Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Лудогорец тръшна третия в Украйна

Шампионът Лудогорец записа престижна победа – трета поредна за тима по време на лагера в Турция, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

„Орлите” обърнаха с 2:1 Заря Луганск, заемащ трето място в първенството на Украйна. Точни за победата над украинците бяха Натанаел от дузпа в 72-ата и Михаил Александров в 87-ата минута. Преди това палачът на Левски с БАТЕ Борисов – Сиваков, бе дал преднина на украинците. Още в 23-ата минута заради контузия терена напусна звездата Козмин Моци.

Срещата бе изгледана на живо от собствениците Кирил и Георги Домусчиеви, които дойдоха да инспектират шампионите.

Шампионът Лудогорец записа третата си поредна победа по време на подготовката в Турция. „Орлите” обърнаха с 2:1 третия в Украйна Заря Луганск. В първите си две контроли разградчани биха германския Фортуна Дюселдорф с 3:1 и чешкия шампион Виктория Пилзен с 2:1. Точни за престижния успех над украинците бяха Натанаел от дузпа и Михаил Александров.

Треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев направи няколко промени в своя титулярен състав. На вратата започна Милан Борян, а на върха на атаката действаше Жуниор Кишада. За пореден път игрови минути получи и Тейнур Марем, който може да играе ролята на футболиста до 21 г. за „орлите” в „А” група през пролетта.

Срещата започна силно за шампионите, които пропуснаха сериозно положение още в 6-ата минута. Тогава Кишада излезе сам срещу Никита Шевченко, но стреля в аут. В 15-ата минута Марселиньо би, но право в ръцете на вратаря на украинците. Десетина минути по-късно отборът на Георги Дерменджиев сътвори хубава атака по дясното крило, топката стигна до Марселиньо, който обаче отправи неточен удар от движение.

В 28-ата минута разградчани допуснаха лек гол. Точен бе бе-ларусинът Михаил Сиваков след центриране на Желко Любенович. Бившият футболист на БАТЕ Борисов, отстранявал Левски в Европа, бе оставен напълно непокрит в наказателното поле и за него не бе проблем да опъне мрежата зад Милан Борян. В 38-ата минута двата тима си размениха опасни атаки в рамките на няколко секунди. Първо Кишада пропусна за Лудогорец, а след това Пилип Буд-кивский бе спрян от Милан Борян.

В 53-ата минута Натанаел пробва да вкара гол от пряк свободен удар, но не стреля точно. Малко по-късно се откри нов добър шанс за българския шампион, но Вандерсон би над вратата. В 72-ата минута „орлите” изравниха. Футболист на Заря игра с ръка в наказателното поле, а от дузпа Натанаел не остави шансове на вратаря – 1:1. В 82-ата минута Кишада можеше да донесе победата на Лудогорец, но пропусна стопроцентово положение. След това пропуск направи и Джоди Лукоки. Все пак логичното се случи в 87-ата минута. Тогава шампионите организираха добра атака. Резервата Цветелин Чунчуков стигна до топката до аутлинията, върна към Михаил Александров, който реализира -2:1 за разградчани.

В следващата си контрола, Лудогорец ще премери сили със стария си познайник Стяуа в неделя.

Само 16 бона за Черната мамба

Доскорошната звезда и капитан на Анталияспор Ламин Диара е обявил готовност да намали 4 пъти заплатата си, за да играе в Левски. Както единствен „Меридиан Мач” написа, сенегалският нападател е трансферна цел № 1 на „сините”. Диара, който е известен като Черната мамба, не играе редовно в Анталия от началото на сезона, след като клубът привлече носителя на КЕШ с Барселона и Интер Самуел Eто’o. Камерунецът измести Диара от състава и той иска да избяга. От лагера на „сините” разкриха, че нападателят е готов да доиграе сезона на „Герена” срещу 8 000 евро на месец. За сравнение той получава по 32 000 евро в Анталияспор.

Очаква се максимум до края на седмицата Левски да се спре на централен нападател. Както съобщихме, освен Ламин Диара, в полезрението на „сините” е и хърватинът Анте Рукавина.

