Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Араби вадят €2 млн. за Асприля“, съобщава от първата си страница „Меридиан мач“
Голямата звезда на „А” група Данило Асприля очевидно ще продължи кариерата си с Ал Аин от ОАЕ. Колумбиецът бе сниман в самолета на път за страната, като само трябва да мине медицински прегледи, твърдят арабите. Очаква се Литекс да вземе 2 милиона евро за играча.
Известно е, че към Данило Асприля имаше сериозен интерес от италианския Болоня и румънския Стяуа в последните месеци.
Клубът от Серия „А“ беше готов да плати не повече от 1,5 милиона евро за колумбиеца, което не устройваше Литекс. Стяуа пък се активизира за Асприля, след като треньор на отбора стана бившия наставник на „оранжевите” Лауренциу Регекампф, който лично държеше за привличането на техничаря. Мераците на румънците обаче бяха охладени от цената от 3 милиона евро, която бе поставена от Литекс. Самият Асприля коментира, че това е твърде голяма сума и не знае кой клуб би я платил. След наказанието на Литекс обаче ситуацията се промени и сега клубът е задължен да го продаде на възможно най-високата цена, която му предложат. Явно купувачът на Данило Асприля ще бъде Ал Аин от ОАЕ.
„Реал уволни Рафа Бенитес“, четем още в изданието.
Спектакълът 2:2 с Валенсия на „Местая” се оказа последен мач за Рафаел Бенитес начело на Реал (Мадрид). Часове след двубоя президентът Флорентино Перес свика извънредна сбирка на Борда на директорите , на която бе взето решение главата на специалиста да падне. Официалната причина за раздялата с Рафа са лошите резултати и ниската позиция в класирането в началото на годината. В момента мадридчани са на трето място и изостават с четири точки от лидера Атлетико (Мадрид) и на две от Барселона. Новият треньор на Реал не е изненадващ. Става дума за легендата Зинедин Зидан, който досега бе наставник на втория отбор на „кралете”.
„Изпълкома произнася присъдата на 13 януари“, пише в друг от водещите си материали „Меридиан мач“
Окончателното решение за съдбата на Литекс ще бъде взето на 13 януари. В този ден за 15:00 часа е насрочено заседание на Изпълкома на БФС, който ще произнесе крайната присъда.
“Временната комисия със заседателни функции по казуса с наказанието на ПФК Литекс проведе втората си среща. За разлика от предишното заседание, на днешното присъства представител на БОК – Теодора Златева. На заседанието отново не присъства представител на Министерството на младежта и спорта. Членовете на комисията оформиха становище по казуса, което ще бъде оповестено след заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз”, съобщава сайтът на БФС.
„Меридиан Мач” научи, че специалната комисия, ръководена от вицепрезидента на централата Михаил Касабов, вчера е взела решение да препоръча на БФС да се спазват стриктно правилата и законите. Това означава, че няма да се намери вратичка за Литекс и ще бъде потвърдено изваждането на клуба от Ловеч от „А” група. Освен това Изпълнителният комитет на БФС не е правораздавателен орган и той трябва само да прилага правилата. Михаил Касабов обаче отказа да огласи препоръките на комисията публично, преди да запознае с тях ръководния орган на БФС. „Не мога да ви кажа решението преди да го кажа на Изпълкома. Ще реши изпълкомът въз основа на становището ни. Не сме убедени, че Изпълкомът ще се съгласи с нашето становище”, каза Михаил Касабов.

„Григор разби №15 в света“, обявява от първата си страница „7 дни спорт“
Григор Димитров вече забравя за лошите дни на 2015-а. Най-добрият български тенисист започна Новата 2016 година с престижна победа 6:3, 7:6 над номер 15 в света Жил Симон (Франция). Той го удари в първия кръг на турнира в Бризбейн (Австралия), който е подгряващ преди Australian Open. Това е първи успех за хасковлията над този неудобен съперник от петте им срещи досега.
За да докаже, че не се е появила случайно на трибуните по време на мача на Григор на двойки, новата му изгора Никол Шерцингер събра погледите и при срещата със Симон. Тя се радваше искрено на всяка точка на нашия, а след успеха му прати и въздушни целувки.
„Мачът със Симон беше труден. Първата среща за годината никога не е лесна. Искам единствено да играя все по-добре с всеки изминал мач, да се върна на нивото, на което бях, и да постигам по-добри резултати“, заяви след мача Димитров.
„Мисяк си събира багажа, следват го още трима“, пише още изданието.
