Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Вдигат статуя на Ицо на „Армията”, е водещият материал на “Меридиан мач”
Статуя на легендата на българския футбол Христо Стоичков ще бъде вдигната на „Армията”. Идеята разкри след среща с привърженици на ЦСКА в Кюстендил Валентин Михов. Вече постъпват оферти за монумента, като с организацията освен Михов се очаква да се нагърбят и феновете на „армейците”, Формалният повод за вдигането на статуята ще бъде 50-годишният юбилей на Камата. Сред другите титани със статуи са Диего Марадона, Пеле, сър Алекс Фюргюсън, Марко ван Бастен, Денис Бергкамп, Тиери Анри.
Лудогорец пред махане от Разград, е друго заглавие от страниците на вестника
Лудогорец може да напусне Разград и феновете в региона да загубят най-голямата си гордост. Заплахата идва от новите условия за концесията на „Лудогорец арена”, според които разградчани трябва да плащат процент от нетните си приходи от всички видове продажби. Ръководството на Лудогорец не е съгласно с тази точка от концесията. Блиц и Спортал съобщават, че ако тя остане част от договора, разградчани няма да кандидатстват за концесията, което ще наложи преместване на друг стадион. Ръководството на шампионите вече е влязло във връзка с община Велико Търново, за да проучи условията, при които може да използва стадион „Ивайло”.
Погнаха Лукин да сваля килограми, разкрива още изданието
Румънският защитник Сърджан Лукин си навлече гнева на спортно-техническия щаб на Левски. Причината е, че той е с наднормено тегло. Румънецът не е в нужната форма, макар да се присъедини към отбора почти от самото начало на подготовката. Стойчо Стоев е сметнал, че той има тегло над нормата и затова в момента румънецът е впрегнат да тренира допълнително, за да свали излишното. С него индивидуално работи във фитнеса Роко Перота, който се стреми да го вкара в нужното състояние.
Както е известно, Сърджан Лукин е считан за един от големите удари в селекцията на „сините”. Той има мачове за всички румънски грандове, а освен това игра повече от успешно в Ботев (Пловдив) при Станимир Стоилов. Лукин, заедно с другото ново попълнение Александър Александров, са гласени за твърди титуляри поне да края на сезона. Ако формата на Лукин обаче не се подобри бързо, то той може да бъде поне на първо време изместен в състава от австриеца Максимилиан Карнер.

Лудогорец ще бяга във Велико Търново, пише на първата си страница “7 дни спорт”
Лудогорец ще се премести във Велико Търново от лятото заради предложената от общината в Разград концесия на стадиона. Така заплашиха шампионите вчера, а днес ще разяснят подробности от кои условия не са доволни. В документите за концесията за 35 години е записано ясно, че желаещият трябва да инвестира в подобрения 18 424 341 (почти 18,5 милиона лева) без ДДС. С тях ще се изградят нови три трибуни, прилежащи паркинги, кафенета, ресторанти. Припомняме, че общината наля вече 5 милиона лева държавни пари, като част от договорката със собствениците Домусчиеви за превръщането на стадиона в лицензиран за мачове от Шампионската лига. Босовете на Лудогорец трябва да осигурят останалите 75% от финансирането. Останалите условия по концесията са дреболии, като 6000 лева годишна такса и 0,5 процента от приходите. “Концесията е изготвена по всички закони и качена на сайта на общината. Одобрена е от пет министерства”, защити се от атаките кметът на Разград д-р Валентин Василев пред “7 дни спорт”. По ирония на съдбата той се връщаше от заседанието на общините във Велико Търново.
Скаут на Ман Сити гледа Краев срещу Сърбия, разкрива още изданието
Скаутът на Манчестър Сити за Източна Европа Милан Холуб изгледа двубоя между юношите до 19 г. на България и Сърбия. Нашите паднаха от връстниците си от западната ни съседка с 0:2. Контролата бе играна на стадиона в Правец, а головете вкараха Лутовац и Главчич. Човекът на Ман Сити пристигна специално да гледа в детайли играта на Божидар Краев. Юношата на Левски започна двубоя и бе на терена до 72-ата минута. Талантът на “сините” през миналата зима изкара няколкодневни проби в Манчестър Сити, а преди това и в Ювентус. Краев е в списъците на грандовете за следене на развитието, затова и Милан Холуб е пристигнал в Правец. Той е искал да види докъде го е докарал Краев. Иначе двубоят бе част от подготовката на състава ни за заключителната част от квалификациите за Европейското първенство. В края на март отборът, воден от Светослав Тодоров, ще изиграе квалификации срещу Белгия, Шотландия и Хърватия.
