Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Изпратиха Туньо като капитан, е водещият материал на “Меридиан мач”
Над 7000 души изпратиха големия български футболист Трифон Иванов в последния му път. Поклонението в ДКС „Васил Левски” събра огромен брой хора, дошли да кажат сбогом на железния защитник. Политици почти липсваха, затова пък във Велико Търново се събра почти цялата Пенева чета. Стоичков дойде чак от Щатите, Балъков от Германия, Цанко Цветанов от Анталия…
Точно по обед бившите знаменитите герои от САЩ’94 започнаха един по един да влизат през служебния вход. Първи бе президентът на БФС Борислав Михайлов, който обаче не говори пред медиите, а след церемонията „финтира” очакващите го, за разлика от колегите си. Тук бяха и най-големите ни треньори Димитър Пенев, Георги Василев и Христо Бонев, мениджърите Лъчо Танев и Емил Данчев, съотборниците на Трифон от Етър, Валентин Михов, Пламен Марков, Атанас Узунов, националният селекционер Ивайло Петев…
Ицо му остави капитанската лента, пише още изданието
Мъката на Христо Стоичков по загубения приятел бе наистина трогателна. За първи път присъстващите видяха един от най-силните мъже в световния футбол да ридае безутешно като дете и да целува през сълзи некролога на Трифон. Ицо сложи нещо до тялото му, пазейки в тайна какво е. По всяка вероятност това е капитанска лента. Поне така изглежда на видеозаписите. Христо и Трифон имаха закачка за лентата в ЦСКА през пролетта на 1998 година, но това не повлия на голямото им приятелство. Когато Ицо замина да играе в Барселона през 1990 г., именно Туньо стана капитан на „червените”. Великият №3 носеше капитанската лента на България и при последното ни участие на световно първенство.
Лудогорец прати Хамза в Румъния, е друго заглавие от страниците на вестника
Шест месеца, след като прати нападателя си Юнес Хамза под наем в иранския Трактор Сази, шампионите отново го преотстъпиха. Този път тунизийският нападател се завръща в Румъния, където ще защитава цветовете на борещия се за оцеляване в елита Конкордия Кяжна. Новият му тим е на предпоследно място в шампионата на северната ни съседка, но не е загубил шансове за спасение. Хамза ще играе в Конкордия до лятото, като не се съобщава каква сума ще вземат от Лудогорец за наема му.

Сбогом, Туньо!, пише на първата си страница “7 дни спорт”
България изпрати любимото си футболно момче! Близо 6000 души се струпаха във Велико Търново, за да се простят с Трифон Иванов, който издъхна едва 50-годишен от инфаркт в събота. Милиони плакаха пред екрана, три телевизии даваха пряко поклонението пред железния защитник. Траурът покри далечни страни. Съболезнователни телеграми пратиха лично Сеп Блатер, бившият шеф на ФИФА, испанци, швейцарци, австрийци, всички, до които веселякът се докосна в живота си. Христо Стоичков не спря да плаче през целия ден. Той говори дълго над ковчега със своя приятел, после му остави за онзи свят обещан подарък. В сълзи няколко пъти избухна и Наско Сираков, който пророни единствено: “Почивай в мир, братчето ми”. Съболезнования изпратиха всички държавни мъже. Премиерът Бойко Борисов написа: “Почивай в мир, приятелю! Поклон!”.
Без премии в Локо срещу Ботев, разкрива още изданието
Локомотив ще играе без премии в дербито на Пловдив срещу Ботев в събота. Собственикът на “черно-белите” Христо Крушарски замрази бонусите през ноември и не мисли да ги връща за градския сблъсък. Шефовете в Ботев обаче решиха да дадат по някой лев. За бой над Локо на “Коматево” ще дадат на играчите по 1050 лв. Толкова е стандартната премия във вътрешния правилник на Ботев. На “Лаута” са доволни, че уредиха с документи новия си играч Гай Мансур, докато на “Коматево” стискат палци защитникът Даниел Златков да се възстанови навреме.
