Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Героите от САЩ бесни на Любо

Героите от САЩ са много разочаровани от Любо Пенев, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”.

Причината е ясна – той пропусна погребението на легендата Трифон Иванов без сериозна причина, треньорът на Литекс бе един от четвъртите в света, които не дойдоха да си вземат последно сбогом с Туньо, който издъхна на 50 години на 13 февруари.

Според различни информации Любо не е присъствал във Велико Търново, тъй като трудно понасял погребални церемонии. Бившият селекционер се оправдавал, че страдал от тафофобия – страх от погребения и гробища, което е и причината той да пропусне преди  години и погребението на един от най-добрите си приятели Румен Янков, бивш шеф в ЦСКА. Трябва обаче да се отбележи, че някои като Христо Стоичков и Красимир Балъков оставиха всички свои лични задължения и пристигнаха на момента, съответно от САЩ и Германия.

Ицо изпълнил последната молба на великия Иванов

Христо Стоичков е изпълнил последната молба на своя приятел Трифон Иванов, съобщава „Велико Търново спорт”. На поклонението в ДКС „Васил Левски” той се приближи до ковчега и след като се сбогува ридаейки с железния защитник, извади нещо от вътрешния джоб на сакото си и го остави до Трифон.

След церемонията Камата отказа да говори пред медиите и това породи догадки какъв точно е жестът. Основното предположение бе, че това е капитанска лента като знак за признание към обединяващите качества на бранителя.

Оказва се, че това всъщност са лекарства за отслабване -последната молба на Трифон Иванов към своя приятел, признаха негови близки след поклонението.

Стойчо се върна в Борисовата градина

Бившият треньор на ЦСКА Стойчо Младенов се появи на стадион „Българска армия” вчера. Той бе в компанията на своя по-малък син – Стойчо-младши. На съоръжението в Борисовата година дойдоха и още двама човека от щаба на Екзекутора на Ливърпул – Анатоли Нанков и Иво Котев, който работеше в тима на Стойне Манолов – Царско село.

Стойчо, сина му, Нанков и Котев поиграха футбол на едно от игрищата, изградени от „ЦСКА Завинаги”, въпреки дъжда, след което седнаха в ресторанта на приятелски разговор.

Екзекутора на Ливърпул е безработен, след като напусна египетския Ал Итихад Александрия в края на 2015 г. В началото на годината легендата пътува до Португалия, за да преговаря с местен елитен отбор, но не успя да се разбере за условията по договора.

 

Левски го отнася заради Иван и Андрей

Членовете на управителния съвет на Левски Иван и Андрей са напът да си докарат сериозна глоба. Преди 2 дни шоумените се изкодошиха с почетния президент на Литекс Гриша Ганчев, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

На благотворителния търг на Левски двамата обясниха, че една от купите е по-висока от Ганчев. “Добре, че на всички тук къщите им са малко по-големи, защото самата купа на височина е малко по-висока от Гриша Ганчев. Той нарича толкова големи неща “вана” принципно. Не че ги ползва, но така ги нарича”, гъбаркаха се Иван и Андрей.

Двамата могат да бъдат сериозно глобени, защото Дисциплинарният правилник на БФС предвижда санкция от 5000 лв. за обида “на служебни лица на футболни клубове към членове на комисии на БФС, ръководство на БПФЛ, ръководство на БФС”.

“7 дни спорт” потърси Иван Христов, но той отговори лаконично: “Не желая да коментирам тази тема.”

Левски и ЦСКА показаха, че са най-солидните институции в родния футбол

„Сини” и „червени” подадоха ръка на хора в нужда. Капитаните на двата тима Веселин Минев и Борис Галчев заснеха клип, чрез който показаха, че футболните хора могат да си помагат и са отворени за още подобни инициативи. Въпросното видео бе публикувано едновременно в сайтове на двата отбора.

Брожение срещу заплатите в Лудогорец

Част от българите на нож след слух, че Кешеру взима над 100 бона на месец. Че Лудогорец е оазисът на българския футбол, се знае отдавна. Много от футболистите в Разград си оправиха живота, след като прибират огромни заплати и тлъсти премии след титли и победи. От известно време обаче шампионите го карат по Джордж Оруел: „3сички животни са равни, но някои са по-равни, отколкото другите”, както се казва в неговото произведение “Фермата”.

В последните няколко седмици в Разград върви упорит слух, че заплатите на чужденците са станали публично достояние и това не се е понравило на черноработниците, които в случая са родните футболисти. Запознати с клубните дела твърдят, че звездата на шампионите Клаудиу Кешеру се разписва срещу над 60 хиляди евро месечно, което е космическа заплата не само за българските стандарти, но и за голяма част от Източна Европа. Освен него останалите чужденци също взимат лъвски пай, сравнено с българските национали.

За първи път напрежение около заплатите се породи преди година и половина, когато в Разград пристигна Браян Ангуло. Левият бек стана най-скъпоплатен в Делиормана с месечно възнаграждение от 40 бона в европейската валута. За капак Ангуло така и не се наложи като титуляр, а и досега само си взима високата заплата. След идването на Кешеру обаче колумбиецът вече не е №1 сред чужденците.

Зрънцето на съмнението у българските играчи се подклажда и от присъствието на още един чужденец – Андрей Препелица. Халфът не е твърд титуляр, но също взима много висока заплата, при положение че не играе. Всичко това контрастира със заплатите на българските лидери в състава. Хора като Дяков, Владо Стоянов, Георги Терзиев и Йордан Минев, взети заедно, не могат да докарат до заплатата на Кешеру например.

