментните карти, както и полярни цени, достъпни за абсолютно всички фенове.
УЕФА снима филм за Кешеру, четем още във вестника
Представители на УЕФА пристигнаха в Разград, за да снимат филм за звездата на „орлите” Клаудиу Кешеру. Както е известно, румънецът е автор на най-бързия хеттрик в историята на евротурнирите. Настоящият таран на Лудогорец отбеляза три гола с екипа на Стяуа срещу датския Олборг. Срещата е от груповата фаза на Лига Европа през сезон 2014/15, малко след като „стелистите” бяха изхвърлени от Шампионската лига от Козмин Моци и компания. Двубоят завършва 6:0, a Keшеру отбелязва попаденията си само за 12 минути – от 61 до 72-ата минута. Румънският голаджия пристигна в Разград през миналото лято, малко след отпадането от Милсами. Той има 7 попадения в 11 мача с екипа на „орлите”.

След общото събрание “Виваком” става основен акционер в Левски, пише на първата си страница “7 дни спорт”
“Виваком” става основен акционер на “Левски”. Това бе решено на общото събрание на акционерите в зала 3 на НДК. “Сините” увеличиха уставния капитал на дружеството с 13 млн. поименни акции и вече е 43 669 974 лв. Новите 13 млн. акции са предоставени на новия главен акционер. Очакванията са “Виваком” да плати сумата и да получи 30% от “синия” клуб.
Главният спонсор на “Левски” вече има и свой представител в надзорния съвет. Това е Бранимир Ботев, който заменя Тодор Батков. Местата си запазват Александър Ангелов и Минко Герджиков.
Сериозни промени има и в управителния съвет на “сините”. Освен председателя Иво Тонев, там ще са Николай Иванов, Константин Баждеков, НКП, тръст “Синя България”, Николай Илиев, Гошо Гинчев, Илия Христов от сдружение “Сини сърца” и фирмата на Иван Христов и Андрей Арнаудов “Междинна станция”. На събранието бе направен отчет за 2014 г., който показа, че “Левски” е на загуба с малко над 5,5 млн. лв.
Кметът на Пловдив ще помага и на “Ботев”, е друго заглавие от страниците на вестника
Днес кметът на Пловдив инж. Иван Тотев ще се срещне с представители на ръководството на “Ботев” (Пд) относно плановете на “жълто-черните”. Визитата ще се проведе в община Пловдив от 10,30 ч. и е продължение на стратегията на градоначалника да се запознае с актуалното състояние на спортните клубове. През миналата седмица Тотев обсъди с новия собственик на “Локомотив” (Пд) Христо Крушарски въпроса с материалната база, сега Тотев ще дискутира по същата тема и с шефовете на Канарчетата.
“Искам да разбера от ръководството на “Ботев” намеренията им за стадион “Христо Ботев”, както и плановете им за развитието на клуба”, обясни Тотев. Той уточни, че подобни срещи ще бъдат направени и с ръководствата на другите два пловдивски клуба “Спартак” и “Марица”. “Трябва да видим как общината може да помогне и на тях. Желанието ни е да разберем и какво искат клубовете от нас”, коментира градоначалникът.
Резултатите от проведените срещи ще бъдат заложени в бюджета на града за следващата година, за да се прецени доколко общината може да ги подпомогне. Освен това от община Пловдив искат да са наясно, за да могат да вземат своите управленски решения, които да бъдат заложени и в програмата за разпореждане на общинско имущество.
“Лудогорец” се мести за месец в Турция, четем още в “7 дни спорт”
За първи път от 3 години насам “Лудогорец” ще изневери на традиционната си програма за зимна подготовка, научи “7 дни спорт”. Шампионите ще имат лагери единствено в южната ни съседка Турция, а не както досега, и в Испания. Разградчани традиционно провеждаха поне 10-12-дневни турнета на Иберийския полуостров, където играеха контроли с някои от най-добрите руски отбори и такива от Централна Европа.
