Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Китайци вадят 4 млн. за Божинов

Китайският Пекин Гуоан е готов да хвърли 4 милиона евро за нападателя на Партизан Валери Божинов, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Един милион от тях ще отиде за сръбския клуб, а останалите три трябва да бъдат за заплати по време на 2-годишния му престой. Нападателят има 12 гола в 19-те си мача с екипа на Партизан този сезон, което е рекорд в кариерата на Валери. Треньор на Пекин Гуоан е италианецът Алберто Дзакерони, който е бил начело на Ювентус, Милан и Интер.

„Знам,   че има оферта, но не мога и не е редно да коментирам повече”, обясни пред Гонг нападателят на „гробарите”.

Шкода блъсна ЦСКА в Гърция

ЦСКА загуби първата си зимна контрола в Гърция. „Червените” отстъпиха с 0:1 на елитния Шкода Ксанти в контрола, която се игра на стадиона на гръцкия отбор – „Арена Ксанти”. Попадението бе дело на словашкия защитник Павол фаркаш, който се разписа с глава в 38-ата минута.

Срещата започна много силно за отбора на Христо Янев. Трябва да се отбележи, че срещу тях бе 11 -ят в гръцката Суперлига. Треньорът Разван Луческу обаче излезе с изцяло резервен състав, тъй като в неделя вечер Хичо и компания победиха Ираклис с 2:0 в мач от местното първенство. Иначе в 5-ата минута „червените” можеха да отбележат, но Самир Аясс от 5-6 метра стреля право във вратаря, който отби и топката срещна горната греда. В 35-ата минута футболист на Ксанти влезе грубо в краката на Аясс и получи директен червен картон, но на негово място влезе друг играч. Малко по-късно фаркаш отбеляза единственото попадение в срещата. Словакът бе точен с глава като в защитата на ЦСКА определено имаше пропуски в тази ситуация.

В 70-ата минута Йордан Йорданов имаше не лоша възможност да изравни, но късметът не го покри и топката премина покрай страничната греда. Малко преди края съдията не отсъди дузпа за ЦСКА. Костадин Хазуров се възползва от центриране отдясно и засече топката, която полетя право към вратата на противника. Футболист на гръцкия тим изби с ръка, но реферът прецени, че не е нарушил правилата. Това вбеси сериозно Янев и щаба на „червените”.

В минутите до края на срещата „армейците” съвсем спокойно можеше да стигнат поне до частичен обрат, тъй като създадоха две отлични положения. Първо Александър Александров се озова на добра позиция за стрелба и без да се бави пробва късмета си, но не намери целта. Малко по-късно Ки-карин пропиля най-чистото положение в срещата, след като не успя да опъне мрежата от няколко метра с глава.

Левски се размина с Диара, спори с тим от Лига 1 за вратар

Новата голяма цел в атаката на Левски Ламин Диара се размина с трансфер на „Герена”. Вчера официално нападателят бе представен като ново попълнение на втородивизионния турски Гьозтепе. В същото време според медиите във Франция Левски е отправил оферта към стража на втородивизионния Верея Кристофър Мафумби. Тимът от Лига 1 Троа обаче също го  желае.

 

Две дупки скараха Пламен и Тити

Две дупки скараха двама от най-популярните спортни мъже на България в “Нощта на шампионите”, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“. Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов и президентът на баскетболния “Левски” Тити Папазов влязоха в остър спор по темата кой има право да ползва столичната зала “Универсиада”. Пред погледа на петролния бос Валентин Златев двамата изясниха на висок тон основополагащия въпрос циментирани ли са дупките за колчетата на волейболната мрежа в “Универсиада” и кой го е направил.

До скандала се стигна след шеговито подмятане от страна на Константинов, че всички зали в София са превзети от баскетбола. От своя страна Тити показа, че е широко скроен, и на секундата покани “Левски” да изиграе дербито с “Монтана” от Супер-лигата в “Универсиада”. По програма мачът е на 8 февруари (понеделник), но след затварянето на опасната зала “Христо Ботев” няма къде да се играе.

Сега топката е у играещия треньор на “Левски” Андрей Жеков.

Валери е майстор на трансфера

Има си майстори на защитата, има майстори на нападението, има и голмайстори. Но най-рядко се намират майстори на трансферите, какъвто е Валери Божинов. Всеки се чуди и се мае как Валери продължава да лъже всякакви отбори да го взимат. То не беше “Верона”, “Спортинг”, “Партизан”, а сега на опашката се нареди и китайският “Пекин Гуоан”.

Дано в далечен Китай наш Валери се сети да гони топката и да вкарва голове. Иначе ние си го знаем, че когато подгони Николетките, няма равен.

Член на КАС посъветва: “Левски” да се жалва първо във ФИФА

„Левски”, а и “Литекс” могат да стигнат до ФИФА и КАС (Спортен арбитражен съд), дори ако БФС откаже да подпише споразуменията на двата клуба. Това разкри пред “7 дни спорт” членът на КАС адвокат Ивайло Дерменджиев. Но! Има важни подробности! Според топюриста двата клуба могат и самостоятелно да обжалват решенията на БФС, но ако го направят директно в КАС, молбите им могат и да не стигнат до разглеждане от съдиите в Лозана. Само ако футболният съюз разпише споразумение, най-висшият спортен съд в света ще се заеме с казусите. Само по себе си това не гарантира на двата клуба успех в техните жалби.

