Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Левски стартира операция “Зехиров”, четем във водещия материал на „Меридиан мач“
Левски стартира операция „Атанас Зехиров”, научи „Меридиан Мач”. Още през ноември стана ясно, че „сините” са набелязали играча за заместник на Живко Миланов. До конкретни преговори до момента не се беше стигнало, защото не се знаеше решението на Миланов.
Вчера обаче стана ясно, че бранителят няма никакво намерение да остане на „Герена”. Той замина за експресни преговори в Кипър с местния АПОЕЛ, като медиите на Острова на Афродита следяха изкъсо цял ден сагата. Първо се заговори, че има раздор в преговорите заради продължителността на контракта. Играчът е искал контракт за 2,5 години, докато от клуба му предлагали 1,5. В крайна сметка обаче в късния следобед се оказа, че всичко е изгладено и се чака официалният подпис, който трябва да е чиста формалност. До късно снощи обаче трансферът все пак не бе обявен от клуба. Така или иначе, намерението на Миланов явно е да си намери друг клуб, като той е обект на интерес и от руски отбори. Всичко това караръководителите на „Герена” да се оглеждат за други варианти, като Зехиров е опция номер 1.
Ако случайно трансферът с него не стане, вероятно ще се залага на Александър Александров и Роман Прохазка на този пост, които започнаха и сезона преди връщането на Миланов.
„Сектор Б: Играхме срещу обезумялата шайка на Микренското джудже“, пише в друг от материалите си изданието.
Националният клуб на привържениците на Левски излезе с декларация на по повод скандалния мач с Литекс.
„В нашия дом са идвали много велики футболисти и достойни съперници. В събота играхме срещу обезумялата шайка на Гриша Ганчев. Въпросният индивид доскоро беше популярен сред новите си поклонници и като Микренското джудже. Та това джудже, с обувки 38-ми номер и заострен връх, нареди на верния си роб Стойчо Стоилов да прекрати мача с Левски. Рижият паж, който не се води никакъв в Литекс, се добра до терена и направи жесток скандал, разтърсил българския футбол”, пише в началото на декларацията.
„Сините” фенове взеха отношение и по решенията на съдията: „Играчите на олигарха от Микре пребиха на два пъти роденият в Мадрид Мигел Бедоя. Съдията логично ги изгони, но това не се хареса на лицето Ганчев. Последва заповед по телефона, защото дори децата знаят, че Стойчо Стоилов не ходи дори до тоалетна, ако началникът не му каже. Иначе този мач спокойно можеше да се играе и без осветление. Очите на футболистите от Ловеч светеха на дълги.” От Сектор Б се съгласиха с Литекс единствено с предложението им за чужди съдии: „Без да искат от Ловеч излязоха и с едно разумно предложение. Искат съдии от чужбина. Чудесно! И на нас ни втръсна от Стайковци, Йордановци, Сватби, Тас-ковци и прочие.”
„При изхвърляне на ловчанлии правилникът е категоричен: Анулират мачовете на Литекс“, четем още в „Меридиан мач“
Мачовете на Литекс до момента ще бъдат анулирани, ако ловчанлии бъдат изхвърлени от „А” група заради скандалното напускане на двубоя с Левски.
Член 24 (11) от Наредбата за първенствата и турнирите по футбол регламентира въпросния казус и според него когато футболен отбор напусне първенството или бъде изваден от състава на съответната група преди завършване на първия полусезон, резултатите от играните до този момент срещи се анулират. За завършване на полусезона се счита последният изигран кръг от календарната 2015 г.
При изваждане на ловчанлии Лудогорец ще оглави класирането с 5 точки преднина пред Левски. „Сините” пък ще са само на точка от третия Славия. Както е известно, „сините” спечелиха 7 точки от трите си двубоя срещу „оранжевите” (б.а. тук е включена и прекратената среща, която сините ще спечелят със служебното 3:0), а Лудогорец – 2 точки.
Днес Спортно-техническата комисия на БФС трябва да присъди служебната победа на Левски, а най-вероятно утре ще бъде взето решение дали Литекс остава в елита.

