Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Левски загрява дербито с класика“, обявява от първата си страница „Меридиан мач“
Левски загря с класика за решителното дерби с Лудогорец. „Сините” размазаха с 3:0 словашкия Спартак (Миява) в последната си контрола в Турция, която се яви и като генерална репетиция преди битката в Разград. Така тимът на Стойчо Стоев финишира подготовката в Турция без загуба – 5 победи и два „хикса” -Тобол (2:0), Александрия (3:2), Поли Тимишоара (2:1), Бърно (1:0), Виторул (0:0) и Домжале (1:1).
„Сините” изиграха най-добрия си мач именно срещу третия в класирането на Словакия. Левски доминираше от първата до последната минута и пропусна още по-убедителна победа. Тимът се представи много силно и в атака, и в защита.
Головете за „сините” вкараха Георги Костадинов (57), Мигел Бедоя (82), а крайното 3:0 оформи Джъстин Менголо с дебютното си попадение за отбора.
„Колумбия вика защитник на Лудогорец“, е друг от акцентите на изданието.
Защитникът на Лудогорец Браян Ангуло бе повикан в националния отбор на Колумбия до 23 години. Той ще играе в двата приятелски мача с Хондурас на 24 и 27 февруари в САЩ. Така Ангуло ще пропусне супердербито срещу Левски на 21 февруари. Левият бек на колумбийците все пак е втори вариант на този пост при разградчани след бразилеца Натанаел, който игра много силно през втората половина от полусезона. Въпреки че вече е на 26, Ангуло е извикан в нея като част от тримата играчи над тази възраст, които попадат в сметките на селекционера. Той е и единственият футболист сред избраниците на Карлос Рестрепо, който играе извън Южна Америка. Всички останали ритат в Колумбия, Аржентина, Чили и Бразилия. Лудогорец е готов да продаде Ангуло, който се оказа едно от малкото чуждестранни трансферни разочарования при разградчани. За него бяха платени 1,2 милиона евро на Гранада, като един от вариантите бе бранителят да се върне в отбор от Примера.
ЦСКА олекна с 500 бона заради фалшив подпис“, пише още „Меридиан мач“
Година и половина след като ФИФА осъди ЦСКА да плати 285 000 евро на португалския футболист Бернардо Тенгариня, „Меридиан Мач” се сдоби с решението на Арбитражната комисия на световната централа. На базата на изложените факти, тримата членове на комисията единодушно отсъждат в полза на играча, тъй като защитата на клуба е, меко казано, абсурдна.
Според договора на Тенгариня за срок от 3 години той трябва да получи фиксирана заплата от 330 000 евро, като тя расте стъпаловидно всеки сезон. ЦСКА се задължава да осигурява и всяка година по три самолетни билети на футболиста до Португалия. Според представените доказателства, ЦСКА плаща на Тенгариня за първите три месеца от договора, едва след като футболистът подава жалба през октомври 2012 г. Това са и последните пари, които португалецът получава от клуба. След отказа си да прекрати договора си с ЦСКА, клубът заявява на футболиста, че няма да му плати дължимите заплати и самолетни билети. Според документите „футболистът е унизен от клубното ръководство, което, с помощта на двама служители от клуба, изхвърля Тенгариня от стадиона и прекратява всякакви отношения с него”. По съвет на посолство в София Тенгариня посещава базата на ЦСКА всеки ден от зимната ваканцията за среща с шефовете, в компанията на португалски служител. Тенгариня е изгонен и на първата тренировка на 5 януари 2013 г. и не е в групата на отбора за лагера в Турция. По-късно ЦСКА се самоубива ритуално с твърдението, че футболистът е упълномощил агента си да получи от клуба 47 000 евро за заплати, като скрепил съгласието си с подпис.
На адвокатите на Тенгариня не е трудно да докажат, че подписът е фалшив, тъй като довереникът им е имал възможност да подпише само по факс, което очевидно не се е случило. Арбитражната комисия на ФИФА отсъжда спора в полза на Тенгариня и задължава клуба да му плати 285 000 евро в срок от 30 дни и налага лихва от 5% върху сумата при неизпълнение. Тя постановява също, че при пренебрегване на решението, ЦСКА ще бъде даден на Дисциплинарната комисия и ще му бъде наложена забрана да картотекира нови играчи в два поредни трансферни периода. Наказание, което връхлетя клуба в последствие.

В навечерието на волейболното дерби Сектор “Г” скочи срещу Гриша Ганчев“, обявява от първата си страница „7 дни спорт“
Сектор “Г” настръхна срещу Гриша Ганчев преди волейболното дерби ЦСКА – Левски в неделя. Мачът е решаващ за място в плейофите, а се очаква зала “Васил Симов” да се окаже тясна за публиката. “Червената” агитка изрази учудване, че Ганчев помага на “синия” волейболен тим, а не на “червения”, който се бори със зъби и нокти за оцеляване.
