Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат

След кръстопътна среща за бъдещето на ЦСКА ветераните в един глас: Ганчев, плащай! Ако не – “А” окръжна

Всички против обединението с Литекс, не пожелаха да го подпишат, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Оздравяване на истинския ЦСКА или „А” окръжна. Това са двата варианта за бъдещето на „червените”, които гласуваха ветераните на клуба вчера. На кръстопътна за „армейците среща бившите играчи решиха, че ако Гриша Ганчев не плаща дългове, както го прави до момента, ще трябва да се започне на чисто от най-ниското ниво на футбола ни. Желанието на Ганчев за сливане с Литекс бе отхвърлено от почти всички присъстващи. Първоначално 3 от 23 са били „за” Франкенщайна, но след това са изключили това и са минали на мнението на мнозинството. Един от тях е бил Аспарух Никодимов. С изключение на Емил Бучински нито един друг от ветераните обаче не се е подписал под общото решение. А причината за това най-вероятно е страх от Ганчев. Иначе на срещата на „Българска армия” присъстваха председателят на Клуба на ветераните Димитър Пенев. Петьр Жеков. Аспарух Никодимов, Адалберт и Мартин Зафирови, Радослав Здравков, Стоян Йорданов, Христо Марашлиев, Светослав Петров, Емил Бучински, Ангел Рангелов и много други.

„Придържам се към първоначалната си позиция. Сега се и подписах, но само аз. Другите са на моето мнение, но не се подписаха. Аспарух Никодимов подкрепя идеята на Ганчев за преименуването на Литекс, няма лошо. Нов отбор обаче няма да играе на „Армията”. Договорът за базите е между МФК ЦСКА и държавата. Онова на Гришата с хибрида Литекс ще загуби правото да ги ползва”, коментира Бучински. „Не можеш да вземеш ЦСКА без пари. Ганчев трябва да го разбере. Инджов вече даде задна. Аз съм говорил с Васил Божков и той ми призна, че има план за ЦСКА. Клубът не трябва да става заложник на интереси и всички трябва да го разберат”, сподели още той. „Обсъдихме много голяма част от нещата. Всякакви теми разисквахме, но основно стана въпрос за решението на Гриша Ганчев да слее ПФК ЦСКА с Литекс. Ние заставаме на позицията, на която винаги сме били – за оздравяването на клуба. Ще излезем дори с едно предложение, но първо трябва да изчакаме синдикът да се произнесе с определени становища за задълженията на клуба”, каза пък Адалберт Зафиров. „Смятаме, че сливането на ЦСКА с Литекс ще навреди и ще отмие историята на клуба ни. Заставаме зад декларацията си, която вече изпратихме до медиите. Започваме да събираме пари. Не пречи на запалянковците всеки месец да дават по 50 лв. от джоба си”, сподели още бившият играч и треньор на „червените”. „Който и да дойде, трябва да започне да възстановява името на ЦСКА, да възстановява клуба. Вариантьт е най-добър, когато си купим билети за 50 лева на мач, феновете -също. Това е, а не обединения между 5 човека. Обединение с Литекс? Тя е дълга тази история”, пък бе краткият коментар на Димитър Пенев.

Норвежки национал казал “не” заради Бундеслигата

Норвежкият национал Ола Камара е мистериозният нападател, който отказа на Левски преди дни, пише „Меридиан Мач”. Както е известно, директорът на „сините” Георги Иванов обяви, че спортно-техническото ръководство на клуба е харесало нов нападател, но той е отказал офертата. „Вчера имахме случай с един централен нападател с много добри качества и класа за Левски, но той изобщо не иска да чуе за България. И лятото така удряхме на камък с доста футболисти”, обясни Гонзо в сряда. Отрицателният отговор на Ола Камара изглежда някак логичен. Той е собственост на австрийския гранд Аустрия (Виена), а към днешна дата играе като преотстъпен за норвежкия Молде с договор до края на годината. При „викингите” той прави голям фурор, като за 26 мача вкара 14 гола в местното първенство. Отделно от това Камара е част от страхотното представяне на Молде в Лига Европа. В момента норвежкия тим е убедително първи в групата, а желаният от Левски нападател има гол във вратата на Селтик. Ола, който има и 7 мача за националния тим на Норвегия, не е отказал предложението на Левски заради пари. Той обяснил, че не иска да играе в България, а в германската Бундеслига, и не би дошъл на „Гере-на”, дори ако „сините го засипят с пари. Иначе Гонзо и Стойчо Стоев продължават да издирват нов централен нападател. Както единствени съобщихме, Левски ще вземе три нови попълнения през зимната пауза, като всички те ще бъдат атакуващи футболисти.