„Живко Миланов отказа на АПОЕЛ“, обявява от първата си страница „7 дни спорт“
Десният бек на Левски Живко Миланов се размина с АПОЕЛ (Никозия), разбра “7 дни спорт”. През вчерашния ден всичко водеше натам, че играчът ще подпише договор с кипърския гранд, но в края нещата взеха друга посока. Първоначално двете страни се разминаха за продължителността на контракта. От АПОЕЛ предлагаха договор за 1,5 г, докато Миланов искаше с година повече. След още време преговори кипърският гранд склони и предложи дълъг контракт. В крайна сметка обаче Миланов отново е намерил за какво да се хване и не е подписал с третия в кипърския шампионат.
Междувременно стана ясно, че зимната чистка в Левски  ще стартира до дни. По информация на “7 дни спорт” първият заложен на дузпата е Денис Махмудов. “Сините” се надяват да го продадат за скромна сума, с която да си избият част от разходите по него. Ако не се намери купувач за Денис, ръководството на Левски ще го освободи.
Виетнамци спасяват Ботев от ненужен“, пише още изданието.
Отлична възможност за взаимноизгодна раздяла между Ботев (Пловдив) и превърналия се в ненужен нападател Жоел Чибамба се появи на хоризонта. 27-годишният заирец, притежаващ и холандски паспорт, в момента кара пробен период във Виетнам, научи “7 дни спорт”. Чибамба вече от няколко дни е на тестове в местен отбор. Той е заминал за азиатската страна преди последния мач на Ботев срещу Монтана. Най-вероятно виетнамците ще изпробват Жоел в контрола и е възможно до края на седмицата да има яснота дали ще го ангажират.
Чибамба не фигурира в плановете за бъдещето на треньора Николай Костов, който, след като пое отбора, трябваше да реши бъдещето му. Преди месец “7 дни спорт” първи разкри, че по отношение на раздялата с нападателя има сериозен проблем, който трябва да бъде разрешен. Той е свързан с факта, че Жоел през този сезон вече е играл за два клуба – арменския Улисес, който записа 2 мача в предварителните кръгове на Лига Европа, и Ботев (Пловдив). Това означава, че за да се осъществи безпроблемната раздяла, Чибамба е нужно да си уреди трансфер в първенство, което се провежда по обърнат календар. Именно такъв е шампионатът във Виетнам. Ако нещата с азиатците се получат, от “Коматево” най-вероятно ще го пуснат, без да искат трансферна сума, въпреки че заирецът с холандски паспорт има договор с Ботев до лятото на 2017 г.
При положение че Жоел не успее да заиграе в шампионат с обърнат календар, след Нова година е твърде вероятно “жълто-черните” да трябва да го държат в отбора до края на настоящия сезон, т.е. до май месец, до когато няма да има право да играе. А не е изключено играчът да предяви претенции за обезщетение до този период.
Оперират днес Ел Харуби“, съобщава още „7 дни спорт“
Вратарят на Локомотив (Пловдив) Ясин ел Харуби ще претърпи днес операция на спортна херния. На същата операция по-рано се подложиха други двама негови съотборници – Николай Димитров и Кирил Котев. В същото време стана ясно, че в тима вече няма да бъде Теодор Скорчев. Треньорът на вратарите Васил Камбуров вече е обявил решението пред 29-годишния страж. Очаква се клубът и Скорчев да прекратят договора на играча по взаимно съгласие. Стражът акостира на „Лаута“ през септември 2014 г. Причина за готвената раздяла е наличието на четирима вратари в отбора. През този сезон като безспорен титуляр под рамката се утвърди новопривлеченият Ясин ел Харуби. На „Лаута“ са преценили да оставят Александър Витанов и Кристиян Кацарев. Последните двама са сравнително по-млади и на тях ще се разчита в бъдеще. По непотвърдена информация на “7 дни спорт” най-вероятно днес ръководството ще се събере на „Лаута“, за да обсъди освобождаването и на други футболисти, които са попаднали в черния списък.

