Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

“Взеха 7 точки на Левски”, е водеш материал на “Меридиан мач”

Спортно-техническата комисия към Българския футболен съюз реши да бъдат анулирани всички резултати в мачовете на Литекс, който бе изхвърлен от „А” група. Така заради скандала с ловчанлии на Левски бяха взети седемте точки, спечелени в мачовете с „оранжевите”. Лудогорец се отърва само с две и така дръпна с 5 т. на „сините” на върха в класирането.

Изпълнителният директор на „сините” Константин Баждеков обяви пред „Меридиан Мач”, че от Терена ще обжалват до дупка решението на СТК. „Ще има заседание на УС и Надзорния съвет, след което ще излезем с позиция. Ще се борим докрай”, обяви шефът.

От клуба пък излязоха и с декларация, в която обявиха, че няма да допуснат на никого да петни името на клуба.

“Христо Янев: Взимаме нови на драго сърце”

Започват разговори за привличането на четирима от Литекс

Треньорът на ЦСКА Христо Янев призна, че селекцията в отбора му е отворен процес и във всеки един момент тимът може да се подсили.

„Очакваме, ако има футболисти, които биха били полезни и могат да дойдат при нас, на драго сърце , коментира специалистът. Той бе провокиран заради извадения от „А” група отбор на Литекс, но избягна да посочи конкретни имена и да се ангажира с по-твърда позиция. Известно е, че част от най-добрите българи при „оранжевите са желани на „Армията”. Янев отдавна е заявил готовност да приюти в отбора си Кристиян Малинов, Пламен Гълъбов, Кирил Десподов и Никола Колев. Четиримата влизат в профила „млади таланти, които могат да се развият”, формулиран от треньора. Евентуалното преминаване на четиримата на „Армията” е въпрос на преговори между ЦСКА и Литекс.

Христо Янев бе категоричен, че е много доволен от футболистите, защото е видял хубави комбинации, но им предстои още много работа.

Треньорът взе отношение и по предстоящия втори лагер на „армейците”.

Има вероятност и вторият ни лагер да е в чужбина, просто уточняваме някои детайли за приятелските мачове и затова не искаме да разгласяваме нещата предварително”, каза Янев. Обсъжданият вариант за лагер е в Гърция, където ЦСКА може да пребивава между 27-и януари и 8-и февруари.

“Немски аматьори удушиха Локо(Пд)”

Локо (Пд) загуби с 0:2 от Вакер Нордхаузен в първата си контрола на лагера в Турция. Тя трябваше да се изиграе в четвъртък вечерта, но бе преместена с един ден заради пороен дъжд и наводнен терен.

Немците, които са начело на североизточната група на Регионаллигата и съставът им е изграден основно от аматьори, откриха резултата още в 11 -ата минута. Бернес Корвин стреля от границата на наказателното поле, вратарят Витанов не се намеси убедително и топката мина под плонжа му. „Черно-белите” се опитаха да реагират бързо, но пропуски направиха Емил Гъргоров и новото попълнение Мансур Гай.

След почивката треньорът Христо Колев пусна изцяло нов състав. Пловдивчани имаха териториален превес, но той не доведе до сериозни положения пред вратата на Вакер. Все пак с изравнително попадение се разминаха Бир-сент Карагерен и Димитър Велковски. В самия край на мача Вакер направи 2:0, като Кевин Ненхубер бе точен с глава след центриране от пряк свободен удар.

“Лудогорец” би “Виктория” (Пилзен) 2:1″, пише на първата си страница “7 дни спорт”

“Лудогорец” победи и във втората си контрола в Турция, като се наложи с 2:1 над чешкия шампион “Виктория” (Пилзен). Играчите на Георги Дерменджиев срещнаха доста по-сериозен отпор срещу “червено-сините”, като в двубоя имаше и много здрави влизания. Марселиньо се разписа преди почивката за шампионите.

В началото на второто полувреме Лукас Саша вкара малко комичен втори гол. Бранител на чехите пробва да изчисти топката, тя рикошира в бразилеца и влетя в мрежата -2:0. В 56-ата минута “Виктория” се върна в мача и след центриране в наказателното поле на “Лудогорец” Кончал засече с глава, намалявайки резултата.

Успехът беше втори за разградчани на контролите в Турция. Преди 3 дни “Лудогорец” победи “Фортуна” (Дюселдорф) с 3:1.

“Григор пак пада от Федерер”

Григор Димитров не успя да победи Роджър Федерер и при петия си опит. Първата ни ракета загуби с 4:6,6:3,1:6, 4:6 от легендарния швейцарец в третия кръг на Australian Open. Така Григор не успя да защити всички точки,които спечели от достигането си до осминафиналите през миналата година, което може да се отрази на класирането му в световната ранглиста.