Стартираха преговори и с братя Цоневи

Левски стартира преговори и с братята Цоневи за нови договори, научи „Меридиан Мач”. Контрактите на Радослав и Борислав със „сините” изтичат в края на сезона, а желанието на Стойчо Стоев е двамата да останат на „Герена”. Както е известно, към днешна дата директорът на Левски Георги Иванов води преговори с още трима от основните футболисти, след като вече преподписа с Боян Иоргачевич. Това са Роман Прохазка, Аймен Белаид и Живко Миланов. Първите двама са склонни да продължат кариерата си на „Герена”, докато десният защитник още се чуди какво да направи. Той има оферти от Русия, където му дават много повече пари.

 

Ветераните на ЦСКА не искат “Литекс”

Подкрепяме Гриша Ганчев, но не подкрепяме сливане с отбора му, каза Зафиров, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Ветераните на ЦСКА обявиха твърдо позицията си за бъдещето на клуба – оздравяване, а не сливане. Някои от най-изявените бивши футболисти на “червените” се събраха вчера на стадион “Българска армия” и дискутираха действията на финансовия благодетел Гриша Ганчев. Клубът на ветераните обаче застана категорично против обединение под всякаква форма между ЦСКА и “Литекс”, каквато идея се прокрадна наскоро.

“Ние подкрепяме Гриша Ганчев, но не подкрепяме идване на “Литекс” в София”, каза вчера говорителят на ветераните Адалберт Зафиров. “Най-доброто обединение е, ако всички започнем да си купуваме билети за 50 лева за мач и така да помагаме”, добави легендата Димитър Пенев.

Ветераните проведоха гласуване, като от 19 души едва трима застанаха зад идеята за обединение с “Литекс”. Останалите обаче искат оздравяване на сегашното дружество или начало начисто от “А” окръжна група. Самата сбирка доведе до доста напрежение, дори и караници между някои от ветераните.

“Берое” без Зехиров срещу “Лудогорец”

Големи проблеми за Хубчев – “Берое” без звездата си в Разград

Заралии с няколко промени в състава, Дерменджиев не пипа 11-те от победата над „Славия“

Сериозни проблеми има “Берое” преди днешното си гостуване на шампиона “Лудогорец” в Разград. Заралии се изправят срещу пряк съперник за челните места, но съставът на Петър Хубчев е доста обезкръвен. Освен наказанието на Георги Динков, който пасна идеално в халфовата линия, заралии ще трябва да се справят днес и без още един несменяем титуляр. Много по-сериозната загуба е отсъствието на звездата на тима Атанас Зехиров. Десният бек, който впечатлява с постоянството си през последната година и стигна дори до националния отбор, е с контузия. Зехиров отпада твърдо за мача в Разград, като вчера не замина с отбора за лагер. По информация на “7 дни спорт”Зехиров е с разтежение, което ще отнеме известно време, докато се възстанови. Има възможност националът да пропусне всички останали мачове до края на годината, което без съмнение е сериозен удар по амбициите на “Берое” и Хубчев.

В състава на заралии има доста новини, като треньорът ще предприеме няколко рокади. Петър Хубчев ще заложи на 4-5-1, като все още не е ясно кой ще застане на вратата, но е доста вероятно Илко Пиргов да смени неубедителния Благой Макенджиев. Вместо Зехиров на десния бек ще застане Венци Василев, а в халфовата линия се завръща Игор Джоман. Атаката на заралии ще води Спас Делев, като гостите ще разчитат на бързината на Шилото от село Ключ. Вчера стана ясно, че фенклубът на “Берое” организира екскурзия и минимум един автобус ще пътува до Разград въпреки работния петъчен ден.

Освен с големите си кадрови проблеми “Берое” ще трябва да се изправи и срещу традициите. Заралии са абсолютно капо в Делиормана в досегашните си мачове срещу шампионите. За първенство “Берое” има 3 загуби, но взе и два хикса от шампионите. Едното равенство е в последната среща през месец май тази година, когато “Лудогорец” се спаси с дузпа в края.