“Защо не подаде ръка и на Александър Попов! Странен факт, Гриша Ганчев претендира, че е фен на армейците, а подаде ръка на вечния ни съперник”, сподели пред “7 дни спорт” говорителят на сектор “Г” Павел Маринов, “За мен това е неадекватно поведение.
“След футбола агитката на ЦСКА оказва най-сериозна подкрепа именно на волейбола, защото Александър Попов не се предаде и не се продаде”, сподели още говорителят на северната трибуна.
“Червените” се готвят да атакуват волейболното дерби директно от “Армията”, където часове по-рано ЦСКА приема Дунав в контрола.
„Лозана решава за Литекс и Левски през… септември“, пише още изданието.
От “Иван Асен II” не се съгласиха на бърза процедура по делото в Спортния арбитражен съд в Лозана. “Сините” заведоха дело срещу БФС и останалите 9 клуба от “А” група, като единственият отбор, който е застанал на страната на Левски, е Пирин. Останалите клубове са били против или не са реагирали, което се счита за мълчалив отказ. Ако делото беше разглеждано по бързата процедура, очакваше се решение най-рано на 22 април и най-късно до 27 май. Според запознати при нормална процедура решение на съда в Лозана трябва да има през есента на 2016 г. Това е повече от скандално, тъй като дотогава не само ще е свършил шампионатът, а ще е стартирал новият.
„Вдигат с 50 хил. бюджета за заплати в Левски“, четем още в „7 дни спорт“
Ръководството на Левски коментира бюджета на клуба за периода януари – юни 2016 г. Планът е той да бъде в размер от 6 440 273 лева. 6 133 613 лева ще идват от приходи, свързани със спонсорите на Левски, а останалата част трябва да се набави от билети и продажба на артикули. Клубът е взел решение да вдигне бюджета за заплати с 50 000 лева. „Сините” разкриха, че зимната селекция е коствала на Левски един милион лева.
Освен това строящият се вече три години нов и модерен сектор “А” на стадион “Георги Аспарухов” ще приеме първите фенове още през този сезон. Един от собствениците на клуба – Николай Иванов – призна, че на вчерашния управителен съвет е коментирана темата и е взето решение какви седалки да бъдат сложени.

Аденижи вади виза в Истанбул“, съобщава „Тема спорт“
Левски очаква да финализира трансфера на нигерийския нападател Тунде Аденижи в близките дни. В момента клубът изважда необходимите документи за престой и работа на тарана в България. Той трябва да получи визата си в Турция. „Сините“ вече са се разбрали с клуба му Съншайн Старс за трансфера. Той ще излезе на Левски около 180 хиляди долара. Тунде ще е седмият нов на „Герена” тази зима и с него селекцията ще приключи.
Нигерийският национал започва кариерата си в Райзинг Старс. През първата половина на сезон 2012/13 той взима участие в 12 срещи за първенство, в които се разписва седем пъти. В началото на 2013 година Аденижи е привлечен в Съншайн Старс. До момента Аденижи е изиграл 71 двубоя в местния шампионат, в които е реализирал 42 попадения. През 2014-а Тунде си спечелва място в младежкия национален тим на Нигерия – в 3 мача вкарва два гола. На 18 май 2015 година за първи път е повикан на лагер-сбор на мъжката селекция. През януари той бе част от националния отбор на Нигерия за Купата на Африка, в която участват само играчи от местните шампионати.
Попето се развихри срещу Литекс“, пише още изданието.
Литекс допусна втора поредна загуба в Марбея. След като паднаха с 0:2 от Рубин, възпитаниците на Любослав Пенев бяха надиграни и от Спартак (Москва) – 1:3. В основата на успеха на спартаковци бе българинът Ивелин Попов – той вкара първия гол за 1:1, а след това направи асистенция за обрата и бе съборен за дузпа. Срещата бе наблюдавана от легендата на Динамо (Киев) и Милан Андрий Шевченко.
Неделев под въпрос за дербито“, четем още в „Тема спорт“
Новото попълнение на Ботев (Пловдив) Тодор Неделев е под въпрос за дербито с Локомотив (Пловдив) на 20 февруари (събота) от 13:00 часа. Атакуващият халф, който се завърна тази зима от Майнц 05, е получил контузия в лявото бедро на една от последните тренировки. Поради тази причина той не игра във вчерашната контрола с Домжале. Неделев ще мине преглед на ядрено-магнитен резонанс след прибирането на отбора в България, за да се установи с максимална точност естеството на контузията. Както е известно, футболистът е под наем при канарчетата до края на сезона. Той бе основна цел в селекцията на Николай Костов и евентуалното му неучастие в битката за Пловдив ще е голям удар за специалиста.