Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Сектор “Г” дава шефовете на прокурор“, обявявя от първата си страница „Меридиан мач“
Сериозна група фенове на ЦСКА, сред които и Димитър Ангелов – Дучето, ще сезират прокуратурата заради престъпленията, които бяха извършени в клуба през последните години. „Ще подадем сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, спортния министър Красен Кралев и премиера Бойко Борисов. Нека бъдат разследвани всички финансови операции в ЦСКА в последните 2,5 години. Когато Александър Томов се върна на „Българска армия” през лятото на 2013 година, дълговете бяха около 10 милиона лева. Сега са над 50 млн. Как за толкова кратко задълженията скочиха с над 40 млн.”, попита Дучето.
„Заповед в Левски – всички срещу Асприля“, четем още в изданието.
Всички срещу Асприля. Това е мотото, под което в Левски се подготвят за днешния мач срещу Литекс за Купата на България. Колумбийското крило е човекът, който буквално тика ловчанлии напред през този сезон. Левски пък бе от малкото тимове, които си тръгнаха с 3-те точки от града край Покрития мост. Тогава ключът бе именно в опазването на Асприля, който не направи от силните си мачове. Сега командата на „Герена” е същата – не давайте на Асприля да играе с топката. Първата цел на „сините“ футболисти ще бъде да правят всичко възможно, за да не стига топката до колумбиеца. Ако това все пак се случи, той ще трябва да бъде спиран независимо от другите тактически указания и силите, които „сините” футболисти ще хвърлят. Ако се налага, той ще бъде атакуван от по 4-5 играчи едновременно.
Подобно персонално внимание не е обръщано на нито един футболист в последно време. Дори в дербитата с Лудогорец, в чиито състав изобилства от много качествени футболисти, не е бил прилаган подобен подход. На „Герена” обаче са твърдо решени някак си да спрат Асприля.
Основната грижа на треньора Стойчо Стоев ще бъде кой да играе в ролята на централен нападател. Умар Диаби е контузен и чист таран няма. Единият вариант е пак да пусне Китамбала, с който „сините” взеха шампионатното гостуване в Ловеч. По-вероятно е той да потърси изненада, като пусне на върха на атаката юношата Божидар Краев. Така отляво ще бъде Мики Орачев, който заедно с Веско Минев да обърне по-сериозно внимание на Асприля. Такъв състав би означавал дилема Гаджев – Бедоя зад нападателя, като този път може би националът ще започне.
В Литекс особени спорове около състава няма. На местата на наказаните Перес и Малинов титуляри ще излязат Гълъбов и Станоев, а останалите ще са същите, които изнесоха доста приличен мач срещу Лудогорец.
„Адмирала се бори за пагона срещу Берое“, пише още „Меридиан мач“
Най-успелият треньор в историята на Черно море Никола Спасов пътува с оставка в джоба за четвъртфинала за Купата на България срещу Берое утре.
„Меридиан Мач” научи, че Адмирала е получил последен шанс да защити пагоните си в Стара Загора. При отпадане той ще освободи поста си.
Самият Спасов вече е обявил готовността пред ръководството да напусне след срамната загуба с 0:4 от Пирин.
Адмирала създаде митичния си ореол именно покрай Купата, като спечели по уникален начин трофея тази година и веднъж игра финал. В последните шест мача Черно море записа три поражения, две победи и едно равенство. Ръководството вече веднъж освободи Спасов след страхотно представяне в евротурнирите и за Купата и впоследствие го върна заради слабите резултати на отбора. Именно турнирът е последният шанс на Адмирала за нещо запомнящо се този сезон, след като „моряците” се простиха с надеждите да се класират за Европа през първенството. Черно море е шести, на осем точки от третия.

След като го сложи на пейката през август: Накрая Мерсин напъди Ники Михайлов“, обявява от първата си страница „7 дни спорт“
Вратарят на националния отбор Николай Михайлов е изправен пред опасността да остане без клубен тим точно преди Коледа, научи ексклузивно “7 дни спорт”. Стражът на турския Мерсин е отстранен от първия състав и тренира отделно от групата, твърди отлично запознат източник от Турция.
От началото на сезона 27-годишният вратар има само 3 мача за Мерсин и не е играл от края на август.
Новият треньор на тима Бюлент Коркмаз, който пое поста в края на септември, не разчита на Михайлов и не го иска в състава си. Очаква се през зимната пауза двете страни да се разделят по взаимно съгласие. Откакто премина в Мерсин през септември 2014 г., Ники има само 17 мача във всички турнири.
„Иво Тонев обеща премии преди мача в Ловеч“, съобщава още изданието.
Шефът на Управителния съвет на Левски Иво Тонев посети съблекалнята преди днешния мач с Литекс за Купата. Главният акционер проведе разговор с директора Георги Иванов, като най-вероятно темата на срещата е била евентуални премии при успех днес в Ловеч.
В договорите на играчите има залегнали бонуси само при спечелване на трофея, но на „Герена“ вече се е случвало да се раздават извънредни премии.
“Черно море заложи трима на дузпата“, пише още „7 дни спорт“
Трима футболисти на Черно море са поставени на дузпата и най-вероятно договорите им ще бъдат прекратени по взаимно съгласие след последния мач за годината срещу Лудогорец. С клуба от Варна ще се разделят Марчин Буркхард, Вилиян Бижев и Хуан Вареа, които не попадат изобщо в групата в няколко срещи поред.
