Запознайте се с новия шеф на ФИФА

3358

Джани Инфантино е роден на 23 март 1970 г. в швейцарския град Блис. Има италиански корени от Калабрия и Ломбардия и затова притежава двойно гражданство – швейцарско и италианско.БЛИЦ.СПОРТ

Завършил е право в Университета на Фрибург. Женен. Има четири деца. Инфантино говори свободно пет езика – италиански, френски, немски, английски и испански.

Преди да започне работа в УЕФА Джани Инфантино е бил правен съветник на редица футболни лиги в Европа, включително на италианската, испанската и швейцарската. Бил е генерален секретар на Международния център за спортни изследвания (CIES) към Университета на Нюшател.

Започва работа в УЕФА през месец август 2000 г., като покрива различни материи свързани с правните въпроси, търговията и професионалния футбол. През януари 2004 година е назначен за директор на Комисията по правните въпроси и клубното лицензиране.

В периода февруари-май 2007 година временно заема длъжността изпълнителен директор. Между 2007 и 2009 г. временно е на постовете генерален секретар и директор на Управителния съвет и на Правната комисия. От 2009 година Инфантино е генерален секретар на УЕФА.

На 26 февруари 2016 г. Джани Инфантино е избран за президент на ФИФА, след като на втория тур на изборите получава 115 вота от 207 гласували.