Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София.  Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Семейството води Венци на „Герена”, четем от първата страница на „Меридиан мач“
Националът Венцислав Христов е все по-близо до Левски. Това разкри самият футболист пред „Меридиан Мач”. Той призна, че води преговори с клуба и е въпрос на дни да стане окончателно ясно дали той ще подпише договор със „сините”. „Истина е, преговарям с Левски. Имам контакти и с други клубове, но „сините” са на дневен ред. Мисля, че ми е време да се прибера малко при семейството. За мен това е най-добрата оферта”, разкри Христов. Той категорично отрече да е поставял ултиматуми на „сините”. „Това е несериозно, как може да се поставя ултиматум на клуб? А и как така до петък. Ами ако дотогава не съм си намерил сериозен отбор и Левски ме покани в събота, аз ще откажа, така ли? Това са глупости”, продължи Христов. Той допълни, че на този етап разбирателство няма, защото се оглежда и за други възможности, а и на „Герена” открито са разкрили, че търсят по-добър вариант. „В Левски мислят вероятно, че могат да намерят по-добър вариант. Това обаче не ме обижда или пречи по някакъв начин. Аз съм уверен в собствените сили, в това, което мога”, завърши нападателят. Така очевидно Левски продължава да търси сериозен нападател от чужбина, след като не успя с таран от Кипър. Ако не се получи до лагера в Турция обаче, на „Герена” ще се обърнат към Венци Христов.
„Наказват голмайстора на Пирин заради Панама“, пише още изданието.
Треньорът на Пирин Наджи Шенсой се закани, че ще санкционира голмайстора на тима Мартин Тошев, който закъснява вече с четири дни за тренировките на тима. Юношата на ЦСКА не се появява, защото е на почивка в Панама с приятелката си. „Наказание или глоба, ще видим какво точно, чака Мартин Тошев. Той ме помоли за разрешение да започне тренировки няколко дни по-късно, но аз бях категорично против. При това положение задължително ще има санкция”, коментира Шенсой. На пресконференцията косоварят засегна темата и със селекцията в отбора. „Освобождаваме трима – Якимов, Дяков и Хаджииванов. Привлякохме Дани Младенов. Ще привлечем поне още двама, но офанзивни футболисти. Желанието ми е като Младенов да могат да играят в нападение и на фланга”, обясни Шенсой. Той уточни, че целта на селекцията му са българи. „Винаги съм предпочитал да работя с български играчи. Мисля, че и младият Креболиев ще ни бъде много полезен”, каза още специалистът. За втория етап Шенсой бе категоричен, че иска да е в Турция и заради по-ниските цени в момента, и заради великолепните терени и хотели. Той обаче намекна, че ако не се намерят пари за подготовка в Турция, тимъ може да се готви през цялата зимна подготовка в България.
„Халф избра Черно море пред Италия“, обявява в друг от водещите си материали „Меридиан мач“
Спряганият за трансфер в Италия ляв халф на Черно море Симеон Райков предпочете да си остане във Варна. Той ще играе за Черно море и през пролетта. Крилото имаше оферта от италианския третодивизионен Акрагас. Италианците са харесали Райков, след като са изгледали видеозаписи с изявите му за Черно море. „Не съм ходил на проби в Италия. По същото време, когато се появиха информациите, бях на почивка. Действително получих оферта от този клуб, но прецених, че предпочитам да играя за Черно море”, каза Симеон Райков. През есенния дял на шампионата Райков записа 15 мача за Черно море, като отбеляза 2 гола и една асистенция.

Турци вадят 300 хил. за Владо Стоянов“, акцентира от от първата си страница „7 дни спорт“
Лидерът на Лудогорец Владислав Стоянов е пред сензационен трансфер в Турция, информираха няколко издания в южната ни съседка. Вратарят на шампионите е желан от Кайзериспор. Тимът в момента е на 13-ото място в класирането, само на 6 точки от зоната на изпадащите, но има по-сериозни претенции. Източници на “7 дни спорт” от Турция разкриха, че интересът на Кайзериспор е много сериозен, а от клуба са готови да платят и трансферна сума. От няколко месеца насам цената на Владислав Стоянов е около 300 хиляди евро. В предишни години той беше близо до трансфер навън, но поради една или друга причина това не стана.В Турция местните издания дори обявиха, че Кайзериспор чака Стоянов за подпис в събота. Тогава отборът играе с Османлъспор в мач от Суперлигата, а запознати твърдят, че Стоянов ще бъде на стадиона.
„Без повече трансфери тази седмица“, пише още изданието
Левски няма да взима повече нови футболисти през тази седмица. “Сините” водят преговори с няколко играчи, но развитие с тях ще има в началото на следващата седмица. Спортният директор на 26-кратните шампиони Георги Иванов също си събра багажа от „Герена“ и замина за Свиленград, където ще прекара няколко дни с отбора, за да види как работят треньорският щаб и новите четирима състезатели.