В същото време шампионите от “Лудогорец” няма да направят нито една промяна в стартовия си състав за двубоя днес. Георги Дерменджиев ще заложи на същите 11, които започнаха и преди седмица срещу “Славия” на “Овча купел”. Очаква се шампионите отново да направят ранна смяна с Венци Керчев, който беше изваден още в 18-ата минута на мача с “белите”.

Любопитното е, че двубоят беше поверен на един от любимите съдии наJ’Лудогорец” Николай Йорданов. Реферът от София, който от години получава доста напечени мачове, минава за кадем на шампионите, които много рядко CQ дънят с него. Ники Йорданов е свирил две срещу между “Берое” и “Лудогорец”, като интересното е, че и двете бяха в Стара Загора.

Те са и единствените случаи, при които шампионите спечелиха под Аязмото.

Стоилов: По-скоро ще остана в”Астана”

Треньорът на “Астана” Станимир Стоилов намекна, че е готов да продължи договора си с шампиона на Казахстан, въпреки че има добри оферти, включително и от шампиона на Китай. След 2:2 срещу “Бенфика” в Астана Мъри заяви: “Мисля, че изиграхме добър мач, вкарахме голове и направихме всичко по силите си, за да победим. Малко съжаляваме, че не вкарахме трети гол, за да осигурим победата. Все пак, дори да бяхме загубили, аз щях да съм щастлив, защото отборът показа, че може да играе футбол на най-високо европейско ниво”.

По повод офертата от китайския шампион “Гуанджоу”, за която “7 дни спорт” съобщи, българският треньор добави: “Да, имам предложение, за което ме известиха моите мениджъри. Аз обичам да изпитвам

емоции и по-скоро бих останал в “Астана”. На нас ни предстои ново участие в Шампионската лига, ще имаме квалификации. Освен това, след като започнах с отбор, който нямаше победи и дори вкарани голове в евротурнирите, и с него стигнах до 4-ия кръг на плейофите в Лига Европа, а тази година го вкарах в групите на ШЛ, тогава изпитваш определени чувства и отговорност за цялостната ни работа. Дори при риска да изпия до дъно горчивата чаша, бих предпочел да подпиша договор с “Астана”. В същото време разчитам, че ръководителите на клуба няма да ме оставят недоволен. От чисто сантиментална точка, като човек ми е нужен пълноценен живот, да изживявам с отбора и успехите, и несполуките, защото аз не очаквам успехът винаги да е при нас. Парите обаче никога не са били най-главното в моите мисли. Аз отново искам да изпитам силите ни в Шампионската лига, дори при риск да претърпим несполука”.

В последния кръг от ШЛ “Астана” гостува на “Галатасарай” в Истанбул и при победа ще се класира за 1/16-финалите на Лига Европа. “Мечтите са безплатни и при това положение ние тръгваме към Истанбул не като туристи, а ще се постараем да покажем достоен футбол, за да постигнем положителен резултат – коментира Стоилов последния мач в групата. – Не мисля, че повечето от футболистите ни ще напуснат клуба в бъдеще. Сега много хора искат да играят в “Астана”. Виждате и как, и къде играем ние – в Шампионската лига. Мисля, че ще запазим състава си и ще се постараем да се подсилим”.

 

Ще хване ли Берое последния влак за титлата

Лудогорец приема Берое днес в Разград в мач между третия и четвъртия в А група, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Целта и на двата тима е да се опитат да съкратят преднината на лидера Левски. В момента Лудогорец е на три пункта от сините, а старозагорци са на четири. И докато възпитаниците на Георги Дерменджиев в последните четири години плуват в свои води в подобни двубои, то днешната битка ще даде отговор на въпроса дали Берое ще хване последния влак за титлата. Заралии засега завоалирано говорят за нея, но при успех в Разград ще дадат сериозна заявка за върха и ще покажат, че могат да извървят маратона докрай. Загубят ли обаче, много трудно след това ще се върнат в борбата за златните медали.