Един от талантливите юноши на Левски Владислав Мисяк няма да продължи да играе със “синия” екип, разбра “7 дни спорт”. Юношата, който бе считан за новата перла от „Герена“, ще си събере багажа от съблекалнята.
Спортният директор на Левски Георги Иванов вече е провел разговор с младока и му е обяснил, че няма да се да  разчита на него. През този сезон Мисяк има само 46 минути в “А” група и още 34 за купата с фланелката на “сините”.
Звездата на Владислав изгря през сезон 2013/14, когато под ръководството на Тони Здравков той записа 9 мача и вкара един гол във вратата на Литекс. Оттогава обаче той е ползван повече като тактическа смяна, отколкото като основен футболист. Очаква се освен него шкафчетата в съблекалнята на Левски да изпразнят още няколко футболисти. Това са Денис Махмудов, Линел Китамбала и Умар Диаби, а голям е процентът това да стори и Санти Нгом.
От Левски вече си тръгнаха Живко Миланов и Аймен Белаид. По всяка вероятност близнаците Цоневи в близките дни ще подпишат нови договори с Левски.
Междувременно спортният директор на Левски Георги Иванов привика старши треньор Стойчо Стоев и скаутския екип в кабинета си в тунела на сектор “В” вчера. Спортно-техническото ръководство отново е обсъждало селекционните си планове и са гледали видео на чуждестранни футболисти. Очаква се в близките дни на „Герена“ да се появят играчи, които да се обвържат с клуба. В последните седмици се коментират много имена на състезатели от чужбина и родната”А”група, но от Левски нито отричат, нито потвърждават. Единственото, което се знае, е, че за “сините” бройката на новите ще е над шест.
“Лудогорец иска пари за Мишо Александров“, пише още „7 дни спорт“
Шампионът Лудогорец на този етап няма да се разделя с национала Михаил Александров. Халфът, който тотално изпадна от сметките в последните 6 месеца и има само 3 мача от началото на сезона, засега ще започне подготовка с тима. Разградчани се събраха снощи в хотел “Маринела” в столицата, а Александров е един от футболистите, които се явиха за сбора. До последно се смяташе, че той ще бъде освободен и ще напусне отбора без трансферна сума, след като не попада в плановете на треньорския щаб.
Досега обаче няма новини около Александров и развитие за негов трансфер зад граница. В последните дни преди Нова година се появиха информации за тим от САЩ, който се интересува от национала и иска да го привлече в редиците си. Иначе за Мишо Александров има няколко запитвания от тимове от чужбина, главно на Балканския полуостров и Централна Европа. В момента обаче Лудогорец иска и определена сума за него. Договорът на полузащитника изтича в края на сезона и засега Александров не е получавал предложение за неговото удължаване. Най-вероятно Лудогорец ще се опита да вземе някаква сума за него през зимния трансферен прозорец. Според запознати въпросната цифра е между 150 и 200 хиляди евро.
Михаил Александров дойде в Лудогорец през зимата на 2010 г., по времето когато отборът се състезаваше в “Б” група. Той премина в Разград от Академик (София) и бързо се наложи в състава на Ивайло Петев, а след това беше първи избор и при другите двама треньори чак до участието в групите на Шампионска лига.

„Левски зацикли със селекцията“, съобщава „Тема спорт“
Левски отново изпитва сериозни трудности със селекцията. Както през лятото, така и сега „сините“ не могат да се договорят с желаните играчи. За разлика от тогава обаче в момента те разполагат с далеч повече средства за нови попълнения. Въпреки това ръководството има разминавания или в преговорите с клубовете относно трансферната сума, или с футболистите относно заплатите им. Засега се очертава на първата тренировка на „сините“ да не се появи нито едно ново попълнение, макар че е възможно в следващите дни все пак разговорите с някои от набелязаните да бъдат финализирани. Това обаче е малко вероятно.
Проблемите със селекцията може да накарат „сините“ да обмислят ангажирането на полузащитника Георги Сърмов.
Бившият национал е свободен агент, след като вчера разтрогна договора си с румънския Политехника (Тимишоара) по вина на клуба. Той е сред вариантите за заместник на Владимир Гаджев, който има подписан предварителен контракт с Кубан (Краснодар). Ако националът не успее да скъса с руснаците, то Левски ще остане само с трима играчи в средата на терена – Георги Костадинов, Джереми де Ноойер и Мигел Бедоя. Първият обаче в момента е контузен и ще пропусне голяма част от подготовката, което със сигурност ще се отрази на състоянието му през пролетния полусезон. Заради това не е изключено Левски да си върне Георги Сърмов. През есента бившият национал записа 18 мача за Тимишоара, като 15 от тях бяха за първенство. В кариерата си 30-годишният футболист има 119 срещи за „сините“ и 10 гола.
