Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Висшата лига в шах заради два ЦСКА

Преобразуването на „А” група във Висша лига е задействано и няма връщане назад, разкри заместник изпълнителният директор на БФС Павел Колев, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“. Проблемът е кое дружество на ЦСКА да бъде поканено – настоящото във „В” група, или новото на Гриша Ганчев и Пламен Марков, което няма и стотинка дълг. „Въпросът кое ЦСКА ще бъде поканено, на този етап е без отговор. Ще се срещнем с Александър Тодоров, който има някакви съображения”, коментира още Колев. Той разкри, че от УЕФА имат „да” за проекта, но ще има строг мониторинг за всички отбори с „уайлд кард”. „Ако не отговарят на критериите, могат да получат наказание, като това да не участват в европейските клубни турнири за няколко години”, разясни директорът.

Поне 5 отбора готови да кандидатстват

„Уайлд кард“-ът, който БфС ще отпусне за нови членове на Висшата лига, е желан от доста родни клубове, които по една или друга причина са в долните дивизии. Според информация на „Меридиан Мач”, апетити към бързо завръщане в елита имат Етър и Нефтохимик. Двата клуба нямат никакви дългове, а освен това притежават хубави стадиони. Няма спор, че търновци са изключително значим за българския футбол клуб – и откъм фенове, и откъм история, и откъм национали. Иначе дори и по-нови тимове като Созопол също заявиха, че са готови да кандидатстват за „уайлд кард”. Те дори призоваха всеки един клуб да снима собствената си база и да качи фотосите в официалния си сайт. Никой обаче до момента не е прегърнал тяхната идея. Доста сложно е положението с Локо (Сф). В момента отборът се състезава в четвърта дивизия. Реално това е ново дружество, тъй като старото бе убито от Касев и Льосков. Феновете обаче вече припознаха тима на Тони Велков за наследник и подкрепят футболистите по терените около София. Друг е въпросът, че настоящите спонсори, нямат възможност да издържат клуб от „А” група.

Галчев: Берое не са нищо особено, ще ги отстраним

„Ако кажа, че Берое е фаворит, ще излъжа, ние все пак сме ЦСКА, много по-голям клуб сме. Мисля, че ще ги победим и отстраним. Но има време, почти два месеца. Берое не е нещо специално, ще играем и ще търсим успеха”. Това каза капитанът на „червените” Борис Галчев след мача със Струмска слава. Срещата завърши 2:0, а халфът се отличи с гол и асистенция. Галчев целуна лика на Трифон Иванов, когато изведе ЦСКА преди почивката с красиво попадение. „Той е пример за всички младежи. Аз имах удоволствието да го наблюдавам и да му с възхищава. Лека му пръст на човека”. Относно самия мач Галчев призна, че тимът от Радомир наистина им е създал проблеми. „Ако върнете назад, ЦСКА в първи мач винаги играе трудно, но важното е, че победихме. Поздравявам отбора на Струмска слава, който се беше затворил много добре, даже играха без типичен нападател и ни създадоха проблеми”, завърши Галчев.

 

БФС съобщи:Висша лига ще има някой ден, може би

Висша лига, когато ЦСКА се оправи някой ден, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Висша лига може и да има в България, но едва когато ЦСКА се оправи някой ден. Това стана ясно от пресконференция на заместник изпълнителния директор на БФС Павел Колев, който работи активно по идеята. Към момента УЕФА не е категорична в решението дали одобрява подобен проект. От централата в Нион са се ангажирали единствено с принципна позиция да не наказват БФС заради нарушеното правило за класиране по спортни резултати. Освен това от УЕФА ще подложат на обстоен мониторинг всички отбори, които евентуално ще получат уайлд кард. На първо време се чакат ЦСКА и Литикс.

” Знаете, че самата идея дойде от министъра на спорта Красен Кралев преди Нова година и като цяло тя срещна подкрепа. Все още има за уточняване много детайли”, сподели Колев. “Критериите се обсъждат в момента. Важно е да се знае, че 9 отбора остават в нея, като има още едно свободно място заради изваждането на Литекс.

Най-обсъжданият вариант е за 12 клуба. Групата ще се допълни от тимове, които имат сериозен принос към българския футбол. Те вероятно ще получат покана с така наречения уайлд кард. Самата лига най-вероятно ще се администрира от професионална лига, но не в сегашния и вид. Лицензирането на клубовете остава под егидата на БФС.”