Именно делението на българи и чужденци довело и до отказа на друг нашенец – Александър Александров, да поднови договора си с шампионите. Според запознати централният защитник е имал идентични предложения като финанси от Разград и Левски.

 

Новата Висша лига може да бъде обявена до месец

ЦСКА може да играе в елита на българския футбол още от новия сезон, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

ЦСКА може да играе в елита на българския футбол още от новия сезон. “Тема Спорт” разбра от свои източници в БфС, че в момента текат последните приготовления за новата Висша лига, която е планирано да замени сегашния елитен ешелон. Предвижданият формат на първенството е от 12 отбора, като се обсъждат и опции с 14 и дори 16 клуба. Идеята е към сегашните 9 състава да бъдат поканени по определени критерии ЦСКА, Литекс и най-вероятно Локомотив София. Коментират се също Дунав, Етър, Ботев Враца и един бургаски клуб.

Идеята за Висшата лига вече е получила одобрението на правителството в лицето на министър Кралев, а УЕфА е информирана за намеренията на родната централа и е склонна да даде зелена светлина. За да се случат планираните промени, е необходимо да се постигне консенсус сред футболните босове около новия формат на първенството и изискванията за участие в него. Също така трябва да се решат и някои юридически подробности около статута на ЦСКА, както и да има гаранция за финансовото обезпечение на Локомотив София. Очакванията са новият формат на А група да бъде обявен до месец.

Светослав Дяков: С Левски трябва да върнем България на футболната карта

Капитанът на Лудогорец Светослав Дяков заяви, че двубоят с Левски няма да се окаже решаващ за титлата. Националът вярва, че той и съотборниците му ще ликуват в неделя. “Мачът с Левски няма да реши титлата, защото има доста време до края. Напрежението го има и при двата отбора, но добрите тимове трябва да съумеят да играят и под такова, за да постигат целите си. Дълбоко вярвам, че в неделя ще покажем добър футбол и ще спечелим мача. Не трябва да има притеснения в нас. Дори да се получи негативен резултат – има доста мачове, които трябва да се изиграят след това. Дали сме по-силни от есента, ще оставя на хората да преценят. Мисля, че сме no-сработени, защото момчетата, които дойдоха през лятото, имаха нужда от адаптация”, заяви полузащитникът пред gong.bg. “Гледахме Левски в две контроли. Честно казано, съм приятно изненадан от играта на Левски. Сините взеха добри футболисти, вървят по правилен път. Радва ме, че се развиват. Хубаво е за целия български футбол традиционно силните отбори да вдигат нивото, за да сме конкурентни в Европа на абсолютно всички. Да върнем България на футболната карта. Не е приятно, когато конкуренцията е по-слаба. Когато ги няма ЦСКА, Локо София, Литекс – няма го и напрежението. Това не влияе добре и на нас. Силна конкуренция ще ни помогне и в Европа”, каза Дяков.

Той посочи, че никой в състава не се е отпуснал, след като Лудогорец дръпна с 5 пункта пред сините заради анулирането на резултатите на Литекс от есента. “Наистина никой не смята точки. Нашата цел е да спечелим всеки мач, който играем. Ако искаме да изглеждаме добре, във всеки двубой трябва да излизаме с тази мисъл. Накрая ще се видят точките. Берое също може да се намеси в битката за първото място, но сините са големият съперник. С феновете, които имат, с обстановката около отбора -те са основен противник”, сподели Дяков. Той коментира и липсата на нови попълнения в тима през зимата. “По принцип, когато един отбор има стил, колкото по-малко трансфери се правят, е по-добре, защото не се нарушава балансът. Големите клубове привличат само по едно-две имена. За момента нашите шефове са преценили, че няма нужди от нови играчи. Нещата при нас са спокойни, въпреки че има предстартова треска. Надявам се на хубав сблъсък с феърплей”, завърши Дяков.

Строга мерки за сигурност на мача

Полицията в Разград взима сериозни мерки за сигурност за мача с Левски. Органите на реда в града обявиха, че след запълване на капацитета на стадиона няма да бъдат допускани повече зрители. На “Лудогорец Арена” няма да бъдат допускани посетители с бутилки, както и малолетни без родители. Ще се извършва проверка на всички лица, влизащи на стадиона, с цел да не се допуска внасянето на забранени от Закона за опазване на обществения ред при спортни мероприятия предмети.

Касата за билети за гостуващите фенове ще отворят в 13:30 часа. За агитката на гостите бяха отпуснати 650 билета.

Националния фенклуб на Лудогорец излезе с апел. Той започва с цитат от руския пълководец от 18-и век Александър Суворов. “В боя няма смени, има само подкрепление. Когато победиш врага, тогава ще свърши и службата. Както във войната, така и на футболния терен всичко допира до този, който има най-добрите помощници. Битката се печели не от генералите, а от войниците. Така е и във футбола!

За да победим и да заявим, че ще бъдем шампиони, е необходимо да го покажем на трибуните. За момчетата всичко е ясно- те са с класа. И ще победят с воля, хъс и спортна злоба…

Изключително важна ще бъде нашата подкрепа! Не е необходимо да се лее злоба, не е необходимо да се псува… Ние сме различни и се гордеем с това. Елате на Арената всички в зелено и подкрепете нашите момчета. Ние, феновете на отбора, знаем, че се изправяме срещу достоен противник, но ние ще победим и на терена, и на трибуните, защото сме си у дома”, се казва в част от призива до всички фенове на разградчани. От фенклуба готвят хореография