Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Четири варианта пред ЦСКА

На „Армията” искат да се изкачат до елита с новото дружество, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

„Едната възможност е да продължим по пътя, по който сме тръгнали, а именно влизане в професионалния футбол. Естествено това може да стане, ако получим подкрепа от държавата, в частност от БФС.

Как да получим подкрепа? Като продължим участието си с новото дружество, влизайки в професионалния футбол, но без финансовите задължения”, каза Марков пред TV+. „Другият вариант е продължаване на развитието на клуба от по-долна група. Считам, че това е убийствено за ЦСКА, защото това значи, че още четири години клубът ще бъде в аматьорския футбол и плюс тази година, стават пет. Това е краят на ЦСКА”, заяви Марков.

„Възможно е купуване на лиценз на клуб, който притежава такъв. Последният е Висшата лига. Това са възможностите. С днешна дата не може да се каже коя от тях е най-актуална по обясними причини – много е рано и няма ясни и точни критерии, за да знаем каква посока ще вземем”, призна Марков.

„Ние изключително много желаем да играем от следващия шампионат в т.нар. Висша лига, защото настоящото първенство доказа, че е много постно в отсъствието на ЦСКА. За мен обаче не са ясни критериите за участие във Висшата лига освен убеденото изискване за банкова гаранция от около 2 млн. лв. Надявам се, че хората, които оповестиха решението за създаване на Висша лига, и в частност ръководството на БФС, ще създаде ясни критерии и правила, по които клубовете, желаещи да участват, ще се съобразят и ще отговарят на съответните изисквания, за да станат част от една бъдеща Лига”, завърши шефът.

Левски дебне звезда на Ботев

Левски може да привлече звезда на Ботев (Пд), научи „Меридиан Мач”. Става дума за нападателя Грегори Нелсън, който играе много силно за „канарчетата”. Договорът на холандеца, който в началото на годината стана на 28 години, изтича в края на сезона. По всичко личи, че контрактът няма да бъде подновен. Ако Грегори Нелсън приеме офертата на Левски, „сините” ще го привлекат без пари на „Герена”.

Към нападателя обаче има интерес и от страна на холандски тимове, което при всички положения ще затрудни ръководството на Левски.

Иначе от „синия” лагер разкриват, че ще могат да предложат два пъти по-висока заплата на Нелсън в сравнение с тази, която той взима в Ботев (Пд).

Левскарите доскоро имаха интерес и към още един футболист на „канарчетата”, на който договорът изтича в края на сезона. Става дума за централния защитник Даниел Златков, известен като Роналдо. Той беше близо до трансфер на „Герена” преди началото на сезона, но в последния момент сделката пропадна.

Португалец ритнал стола на Бащата в Локо (Пд)

Португалецът Пауло Серджо е една от причините Христо Колев да бъде освободен от Локо (Пд), научи „Меридиан Мач”. Вече бившият треньор на „черно-белите” не е пожелал да вземе халфа от Иберийския полуостров, който изкара проби в отбора. Бащата дори е бил против да се играе втора контрола, за да се преценяват качествата на Серджо. Португалецът обаче е подписал договор през главата на треньора по настояване на собственика Христо Крушарски. Халфът парафира с пловдивчани за 2,5 години, като това е било една от основните причини за раздялата с Колев. Другите са слабият старт на „черно-белите” през пролетта както и натиска от БФС да се назначи и друг треньор в отбора заради липсата на Про лиценз на Христо Колев.

За това, че Пауло Серджо е един от любимците на Крушарски, може да се съди и по факта, че португалецът попадна в групата на Локо (Пд) за мача с Лудогорец в Разград утре. Това ще бъде и дебют на Илиан Илиев начело на „смърфовете”. В състава на Локо (Пд) се връщат Ванчо Траянов и Дани Кики, които изтърпяха наказанията си, но все още извън тима е голмайсторът Мартин Камбуров, чиято санкция не е изтекла.

 

Вратари закопаха Пирин и Ботев – 2:2

Неделев с първо попадение за “жълто-черните” след завръщането си, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

С атрактивен и резултатен мач завърши 22-рият кръг в “А” група, след като Пирин и Ботев направиха 2:2. Феновете на стадион “Христо Ботев” останаха доволни, след като видяха 4 гола и късна драма, при която техните любимци успяха да вземат точка. Първото полувреме по нищо не предвещаваше, че ще има интрига, след като завърши 0:0. След почивката обаче паднаха 4 гола, а феновете видяха хубав футбол. През първата част двата тима играха доста сковано и предпазливо, търсейки повече сигурността вместо атаката. Кифуети и Балтанов тормозеха отбраната на Пирин, но намеса на Дюлгеров отчая играчите на Николай Костов. През втората част двата тима се разиграха, а смените на двамата треньори успяха да активизират футболистите на терена. Още в 48-ата минута Даниел Генов стреля опасно към Голас, но стражът на Ботев се справи със ситуацията. Три минути по-късно Неделев се възползва от отличен пас на Балтанов и откри за Ботев. Пирин изравни резултата в 67-ата минута с попадение на Маркиньос, който с глава засече центриране от пряк свободен удар на Тони Тасев и направи безпомощен вратаря на гостите. В края на двубоя двамата вратари се проявиха за тимовете си. Краси Костов и Виктор Голас обаче се превърнаха в антигерои, след като се издъниха яко. Първо Наско Милев в 90-ата минута изведе Ботев напред, след като Костов не се намеси добре при един фаул. Отново в продължението Пирин изравни и стигна до точката. Маркиньос стреля отлично от фаул, Голас тупна топката пред себе си и Александър Дюлгеров я добута в мрежата.