Колев разясни кореспонденцията с УЕФА. “Разговорите са главно в посока как да избегнем наказание от очевидното нарушение на точката от правилника за класиране по спортни резултати. Имаме уверението на отговорни фактори от УЕФА, че до санкции няма да се стигне, като те си запазват правото да изследват и да подложат на мониторинг всички клубове и целия процес по създаването на тази висша лига и особено на този клуб с уайлд кард. Ако нещо не е наред -да наложат наказание за спиране от участие в европейски клубни турнири. Нас като създатели на идеята за лигата това обаче не би трябвало да ни касае, защото така или иначе някои от клубовете вече минават през чистилище.”От брифинга стана ясно, че няма как да се направи компромис с ЦСКА, появило се от нищото. Така че единственият носител на правото да получи уайлд кард е настоящият клуб, обявен в процедура на фалит. Дали чрез оздравяване, дали чрез изкупуване на определени активи и пасиви, е дълга тема.” Възможно е, ако тази година “червените” не са готови да участват, да получат покана от следващата”, сподели шефът в БФС. “УЕФА ще активира наказанието за ЦСКА да не играе в Европа едва когато армейците се включат в лигата и се класират за участие в клубните турнири.”Скоро трябва да има среща между президента Борислав Михайлов и министъра на спорта Красен Кралев, на която да се обсъдят предложението за създаването на този проект, критериите и помощта на държавата. След това ще има и среща между всички клубове и техните собственици, за да се разберат окончателно.

Томов поиска съд за половината свят 

Съд за тези, които докараха ЦСКА до това положение! Това призова бившият главен акционер на “червените” Александър Томов по време на поредното дело. Политикът призна, че е бил принуден да напусне клуба, след като няколко пъти е бил заплашван.

Бившият вицепремиер на България заяви, че за фалита на ЦСКА трябва да има съд и в най-скоро време в Европа ще бъдат заведени дела по казуса.

“Цялата неприятна история около ЦСКА е съшита с бели конци и има замесени политически сили. Умишлено ме отстраниха от Бо-рисовата градина, за да не стане ЦСКА шампион!”, заяви Томов на излизане от вчерашното заседание на ВКС, където срещу него има заведено дело за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Александър Томов отбеляза, че по негово време ЦСКА е бил основният кандидат за шампион, а титлата означавала приход от няколко милиона. Фалирането на клуба е довело до ползи на конкурентите за титлата.”Разполагам с доказателства, но ще ги извадя на показ, когато приключи делото срещу мен”, заяви още Томов. И намекна още, че сред замесените са Георги Първанов и хора в кабинета на бившия премиер Сергей Станишев.

Нова война между Левски и Лудогорец

Ден след мача между Левски и Лудогорец войната между двата клуба продължава. Независимо че разградчани биха 2:1 и решиха спора за титлата, по оста Разград – София отново стана интересно. Вчера тръст „Синя България” и Национален клуб на привържениците на Левски излязоха с остра декларация по адрес на организацията на стадион “Лудогорец Арена”. Ултрасите са бесни от пропускателния режим и ужасните условия за привържениците в сектора за гости на съоръжението в Разград.”Ние настояваме БФС, Министерство на спорта, Министерство на финансите и МВР да започнат независимо разследване на обстоятелствата около провеждането на въпросния двубой и в частност отношението към привържениците на Левски. Смятаме, че с действията си, домакините от Лудогорец подложиха на огромен риск сигурността и живота на български граждани, което съществува вече като прецедент на това спортно съоръжение в предишни мачове. Настояваме компетентни органи да преразгледат лиценза на стадиона в Разград и при необходимост той да бъде отнет”, пишат от тръст „Синя България”.Домакините не остана безучастни и бързо отговориха на “сините” фенове. От лагера на Лудогорец обявиха, че внасят жалба срещу полицията след мача с Левски. „Получихме уверение, че секторът за гости е бил отворен”, казват от Разград.Ръководството на Лудогорец също излезе с официална позиция, от която става ясно, че ще внесат жалба срещу полицията, охранявала мача с Левски.”С цел избягване на спекулации по повод контрола на достъп в сектора за гостуващи фенове на „Лудогорец Арена”, Ви информираме, че внасяме жалба срещу решението на полицията да допусне зрители без билети. Това се случва без да бъде взето под внимание становището на Лудогорец в сектора да бъдат допуснати най-много 650 души. Ние считаме, че превишаването на тази бройка застрашава сигурността на присъстващите. По повод твърдения на „Тръст Синя България”, че секторът е бил заключен, ви уведомяваме, че и това обстоятелство ще бъде проверено, въпреки че получихме уверения от полицията, че входът е бил отворен”, контрират от Делиормана.