“Ако футболният съюз не пожелае да подпише споразумение с “Левски” и “Литекс”, естествено, двата клуба могат да обжалват в Лозана, само че една такава жалба няма да бъде приета за обективна. Не мога да разбера как Световният арбитражен съд би могъл да наложи санкция на една от страните, при положение че тя не желае да участва в този процес, в случая БФС. Наистина сериозен е аргументът на БФС да не допуска такова споразумение на база на обезсмисляне последващо решение на комисиите си”, каза адвокат Дерменджиев. “Не съм запознат в детайли с двете жалби. Както разбирам, те са независими една от друга и са по различни казуси. Ако БФС все пак не се съгласи да им подпише, по-резонно от страна на двата клуба е да потърсят правата си първо във ФИФА. Защото наистина по устава на ФИФА футболният ни съюз е длъжен да осигури възможност на всеки един български клуб да обжалва такива решения. В случай че на “Левски” и “Литекс” не им хареса решението на ФИФА по техните два казуса, тогава наистина те могат да стигнат до последна инстанция, каквато е КАС. Не съм сигурен обаче доколко тази дълга процедура би била в полза и на двата клуба просто защото сроковете за вземане на такъв тип решения са от 20 дни до четири месеца. Така че не мога да знам дали е по-правилно за “Левски” и Литекс” да търсят обжалване на решенията на футболния съюз със или без споразумение с него “, допълни Ивайло Дерменджиев.

 

Гуардиола поема Манчестър Сити

Пеп ще прибере 75 млн. евро до юни 2019 година, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Манчестър Сити официално потвърди, че назначава Хосеп Гуардиола за мениджър от новия сезон. Контрактът на каталунеца е за три години и влиза в сила от 1 юли, а заплатата му ще е умопомрачителна – 25 млн. евро на сезон. Т.е. при гражданите той ще прибере 75 млн. евро за срока на договора си. 45-годишният Пеп заменя на поста Мануел Пелегрини, въпреки че чилиецът има реален шанс да спечели 4 трофея. По подобен начин Гуардиола замени Юп Хайнкес в Байерн след требъл преди три сезона. От Сити признаха, че първите разговори с каталунеца са били проведени още през 2012-а, но тогава той е предпочел баварския колос.

Според “Мирър” Пеп вече е поискал от гражданите да му осигурят от лятото Тиаго Алкантара (Байерн) и Лерой Сане (Шалке 04), а да бъдат изгонени Яя Type, Хесус Навас, Гаел Клиши, Александър Коларов, Фернандо, Бони и Самир Насри.

Сините се разминаха с национал на Египет

Левски е ударил на камък с привличането на египетски национал, разбра “Тема Спорт”. Става въпрос за външния полузащитник Махмуд Абдел Разел – Шикабела , който е собственост на Замалек. 29-годишният футболист е бил сред първите варианти пред сините за подсилване в атака. Спортно-техническото ръководство е влязло в контакт с представители на играча в началото на януари. Мераците им обаче бързо били охладени, тъй като по това време Шикабела е разглеждал далеч по-добри оферти от няколко местни клуба. В момента халфът е част от Исмаили, където играе като преотстъпен.

В кариерата си египтянинът има три престоя в Замалек. Той е записал 198 срещи за тима в местното първенство, в които е реализирал 56 попадения. Високият 183 см Шикабела има опит не само в родината си, но и в Гърция и Португалия. Офанзивният футболист е бил част от ПА-ОК в периода 2005-2007. Халфът е изиграл едва 23 срещи за тима от “Тумба”, в които е реализирал 5 гола. Престоят му в Спортинг Лисабон е още по-лош. През сезон 2014/15 той взима участие в само 1 мач в елита, след което се завръща в Замалек. Шикабела е носил екипа още на Ал Уасл и Исмаили. Националът на Египет може да играе зад нападателя, като има 26 мача за родината си и 1 гол.

В същото Време от Левски продължават с опитите да си осигурят нов централен нападател. На клуба са били предложени няколко варианта за поста от различни мениджъри. Припомняме, че столичани искаха да вземат Вилиам от Жилина, но и там не сполучиха. Словашкият клуб обаче постави висока цена на играча, което замрази преговорите. В момента треньорът Стойчо Стоев не разполага с типичен таран, заради което реши да пробва на върха на атаката Мехди Бурабия. Освен него в тази зона в контролите играха още дошлият след проби Санти Нгом и младият Станислав Иванов.

Трансферът на Гаджев в Израел пред провал

Владимир Гаджев е на път да се размине с трансфер в израелския Макаби Хайфа, твърди местният сайт Walla.co.il. Според изданието 28-годишният полузащитник има прекалено големи финансови претенции, което може да провали сделката. Сред вариантите пред тима за подсилване в средата на терена е бил още един футболист от България – Анисе Абел от Лудогорец. Разградчани обаче са поискали цели 750 хиляди евро за правата на мадагаскареца. Пречка за осъществяване на трансфера е била и поисканата от халфа заплата, която е надхвърляла в пъти тавана, поставен от ръководството на Макаби.

Очаква се до няколко дни окончателно да стане ясно дали Гаджев ще подпише с израелците, или за пореден път ще се размине с трансфер.

В момента националът е свободен агент, след като прекрати предварителния договор, който имаше с Кубан Краснодар. Контрактът с руснаците трябваше да влезе в сила от януари, но това така и не се случи. Причината за това станаха финансовите проблеми, които има клубът, и забраната за картотекиране на нови футболисти. При това положение дори Гаджев да бе останал в Кубан, нямаше да може да играе официални мачове за тима.

Тренъорът на Левски Стойчо Стоев вече обяви, че няма шанс полузащитникът да се завърне на „Герена”.