Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Джеки: Лагерът на ЦСКА в Гърция е пълна глупост

Легендата на ЦСКА Георги Димитров-Джеки се изказа много остро за идеята отборът на Христо Янев да проведе лагер в Гърция, където среща само съперници, играещи с резервите или младежите си, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“. „Не виждам никакъв смисъл от това. Нали гледам и на какви лоши терени играят. Защо трябва да се дават пари за разходки, когато тук щяха да направят по-сериозна подготовка. Пълна глупост е това. От опит знам, че когато в някоя страна си върви първенството отборите използват контролите само за да видят резервите си. Явно е важно колелото на късмета да се върти”, каза за „Меридиан Мач” големият защитник от недалечното минало. „Какво има да им коментирам на контролите, когато и от мачовете във „В” група няма никакъв смисъл. Няма нормален човек, който да извади да плати дълговете от 20 или 25 милиона лева и да чака три години отборът да се върне в „А” група. Само храним някакви футболисти, които, ако отборът се върне при най-добрите, ще бъдат сменени до един. Феновете подкрепят отбора, но и на тях им омръзна от безбмислените мачове във „В” група. Само чувам кой и как трябва да бъде привлечен и това ми напомня на гадаенето на врачките по телевизията”, завърши Джеки.

Трактори блокираха „армейците” 

Националната стачка в Гърция може да се отрази на лагера на ЦСКА, тъй като вчера хиляди хора с трактори, тирове и таксита блокираха Александруполис, който е градът, където са настанени „армейците”. Христо Янев предвидливо бе дал ден почивка на футболистите си, които в сряда вечерта играха контрола с Пантракикос Комотини. Ако нямаха почивка обаче, „армейците” нямаше как да стигнат до стадиона в града, който се намира близо до центъра. В лагера на ЦСКА се опасяват, че ако протестите в южната ни съседка срещу планираната пенсионна реформа продължат до края на седмицата, това може да попречи на заниманията на отбора. „Армейците” имат планирана последна контрола с третодивизионния Византион, която е насрочена за неделя, но пътуването на отбора може да бъде до град Кокинома, който е близо до Кавала.

Нигериецът каза „да”, ще струва €100 000

Мистериозният нападател от Нигерия е казал „да” за трансфер в Левски, научи „Меридиан Мач”. Припомняме, че „сините” искат 20-годишен таран, на който името се пази в тайна. Той играе в първенството на родината си, където има 35 гола от около 70 мача. Левски преговаря от няколко дни за играча, за който трябва да бъде платена трансферна сума. Очаква се тя да е около 100 000 евро. Въпреки че самият футболист иска да играе на „Герена”, сделката не може да се смята за сигурна. Тепърва ще се водят заключителни преговори, а се очаква и мениджърът на самия футболист да забави сделката допълнително. Старши треньорът на Левски Стойчо Стоев не пожела да разкрие повече детайли около най-актуалната трансферна цел пред клуба. „Чакаме отговор за нигерийския нападател. Той е много млад, само на 20 години. Не бързам да се обвързвам с коментар, защото може и нищо да не стане. Какво да ви кажа? Скука при нас няма как да има. Не искам да се ангажирам с имена. Нека първо да видим с нигериеца какво ще стане, тогава вече мога да коментирам”, каза Стоев. „Ние искахме да привлечем Венци Христов още по-рано. но някакви процедурни въпроси с бившия му отбор Риека забавиха неговото привличане. Междувременно търсехме и други варианти. Хубавото е, че се решиха нещата”, добави той.

 

Война в ПАОК заради Бербатов

Шефове хвърлят оставки, ако остане треньорът Игор Тудор, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Скандалът между Димитър Бербатов и треньора Игор Тудор подпали война в ПАОК. Шефовете на солунския тим заплашиха да хвърлят оставки, ако клубният бос Савидис не уволни хърватина. Управата е възмутена, че се похарчиха милиони, а отборът не играе нищо. За капак най-скъпата инвестиция – Бербатов, е закована на пейката. Савидис май е намазал ските на Тудор, тъй като треньорът си заминава при загуба от Олимпиакос в Пирея.

Масло преди мача, за който Бербатов беше помилван, наля и шампионът. “Ако това се беше случило с наш играч, щеше да настъпи революция. Но кой гледа ПАОК”, ревнаха от Олимпиакос.

Адвокати предупреждават: Искат да вземат едни пари от Левски

Левски и Литекс пръскат пари на вятъра по казуса с отнетите точки. Това бе мнението на няколко известни юристи, с които се свърза “7 дни спорт”. Всички те отговориха еднозначно на въпроса имат ли шанс “сини” и “оранжеви” при обжалванията си във ФИФА на двата независими един от друг казуса. Адвокатите са на мнение, че по-скоро и Левски, и Литекс ще похабят едни пари на вятъра, дори да се стигне до разглеждане на жалбите им от ФИФА. Това, че световната футболна централа ще хвърли по едно око на молбите им, не означава, че и Спортният арбитражен съд в Лозана ще го стори. Причината е, че в КАС рядко разглеждат случаи, които не са с арбитражно споразумение, каквото искаха от Герена и Ловеч. Ако двете жалби бъдат отхвърлени, Левски и Литекс ще са вътре с хубави пари, които са дали първо на защитаващите ги, а след това и за такси в Лозана. А в Швейцария скубят здраво.