Очаква се на първата тренировка на столичани да се появят нападателите Умар Диаби и Линел Китамбала, които още не са прекратили контрактите си. В последните дни индикациите от „Герена” са, че освобождаването на първия може и да се забави заради проблемите със селекцията. Освен подписалият вече с АПОЕЛ Никозия Живко Миланов на първото занимание няма да е и Аймен Белаид, който е близо до договор с английския Родъръм.
„Зелените“ пускат Чворович да си ходи“, пише още изданието.
Лудогорец е близо до раздяла с Иван Чворович. Сърбинът има договор с клуба до лятото, но е получил разрешение от ръководството да си тръгне още сега. За момента обаче не е сигурно дали той ще се възползва от това. От Разград искат 30-годишният вратар да разтрогне контракта си по взаимно съгласие, но на този етап той иска първо да си намери нов отбор и едва след това да подпише споразумението. В случай че Чворович не успее да парафира с друг клуб, ще остане при зелените до края на кампанията.
В последните месеци бившият страж на Миньор (Перник) и Черноморец бе тотално зачеркнат от спортно-техническото ръководство. Той бе пратен да се подготвя с дублиращия тим, като дори и там не хващаше ръка. Чворович стана от основен конкурент за титулярното място в четвърти избор след Владислав Стоянов, Милан Борян и Георги Аргилашки. Затова повлия и поредицата от контузии, които получи сърбинът.
Стигналият до националния отбор на България вратар дойде в Лудогорец през лятото на 2012 година. За този период той записа едва 25 срещи в „А“ група. Само в един момент Чворович бе първи избор за вратарския пост. Това стана през есента на 2012-а, когато Урош Голубович не бе особено убедителен.
„Ал Аин от ОАЕ представи Асприя“, пише още „Тема спорт“
Звездата на Литекс Данило Морено Асприя подписа с най-успешния отбор в Обединените арабски емирства – Ал Аин. Колумбиецът беше представен официално вчера на пресконференция на стадион “Шейх Халифа”. На събитието присъстваха двама от ръководството в клуба, както и хърватският треньор Златко Далич.
Асприя е преминал медицински тестове вчера и е подписал за 2,5 години, съобщава theinternational.ae. В информацията на арабската медия обаче не се уточнява за каква сума е продаден колумбиецът. Известно е, че доскоро Литекс искаше над 2 милиона евро за правата му.
Любопитно е да се отбележи, че Асприя е привлечен в Ал Аин за заместник на бившето крило на Ливърпул и Аякс Райън Бабел. 29-годишният холандец който преди години дори бе национал на страната, претърпя пълен провал в емирствата и се очаква да напусне в посока Турция след само 8 мача и 1 гол в първенството.
Самият Данило Асприя разкри на пресконференцията вчера, че е отхвърлил оферта на Ал Ахли от Саудитска Арабия, както и на няколко европейски клуба, за да приеме предложението на Ал Аин. Той твърди, че ще е готов да играе още в петък, когато тимът му има мач от първенството срещу Ал Дафра.
“Знам, че целите на новия ми отбор са много високи и съм напълно наясно какво се изисква от мен. Винаги се старая да ставам по-добър и да демонстрирам най-силните си качества. Постигнах много с Литекс и сега е време да опитам нещо ново”, каза Асприя.
Новият му клуб Ал Аин е на първо място в елита на ОАЕ и е най-успешният в местното първенство с 12-те си титли и още близо 20 други трофея. Отборът дори е печелил Шампионската лига на Азия през 2003 година.
Начело на Ал Аин е хърватинът Златко Далич, а голмайстор на тима е нигерийският национал Емануел Еменике, който има 7 гола в 10 мача.
Асприя дойде в Литекс през декември 2013 година и веднага се превърна в основна фигура в състава. Той бе привлечен от колумбийския Патриотас за скромните 10 хиляди долара, а от трансфера му в клубната каса на ловчанлии влизат многократно повече средства. Това е поредното доказателство за далновидната политика на“ оранжевите“, които ще осъществят поредния си изгоден трансфер. Преди година Литекс продаде в китайския Тиянджин Теда сънародника на Асприя Вилмар Джордан Хил за 1,6 милиона евро.