Роко си платил да отиде в Левски

“Сините” купиха ново оборудване на италианеца, чакат резултати от него

12 хиляди лева, толкова струва преминаването на треньора Роко Перота в Левски, научи “7 дни спорт”. Преди около 2 месеца се разрази истинска сага около италианеца, който смени националния отбор със “сините”. “7 дни спорт” научи, че Роко е платил сам неустойката по договора си с БФС, за да може да се включи в екипа на Стойчо Стоев. Според контракта на футболната централа и треньора той е можел да бъде прекратен при плащане на 3 месечни възнаграждения. В националния тим Роко получаваше 4000 лв., като е внесъл 3 свои заплати, за да може да разтрогне с БФС. В момента заплатата на Перота на Герена е в пъти по-голяма. Запознати твърдят, че Роко получава над 10 000 лв. на месец, което е около възнаграждението на старшията Стойчо Стоев. Възможно е трите заплати, внесени от Роко Перота в БФС да му бъдат удържани на Герена от следващите, които трябва да прибере в Левски. В същото време “7 дни спорт” научи, че от клуба инвестират в подобряване на всичко в тренировъчния процес. От Левски са купили нова апаратура на стойност 30 хил. евро за Роко Перота, която да му помогне при подготовката на футболистите. Освен сериозните инвестиции обаче на Герена ще искат и резултати от треньора, който дойде със сериозни препоръки.

Шефовете теглят конско на Божинов и Бандаловски

Загубата на Партизан с 1:2 в градското дерби от Цървена звезда очаквано разтресе лагера на Гробарите. Ден след поражението настроението беше повече от минорно. Не вдигаха погледи дори нашите Валери Божинов и Иван Бандаловски, които се славят като душата на съблекалнята. Вчера сутринта футболистите по план имаха възстановителна тренировка, която продължава не повече от 40 минути. По информация на „7 дни спорт” обаче плановете на няколко от футболистите рязко се промениха. След заниманието на част от играчите им беше сведено, че трябва да останат в базата, тъй като шефовете пристигат – от управата до президента. Това се случва изключително рядко, но явно загубата в дербито е засегнала лично и най-големите босове. В групата на привиканите се оказаха капитанът Саша Илич, българите Валери Божинов и Иван Бандаловски, плюс още двама от опитните състезатели. След като всички шефове се изсипаха на базата, играчите на Партизан влязоха на отчет. Силните хора в клуба поискаха обяснение за посредствена игра в дербито със Звезда и срамната преднина от 31 точки на лидера и вечен съперник. Босовете обясниха на лидерите на Партизан, че всички са разочаровани от тях и само купата може да спаси сезона. Засега глоби няма да бъдат налагани. Треньорът Иван Томич също запазва мястото си, стана ясно след близо тричасовата безпрецедентна среща. Иначе Партизан се тресе от скандали, в дъното на които стоят феновете. Навиячите не одобряват работата на ръководството и често го показват. В дербито с Цървена звезда се видяха плакати по адрес на шефовете с призив да се махнат веднага. В сблъска със звездашите от сектора на домакините летяха факли и ракети към терена, за да може клубът да бъде наказан.

 

Искат служебна картотека от ФИФА за Тунде Аденижи

Историята с нигериеца наподобява на тази с Курдов и Диаби от лятото, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Ръководството на Левски ще поиска служебна картотека от ФИФА за Тунде Аденижи, ако от бившия клуб на нигериеца Съншайн Старс не спрат да си измислят оправдания и да не изпращат жълтата му карта. 20-годишният централен нападател пристигна на Терена” преди две седмици, а на 17 февруари подписа тригодишен договор със сините. Само след няколко тренировки с тима Тунде попадна в разширената група за гостуването на Лудогорец от първия пролетен кръг. Спортно-техническият щаб планираше да го ползва като резерва при негативен резултат, но жълтата карта на играча не пристигна и той изгледа загубата с 1:2 от трибуните. Ситуацията се повтори и срещу Черно море, въпреки че на Терена” имаха уверенията на мениджърите му, че той ще получи права за срещата. Таранът бе с тима във Варна, но отново бе само зрител на двубоя. В Левски се надяват, че ще могат да уредят Аденижи за мача с Монтана. Двубоят срещу последния в класирането е в сряда, 2 март, от 18:00 часа на стадион “Георги Аспарухов” и ще бъде предаван пряко по Диема Спорт. Ако това не стане, то от клуба ще потърсят помощ от световната централа. Случаят с Тунде взе да напомня с тези на Атанас Курдов и Умар Диаби. Двамата централни нападатели пристигнаха в Левски през лятото. Те обаче имаха проблеми с бившите си клубове – съответно ка-захстанския Астана и словашкия Кошице. Поради тази причина тараните пропуснаха първите четири кръга от шампионата. Засега по същите стъпки е тръгнал и Тунде Аденижи. Сините нямаха никакви проблеми с документите на останалите шест зимни попълнения, които вече дебютираха за тима – защитниците Александър Александров и Сърджан Лу-кин, халфа Мехди Бурабия, крилата Франсис Нар и Джъстин Менголо, както и тарана Венцислав Христов.

