Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Левски с две жертви при бой над чехи

Левски продължава със страхотното си представяне от началото на подготовката, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

„Сините” записаха пета победа, след като спечелиха с 1:0 срещу елитния чешки Бърно. Голът бе дело на Георги Костадинов от дузпа малко преди края на срещата. Най-важното за „сините” бе добрата и активна игра, която показаха футболистите на Стойчо Стоев, както и дебютът на двата основни на този етап коза в атака – Венци Христов и Джъстин Менголо. Двамата се появиха един след друг на терена и показаха добри неща, с които дадоха заявка за голова пролет. Лошото за Левски бяха двете контузии. Още на загрявката травма получи Божидар Краев. Младокът получи разтежение и се наложи да бъде сменен от Мики Орачев в стартовия състав. В течение на срещата с контузия напусна и Мигел Бедоя. Състоянието и на двамата ще стане ясно в близките дни. Иначе Левски диктуваше темпото през почти целия двубой. В 11-ата минута дойде първата сериозна ситуация пред вратата на Бърно. Тогава Нар получи прекрасна топка отдясно, финтира съперник и шутира опасно, но покрай вратата. В 24-ата минута пак ганаецът имаше положение за гол. Орачев центрира прекрасно отляво. Защитата на Бърно не се намеси добре и топката стигна до Нар, който отново шутира прекалено силно и над вратата. В 29-ата младият Станислав Иванов спечели нарушение пред вратата на чехите. С изпълнението му се нае Де Ноойер, който шутира много хубаво, но стражът на Бърно с мъка изби. В 41-ата минута досадна грешка на Мики Орачев едва не доведе до гол за Бърно. Той върна„топката към вратаря Йоргачевич, но твърде слабо. Това помогна на Брезничек да пресече подаването, но не след това не успя да преодолее вратаря, останал очи в очи с него. В началото на второто полувреме Стойчо Стоев даде шанс на още един от обещаващите си таланти – Георги Янев, да се появи в игра. Младокът зае мястото на Джереми Де Ноойер и се представи на ниво. Добре за „сините” се включи още и стражът Димитър Шейтанов, който в последните 20 минути не допусна нито една грешка и пак показа високата си класа. Иначе втората част започна с червен картон за капитана на Бърно Павел Завидал за грубо нарушение. Той обаче бе заменен от друг футболист и така двата отбора доиграха мача при 11 на 11. В 51-ата минута Левски имаше златен шанс, но Лукин не намери целта с глава. В 55-ата минута и Костадинов можеше да вкара, но не успя да реализира. Пред юношата Георги Янев пък се откри може би най-чистата ситуация през втората част. Той остана абсолютно сам на 7-8 метра от вратата, но не успя да я порази. В 79-ата минута Левски все пак стигна до петата си победа в контролите. Тогава франсис Нар, може би най-добрият в синьо в мача, бе съборен в наказателното поле, а от бялата точка Костадинов бе точен -1:0. Още с влизането си в игра пък Джъстин Менголо можеше да стигне до асистенция, след като направи ефектен извеждащ пас с пета към свой съотборник. До края Левски удържа преднината си и записа победа срещу единствения тим до вчера, над който основния конкурент Лудогорец не успя да надделее (0:0).

Гонзо в атака: Коловати и Херо са забравени, Венци е комедиант

Спортният директор на Левски Георги Иванов отговори на многобройните си критици, които се изявиха в последните дни. Пръв на мушката на Гонзо попадна Димитър Димитров, който за пореден път се оплака, че е бил бламиран за завръщането си на .Терена”. “Виждам, че Димитър Димитров пак се изявява по някакъв начин. Явно иска хората да не го забравят. Без да искам да го обидя. Пак говори за някакви десет играчи. Сега защо не ги вземе в Иртиш шест месеца преди да им свършат договорите, а искаше в Левски уж да ги доведе? Това не е лесно, тъй като всеки клуб иска да си задържи добрите състезатели”, коментира Гонзо. Той атакува и бившия си съотборник Илиян Стоянов – Коловати, който призова Гонзо да подаде оставка. „В България всеки си говори, каквото иска, без да знае нещата от кухнята. Затова обяснявам как сто-ят нещата, за да може хората да ме разберат. За Илиян Стоянов няма какво толкова да обяснявам. Той никога не е бил фактор в Левски, няма и да бъде. Него са го забравили. Нека продължава да се изявява във фейсбук”, заяви Гонзо. Директорът на „сините” не остана длъжен и на президента на Славия Венци Стефанов. „Интервюто на Венци Стефанов мога да го определя като комично. Би трябвало да играе в някоя комедия, а не да бъде футболен президент”, атакува Гонзо.

