Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Монтана рухна пред Лудогорец – 0:1“, четем от първата страница на „Меридиан мач“
Лудогорец измъкна много трудно победата при гостуването си на Монтана. Срещата завърши 1:0 след гол на Клаудиу Кешерю, който обаче дойде след рикошет. С това попадение румънецът стана едноличен голмайстор на „А” група с 11 попадения.
Дебют за тима на Емил Велев записаха трима от новите футболисти – Иван Стоянов, който е бивш играч на разградчани, Иван Коконов, дошъл от Берое, както и Оливие Боне, който през есента бе част от Локомотив (Пд).
Георги Дерменджиев пък направи две промени в своя състав за разлика от 11-те, които спечелиха дербито с Левски преди седмица. На мястото на наказания Козмин Моци започна Георги Терзиев, който си партнираше с младия Венци Керчев. Кешерю, който лекуваше контузия 3 седмици, пък замени Жуниор Кишада на върха на атаката.
Очаквано Лудогорец бе отборът, който държеше повече топката. Домакините обаче стъпваха здраво в единоборствата.
В 4-ата минута Кафу проби добре отбраната на Монтана, но си поведе дълго и Христо Иванов улови. Малко по-късно Марселиньо пробва удар, но високо над вратата. След 20-ата минута футболистите на Емил Велев погледнаха по-сериозно към вратата на Владо Стоянов.
Първо Иван Минчев центрира отлично към Иван Коконов, който обаче с глава изпрати топката в аут. След това самият Минчев би опасно фаул, но неточно. В 33-та минута Марселиньо изведе добре Кешерю, но бе вдигнат флага за засада. Десетина минути по-късно Марселиньо повтори упражнението, само че този път подаде към Кафу, който стреля, но не уцели вратата. Това бе най-чистото положение за Лудогорец през първите 45 минути.
В продължението на първата част Натанаел стреля от пряк свободен удар, но без успех.
Второто полувреме започна с натиск на Лудогорец. Секунди след подновяването на играта, Марселиньо изпрати истинска тупалка към Христо Иванов, който изби с мъка. В 52-ата минута Петър Атанасов бе изведен отлично в половината на „орлите”, вместо да бие обаче, той опита пас към влезлия на почивката Здравко Лазаров, но Керчев изби с добър шпагат. Секунди след това Кешерю би, но в аут. Своя късмет, но пак без успех опита и Лукас Саша. В 61-ата минута Монтана можеше да облее със студен душ шампионите. Здравко Лазаров нахлу в половината на „орлите” и опита да стреля, но в последния момент Керчев изби в корнер. При неговото изпълнение Боне можеше да открие резултата, но с глава не уцели вратата. В 68-ата минута Георги Дерменджиев направи много важна за спечелването на мача офанзивна смяна. Той извади от игра вътрешния халф Лукас Саша и пусна на неговото място нападателя Жуниор Кишада. Това веднага даде резултат и още в 71-ата минута Вандерсон бе изведен добре от ляво, но стреля право в Христо Иванов. В 77-ата минута крепостта на Монтана рухна. Кишада подаде към Кешерю, който би с левия крак, топката рикошира и се озова в мрежата на домакините – 1:0 за Лудогорец. Малко след това Дерменджиев затвори мача, като пусна Препелица на мястото на Кешерю, а в оставащите десетина минути не се стигна до интересни положения пред двете врати.
Бомба от Германия! Байерн взима Кайсара“, пише още изданието.
Две от най-големите германски издания „Die Welt” и „Sport1″, съобщават, че грандът Байерн иска бившата звезда на Лудогорец и настоящ защитник на Шалке 04 Жуниор Кайсара. 27-годишният бразилец се представя на много високо ниво в дебютния си сезон в Бундеслигата след трансфера си на „Фелтинс Арена” за около 6 милиона евро и е предизвикал интереса на баварците.
На „Алианц Арена” се оглеждат за ново попълнение на поста десен бранител, след като Филип Лам е в края на кариерата си, а договорът на другия футболист, който Пеп Гуардиола използва на поста – Рафиня, изтича през лятото. По традиция от Байерн често привличат най-добре представящия се футболист на този пост в местния шампионат и според „Die Welt” са се спрели именно на Кайсара.