Стоичков към Янев: Хареса ми колко гола вкарахте на Септември

Най-Великият български футболист Христо Стоичков показа, че следи какво се случва с ЦСКА, макар да е на хиляди километри от България. Той коментира публикация на треньора на армейците Христо Янев в социалната мрежа Instagram. Младият наставник на 31-кратните шампиони пусна колаж със снимки от мача със Септември (8:1), като бе написал: “Страхотна победа с 8:1. Подкрепа от нашата вярна публика за пореден път и красиви голове и изпълнения за човека, който прави всичко за нас и ЦСКА – господин Гриша Ганчев”. Под тази публикация Стоичков коментира: “Много ми хареса колко гола сте вкарали”. Камата, който се изстреля към върха на световния футбол от “Армията”, остана в историята на футбола и със своя №8 на гърба, а на 20 май организира и мач в София за юбилея си – “50 години номер 8”. Колажът на Янев събра над 200 харесвания за по-малко от 12 часа, като неговият профил в Instagram има малко над 1000 последователи. Стоичков обаче го води с много със своите 25 000 последователи. Камата поддържа профил и в друга социална мрежа -Twitter, където е следен от 44 000 души. Ицо често публикува материали, свързани с Барселона, и си прави шеги с Реал Мадрид. Припомняме, че от ръководството на ЦСКА обявиха на официалния сайт на клуба в събота, че подкрепят инициативата на привърженици да се постави статуя на Стоичков пред “Армията”. Идеята бе дадена от фенклуба в Козлодуй “Червена чета” и скоро ще започне кампания по набиране на средства. Статуята най-вероятно ще е от бронз. Камата също така планира да покаже “Армията”, откъдето тръгна към големия футбол, на своя приятел Диего Армандо Марадона. Това може да се случи на 20 май, когато ще е юбилейният мач на Стоичков на стадион “Васил Левски”.

Христо Крушарски:  Няма да се меся на Илиан Илиев

Собственикът на Локомотив Пловдив Христо Крушарски обяви, че Едуард Ераносян въобще не е бил сред вариантите за нов старши треньор. Бизнесменът заяви, че кратък телефонен разговор с Илиан Илиев го е убедил да му се довери. Специалистът ще дебютира начело на черно-белите с тежко гостуване на Лудогорец. Двубоят е утре от 18:00 часа. “Ще пътувам за мача в Разград. Това е първи двубой на Илиан Илиев и искам да го подкрепя”, сподели Крушарски пред “Тема Спорт”. “Оттук нататък всичко е в ръцете на Илиан, няма да му се меся за нищо. Той е достатъчно опитен и голямо име в професията. Вярвам, че с него ще успеем. За селекцията не сме говорили нищо. Той ми каза, че през пролетта ще се оправяме с това, което имаме. Иначе започваме работа по лятната селекция още отсега. Няма да чакаме по-

следния момент”, добави босът на смърфовете. “Няма да има допълнително увеличение на бюджета от това, което обявих – с 500 хиляди лева. На този етап това е достатъчно”, каза Крушарски. Така за новия сезон той ще е 2,5 милиона лева. За сравнение преди него, когато положението в клуба бе доста тежко, той не е достигал и 1 милион лева. За това имал ли пред себе си и други варианти за наследник на Христо Колев-Бащата бизнесменът обяви: “Изключително бързо се разбрах с Илиан Илиев. С Ераносян не съм говорил. Това бяха спекулации. Той не е бил вариант. Аз трудно вземам решения. Имах разговори и с други специалисти, но краткият телефонен такъв с Илиан ме впечатли най-много. От там нещата станаха лесни”, сподели още Крушарскии. За това дали мнението но почетния президент на Локомотив Пловдив Христо Бонев е натежало най-много за избора Илиев да поеме отбора той с усмивка заяви: “Нека това да си остане моя тайна”. Крушарски за пореден път подчерта, че е изключително щастлив, че Христо Колев-Бащата остава в щаба. Според запознати собственикът на черно-белите е приготвил допълнителни бонуси при точки срещу шампиона Лудогорец в Разград.