След мача Димитров отклони елегантно въпроса дали ще играе на турнира в София в началото на февруари.

“Менголо е изряден, чакат жълтата му карта”

В “Левски” са спокойни, че привличането на най-новото попълнение Джъстин Менголо, няма да доведе до допълнителни проблеми. На Герена имаха опасения, че ще се появят спънки за ползването на камерунския нападател, но те се опровергаха. По информация на “7 дни спорт” представителите на камерунеца са предоставили документ, в който пише, че крилото е свободен агент. Това е един от факсовете, който забави подписването на договора с Менголо в четвъртък. Няколко часа шефовете на “Левски” чакаха да пристигне въпросния документ, а и някои други, свързани с привличането на камерунеца. Сега “сините” ще приложат необходимите договори и ще поискат жълтата карта, като на Герена са уверени, че няма да имат проблеми с това.

– Имам гаранции, че ще получим жълтата карта на Менголо и той ще може да играе за “Левски” – казаха от администрацията на “сините” пред “7 дни спорт”. Преди “Левски” да подпише с играча, се заговори, че той е уволнен дисциплинарно от един от бившите му

клубове “Университа-тя” (Клуж). Норвежкият “Стабек” и хърватският “Хайдук” (Сплит) опитаха да вземат крилото, но получиха отрицателен отговор за жълтата му карта и се отказаха от трансфера.

Освен с взимането на жълтата карта на Менголо, от “Левски” се похвалиха, че само за ден са успели да уредят виза на играча за Турция. Според разпоредбите на южната ни съседка за граждани на страни като Камерун срокът за издаване на виза е 14 дни, а има и допълнителни изисквания. Това също е била една от темите, която се е обсъждала на няколкочасовите преговори с Менголо и представителите му.

– Ако трябваше да чакаме 14 дни, лагерът на отбора щеше да свърши. Получихме разбиране от посолството и той ще замине утре (б.а. – днес) за Анталия – казаха още от администрацията на Герена.

Междувременно привържениците на “Левски” гледат скептично към трансфера на Джъстин Менголо в клуба. Феновете се активизираха във форумите след новината за взимането на камерунското крило. По-голямата част от ултрасите са на мнение, че Менголо не става за “Левски”.

“Шампионски бонус за разградчани” пише “Тема спорт”

СТК към БФС анулира резултатите на Литекс от есента, Лудогорец дръпна с пет точки на Левски

Два дни след като Изпълкомът на БфС не пожела да разгледа казуса “Литекс” и да върне лов-чанлии в елита, Спортно-техническата комисия към централата пренареди класирането в А група. Тя анулира резултатите на ловчанлии от есенния дял на шампионата. Така СТК тълкува член 24, Раздел 3, точка 11, който гласи: “Когато футболен отбор напусне първенството или бъде изваден от състава на съответната група: а) преди завършване на първия полусезон резултатите от играните от него до този момент среши се анулират. В А и Б фГ за завършване на първия полусезон се счита последният изигран кръг от календарната 2015 г.; б) преди или след започването на втория полусезон – резултатите от играните от него до този момент срещи се запазват, а за следващите му срещи се присъжда служебен резултат от 3:0 в полза на отборите, с които е следвало да играе по програма”. Освен това СТК постанови от следващия сезон 2016/17 оранжевите да участват в Б група. “На основание влязло в сила решение на ДК при БфС от 16.12.2015 година и предвид факта, че нарушението е извършено през първия полусезон, съгласно чл.24, ал.11, буква а от Наредбата за първенствата и турнирите по футбол в системата на БфС за сезон 2015/2016 година, изиграните срещи от Литекс Ловеч от I go XX кръг включително се анулират; На основание влязло в сила решение на ДК при БфС от 16.12.2015 година и във връзка с чл.6, ал.7 от Наредбата за първенствата и турнирите по футбол в системата на БфС за сезон 2015/2016 година отборът на Литекс Ловеч през следващия сезон 2016/2017 ще се състезава в Б фГ”, се казва в съобщение на централата. Решението на централата си е шампионски бонус за Лудогорец. Разградчани успяха да вземат само 2 точки от три мача от Литекс през есента. Тоест само толкова им се отнемат от актива. Левски обаче се раздели с цели седем (две победи, едната служебна, и едно равенство срещу оранжевите). Така Лудогорец вече е с пет точки аванс на върха пред сините по пътя към петата си поредна титла. Разградчани могат да елиминират всякаква интрига за първото място още в първия пролетен кръг, в който приемат Левски. Другият голям печеливш е Славия. Белите вече са на трето място в подреждането – на точка от Левски и само на 6 от Лудогорец.

