Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Позлатяват Мъри след 2:2 с Бенфика

Астана ще позлати Станимир Стоилов след фурора, който неговият тим награви в Шампионската лига, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“. Вчера момчетата на Мъри изпуснаха да запишат първа победа в групата, след като направиха 2:2 с Бенфика на свой терен, въпреки че поведоха с 2 гола. След мача лично президентът на Астана Саян Хамитжанов обяви, че Станимир Стоилов ще остане на поста. „Ще ви го кажа така -Стоилов няма да го пуснем*’, отговори той на журналистически въпрос за бъдещето на българския треньор. Бившият наставник на Левски и България също потвърди след двубоя, че е много близо до нов договор с Астана. „Ръководството няма да ме остави да бъда недоволен. Искам пак да се пробвам с Астана в Шампионската лига”, каза самият Стоилов.

Членът на Изпълкома Емо Костадинов: Обединение ЦСКА – Литекс? Не е нормално!

Не съм адвокат, но за мен не е нормално да има преименуване на ЦСКА в Литекс. Хиляди пъти съм казвал, че най-хубавото е да се оздрави клубът. Хората, които сега го управляват, при идването си обещаха точно това”, каза червената” легенда и член на Изпълкома Емил Костадинов. Според него евентуалната трансформация не е нещо нормално. „Няма нищо официално около ЦСКА. Привържениците говорят, по вестниците се пише, но от хората, които се занимават с клуба, досега не е излязло нищо официално като позиция”, каза още Костадинов. Той разкри, че му е изключително болно от случващото се с клуба, но според него „червените” винаги ще има по един или друг начин. Според него до това положение с клуба се е стигнало заради преследването на лични интереси от определени хора, но не назова кои. „В ЦСКА винаги стават разединения, не знам защо става така, но този клуб ще го има без всеки. Дали ще бъде по трудния или по лесния начин, предстои да видим. Трябва да се процедира по закон”, категоричен е Емо.

Кралев: Зависи от привържениците на кого ще дадем базите

„Държавата има отношение само към базите на ЦСКА. Те са си на ЦСКА, ще продължат да бъдат на ЦСКА, дадени са за 25 години. Ако има смяна на юридическото лице, ние ще се съобразим с желанието на феновете и с решението на футболния съюз. Базата ще бъде дадена на този клуб, който е припознат и който носи традициите на ЦСКА”, заяви спортният министър Красен Кралев. Това означава, че ако новото дружество фК ЦСКА вземе клуба, то ще има дискусия за ползването на стадиона. Запитан какво мисли по отношение бъдещето на ЦСКА, министърът отговори: „Моето лично мнение е, че този легендарен клуб трябва да бъде възроден. По какъв начин и под каква форма – това не е наш ангажимент да го решим. Има различни форми. Това е решение на собствениците на клуба, на феновете. Виждате – Локо (Сф) го дава примера – работа с децата, работа с школите, инвестиции в базата. Това е пътят”. Кралев заяви още, че винаги когато бъде потърсен за съвет или за някаква помощ за решаването на проблем свързан с ЦСКА, е готов да съдейства. Министерството и ръководството на ЦСКА са в постоянен контакт. Той разясни че срещата му с ветераните на ЦСКА е била по молба на Димитър Пенев. На нея той е гарантирал на „червените” легенди, че вратите на министерството са широко отворени за тях, а самият Кралев е готов да обсъди всяка идея на ветераните свързана със спасението на клуба.

 

Георги Иванов-Гонзо: Харесахме играчи, но те не искат в България

Левски все още няма сили да влезе в групите на Лига Европа, смята Гонзо на първа страница на вестник “7 дни спорт“.

Левски може да има проблеми със зимната селекция. Това заяви спортният директор на “сините” Георги Иванов. Гонзо разкри, че в отбора дълго още ближат рани след загубата от Пирин в последния кръг.