През 2016 г. “Лудогорец” ще смени този подход и ще проведе зимната си подготовка изцяло в Турция. Тя ще бъде на 2 етапа в курорта Белек. Разградчани всяка година са на едно и също място в голяма морска ивица на Анталия. Подготовката най-вероятно ще стартира доста по-рано от предходните години – във втората седмица на януари и ще бъде 30 дни. Най-любопитното обаче е, че шампионите ще имат само 2 дни пауза между лагерите си, основно за преместването от един хотел в друг, за да се разнообрази обстановката. Поради тази причина няма да има организирано завръщане в България.

Левски чака 3 млн. лв. от БТК до три месеца, е водещият материал на “Тема Спорт”
БТК, популярна с марката “Виваком”, е най-новият и най-голям акционер в Левски. Това стана ясно след проведеното Общо събрание на “сините”. Настоящият генерален спонсор на клуба ще придобие 13 милиона акции с номинал 1 лев. Компанията трябва да преведе 3.25 милиона лева на клуба в следващите три месеца, а останалите 9.75 милиона до изтичането на 1 година. Нейн човек в Надзорния съвет ще е бившият заместник-министър на туризма Бранимир Ботев. В новия Управителен съвет влизат бившите футболисти на “сините” Николай Илиев и Гошо Гинчев, който е шеф на СТК към БФС, както и съветник на спортния министър Красен Кралев. В органа ще са и продуцентите и телевизионни водещи Иван и Андрей, които ще отговарят за медийната и маркетингова политика – планира се създаване на клубна интернет телевизия. На Общото събрание бе отчетено, че през 2014 година клубът е изхарчил 14 милиона лева, а загубата е 5 638 000 лева.
НКП привика Иван и Андрей, разкрива още изданието
Националният клуб на привържениците на Левски привика продуцентите Иван и Андрей в новата им роля на членове на УС на клуба. Двамата ще трябва да обяснят пред запалянковците какви са им плановете и какви ще са им правомощията като завеждащи маркетинговата политика на клуба. В НКП едва вчера са разбрали, че на практика обявеният преди около два месеца конкурс за маркетингов директор на Левски е бил конкурс само проформа. Не е ясно дали някой от “Герена” е провеждал кастинг или интервюта с потенциалните кандидати за поста. Или ако това е било факт, е осъществено без знанието на Управителния съвет на клуба. Феновете едва ли са доволни от това, че няколко месеца чакаха зелена светлина за сформиране на дружество на принципа 50 на 50 с клуба. И дори са инвестирали немалко средства в това начинание, което изобщо не видя бял свят. А през това време привържениците развиха свои идеи като артикули и дрехи, които се приеха добре и тази година бе отчетен добър ръст в продажбите. Вчера също бе отбелязан сериозният подем при закупуването на фенартикули. Това обаче е било свързано най-вече със 100-годишния юбилей на клуба, кулминацията на който бе приятелският мач срещу италианския Лацио. Празникът бе организиран и финансиран от запалянковците.
Лудогорец приема офертата на Партизан за Борян, е друго заглавие на “Тема Спорт”
Лудогорец почти сигурно ще приеме офертата на Партизан за вратаря Милан Борян, разбра “Тема Спорт”. Предложението е доста добро и почти сигурно през зимата канадският национал ще бъде продаден. Желанието на самия страж е било да премине в гранда от Белград. Както е известно, неговата приятелка и бъдеща съпруга Снежана Филипович е маркетингов директор на “гробарите”. Наскоро Борян заяви пред медиите в Сърбия, че за него би било чест да пази за Партизан, и не изключи подобен трансфер. Със завръщането на Георги Дерменджиев начело на разградчани хърватинът с канадски паспорт загуби титулярното си място. При Едуард Ераносян той бе несменяем под рамката. Това е негов втори престой на “Лудогорец Арена” след 2014 година. После Борян премина в Раднички Ниш. Както е известно, към Владо Стоянов пък има интерес от тим от Чемпиъншип. Иван Чворович пък се подготвя с втория отбор. Така че през зимната пауза един от приоритети в селекцията ще бъде намирането на нов вратар. Георги Аргилашки е титуляр за дублиращия състав в “Б” група.