Левски официално си пожела 7-те точки

Изпълнителният директор на Левски Константин Баждеков внесе документите, чрез които „сините” ще искат споразумение от страна на БфС, позволяващо на клуба да търси правата си в спортния съд в Лозана. Припомняме, че „сините” са недоволни от факта, че им бяха отнети 7 точки заради изхвърлянето на Литекс от „А” група.

„В момента съм в сградата на БфС, където съм входирал необходимите документи, които сме предложили на г-н Михайлов и представляващия го г-н Попов. Изчаквахме до вчера (б.р. – сряда) писмо, което да обясни мотивите на СТК за решението им. Сега внасяме нашето предложение, което да се подпише между нас като клуб и БфС, за да продължим в следващите нива и процедури. Надявам се на едно колегиално отношение. В момента седя и чакам в БфС, защото г-н Попов имаше ангажименти със семинари, които се провеждаха в централата. Искам да се видим лично, за да го помоля в рамките на една седмица да ни върнат подписано споразумението. Така ще продължим със следващите стъпки”, обясни Баждеков пред „Дарик”.

„Няма да влизам в детайли. Ние сме ангажирали съответните специалисти, които са юристи. Надявам се да се организираме бързо и да стигнем до подаване на нужните документи, а какво ще е решението на съответния орган на фифА, аз не мога да гадая. Ние се надяваме, че ще се вземе справедливо решение, на базата на което сме подели тази процедура. Не искаме клубовете да бъдат ощетени, но аз в случая коментирам само Левски. Търпим сериозни загуби с промените по класирането. Лишават ни от точки. Сега предстои раздаването на парите от телевизионните права, а те също зависят от точките и класирането. С махането на седем точки от актива, ние губим съответната стойност. Да не говоря, че имаме проблеми с наши рекламодатели, а и с хората, които бяха на мача, но не гледаха цял мач. Те си бяха платили билетите, а и много хора чакаха двубоя по телевизията. Видя се каква е вината на Левски, а и каква е вината на другия клуб…Сега се занимаваме с разни преписки и допълнителни разходи”, продължи Баждеков.

„Не мога да съм сигурен, но предполагам, че от страна на фИфА може да има някакво решение до края на месец април. Не съм запознат какви са точно процедурите в Лозана. Трябва да имаме предвид, че всяка промяна ще промени класирането и т.н. Тези неща касаят и телевизионните договори. Ако има различно решение от това, което е в момента, то не трябва да води до още по-големи сътресения”, отбеляза изпълнителният директор на Левски.

 

Левски гледа Леке от Норвегия

Предлагат на Стойчо и Гонзо и таран, ритал в Бахрейн, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

“Левски” продължава търсенето на централен нападател, който да реши проблемите в атаката. “Сините” вече подписаха с петима нови футболисти, но таран все още липсва. Именно затова и в последно време Стойчо Стоев ходи с мокра кърпа на главата. На треньора му се наложи в последните контроли да пуска Бедоя на върха на атаката, тъй като единственият таран Санта Нгом е в ужасна форма. Стойчо и Георги Иванов продължават да получават визитки на различни чуждестранни нападатели. По информация на “7 дни спорт” “Левски” е набелязал нов мечтан нападател. Става въпрос за тарана на норвежкия “Алесунд” Леке Джеймс. 23-годишният норвежец е едно от откритията в норвежкото първенство. В отминалите три сезона Леке може да се похвали с 33 гола в 78 двубоя. Според transfermarkt цената на нигерийския нападател е 1,2 млн. евро. Надеждата на “Левски” е, че договорът на Джеймс изтича през лятото и могат да го вземат срешу много по-малка сума. Леке е един от първите варианти на “сините” за върха на атаката, като Стойчо Стоев е бил впечатлен от качествата на тарана. Привличането на Джеймс засега изглежда трудна задача, както бе и с други набелязани от Стоев тарани. По наша информация мениджър, близък до “Левски”, е предложил и тарана, който в последно време се е подвизавал в първенството на Бахрейн. Става въпрос за нападател, който дълго време е играл по италианските терени, но името му се пази в тайна.