– След загубата от Пирин ближем рани, но се надявам да си вземем поуки и да не допускаме грешките, които направихме. Може би и класата ни в атака не е такава, каквато трябва да бъде. Това ше ни бъде приоритет – да намерим трима класни играчи в предни позиции. Но сега периодът е такъв, че по-трудно се намират футболист – каза Гонзо.И продължи: – Няма да е лесно, защото България не е добра дестинация за играчите, които сме набелязали. На този етап чисто футболно не сме готови за групите на Лига Европа. Може би, ако намерим правилните хора в предни позиции, ще заложим такъв план.Директорът разкри, че “Левски” ще подпише договори с Боян Йоргачевич и каращия проби нападател Санти Нгом.

Три варианта за оздравяване на ЦСКА

ЦСКА може да бъде оздравен и шансовете никак не са малки, разбира се, за целта трябва да има желание това да се случи. “7 дни спорт” научи, че има интерес и готовност за изготвяне на оздравителни планове за ЦСКА, при това от всички страни. Откакто съдът назначи за постоянен синдик на армейците Дора Милева, тя е провела серия от разговори както с изпълнителния директор на ПФК ЦСКА АД Атексан-дър Тодоров, така и с някои от кредиторите на клуба. Облекчаващ ЦСКА факт е, че важната за клуба дата не е 31 март 2016 г., а 30 юни. Именно тогава изтича

срокът за лицензиране в “Б” група. “Червените”, които в момента са лидер в Югозападната “В” група и най-вероятно ще спечелят автоматична промоция за професионалния футбол, обмислят да кандидатстват за лиценз. Важен детайл е, че лицензионният режим за вторият ни ешелон е различен от този за елитните тимове и евротурнирите, който изтича в края на март. По този начин клубът практически има още три месеца, в които да работи по оздравяването си.Още по-любопитно е, че тази информация е достигнала до синдика Дора Милева от хора от клуба. Синдик Милева упорито отказва да даде каквато и да е официална информация, но “7 дни спорт” научи, че на срещата между нея и Александър Тодоров са били обсъдени варианти за оздравяването на клуба. Фактът, че се търси дата 30 юни, а не 31 март, сам по себе си говори, че ще се търси вариант за спасението на настоящия клуб. Законът позволява предложения за оздравителен план да прави всяка една от страните. Освен от ръководството на ЦСКА такъв план може да се изготви и от синдика, а и от другите кредитори. Крайното решение за това. дали да има план за оздравяване и кой точно да бъде избран, се взима от съвета на кредиторите. Както е известно, той вече се събра веднъж, но срещата приключи с пълен крах, след като тогава не беше избран постоянен синдик. Заради разногласията между кредиторите се стигна до това, съдът служебно да назначава постоянен синдик на клуба.Оптимистичните сигнали за обявения в процедура по несъстоятелност клуб идват от факта, че е възможно доста сериозна част от задълженията на ЦСКА да отпаднат. Има вариант задълженията към някои от кредиторите да отпаднат, тъй като не всеки договор, анекс или документ може да се докаже в съда. По този начин законът позволява част от задълженията да бъдат отхвърлени, ако са съмнителни. Някои от кредиторите вече са изявили желание за преговори относно своите вземания. Основен момент в следващите месеци е и как от клуба ще подходят към огромния дълг към НАП, който е в размер на над 14 млн. лв. Ако в рамките на следващите 6-7 месеца от ръководството на ЦСКА решат да минат към оздравяване на клуба, синдик Милева има правомощията да предложи и подпише разсрочено плащане на дълга към НАП. При оформянето на доклада за окончателния дълг на “червените” сумата е поносима и значително по-ниска от настоящите над 36 млн. лв., съвсем реална става и възможността ЦСКА да бъде спасен и оздравен в рамките на 3 до 5 години. До края на годината се очаква синдик Милева да успее да събере целия набор от документи, за да може да каже крайната си дума по задълженията. В момента тече процес по изискване на всички документи по незавършени дела срещу ЦСКА в България и във ФИФА.