Сблъсъкът срещу старозагорци ще е първият по-сериозен тест за Георги Дерменджиев. След завръщането му на поста той води тима срещу последния в класирането Пирин Благоевград (0:0) и успеха над Славия с 1:0 в столицата. И в двата мача орлите не показаха шампионска игра. Сега ще трябва да се справят с добре организирания и корав състав на гостите. Домакините ще са допълнително мотивирани да се докажат пред феновете си, тъй като това е и последният им домакински двубой за годината. След това им предстоят гостувания на Ботев Пд (2 декември), Литекс (5 декември) и Черно море (12 декември). Очаква се срещу Берое Георги Дерменджиев да се довери на почти същия състав, който победи Славия. В защита най-вероятно отново ще започне Венцислав Керчев, който срещу белите бе сменен още преди да са изтекли 20 минути. Той ще е играчът до 21 години, който ще започне срещата. До него в отбрана ще са още Козмин Моци, Йордан Минев и Натанел. В халфовата линия ще действа Светослав Дяков, а е възможно за негов партньор да бъде избран Лукас Саша, който не игра срещу Славия заради наказание. Другият вариант е отново да започне румънецът Андрей Пре-пелица. По крилата ще са Кафу и Вандерсон, Марселиньо ще организира атаките, а Клаудиу Кешерю ще трябва да ги завършва успешно. Румънският нападател не е вкарвал в последните три срещи в А група и ще иска да се отпуши срещу силен съперник. Ръководството на клуба призова феновете да напълнят стадиона. “Светослав Дяков и компания се нуждаят от вашата подкрепа в този изключително важен за отбора момент. Успехът е задължителен с оглед ситуацията в шампионата и трудните мачове, които предстоят на Лудогорец до края на полусезона”, се казва 8 част от призива. Берое пристига в Разград, след като в предишните си три срещи отбеляза по три гола – 3:0 над Черно море на “Тича”, 3:1 над Ботев в Пловдив и 3:3 срещу Литекс в Стара Загора. Очаква се обаче Петър Хубчев да заложи на по-предпазлива тактика срещу шампионите. Специалистът смята да насити халфовата линия и да затвори подстъпите към вратата на Макенджиев. И с бързи контраатаки да изненада съперника. Досега Берое няма успех в Разград и всички в тима са амбицирани да постигнат такъв. Хубчев няма да може да разчита на трайно контузения Салим Керкар и наказания Георги Динков. На мястото на втория, който в последните мачове се изявяваше като опорен халф до Елиаш, ще действа Игор Джоман. По крилата ще оперират Неманя Милисавлевич и Стивън Петков. Зад нападателя отново ще е Спас Делев. Дилемата пред специалиста е кой измежду Георги Андонов и Исмаил Иса да води атаката.

Разградчани пред раздяла със Сисиньо

Лудогорец вече търси начин да се раздели със Сисиньо. Бразилският десен бек така и не успява да се аклиматизира и разградчани се опитват да му намерят купувач. Ако не успеят да го сторят, то предстои да разтрогнат контракта си с него. Причината е, че той е един от най-скъпоплатените играчи в състава, но Георги Дерменджиев няма никакво намерение да разчита на него. През лятото Сисиньо бе считан за трансферен удар. 26-го-дишният футболист пристигна от бразилския гранд Сантос – с 87 шампионатни двубоя за този тим, а преди да премине в него, е носил екипа на Понте Прета. В Лудогорец обаче той тотално разочарова. Сисиньо изигра само 8 двубоя в А група. Шанс обаче му даваше Бруно Рибейро. След това той рядко хващаше ръка при Едуард Ераносян, а Дерменджиев въобще не го включва в групата за мачовете. Интересното е, че през септември Сисиньо е изиграл само един шампионатен двубой – при 2:1 над Ботев Пд, а същото е и през октомври – срещу Левски (1:1). Това бе на 18 октомври. След това се появи на терена само в мача за купата срещу Локо ГО (0:1). През този двубой въобще не се е добирал до състава. Подобна е и ситуацията с Джоди Лукоки. Бившето криле на Цволе не успява да разгърне потенциала си. Той е участвал в 11 мача в елита (бил е на игрището едва 259 минути), в които не е отбелязал гол. Нищо чудно през зимата Джоди отново да заиграе в холандски тим.

Костадинов с награда, връща се срещу Славия

Полузащитникът на Левски Георги Костадинов получи почетната награда за спортист на годината на Софийския университет “Свети Климент Охридски”, която се дава на професионални спортисти-студенти за особен принос в издигане на имиджа на учебното заведение. Той учи в Юридическия факултет на университета и скоро му предстои дипломиране. “Благодаря на академичното ръководство на университета и на хората от Катедра “Спорт” за оказаната чест. За мен наградата означава много и ме задължава да давам всичко от себе си и да издигам реномето на най-старото висше учебно заведение в България”, каза Костадинов при награждаването си. Халфът ще започне като титуляр срещу Славия. Той пропусна гостуването на Пирин (0:1) заради наказание. Костадинов ще си партнира в средата на терена с холандеца Джереми де Ноойер