Парчета бетон и железа затварят “Армията”, е друг материал на “7 дни спорт”
Няма атака срещу ЦСКА, сектор “В” на “Армията” е затворен заради нарушения, открити при регулярна проверка на обща комисия между община, спортно министерство, МВР, пожарна. Това разкри проучването на “7 дни спорт”. Както съобщихме, съоръжението остана на практика без половината капацитет. Препоръките към ЦСКА са да се замажат стълбите между седалките, които са напукани. Там има откъснати парчета бетон. Същият проблем важи и за стълбите към входовете на сектор “В”, които трябва също да бъдат реновирани. Другата забележка на комисията, която е била на инспекцията на стадион “Българска армия”, е да бъдат подменени счупените седалки. Също така “червените” трябва да се справят и със стърчащи железа под някои оголени места. От комисията са получили уверение на ЦСКА, че ремонтните дейности по сектора ще започнат максимално бързо. Единият от акционерите в ЦСКА Юлиян Инджов ще се заеме със задачата. Бизнесменът се занимава именно със строителство. Целта е стадионът да отвори с пълен капацитет за реванша с Берое за купата, който със сигурност ще бъде най-посетеният мач за тази пролет. “Забележките към сектор “В” не са сериозни и непреодолими и ние ще се справим в кратки срокове с ремонтните дейности”, обяви пред “7 дни спорт” изпълнителният шеф на ЦСКА Александър Тодоров. “Целта пред нас е да успеем да се справим с всичко до мача за срещу Берое. Малко преди това ще поканим отново комисията, за да се убеди в стореното и да ни разреши да го отворим за зрителите”, добави Тодоров.

Голям скандал за стадиона в Разград, е водещият материал на “Тема Спорт”
Голям скандал се разгаря по оста Лудогорец – Община Разград заради концесията на “Лудогорец Арена”. Ръководството на клуба не е съгласно с точки от проектодоговора за ползване на стадиона. Съоръжението трябва да бъде отдадено на шампионите за 35 години. В замяна на това общината иска 0,5% от нетните приходи от всички видове продажби на клуба. С това Лудогорец категорично не е съгласен.
Днес ръководството на шампионите ще даде извънредна пресконференция по случая. То вече проучва възможността при какви условия може да ползва стадион “Ивайло” във Велико Търново. Ако в кратки срокове не се стигне до разбирателство с общината в Разград, клубът плаши, че няма да подпише договора за концесия и от сезон 2016/17 ще домакинства в старопрестолната столица.
Левски няма вариант за заместник на Стоев, четем още във вестника
Ръководството на Левски няма да бърза с евентуална смяна на старши треньора Стойчо Стоев и при загуба от Черно море в събота на „Тича”. Ново поражение окончателно би отрязало мераците на “сините” за титла. След 1:2 от Лудогорец в Разград “сините” вече изостават с 8 точки на шампионите.
Вече се появиха информации, че гласени за „Герена” са Илиан Илиев и Димитър Васев. Първият обаче не желае да се завърне в тима. Той бе начело на “сините” през сезон 2012/13, но бе освободен преди края на кампанията, въпреки че отборът бе в борбата и за титлата, и за купата. А тогавашните уверения на шефовете към Илиев за дългосрочни планове увиснаха във въздуха. Димитър Васев е свързван със “сините” по-скоро заради съвместната си работа с един от собствениците на Левски – Иво Тонев, в Локомотив (София). Истината е, че столичани нямат готов вариант за заместник на Стоев.
В последните години най-спряганите имена за треньор на Левски при криза на „Герена” са Димитър Димитров и Станимир Стоилов. И двамата обаче си имат работа в Казахстан. Херо, който не получи номинация в края на 2014 година въпреки принципната договорка с шефовете, е начело на Иртиш, а Мъри е носен на ръце в Астана – направи тима два пъти шампион, участва и в груповата фаза на Шампионската лига.
Стойчо Стоев продължава да се ползва с доверието на голяма част от членовете на УС. Той ще продължи да го има, ако не се стигне до сериозна игрова криза в състава през пролетта.
Петев вика Зехиров за Португалия и Македония, разкрива “Тема Спорт”
Селекционерът на националния отбор Ивайло Петев почти сигурно ще включи в групата за контролите с Португалия (25 март) и Македония (29 март) защитник на Берое. Това е десният бек Атанас Зехиров (27 г.). Наставникът на трикольорите иска да започне постепенно подмяна на футболистите в отбора. Юношата на ЦСКА вече е получавал повиквателна от Петев за приятелския мач с Турция през юни миналата година и евроквалификацията с Малта в Ла Валета по същото време. През септември 2015-а той претърпя операция от херния.
Не е изключено в списъка на бившия треньор на Лудогорец да попадне и още един играч на старозагорци.