Иванов ще бъде на трибуните на стадиона в Свиленград, където утре Левски ще премери сили с местния аматьорски тим. Това ще е първата проверка на столичани през новата година. Не е изключено на стадиона да пристигне и един от собствениците – Иво Тонев, който често може да бъде забелязан до Георги Иванов по време на мачове.
Намериха Манзоро по електронната поща“, обявява още „7 дни спорт“
Голямото търсене в Славия най-сетне приключи, като на “Овча купел”, вече знаят къде е звездата им Жереми Манзоро. Както е известно, футболистът на “белите” не се яви за първата тренировка на тима в началото на седмицата, а не стори това и вчера. Президентът на клуба Венцеслав Стефанов заяви, че го е търсил по телефона, но той е бил изключен.
В крайна сметка сагата приключи, след като Манзоро изпрати електронна поща до офиса на клуба. В мейла полузащитникът е споделил, че има контузия, която предпочита да лекува в родината си Франция. В писмото Манзоро е приложил и медицинско свидетелство, с което удостоверява травмата си.
Президентът на Славия остана изненадан и разочарован от това действие на французина, чийто трансфер в чужбина се подготвя. Най-сериозните оферти за Манзоро са от Русия и нищо чудно, след като се присъедини към подготовката на “белите”, полузащитникът да бъде трансфериран бързо зад граница.
Междувременно Славия продължава зимната си подготовка за пролетния дял, като тимът тренира на своя стадион в столичния квартал “Овча купел”. До понеделник славистите ще имат двуразови тренировки, а във вторник, 19 януари, съставът на руския наставник Александър Тарханов ще изиграе и първата си контрола в подготовката. Двубоят е срещу третодивизионния Витоша (Бистрица) и ще се състои от 13:00 часа на един от терените на спортния комплекс “Царско село”.

„Уесли Де Са дава отговор на Левски до неделя“, съобщава „Тема спорт“
Левски прави всичко възможно дo края на седмицата да уреди привличането на 22-годишното холандско крило Уесли де Са. Нападателят е юноша на гранда от Амстердам Аякс, а през есента бе част от елитния Вилем II. Той изигра 15 двубоя в Ередивизие, в които не успя да се разпише. Де Са трябва да даде отговор на „синята“ оферта до неделя. Дотогава столичани ще пробват да уточнят всички подробности и с настоящия му тим – те ще трябва да платят за привличането на футболиста.
Уесли де Са е роден на 2 април 1993 година. За Аякс дясното крило има 13 двубоя с 1 гол. Той е преминал и през всички възрастови национални селекции на Холандия при юношите, има мачове и за младежкия тим на Холандия.
Освен още едно крило „сините“ задължително ще трябва да привлекат и централен нападател, след като вече освободиха Умар Диаби и в момента треньорът Стойчо Стоев не разполага с нито един таран освен с юношата Илия Димитров. Вариант за тима от „Герена” е националът Венцислав Христов, но паралелно с това „сините“ разговарят и с чужденец който им е приоритет. Както е известно, те удариха на камък в опитите си да вземат кипъреца Несторас Митидис от АЕК Ларнака.
„Гаджев се присъедини към Кубан в Кипър“, пише още изданието.
Българският национал Владимир Гаджев вече е в Кипър. Там е и отборът на Кубан (Краснодар), който може да го привлече официално в следващите дни. Елитният руски тим искаше юношата на Левски още през лятото, но различни спънки попречиха на футболиста и Кубан да подпишат договор. След това Владимир Гаджев се върна на „Герена” и игра за Левски през първия дял от шампионата. В Кипър с националния халф е футболният агент Генади Вучков, който съдейства за осъществяването на трансфера.
Кубан има ново ръководство, което трябва да разреши финансовите му проблеми. В момента отборът е на 15-о място и ще се бори да запази елитния си статут.
Ако всичко с Гаджев се развие по план, той ще е съотборник с друг наш национал – Станислав Манолев. Преди време интересите на Кубан(Краснодар) защитаваше и Ивелин Попов.
„ЦСКА взе юноша на Локомотив (София)“, съобщава още „Тема спорт“
ЦСКА уреди първото си ново попълнение през зимната пауза  първенството. “Тема Спорт” разбра, че днес към лагера на 31-кратните шампиони в Турция ще се присъедини централният защитник Николай Дичев. Той е родом от Ямбол, но още 15-годишен преминава в школата на Локомотив (София). През изминалата есен играе много силно за втородивизионния Банско, където е забелязан от Христо Янев. 23-годишният Дичев е висок 184 см и ще увеличи конкуренцията в ядрото на защитата на ЦСКА