„Цената на бразилеца е нараснала след добрите му изяви в последно време. Неговите основни предимства идват от играта му в атака. Той обича да се включва напред, да участва в двойни подавания и да центрира в наказателното поле. С неговите 172 см. и бързина, статистическите му показатели по отношение на навъртян километраж по време на мачовете и спечелени индивидуални сблъсъци са много добри. Това са фактори, на които в Байерн държат много”, пише в материала си за евентуалната сделка авторитетното издание. „Байерн горещо иска Кайсара”, пише „Sport 1″.
От следващия сезон,треньор на баварците ще е Карло Анчелоти, който познава добре качествата на бразилеца с български паспорт. Все пак преди 1,5 г. воденият от него Реал (Мадрид) игра два пъти с Лудогорец.
„Стойчо Стоев за евентуална смяна: Само Венгер и Фъргюсън са константи“, четем в друг от материалите на „Меридиан мач“
Треньорът на Левски Стойчо Стоев говори предимно за евентуална своя смяна на вчерашния си брифинг. Той обърна доста по-малко внимание на днешния двубой срещу Черно море. Стоев бе категоричен, че е очаквал цялото напрежение около себе си след загубата от Лудогорец. Той е наясно,че скоро може да се стигне до негова рокада, ако резултатите на отбора не се подобрят.
„Аз отдавна съм треньор и знам,че треньорът не е константа. Изключвам такива като Венгер и Фъргюсън. Треньорската професия е такава. Тя е доста ветровита. Ръководството само определя кой да бъде треньор”, започна многозначително Стоев.
„Не трябва да си особено проницателен, за да разбереш какво се случва. Очакванията бяха едва ли не да разгромим Лудогорец, което не е адекватна реакция от медиите. Цяла седмица не престана да се тиражира това, което ме накара малко да се замисля. В България нещата са много по-различни. Една спортна среща винаги има положителни и негативни неща. Вътре в отбора нещата са съвсем спокойни. Ние знаем, че сме в ролята на фаворит срещу всеки, освен срещу Лудогорец”, коментира още треньорът.
Той разкри, че в отбора са били наясно, че шансовете за титла са минимални още след отнемането на 5 точки от актива на тима.
„След отнемането на точките, когато разликата стане 5 точки спрямо един отбор от класата на Лудогорец е нормално трудно да се реализира идеята за шампионската титла. Но ние продължаваме да я искаме, защото изискването в Левски е винаги да се сме победители. В Левски никога не е имало спокойствие. Точно заради всичко това е нормално да има напрежение около мен. Дали аз съм треньор или някой друг, в тази ситуация пак щеше да има атаки. Тук нямаш медиен комфорт, нито в Левски, нито в ЦСКА. В тези отбори винаги е ветровито и сложно”, разкри Стоев.
В същото време треньорът потвърди още една новина, която „Меридиан Мач” ви съобщи – твърдото му намерение да остави на „Герена” Мигел Бедоя. Той потвърди, че вече е отправена оферта към испанеца. „Спортният директор Георги Иванов води преговори с Бедоя за оставането му. Дано всичко да е по план”, завърши Стоев.

„Треньорска смяна на „Лаута“: Илиан Илиев поема Локомотив (Пд), съобщава във водещия си материал „7 дни спорт“
Седмица след загубата в дербито на Пловдив Локомотив вече има нов треньор. Както “7 дни спорт” единствен информира, клубният бос Христо Крушарски тропна по масата и предприе рокада. От вчера властта на „Лаута“ пое Илиан Илиев, който заменя Христо Колев. Бащата остава в щаба като помощник, но смяната му не идва само заради липсата на лиценз.
„Приех заради две-три причини. За първи път при разговор с някой президент или ръководител нещата не бяха поставени, че веднага трябва да се класираме в Лига Европа или Шампионската лига“, каза Илиев.
По информация на “7 дни спорт” кандидатурата на местния любимец Едуард Ераносян е била отхвърлена категорично. Някои кръгове на „Лаута“ го издигнаха, но Едо е бил отсвирен заради това, че преди години ФИФА го наказа, защото даваше допинг на играчите си в кипърския АПОП.
„Инфантино стана президент на ФИФА“, пише още изданието.
Новият президент на ФИФА е Джани Инфантино, досегашен генерален секретар наУЕФА, зад когото стояха всички европейски федерации. Швейцарецът наследява на поста своя сънародник Сеп Блатер, изхвърлен от футбола за 6 години.
На извънредния конгрес на ФИФА, проведен вчера в Цюрих, Инфантино победи на втория тур със 115 гласа (при необходими 104). Фаворитът на букмейкърите шейх Салман от Бахрейн бе подкрепен от 88 души във втория кръг.