Ивайло Петев изгледа двубоя на разградчани

Националният селекционер Ивайло Петев изгледа вчера контролата на “Лудогорец” срещу “Заря” (Луганск). Специалистът е в Турция от няколко дни, като почти не пропуска спаринг на водещите ни отбори. Петев първо изгледа спаринга на “Левски” с “Александрия”, а преди два дни беше и на срещата на “Локомотив” (Пд) срещу “Височина” (Ихлава). Вчера той гледа бившия си отбор, който на два пъти направи шампион. Като треньор на “Лудогорец” Петев има още една Купа на България, както и Суперкупата. Националният селекционер имаше практика да гледа контролите на родните ни тимове в Турция и преди година. Тогава той направи и лагер за националите, като събра отбор само от играещите у нас.

И Моци се контузи, лазаретът почна да се пълни

“Лудогорец” получи нов удар в поредната си контрола на турска земя. Вчера контролата със “Заря” напусна защитникът Козмин Моци, който се хвана за крака още в началото на първата част. Румънският бранител си излезе от терена и беше заменен от Венци Керчев. Лидерът на защитата на шампионите ще мине обстойни медицински прегледи днес, като в тима се надяват да няма нищо сериозно. Според първоначалните информации става въпрос за разтежение. Контузията на Моци обаче е проблем за тима, след като преди няколко дни травма получи и Георги Терзиев. След това, наритани бяха още Йордан Минев и Сисиньо. Това оставя тима само с петима здрави защитници – бековете Витиня, Натанаел и Ангуло, както и централните бранители Керчев и Марем, които са на по 18 и 21 години.

 

Лудогорец обърна третия в Украйна

Натанаел и Михаил Александров вкарват за победата над Заря Луганск, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Лудогорец продължи победната си серия в контролите през зимната подготовка. Шампионите обърнаха третия в украинското първенство Заря Луганск от 0:1 до 2:1 в Турция. Воденият от Георги Дерменджиев тим изоставаше в резултата до 72-ата минута, след като съперникът бе повел чрез Михаил Сиваков преди почивката. Попадения на Натанаел Пимиента от дузпа и Михаил Александров обаче донесоха третия пореден успех на тима в контролите пред погледа на собствениците Кирил и Георги Домусчиеви. Централният защитник на Лудогорец Козмин Моци получи контузия срещу Заря Луганск и бе сменен още в 23-ата минута от Венцислав Керчев. Днес трябва да се разбере доколко тежка е травмата му. Най-вероятно проблемите на румънеца ще доведат до форсиране на преговорите по привличането на нов бранител.

Минев пак не игра, ще е готов за Стяуа

Десният бек Йордан Минев пропусна втора поредна контрола на Лудогорец След като не игра срещу шампиона на Чехия Виктория Пилзен (2:1), сега той не бе на разположение на треньора Георги Дерменджиев и за проверката с украинския Заря Луганск. 35-годишният футболист продължава да има болки 8 коляното на десния си крак, заради което тренира на облекчен режим 8 последните дни. Той получи контузията 6 началните минути на първия спаринг за годината срещу фортуна Дюселдорф (3:1). Това наложи националът да отстъпи мястото си на почивката на Витиня. Според лекарския щаб Минев ще бъде готов за игра до няколко дни. Почти сигурно той ще може да вземе участие в контролата с първенеца на Румъния Стяуа Букурещ която е на 31 януари (неделя). Трайно контузени в Лудогорец са Сисинъо и Върджил Мисиджан. Първият скъса мускул в областта на адуктора и в сряда се подложи на операция. Очаква се интервенцията да го извади от терена до края на сезона. Ситуацията с Мисиджан е по-различна. Той е тормозен от проблеми в коляното в последните четири месеца, заради което въобще не замина за лагерите в Турция. Най-вероятно холандецът ще може да започне пълноценни тренировки в края на февруари и да се завърне в игра в средата на март.

Славия прати Манзоро в Кипър

След като продаде Антон Карачанаков на полския Краковия, Славия се раздели с още една от звездите си, разбра “Тема Спорт”, французинът Жереми Манзоро премина под наем в кипърския Анортозис. 24-годишното крило ще играе като преотстъпен във втория в класирането на Острова на Афродита. В договора му има клауза, според която той може да бъде закупен след края на сезона. “Вярно е, Манзоро ще играе в Анортозис”, потвърди президентът на белите Венцеслав Стефанов. Французинът отказа да започне подготовка със Славия под предлог, че се лекува в родината си, а всъщност настояваше да бъде продаден