Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Асприля сдъвка и изплю Левски“, пише във водещия си материал „Меридиан мач“
Асприля сдъвка и изплю Левски от турнира за Купата на България. Колумбиецът буквално попиля защитата на „сините” и беше в основата и на трите гола при смазващото 3:0, което дойде след продължения.
В редовното време срещата завърши 0:0, а Литекс беше с човек по-малко от 64-ата минута, когато с директен червен картон беше изгонен Елтон.
Дербито беше белязана от скандални грешки на съдийската тройка.
Главният рефер Таско Тасков първо отмени кристално чист гол на Гаджев заради засада фантом, а след това компенсира като не даде спорна дузпа за нарушение срещу Асприля.
Заради последното Люпко Петрович буквално яхна един от страничните съдии. По-важното обаче беше, че сърбинът ошамари с тактика Стойчо Стоев. Той проведе майсторски срещата, а в следствие на това „оранжевите” вкараха 3 гола с 10 човека, което не се вижда често.
Като цяло Левски доминираше, особено след червения картон, но направи доста пропуски пред гола, а така Купата стана мираж.
„Реге взимал no 60 бона в Ловеч“, съобщава още изданието
Шокиращи цифри излязоха на бял свят около бившия вече треньор на Литекс Лауренциу Регекампф. Румънският специалист, който избяга от Ловеч, за да поеме любимия Стяуа, е прибирал по около 60 хиляди  лева на месец край Покрития мост.
Това пишат медиите в Румъния. Оттам са категорични, че освен неустойка Джиджи Бекали ще трябва да се бръкне и със страшно големи суми за заплати на Регекампф и целия му щаб. Подобни са били сумите и в Ловеч.
Така според информацията за година Лауренциу ще прибере в Румъния 360 хиляди евро или по 30 хиляди на месец, което е колосална за родните стандарти сума. Неговият помощник и кондиционен треньор Томас Нойберт ще вземе 96 хиляди евро на година. Тони Петреа, Кристи Термуре и Флорин Тене, които са също в щаба в Стяуа, ще приберат по 42 хиляди годишно.
В същото време далеч по-титулуваният Люпко Петрович работи за по-скромна сума в Ловеч.
„Де Ноойер и Миланов изгоряха“, пише още “Меридиан мач”.
Левски понесе сериозна загуба преди съботното дерби с Литекс за първенство. Още през първото полувреме срещу Литекс снощи Джереми Де Ноойер, който е може би наи-важният футболист в халфовата линия за „сините”, получи жълт картон, който е негов пети. Това означава, че той няма да играе в срещата с „оранжевите” за първенство.
През второто полувреме с официално предупреждение бе наказан и Живко Миланов, който също няма да играе в събота. Така ако Живко реши да си тръгне през зимата, то той вече е изиграл последния си мач със синята фланелка.
Със сигурност дербито за Литекс ще пропусне Елтон, който бе изгонен с директен червен картон. Левски пък ще трябва да заложи на Владимир Гаджев в по-задни позиции или пък да върне в стартовия състав юношата Радослав Цонев. Другият застрашен Живко Миланов успя да се опази и не получи картон.

Милост! Вратарят е невинен!“, четем от първата страница на „7 дни спорт“
Литекс разпра Левски с 3:0 и се класира на полуфинал в турнира за Купата на България. Двата отбора направиха страхотен мач, изпъстрен с голови положения, скандали и много битка. В редовното време “оранжеви” и “сини” не си вкараха, но в продълженията отборът на Люпко Петровия се развихри. Ловчанлии играха с 10 души от средата на второто полувреме, но изиграха голям мач и за 9 минути решиха всичко с два гола на Кирил Десподов и един на Арсенио Нунеш.
В продълженията “сините” бяха безобразни и с човек повече не направиха нищо с изключение на един пропуск на Китамбала. Най-слаби в мача обаче бяха съдиите, които през първата част отмениха чист гол на Левски, а през второто полувреме подминаха явна дузпа за домакините.
„Васил Божков започва оздравяване през януари“, обявява още изданието.
Бившият собственик на ЦСКА Васил Божков обяви кога ще предприеме конкретни действия по оздравяването на “червените”.
“В рамките на изминалата седмица започна проучване от страна на “Нове Холдинг” АД на дружеството “Професионален футболен клуб ЦСКА АД“. То има за цел да установи реалното състояние на дружеството. На 5 януари изтича крайният срок за предявяване на вземанията към дружеството. Тогава ще бъде прецизиран и подходящият план за бързото възраждане на най-титулувания български футболен клуб”, се казва в съобщение на “Нове Холдинг”.
Феновете от София се млатиха с полицията“, пише още „7 дни спорт“
Грозни сцени имаше снощи на трибуните в Ловеч по време на мача между Литекс и Левски, феновете в препълнения до дупка сектор за гости се сбиха с полицията в края на първото полувреме. Ултрасите на “сините”, които за пореден път се бяха постарали с ефектна заря и пиро-ефекти, започнаха да бият органите на реда с прътове и тръби, когато униформените нахлуха в сектора за гости.
Група представители на органите на реда нахлу в сектора със запалянковци на гостите, като телевизионните камери показаха сблъсъците между тях и привържениците.