Контузия отказа ПАО от надежда на ЦСКА

Тежката контузия на младия Валентин Антов е разстроила не само всички в лагера на ЦСКА, но и в гръцкия Панатинайкос. Скаути на гранда от Атина са разпитвали за вундеркинда на „Армията” и са го чакали да го гледат на контролите по време на лагера в Александруполис. Гърците обаче са останали крайно разочаровани, че не виждат централния защитник, който освен това се оказа, че е скъсал кръстни връзки на коляното. 15-годишният Антов въобще не пътува с тима за Гърция, като се очакваше по-късно да се присъедини към „червените”. Защитникът обаче ще отсъства принудително от терените цяла пролет, като едва през лятото ще се прецени какво е състоянието му. От ЦСКА са поели ангажимента да осигурят най-доброто оперативно лечение на младия талант, за да не го загубят за големия футбол и кариерата му да приключи преди реално да е започнала. Припомняме ви, че Антов попадна във фокуса на вниманието на няколко европейски клуба, след като едва на 15 години бе привлечен в мъжкия тим, а Христо Янев му повери и капитанската лента.

 

Левски взе нигериец с две рождени дати

Последният футболист на Левски за зимната селекция е вече ясен, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Последният футболист на Левски за зимната селекция е вече ясен. Това е централният нападател от Нигерия Бабатунде Адениджи. Той се превърна в сензация в родината си, където има 42 гола в 71 мача за Съншайн Старс. “С привличането на нигериеца селекцията ни ще приключи. Клубът му прие нашата оферта и предполагам, че до няколко дни ще има подписан договор”, каза вчера спортният директор Георги Иванов-Гонзо.

Интересното около Тигъра от Акуре, както е известен Бабатунде, обаче е рождената му дата. Вчера Гонзо обяви, че нападателят е на 20 години, а според всички източници на информация в Нигерия е на 19. По-любопитното е, че никой не знае кога точно е роден. Според едни е на 17 септември, а според други – на 5 март.

Вчера Левски взе четвърта победа в контролите, като би 1:0 чешкия Збройовка Бърно. Гола вкара Георги Костадинов в 81-вата минута от дузпа.

Байерн извъртя 0:0 Гуардиола се мръщи

Байерн допусна първа издънка през 2016 г. – 0:0 снощи срещу Байер в Леверкузен, и даде нови поводи за критики по адрес на треньора на баварците Пеп Гуардиола (на снимката). Той изгледа мача видимо намръщен, а настроението му се развали още повече в 84-тата мин, когато Шаби Алонсо бе изгонен с втори жълт картон.

Въпреки равенството Байерн запази преднината си от 8 т. пред Борусия Д на върха в Бундеслигата. Вчера “жълто-черни-те” също направиха 0:0 – срещу третия Херта в Берлин.

Чичо Венци: Гонзо е нанесъл само вреди на футбола

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов мълниеносно отговори на спортния директор на Левски Георги Иванов. Пред Sportal.bg Чичо Венци нападна “сините”, че ръководството им иска да окупира БФС.

“Гонзо го уважавам като човек, но от всяка свирка дърво не става. Той беше добър футболист, но от него не става ръководител. Още повече пък оратор. Тези, които го бутат напред да говори, бъркат. Ако Гонзо е мъж да излезе и пред цялата футболна общественост да каже кои са истинските собственици на Левски. Ама не да се измъква като каже тези, които са на хартия. Кажете ми как Иво Тонев, Николай Иванов и някакъв си адвокат (Александър Ангелов) могат да издържат отбор от ранга на Левски. Нека излязат и да кажат откъде намират парите за обезпечаването на клуба от Герена, заяви Венци Стефанов.

Според боса на “белите” Левски иска да вземе властта в БФС. “Целта на Левски е да окупира БФС. Затова непрекъснато искат някакви оставки.