Делегатите решиха, че занапред президентът може да остане на поста най-много 3 мандата (до 12 години).
„В споровете с кмета Лудогорец се цупи за 1000 лв.“, съобщава още „7 дни спорт“
Скандалите около Лудогорец и кмета на Разград д-р Валентин Василев не спират вече цяла седмица. Както е известно, градоначалникът и предложението му за нов концесионен договор с футболния клуб предизвикаха сериозни полемики. Шампионите започнаха да се дърпат заради такса от 0,5% от всички приходи на стадиона. “Това е извиване на ръце”, ревнаха от клубната управа.
Проучване на “7 дни спорт” обаче показва, че общинската управа иска процент от продажбата на билети и фенски артикули единствено на територията на “Лудогорец Арена”. В момента на стадиона няма кафене или ресторант, следователно големи приходи от това не се генерират. На “Лудогорец Арена” няма и обособен феншоп, а само каравана извън района на стадиона.
Приблизително от началото на сезона от клуба са изкарали близо 300 хил. лв. Толкова прави приблизителната сметка от броя на 30-те хиляди зрители, посетили стадиона в 10-те домакинства в “А” група. Смешното е, че 0,5 процента от подобна сума са смешните малко над 1000 лв. Това е дори по-малко от месечната заплата на третия вратар на отбора Георги Аргилашки.

„Ливърпул  – Юнайтед е мегасблъсъкът в Лига Европа“, четем на първа страница на „Тема спорт“
Ливърпул срещу Манчестър Юнайтед е мегасблъсъкът, който отреди тегленият вчера в Нион жребий за 1/8-финалите в Лига Европа.
Двата най-титулувани клуба в Англия за първи път ще спорят и на континенталната сцена.
Мърсисайдци са с 18 титли, 5 пъти са шампиони на Европа и имат 3 Купи на УЕфА.
Юнайтед противопоставя 20 титли, 3 европейски клубни корони и КНК.
От останалите двойки вниманието привличат Борусия (Дортмунд) -Тотнъм, Атлетик (Билбао) – Валенсия и Виляреал – Леверкузен.
Четирикратният носител на трофея и актуален притежател на отличието – Севиля, ще спори с Базел, на чийто „Санкт Якоб” ще се играе финалът на 18 май.
„Гонзо почна преговори за договор с Бедоя“, пише още изданието.
Спортният директор на Левски Георги Иванов е дал ход на преговорите за нов договор на Мигел Бедоя. Настоящият контракт на испанеца изтича през лятото, като треньорът Стойчо Стоев настоява халфът да остане за още поне година. 29-годишният футболист е готов да остане и през следващата кампания.
Най-вероятно новото споразумение ще стане факт до края на април.
Според него Бедоя ще получава малко по-високо възнаграждение, отколкото в момента. Полузащитникът дойде на “Герена” през лятото на 2014-а година от испанския Нумансия. До момента той е взел участие в общо 53 срещи за Левски във всички турнири и има 11 гола.
Междувременно „сините“ привлякоха 18-годишният казахстански талант Мидат Галбаев от Берое. “Обадиха ми се от Левски и ме поканиха в София. Тренирах с отбора една седмица, бях одобрен. Сега ще съм в тима до 19 години и мисля, че всичко ще се нареди. Ще е приятно да получа покана от младежкия национален отбор на Казахстан”, каза Галбаев пред sports.kz.
„Наджи Шенсой: Позагубихме от духа и агресията си“, четем още в „Тема спорт“
Поне с 15 процента по-офанзивно ще играе Пирин срещу гостуващия му утре Ботев (Пловдив). Старши треньорът на „орлетата“ Наджи Шенсой бе категоричен на редовната си пресконференция, че благоевградчани ще търсят трите точки.
“Позагубихме малко от агресивността и духа, който показахме в последните мачове от есента, фактът, че нямаме един жълт картон в предишния двубой, значи, че не сме показали достатъчно емоция и агресивност, която е задължителна, за да излезем крайни или частични победители”, обясни специалистът. Той се надява срещу Ботев пиринци да наваксат загубеното в Стара Загора при загубата от Берое.
В състава на „орлетата“ няма сериозни кадрови проблеми, като с болежки и индивидуални тренировки през седмицата са били Башлиев и Тошев, но и двамата най-вероятно ще са на разположение за двубоя в неделя. Двубоят с „канарчетата“ е от 15:30 часа. Билети за срещата ще могат да се купят още от днес на касата на главния вход на стадион “Христо Ботев”.