До напрежение се стигна и след края на мача, когато пък феновете на домакините влязоха на терена да празнуват с играчите. Някои от тях бяха опасно близо до футболистите на Левски, но все пак не се стигна до грозни сцени. За сметка на това помощник-треньорът на “сините” Елин Топузаков опита да се саморазправи с асистент-съдията Николай Стайков. Именно той отмени гола на Владимир Гаджев преди почивката, а Топчо, бесен след края на мача, му потърси сметка.

10 от Литекс съсипаха Левски с 3:0 за купата“, акцентира във водещия си материал „Тема спорт“
Литекс съсипа Левски с 3:0 и го изхвърли от турнира за купата. Възпитаниците на майстора Люпко Петрович стигнаха дo категоричния успех след продължения, при това играха с човек по-малко 56 минути – в 64-ата бе изгонен Елтон. В 101-ата минута след поредния си марков пробив Асприя намери Арсенио, който с бомба с десния крак изстреля топката под гредата на Йоргачевич и прати Левски в нокдаун. Гостите бяха нокаутирани от Десподов, който бе точен в 109-ата и 112-ата минута.
Асприя пък буквално разнищи синята защита. Така ловчанлии се класираха на полуфиналите, а за „сините“ се очертава пореден нулев сезон. Мачът ще се запомни и със скандалното съдийство на бригадата на Таско Тасков, която ощети и двата отбора. През първата част той и помощниците му не зачетоха редовен гол на Гаджев заради измислена засада. През второто полувреме пък не дадоха чиста дузпа за Литекс за нарушение на Карнер срещу Асприя.
„Черно море ще спасява сезона в Стара Загора“, пише още изданието.
През последните години Черно море си спечели реномето на турнирен боец и днес може напълно да го затвърди при успех над Берое в Стара Загора. На “Тича” вече не веднъж обявиха, че целта им е да запазят трофея, който взеха в луд финал срещу Левски на 30 май, но сега имат изключително тежко препятствие, което идва и в лош за тях момент от кампанията. Макар „моряците“ да са актуалният носител на купата, то определено Берое е фаворит преди началото на срещата. Още повече че и старозагорци се славят като турнирни бойци (те взеха купата през 2013-а). А преди месец заралии спечелиха с 3:0 във Варна, но по-важното е, че очевидно в момента се намират в по-добро положение от Черно море.
Тежката загуба с 0:4 в Благоевград поразклати и без това нестабилното състояние на варненци, които сега трябва да покажат сериозни волеви качества и характер, за да излязат от ситуацията, в която сами се набутаха. В момента Черно море трудно би могъл да се надиграва с Берое на неговия стадион, така че остава възможността да се измисли начин, по който да се излъже съперникът. Познавайки нестандартния подход на Никола Спасов, то той със сигурност има любопитни идеи за срещата, друг е въпросът дали те ще намерят реализация. Иначе в отбора със сигурност си дават сметка, че победата ще осмисли пролетния им полусезон. В първенството „моряците“ изостанаха вече на цели 8 точки от призовата тройка и както е тръгнало, ще доиграват първенството през втория му дял. Всъщност подобна бе ситуацията и през миналата година, когато в крайна сметка Черно море вдигна триумфално трофея. За да се стигне изобщо до възможността за подобен вариант обаче, трябва първо днес да се победи на стадиона под Аязмото. На пръв поглед никак не леката задача обаче става още по-тежка заради отсъствието на Мехди Бурабия. Френският халф, който в момента държи диригентската палка в тима, е наказан, а Спасов не разполага с друг играч от неговия калибър. Затова му остава да насити средната линия с бойци като Марк Клок, който ще се завърне в титулярния състав, Тодор Паланков и Стенио и да разчита на контраатаки, с които да изненада съперника.
Монтана с едно наум за Ботев (Пловдив)“ четем още в „Тема спорт“
Монтана ще излезе днес срещу Локомотив (Горна Оряховица) в четвъртфинала за купата с едно наум за Ботев (Пловдив). Монтанчани, които водят битка за оцеляване в „А“ група, приемат „канарчетата“ в неделя. Тимът, воден от Емил Велев, е последен, а „жълто-черните“ са 8-и на 6 точки. Плеймейкърът на Монтана Иван Минчев е наказан и пропуска днешната среща с тима от „Б“ група. Наказанието на опитния полузащитник Станислав Генчев обаче изтече и той ще бъде на разположение на треньорския щаб. Трайно контузени са защитниците Георги Пашов и Иван Михов и нападателят Александър Киров. С травма на лявото бедро от мача с Берое е и младежкият национал Христофор Хубчев, който най-вероятно ще остане на резервната скамейка. Някои от титулярите също ще получат почивка, за да бъдат съхранени за важния двубой от първенството с Ботев Пловдив в неделя. Това ще даде възможност на някои футболисти, които рядко влизат в игра, да покажат, че неправилно са били пренебрегвани. “Не сме отписали тази среща и излизаме да победим и да се класираме за 1/2-финала”, заяви старши треньорът на Монтана Емил Велев-Кокала. Той проведе с отбора двудневен лагер във Велико Търново, като освен на стадион “Ивайло” монтанци тренираха и в село Самоводене.