Георги Миланов пред “7 дни спорт”: Не исках да стоя в Москва само за пари, е друг водещ материал на вестника
Националът Георги Миланов избра Грасхопърс, за да играе редовно. Това каза халфът в специално интервю за “7 дни спорт”. “Хората от ЦСКА постъпиха коректно и ме пуснаха да играя редовно. Можех да стоя в Москва и просто да си взимам парите, но дойдох в Швейцария да играя. Нито са ме гонили, нито нищо, аз избрах да направя трансфер”, каза Миланов.

Сбогом, Туньо!, е водещият материал и в “Тема Спорт”
Над 5000 души изпратиха легендата Трифон Иванов в последния му земен път. Дворецът на културата и спорта “Васил Левски” във Велико Търново, където бе поклонението пред железния защитник, се оказа тесен да побере всички, дошли, за да кажат последно “сбогом” на големия български футболист. В старата столица се събраха почти всички от златното футболно поколение на България начело с треньора Димитър Пенев и Христо Стоичков, който плачеше неутешимо през цялото време. Туньо бе удостоен посмъртно с почетния знак “Венец на победителя” със заповед на министъра на младежта и спорта Красен Кралев.
Почивай в мир, Туньо! България винаги ще те помни!
Лудогорец обвързва и Вандерсон до 2018, е друго заглавие от страниците на вестника
Лудогорец е дал ход на подновяването на договора на още един от основните си футболисти, разбра “Тема Спорт”. След като преди седмица Георги Терзиев се обвърза с клуба до лятото на 2018 г., сега това може да направи и Вандерсон да Силва. Бразилецът има контракт с разградчани за година и половина, но шефовете искат да го удължат за още един сезон. Решението е било взето по време на зимната подготовка в Турция. Спортно-техническото ръководство е останало впечатлено от представянето на Вандерсон в мачовете срещу шампиона на Румъния Стяуа (3:0) и първенецът на Беларус и участник в групите на Шампионската лига БАТЕ Борисов (3:0). Преди подновяването на “А” група именно бразилецът е играчът в Лудогорец, който се намира в най-добра форма. Той реализира три гола през подготовката и направи три асистенции. Единственият, който може да се конкурира с него като принос в проверките, е Марселиньо. 31-годишният плеймейкър завърши лагерите с едно попадение и шест голови паса. Представянето му обаче не изненадва, тъй като той от дълго време държи високо ниво. Новият договор на Вандерсон ще е със значително завишени параметри. В момента нисичкият футболист, който може да играе освен на фланга и като атакуващ халф, се разписва срещу близо 30 хиляди лева. Това го прави един от най-нископлатените титулярни играчи и дори някои от резервите, като например Браян Ангуло. Очаква се и с новия контракт Вандерсон да остане извън “Топ 5” по възнаграждение в Разград.
Адениджи: Ще допринеса за добро представяне, четем още в “Тема Спорт”
Левски се сдоби със седмо ново попълнение преди пролетния дял от “А” група. Вчера “сините” подписаха договор с 20-годишния нигерийски централен нападател Бабатунде Темитопе Адениджи – Тунде. 185-сантиметровият играч сложи подпис под тригодишен договор със “сините”. Преди това тимът от “Герена” си осигури услугите на централните защитници Александър Александров и Сърджан Лукин, халфа Мехди Бурабия, крилата Франсис Нар и Джъстин Менголо, както и на тарана Венцислав Христов. “Много съм щастлив и се вълнувам от факта, че подписах с Левски. Пристигнах, за да помогна на тима да постигне целите си. Най-голямото ми желание е да играя хубав футбол и да допринеса за добро представяне на тима. Чувствам се добре, вече се запознах с новите си съотборници, говорих с някои от момчетата. Надявам се да направим хубав колектив, а отборът да израства”, каза стрелецът, който присъства и на официалното представяне на отбора за новия сезон на тържество във вторник вечер. Той пристига на ‘”Герена” от нигерийския елитен Съншайн старс. За правата му “сините” ще платят около 180 хиляди евро