Това обаче никой няма да го позволи. Защото, ако се случи, футболът ни ще умре. Нека хората да преценят дали намеренията им са чисти. Ама не най-запалените левскари, а обикновените запалянковци. Онзи ден се държах по този начин с журналистите, защото, като изключим един от тях, всички останали бяха левскари. Въпросите им бяха провокативни. Затова не успяха да ми отговорят дали футболът ще изгуби от изваждането на Литекс. Каня ги на следващия мач на Славия и, ако ми кажат кои са истинските собственици на Левски, пак ще говорим. Същото се отнася и за Гонзо. Мога да му обяснявам два дни колко вреди е донесъл Левски на българския футбол и само ще седи и ще гледа. Нищо няма да може да ми каже. Ако нещо съм сбъркал, съм готов да се извиня. Но смятам, че съм прав. Ако от Левски не са минавали пред Руски паметник в София, ги съветвам да го направят. Там пише “НЕ НАМЪ”, което означава “Не на нас”, добави Стефанов пред Sportal.bg.

 

Венци: Левски иска да окупира БФС

Гонзо да назове истинските собственици на клуба, призова президентът на Славия, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Спортният директор на Левски Георги Иванов атакува президента на Славия Венцеслав Стефанов, който наскоро се изказа негативно за сините. “Интервюто на Венци Стефанов мога да го оприлича като комично.; Може би трябва да играе в някоя комедия, а не да бъде футболен президент”, каза Гонзо. Отговорът на Стефанов бе светкавичен, а контраатаката му силна: Гонзо беше добър футболист, но от него не става ръководител. Ако е мъж, да излезе и пред цялата футболна общественост да каже кои са истинските собственици на Левски. Ама не да се измъква, като посочи тези, които са на хартия. Кажете ми как Иво Тонев, Николай Иванов и някакъв си адвокат (б.р. – Александър Ангелов) могат да издържат отбор от ранга на Левски. Нека излязат и да кажат откъде намират парите за обезпечаването на клуба. Целта на Левски е да окупира БФС. Затова непрекъснато искат някакви оставки”, каза президентът на белите.

Петият в Казахстан попиля Локо Пловдив

Локомотив Пловдив загуби от петия в казахстанското първенство Атирау с 1:4 в последната си контрола от лагера в Анталия. Това бе шести мач за възпитаниците на Христо Колев на турска земя, като активът им е 3 победи, едно реми и две поражения. Спа-рингът бе изгледан от собственика на клуба Христо Кру-шарски и бившия наставник на отбора Димитър Димитров -Херо. Двубоят се игра при изключително силен вятър, който през първото полувреме бе с арменците. Те откриха резултата още в 1-ата минута. Точен бе Шабалин. След още 12 минути казахите вече водеха с 2:0. Гола реализира украинският полузащитник Шарпар. Лошото време попречи и на двата отбора. Играта често бе накъсвана, а положенията липсваха. Заради вятъра грешните пасове бяха в изобилие. На почивката Атирау смени целия си отбор, но това не им попречи в 48-ата минута да направят преднината си класическа. След грешка в отбраната точен бе играч, каращ проби в Атирау. Последва натиск на черно-белите, като до края мачът се игра почти на една врата, но възпитаниците на Христо Колев направиха доста пропуски. Това даде резултат и в 65«ата минута Стефан Велев намали на 1:3 след прехвърлящ удар при разбъркване пред вратата на съперника. Локо продължи да владее играта, но последваха куп пропуски. Крайният резултат бе оформен в 88-ата минута след нова контраатака. Точен бе каращият проби Итог.

Канарчетата дават 350 билета на черно-белите

350 билета възнамеряват да отпуснат от Ботев Пловдив за феновете на Локомотив за градското дерби на 20 февруари. От ръководството на жълто-черните няма да променят нито бройката, нито цената, която дават на съгражданите си от Локомотив от последните мачове. Талоните ще са по 10 лева, информира PlovdivDer-by.com. От Ботев са категорични, че това е максималният брой билети, които могат да отпуснат на гостуваща агитка на съоръжението в Коматево, на което в момента провеждат официалните си мачове заради замразения строеж на стадион “Христо Ботев”. Талоните за фенове на канарчетата пък ще бъдат пуснати в продажба в първите дни на седмицата, в която е така очакваният мач, с който ще се открие пролетният полусезон в България. Сблъсъкът е от 13:00 часа.