“Уест Хем спазари Божидар Краев”

Тимът от Висшата лига чака 18-годишния талант за медицински тестове

Уест Хем се разбра с Левски за трансфера на Божидар Краев. Той ще бъде приключен до затварянето на прозореца в Англия, научи “Тема Спорт”. Параметрите по сделката вече са напълно уточнени. Коментирано е дори и месечното възнаграждение, което играчът ще получава 8 клуба от Висшата лига. То ще бъде окончателно фиксирано на място, когато Краев отиде 8 Лондон. Той е чакан на базата на чуковете 6 следващите дни – трябва да се яви до 31 януари. Играчът няма да минава никакъв пробен период. Чакан е 8 английската столица само за да премине задължителните медицински прегледи и след това да подпише договор. Според него в касата на Левски ще постъпят около 1,5 милиона евро, ако Краев изиграе определен брой мачове.

По продажбата на 18-годишния талант сините работят от средата на месец декември. За сделката съдейства и сръбкиня-та Катарина Паунич. Именно тя първа разкри за възможността Краев да заиграе 8 английската Висша лига. Мениджърът посочи в края на миналата година, че Краев е в полезрението на клуб, който тогава бе в Топ 3 на класирането, като на то-8а описание отговаряха, а и все още отговарят Манчестър Сити, Арсенал и Лестър. След това се появи информацията, че Божидар е 6 полезрението на Уест Хем, който също се представя много силно в първенството. Възпитаниците на Славен Билич са на шесто място 8 подреждането. Катарина Паунич има връзки с мениджъра на лондончани и тя е осъществила първите контакти, въпреки че личният агент на Божидар – Джон Ингълс, обяви, че всякакви такива твърдения са спекулации. Още миналата година младокът си отвори вратичката към Острова. Тогава благодарение на Ингълс, който е бивш играч на Левски, Краев бе на проби в Манчестър Сити. Юношата на сините тренира с втория отбор на гражданите под ръководството на Патрик Виейра. Сити пък продължи да следи изявите му. В началото на 2015-а атакуващият футболист мина тестове и 8 италианския гранд Ювентус, където също остави добри впечатления. Божидар Краев е роден на 23 юни 1997 година. Дебютира за Левски 8 А група на 19 юли 2014 година -при 1:1 срещу Локомотив Пловдив на “Герена”. Първото си попадение за сините реализира на 23 септември 2014 – в 1/16-фи-нал за Купата на България срещу Спартак във Варна -столичани спечелиха със 7:1, а той наниза хеттрик. През тази кампания Краев бе използван на няколко поста – като дясно крило, зад нападателя, а накрая заигра на левия фланг на атаката. В 17 двубоя в А група той реализира 4 гола, добави и две попадения 8 две срещи за купата. Общо за Левски има 46 мача с 15 точни изстрела.

Сините вече му намериха заместници – взеха франсис Нар и Джъстин Менголо.

“Любо Пенев се завърна в Литекс”

Давид Родригес и Методи Деянов влизат в щаба му

Любослав Пенев отново поема Литекс. Днес специалистът ще води групата на ловчанлии за лагера в Испания. На този етап Ел Голеадор ще е начело на тима само за подготовката на Иберийския полуостров, която ще продължи до 14 февруари и включва два етапа – в Ла Манга и Марбея. Очаква се след това Любо да подпише с клуба. Негови помощници при оранжевите ще са Методи Деянов и кондиционният спец Давид Родригес. Според запознати именно Любо и Родригес са съдействали за част от престоя в Испания. Това ще е втори период на Пенев начело на Литекс. През сезон 2010/11 той изведе отбора до шампионската титла, а след това пое националния тим. За последно Любо бе начело на ЦСКА през пролетта на миналата година. Вчера следобед Любо u екипът му са имали дълъг разговор с ръководството на оранжевите, а след това и с футболистите на Литекс в София. Те пренощуваха в столицата, преди да тръгнат тази сутрин за лагера в Испания. Любо познава по-голяма част от играчите. Принципната договорка между специалиста и шефовете в Ловеч е да води отбора за Купата на България. Вторият тим ще остане в ръцете на Стамен Белчев и ще продължи участието си в Б група. Влиянието и връзките на Пенев в Испания със сигурност се очаква да подпомогнат Литекс да стъпи на крака и да продаде част от талантите си на Иберийския полуостров. Методи Деянов в момента е начело на юношеския състав на ЦСКА до 19 години. По традиция досега помощник на Ел Голеадор беше Радослав Здравков. Той обаче работи през есента 8 Лудогорец и сега не получи покана от Лю