Кредитор се отказва от парите си заради оздравяването

Фирмата “Градев спортс”, която е сред големите кредитори на ЦСКА, е готова да се откаже от половината сума, която има да получава от клуба. Това означава, че собствениците Георги Градев и Генади Вучков ще получат 160 хиляди евро, а не 320 хиляди евро, на колкото възлиза дългът на “червените”.Това ще се случи единствено при условие, че кампанията на сдружение “ЦСКА Акционерите” бъде успешна. “Колегата ми Генади Вучков е кредитор на ЦСКА и реши, че е добре да подкрепи кампанията. А аз подкрепям колегата си. Подобно решение е в интерес както на клуба, така и на кредиторите”, сподели Градев. “Призоваваме всички кредитори да положат усилия, за да може задълженията да намалеят. По този начин, освен че ще помогнат на ЦСКА, ще имат и полза, тъй като ще получат част от парите си”, добавиха още от фирмата.

 

Мъри изпусна Бенфика

Отборът, воден от Стоилов, не успя да удържи два гола аванс, стигна до трето домакинско равенство, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Астана, Воден от Станимир Стоилов, изпусна два гола аванс и не можа да запише първа победа в груповата фаза на Шампионската лига, като се задоволи само с 2:2 срещу Бенфика. Твумаси и Аничич дадоха аванс на казахстанците до 31-ата минута, но мексиканецът Раул Хименес върна двата гола. Астана не загуби нито веднъж на собствен терен в евротурнирите този сезон, като в групата записа три равенства, които ще донесат в клубната каса още 1,5 млн. евро. “Направихме всичко по силите си. Можеше да вкараме и трети гол и така да победим, но предвид класата на съперника мога само да поздравя играчите -заяви Мъри. – Може би първите 45 минути бяха най-добрите, които Астана изигра под мое ръководство.” Треньорът на Бенфика Руй Витория пък призна, че бил изненадан от бурното начало на казахите: “Удивен съм от начина, по който Астана атакуваше”.

Дерменджиев за селекцията: Тези, които са тук, може да свършат работа

Старши треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев изрази увереност, че и с настоящите футболисти тимът може да се пребори за пета поредна титла. Специалистът бе категоричен, че нови играчи няма да се взимат на всяка цена. “Аз винаги съм твърдял, че на тези хора, които са тук, им вярвам и мисля, че могат да свършат работа. Евентуално може някой инцидентно да дойде. Но това не е самоцел”, каза наставникът на разградчани пред “Тема Спорт”. Въпреки думите му скаутското звено работи усилено по намирането на класен вратар и разиграваш халф. По традиция силните трансфери на орлите са през летния трансферен прозорец. Относно това с кои футболисти не би се разделил през зимата той сподели: “Във всеки отбор има играчи, които трябва да са в него, и ние не правим изключение. Особено тези, които са в тима от началото и са запознати с обстановката, с отбора, с клуба. Те са се доказали, че могат винаги да помогнат с характера си и за интегрирането на новите попълнения, които идват. Марселиньо, Светослав Дяков, Йордан Минев, Владо Стоянов, Козмин Моци са такива играчи, те са гръбнакът на отбора”. Дерменджиев заяви, че не се притеснява от лекия спад във формата на Клаудиу Кешерю и че той много скоро пак ще вкарва. Румънският нападател е близо 3 часа без попадение.

Отбор от Холандия с интерес към Лукоки

Тим от елита на Холандия проявява интерес към футболиста на Лудогорец Джоди Лукоки, разбра “Тема Спорт”. Очаква се ръководството на разградчани да започне преговори. Лукоки дойде в тима през лятото от Цволе, но така и не успява да се наложи в отбора. От началото на кампанията Лукоки има 11 мача в А група и един за втория състав в Б група, без отбелязан гол. Новият старши треньор Георги Дерменджиев обаче никак не е доволен от качествата на футболиста. Отделно, играчът влезе в няколко конфликта със съотборниците си по време на тренировки. Именно поради тези причини ръководството ще се опита да го продаде през зимната пауза. Атакуващият халф бе привлечен при Бруно Рибейро. Има два мача за националния отбор на ДР Конго. Още преди месец клубът бе ангажирал мениджъри да търсят отбор на 22-годишния Лукоки в Холандия.