Според юристите, с които се консултирахме, когато в публично-частното право липсва т.нар. привръзка (споразумение) между спорещите страни, няма как независим арбитраж да реши едностранно спора. Затова нашите юридически съветници по-скоро смятат, че казусът на Левски би могъл да бъде разрешен от изпълкома. Той може да промени решение на спортно-техническата комисия за отнемането на точките, което според адвокатите също е неправилно.

Домусчиев подкрепи висша лига

Лудогорец е твърдо зад проекта за нова висша лига, обяви пред БНТ собственикът на клуба Кирил Домусчиев. “Даже наши колеги стоят в основата на идеята. Те са коментирали и със спортния министър, и с Борислав .Михайлов тази възможност да намерим вратичка да върнем големите клубове като ЦСКА, Литекс. Локомотив София в една нова лига. И това нещо да стане, без да се нарушават Законът за спорта. Уставът и разпоредбите на БФС, да не говорим за разпоредбите на ФИФА. Това е постижимо”, отсече Домусчиев.

 

Домусчиев иска ЦСКА в А група

Подкрепям идеята за създаването на Висша лига, заяви босът на Лудогорец, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Босьт на Лудогорец Кирил Домусчиев говори пред БНТ относно кризисната ситуация в българския футбол. “Проблемът с конкуренцията е на всеки сериозен клуб, който иска да се развива. Никой няма интерес да е шампион в слабо първенство. След това, като излезеш в Европа, всичко се вижда. Идеята за така наречената Висша лига или Суперлига е не само подкрепяна от нас като клуб, но дори и наши колеги стоят в основата й. Те са коментирали със спортния министър и Борислав Михайлов възможността да намерим вратичка и да върнем големите клубове като ЦСКА, Литекс и Локомотив София, без да нарушаваме по никакъв начин законите и разпоредбите на ФИФА, УЕФА и БФС. Това неидо е постижимо. Идеята е максимално да се увеличи бройката на клубовете, които да участват, да се започне на чисто и да може ЦСКА по законов път да отиде от В група в А група. Да се даде шанс на сериозни центрове като Велико Търново и Русе също при намиране на средства да отговорят на критериите”, заяви Домусчиев.

Стойчо Стоев натиска за нов договор на Бедоя

Треньорът на Левски Стойчо Стоев ще настоява пред ръководството на клуба Мигел Бедоя да получи предложение за нов договор. Настоящият контракт на полузащитника изтича на 30 юни. Той все още не е подновен и Мигел има правото да сключи предварително споразумение с когото си пожелае. Стоев не иска да се стига до такава ситуация. Той високо цени качествата на испанеца, който може да бъде ползван на няколко позиции – като плеймейкър и вътрешен халф. По време на зимната подготовка 29-го-дишният футболист показва най-добра форма от съотборниците си. До момента той е и голмайстор на тима в спарингите с 4 попадения. Стойчо Стоев прави всичко възможно, за да не се стига до ситуацията от последните два трансферни прозореца, в които съставът бе напускай от най-стойностните си футболисти, при това без пари. През лятото от Герена си тръгна сънародникът на Бедоя Антонио Аниете. Нападателят стана голмайстор на А група, но късно получи предложение за нов договор и предпочете да отиде в Нефтчи Баку. В края на 2015-а от състава като свободен агент си тръгна Живко Миланов, който облече екипа на кипърския АПОЕЛ. От настоящия състав на сините с изтичащи контракти са още двама халфове -близнаците Борислав и Радослав Цоневи. Първият в момента се възстановява от контузия, но вторият получава шанс в контролите. През есента 20-годишните братя бяха често използвани от Стойчо Стоев. Те вече обявиха, че искат да продължат да са част от Левски, но все още не са сложили подписи под нови договори. Бедоя никога не е имал претенции относно заплатата в Левски. Още като пристигна на „Герена” от Нумансия, той заяви, че е от богато семейство и финансовата част не му е приоритет.

Левски се отказва от вратаря Мафумби

Левски е на път да се откаже от идеята си да пробва 21-годишния конгоански вратар на Верея Кристофър Мафумби. 196-сантиметровия играч има 12 мача за националния тим на родината си. От треньорския щаб на сините имаха желание да пробват стража на втородивизионния тим в няколко контроли и дори да му дадат шанс да пази срещу чешкия Бърно в утрешната контрола. Това обаче почти сигурно няма да се случи. В момента несменяем титуляр на вратата на столичани е 33-годишният сърбин Боян Йоргачевич, а негови резерви са юношите на тима Александър Любенов и Димитър Шейтанов.

Защитникът на Левски Сърджан Лукин заяви, че отборът се е представил на ниво в спаринга с Виторул. Сините направиха 0:0 с тима на Георге Хаджи, който заема второ място в румънското първенство. “Определено се получи добър двубой, въпреки че не паднаха голове. Не беше лесно на двата отбора, тичахме много. Според мен треньорите и на двата състава останаха доволни от показаното. Колкото до Виторул – хареса ми как играе отборът и как си подава топката”, каза Лукин пред румънските медии.