Изключението бе в неделя, когато Бижев поигра 15 минути при загубата с 0:4 в Благоевград, но само присъстваше телом на терена.
Полякът Буркхард тази есен бе със статут на резерва, след като получи контузия в глезена, която наруши тренировъчния му ритъм. Той се появяваше за кратко в някои мачове, но личеше, че му липсва игрова практика. Впоследствие болките отново се обадиха и според кулоарна информация халфът трябва да легне под ножа. Това означава, че няма да започне пълноценна зимна подготовка и явно Буркхард е преценил, че е най-правилно да се прибере у дома и след като се възстанови, да си намери нов отбор.

Левски излиза срещу историята“, съобщава от първата си страница „Тема спорт“
Левски ще се опита да промени историята на сблъсъците си с Литекс за Купата на България днес. В 17:30 часа „сините“ гостуват в Ловеч в ¼-финал от надпреварата. До момента те никога не са успявали да елиминират този съперник, когато победителят се е определял в един двубой и те са гост в него. През сезон 2007/08 столичани отстъпват на „оранжевите“ на същата фаза на турнира. Редовното време и продълженията завършват 0:0, а след това домакините са по-точни при дузпите – 4:3. Почти същото се повтаря и през 2010/11. Тогава след 120 минути игра резултатът е 1:1, а след изстрелите отбялата точка ловчанлии бият с 5:3.
Съдийската комисия към БФС сама си заложи бомба на мача. Тя го повери на Таско Тасков, който този сезон бе наказан след двубоя между двата отбора на „Герена”. Тогава реферът не зачете чист гол на крилото на Литекс Данило Асприя.
Лудогорец реди спаринг с Динамо (Киев)“, четем в друг от материалите на изданието.
Лудогорец е на път да уреди контроли с шампионите на Украйна и Румъния, разбра „Тема Спорт”. Разградчани водят преговори с Динамо (Киев) и Стяуа (Букурещ).
Плановете са първата проверка да се проведе в Испания, а втората в турския курорт Белек. В по-напреднала фаза са разговорите с украинците.
Двете ръководства поддържат много добри отношения и шансовете спарингът да бъде финализиран са около 60 процента.
Припомняме, че преди година те отново се срещнаха в Испания. Тогава Лудогорец се наложи с 2:1 след голове на Дани Абало и Роман Безяк.
По това време 27-кратните шампиони на Украйна се готвеха за мачовете си от 1/16-финалната фаза на Лига Европа с Гингам.
В момента Динамо (Киев) отново е начело в местното първенство с равен точков актив с Шахтьор (Донецк), като се бори и да прескочи групите на Шампионската лига. Със сигурност обаче тимът ще играе напролет поне в елиминационната фаза на втория по сила клубен турнир в Европа.
В Динамо (Киев) играе бившият нападател на ЦСКА Жуниор Мораеш. Засега контролата със Стяуа изглежда малко по-несигурна, тъй като плановете на клуба за подготовка могат да претърпят промяна след назначението на Лауренциу Регекампф. Очаква се обаче през следващата седмица да има по-голяма яснота. Ако ръководствата си стиснат ръцете, то това ще бъде трета среща между двата тима в последните три години. Предишните две срещи завършиха 1:1 и с успех на Лудогорец с 4:2.
Припомняме, че от Легия Варшава вече обявиха, че ще се изправят срещу зелените в Турция на 31 януари. От Разград обаче още не са потвърдили спаринга.
„Издръжката на ЦСКА – над 150 бона на месец“, пише още „Тема спорт“
Месечната издръжка на ЦСКА надхвърля 150 000 лева, разбра “Тема Спорт”. Тази сума се оформи след ангажирането на Гриша Ганчев с клуба през юли. В момента тече шестият месец от неговото управление, което означава, че от началото на сезона за „армейците“ са похарчени около 1 милион лева само за текущи разходи. В някои от месеците разходите са били значително над 150 бона. Причината за това е, че се връщаха забавени заплати на служителите още от времето на Александър Томов. Така не е изключено общият разход от началото на сезона да надхвърля 1 милиона лева.
В издръжката на ЦСКА влизат куп различни пера. Сред тях са разходите по първия отбор, заплати на администрацията, поддръжка на базите, школата, лагери, медикаменти и много други. Ясно е, че парите за това се дават от Гриша Ганчев и Юлиян Инджов.
Собственици на ЦСКА вече не са Милко Георгиев и Ивайло Манджуков, като те са прехвърлили дяловете си през лятото. В момента в Търговския регистър не е уточнено кой е едноличен собственик на капитала на клуба, но няколко пъти бе заявено, че това е Гриша Ганчев.
Синдикът Дора Милева пък продължава работа в старото дружество. Тя все още изчаква датата 5 януари, докогато всеки желаещ може да предяви претенция за дължима сума от ЦСКА. След като изтече този срок, има две седмици, в които синдикът трябва да изясни точния размер на дълговете – т.е. най-късно до 19 януари.
Едва след това Милева може да свика Общо събрание на кредиторите. По закон трябва да мине месец между неговото обявяване и самото провеждане. Така среща на кредиторите ще има не по-рано от средата на февруари. Тогава тепърва ще се предлага и оздравителен план. По всичко изглежда, че процесът няма да приключи преди 31 март. А в такъв случай старото дружество ПФК ЦСКА не може да вземе лиценз за професионалния футбол.