“Циркът продължава, ПФЛ отложи жребия“, обявява от първата си страница „Тема спорт“
Циркът и абсурдите в българския футбол продължават с пълна сила. Председателят на Професионалната футболна лига Стефан Капралов обяви вчера, че жребият за 1/2-финалите за Купата на България се отлага. Тегленето на двойките трябваше да се проведе днес. “Залата, в която теглим жребия, е ангажирана. Има някакво неотложно мероприятие. В последния момент ни уведомиха. Жребият ще се тегли през януари. Не виждам какъв е проблемът. Полуфиналите са чак през април, а финалът – в края на май. Категорично Литекс няма нищо общо със случая. Отлагането е заради липсата на зала”, изуми с обяснението си Капралов. Председателят на лигата явно се опитва да ни убеди, че в София няма друго подходящо и свободно помещение за провеждането на жребия. Да се направим ли, че му вярваме? И къде е Боби? Още ли не е освободил българския футбол от присъствието си?
„Лудогорец ще налага Сисиньо през пролетта“, пише още изданието.
Още една от летните покупки на Лудогорец ще получи място в състава след Нова година, разбра “Тема Спорт”. Става въпрос за десния защитник Сисиньо. 26-годишният бразилец досега бе твърда резерва в състава на разградчани и дори се коментираше евентуална раздяла с него през зимата. Основната причина за това бе наличието на четирима футболисти без европейски паспорти. Освен Сисиньо до момента квоти заемаха още други две от летните попълнения – Натанаел и Кафу, както и дошлият през април 2014 година Вандерсон. Преди близо месец ви информирахме, че последният съвсем скоро трябва да се сдобие с български паспорт. Това е станало факт преди дни. Така Лудогорец вече ще може да взима всичките си бразилски футболисти в групата. Досега това не бе възможно, тъй като според наредбата на БФС в разширения състав за определен двубой може да попаднат най-много трима състезатели извън ЕС. Затова в последните месеци Сисиньо често изпадаше от 18-те и бъдещето му в клуба бе поставено под въпрос. След Нова година обаче спортно-техническото ръководство смята да промени статута на дошлия за 900 хиляди евро от Сантос бек. Той ще бъде налаган в състава за сметка на 35-годишният Йордан Минев, който през сезона бе сред най-стабилните в Лудогорец. Въпреки това от ръководството са взели решение постепенно изявите на национала да бъдат ограничени. Както е известно, Минев има договор с разградчани до края на настоящата кампания. Първоначално се очакваше той да получи предложение да остане и след лятото, но е възможно ситуацията да претърпи обрат. Такива индикации се появиха и заради интереса на шампионите към десния бек на Берое Атанас Зехиров. Ако юношата на ЦСКА премине в Разград, то почти сигурно Йордан Минев ще стане поредният играч с голям принос, който си тръгва от Лудогорец. Твърде вероятно е през пролетния полусезон треньорът Георги Дерменджиев да използва в титулярния състав за дадена среща цели шестима бразилци – Натанаел, Сисиньо, Саша, Кафу, Вандерсон и Марселиньо. В Разград имат още един от тази страна – Кишада.
„Варела напусна Ботев“, пише още „Тема спорт“
Уругвайското крило Нико Варела няма да играе повече в Ботев (Пловдив). Вчера сутринта южноамериканецът си е взел довиждане с всички в отбора, тъй като му е заявено, че на него повече няма да се разчита. Варела няма да се появи на 5 януари, когато тимът се събира за началото на подготовката си. От няколко дни с Варела се водят преговори за прекратяването на договора му, като те са на финалната права, и ако всичко е наред, до няколко дни Ботев ще обявят официално раздялата си с него. Първата тренировка е насрочена за 7 януари от 14:00 часа на базата в Коматево. Преди това, на 5 и 6 януари, играчите ще минат медицински прегледи. Тимът ще има два лагера в Анталия с три дни почивка между тях. „Жълто-черните“ се очаква да заминат за Турция на 18 януари и да се върнат чак на 12 февруари. Старши треньорът Николай Костов вече усилено работи по селекцията за пролетния дял. Специалистът е набелязал няколко играчи, като повечето са чужденци, свободни агенти