 

Арсен Венгер: Сега е шансът ни да бием Барселона

Нито един отбор не е перфектен, но каталунците не са далеч от това, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер демонстрира оптимизъм преди днешния първи осминафинал срещу Барселона в Шампионската лига. Каталунският гранд вече два пъти елиминира топчиите през 2010-а и 2011-а, а през 2006-а ги победи и на финала в Париж. Сега обаче французинът вижда по-голяма възможност да отстрани блаугранас от когато и да било. Според Венгер неговият отбор трябва да бъде напълно концентриран и безпощаден, за да вземе добър резултат преди реванша. Това е нашият най-добър шанс да бием Барселона, без значение колко голям е той. Трябва да го използваме. Вярвам в тези големи мачове. В първата среща, в която сме домакини, не можем да бъдем глупави. Много пъти печелим навън, а у дома допускаме голове. Трябва да намерим добър баланс между защитата и атаката. В индивидуален план всички играчи на Барселона трудно могат да бъдат спрени. Нужно е да го направим колективно, да опазим Луис Суарес, да намерим точния баланс между смелостта и предпазливостта, за да не се поставим в трудна ситуация. Нито един тим не е перфектен, но Барселона не е далеч от това. Те са суперфаворити, защото имат най-ефикасната атакуваща мощ в света. Меси има 300 гола в 340 мача. Виждал съм много нападатели през живота си, но никой не е като него. Бар-са може да вкара във всеки момент, дори когато съперникът го е притиснал. По-трудно е да се подготвим за мач с Хъл, отколкото за този, защото срещу Барса не се нуждаем от допълнителна мотивация”, сподели Венгер. Воденият от Луис Енрике тим на Барселона наистина изглежда стряскащо, тъй като прави своя най-добър старт на календарна година в клубната си история, сочи статистиката. Каталунци-те в събота победиха Лае Палмас с 2:1. От началото на 2016-а те са изиграли 18 срещи, в които имат 16 победи и две равенства, а това е най-добър показател в клубната история. Отборът на Енрике не познава поражението вече в 32 мача. За последно Барса бе надигран от Севиля в мач от 7-и кръг на Примера с 1:2.

Венгер пък потвърди, че няколко пъти се е опитвал да вземе Луис Суарес, който в момента е водещият реализатор на Барса: “Когато играеше в Аякс и в Ливърпул, исках да го привлечем в Арсенал, защото е специален играч. Нашата цел е да го усмирим. Не знам как ще играем, не съм взел решение, но в определени периоди заради стила на Барса ще се наложи да се приберем назад”.

БФС: Срещаме се с ЦСКА за Висшата лига

Заместник изпълнителният директор на БФС Павел Колев коментира с доста подробности идеята за Висша лига: „Ако ЦСКА вземе лиценз или се класира за евро-турнирите, автоматично ще се активира тяхно наказание (едно неучастие в Европа). Неизбежно е Висшата лига да се случи. Дали това лято, дали след година или две, но ще стане. По спортно-технически път ще влязат 10 отбора (с първия в Б група), а след това ще увеличим формата чрез покани до определени клубове – с уайлд кард. Ще има определени критерии, на които трябва да отговарят. Ще съблюдаваме най-вече фенска маса, традиции и принос за родния футбол. Най-важното е да уточним системата от критерии – инфраструктурни, финансови и спортно-технически. Другото важно е да изведем администрацията на тази лига извън БФС, но това може и да не се случи веднага”, каза Колев. „Идеята е споделена с УЕФА, а ФИФА не я засяга. С УЕФА разговорите ни са свързани с това как да избегнем евентуална санкция за отборите, които ще бъдат поканени в новата лига. Имаме уверения от ръководни фактори в УЕФА, че санкции няма да има, но си запазват правото да наблюдават и внимателно да изследват тези клубове, които са получили уайлд кард. Запазват и правото да им наложат санкция да не участват в евротурнирите за определен период”, добави Колев. „Според мен е реално Висшата лига да започне през лятото. Достатъчно реално, за да се занимаваме. Според Закона за спорта БФС може да създаде нова лига, в която всички клубове да държат акции, федерацията ще държи 10% от дяловете. Така самите клубове ще администрират лигата. Те ще си избират Управителен съвет и ръководители на отделите и ще имат интерес да спазват собствените си правила. Тази лига няма да е под шапката на БФС, но трябва да се създаде от федерацията”.

Левски: Затворете стадиона в Разград

Един от акционерите в ПфК Левски -тръст “Синя България”, официално поиска да бъде отнет лицензът на стадион “Лудогорец Арена”. Това стана ден след като тимът от Разград победи сините с 2:1. Поводът според организираните фенове на Левски от НКП са условията за гостуващите запалянковци. Привържениците питат защо домакините отпечатват на билетите си думата “клетка” и означава ли това, че от Лудогорец третират зрителите като животни, а сектора – като зоопарк. “Ние настояваме БФС, Министерството на спорта, Министерството на финансите и Министерство на вътрешните работи да започнат независимо разследване на обстоятелствата около провеждането на въпросния двубой и в частност отношението към привържениците на Левски”, се казва в обръщението на запалянковците на сините, които твърдят, че са били заключени без достъп до пунктовете за вода. Лудогорец отрече да има вина за струпването на фенове и се закани да потърси отговорност от полицията за хора, влезли на стадиона без билети.