Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Разград се пребори за Лудогорец

След масов протест на феновете преработват договора за концесията, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Масов протест на феновете успя засега да задържи гордостта на Делиормана Лудогорец в Разград. Мнозинството в местния парламент се вслуша в общественото мнение и в коментарите на единствения потенциален концесионер – Лудогорец, и реши, че докладната трябва да се преработи, преди да се вземе решението. Така решението за обявяване на процедура за отдаване на концесия на „Арената” в Разград остана за след месец. Недоволството на феновете бе предизвикано от някои странни условия в договора, според който общината трябва да получава 0,5% от постъпленията в клуба. Заради тези и някои други претенции собственикът на шампионите Кирил Домусчиев обяви, че отборът може да играе мачовете си в друг град. Във вариант номер 1 веднага се превърна стадион „Ивайло” във Велико Търново, но във Фейсбук се появиха няколко инициативи от Плевен, Хасково, Ямбол и Кюстендил, където също поканиха „орлите”. Още сутринта феновете се събраха пред общината, а сред привържениците бе и изпълнителният директор на клуба Ангел Петричев. „Броя дните до всеки мач на любимия си отбор. Ходя на всички срещи като гост, ще бъда и в Търново, ако трябва, но не мога да сй представя, че няма да сме повече на нашия стадион”, обясни разпалено мъж на средна възраст, който се представи като Стоян. „Този отбор е една от малкото ни радости. Защо трябва да ни я отнемат и нея, и емоцията. Вместо да развиваме нещо хубаво, ние го унищожаваме”, казва пред репортера на „Меридиан Мач” симпатично момиче, представила се само като една от „Грийн лейдис”.

Скандален мениджър разкри: Измамиха Левски за 180 000 евро

Агентът Николай Жейнов разкри скандална измама на гърба на Левски. Според него „сините” са платили много повече от необходимото за едно от новите си попълнения Франсис Нар. Той бе привлечен от чешкия Баник Острава за около 180 000 евро, но според Жейнов е можел да бъде взет без пари. „Този Нар се предлагаше на всички мениджъри само месец преди да дойде в Левски и бе готов да играе за максимум 5000 евро. Договорът му изтичаше, а бе и в конфликт с ръководството на клуба и затова тренираше с втория тим. После изведнъж се оказа много доволен, преподписа за 3,5 години плюс една. Трябва да знаете, че колкото по-дълъг е договорът, толкова по-голяма е комисионната за агента. Левски пък плати 200 000 евро”, коментира Жейнов пред bTV

Както е известно, агентът влезе в открит конфликт със „сините”. Той скочи на шефовете при изгонването на Махмудов, след което последва отговор от Гонзо. В крайна сметка Жейнов вече не се занимава с трансферите в Левски, което очевидно не му харесва. Наскоро от „Герена” имаха съмнения, че именно този агент се е опитал да саботира привличането на Тунде Адениджи, казвайки му да иска поне 35 000 евро заплата. В крайна сметка обаче трансферът не пропадна, а Адениджи все още чака картотеката си.

Няма начин да вдигам заплатите

Зарибяващият се все повече с идеята „Ботев” нов инвеститор в клуба Румен Чандъров не бърза с фанфарите, а стои здраво стъпил на земята. И след добрия старт и приятната игра, която показа отбора в първите два мача, той обяви, че таванът на заплатите остава 3000 евро. Преди мача с Пирин босът привика спортния директор Георги Марков и шефа на школата Николай Киров на среща, на която се разискваше бъдещето на част от играчите с изтичащи контракти. Решението беше категорично – таванът на заплатите няма да се вдига и остава 3000 евро. Бизнесменът присъства на мача Пирин (Бл) – Ботев (Пд), но бесен, напусна стадиона в Благоевград по-рано, при резултат 1:1. Бултрасите го аплодирахана тръгване, но той не откликна на поздравите.Иначе на 12 футболисти изтичат договорите, като половината са дали положителен отговор да останат при предлаганите им условия, но има и такива, които се ослушват. Сред тях е и исканият от Левски Грегъри Нелсън.Основна роля за това кой ще остане в Ботев има треньорът Николай Костов. „Доста от футболистите са се навили да продължат кариерата си в Ботев. Твърдо таванът на заплатите остава 3000 евро. Единствено Костов ще вземе решение за тези, които ще преподпишат. Засега той не иска да отпрати никой, но разбира се, има доста мачове, в които футболистите ще бъдат на изпит”, каза пред „Меридиан Мач” Румен Чандъров.

 

Лудогорец изкара бабите на протест

Лудогорец остава в Разград! Засега. Това стана ясно след вчерашното бурно заседание на общинския съвет в Разград, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Местният парламент отложи за следващата си сесия решение по проекта за предоставяне на концесия на стадион “Лудогорец Арена”. Докладната записка ще бъде преработена и ще бъде гласувана след около месец, обявиха от общината. Решението дойде по предложение на Стоян Димитров от БСП. За отлагане гласуваха 20 общински съветници, осем се въздържаха, а само един беше против.

“Когато докладната записка бъде преработена във вид, в който удовлетворява и двете страни, да бъде изчистена и с ясни параметри, тогава с най-голямо удоволствие ще кандидатстваме за концесията и ще реализираме инвестиционните намерения”, коментира изпълнителният директор на “Лудогорец” Ангел Петричев.Както е известно, преди седмица директорите в клуба заплашиха Лудогорец да напусне Разград и да играе в друг град, ако общината не преразгледа концесията. Шампионите не са съгласни с това, че се предвижда да плащат 0.5% от нетните приходи от всички продажби. Кметът на града Валентин Василев предложи плащане на 0,5 % от приходите на билети и реклами на стадиона или концесионна такса не по-малка от 6000 лв. годишно. Според клуба обаче това създава конфликти.Вчерашното заседание на общинския съвет обаче повече приличаше на фолклорен събор или Бабин-ден, след като пред сградата на местния парламент се събраха над 400 фенове. Най-любопитното беше, че повечето запалянковци на Лудогорец бяха над 60 години, при това предимно жени. Всички фенове обаче се обединиха около идеята, че искат клубът да продължи да играе домакинските си мачове на стадиона в Разград, а не да обикаля като катунар.

Запалянковците протестираха бурно и изразиха негодуванието си към кмета на града. “Благодарение на Лудогорец по света знаят, че има такъв град”, коментираха феновете пред общината.

След 10,00 часа сутринта отвън стана още по-интересно. Фенове на Лудогорец или някой платен клакьор сложи тиква, на която беше издълбано името на кмета Василев (Вальо), а с маркер беше изписано и Бойко (б.а., препратка към премиера Борисов). С този си акт обаче от Лудогорец показаха как се отблагодаряват на държавата за финансовата инжекция за Лудогорец Арена” – цели 6 милиона лева.

Държавата даде $5 млн. за световното по волейбол

Министерският съвет гласува отпускането на $5 млн. за домакинството на България на световното първенство по волейбол за мъже през 2018 г. Страната ни приема турнира заедно с Италия, която ще плати почти

двойно по-висока такса, защото там ще се играе финалната фаза от мондиала. Средствата ще бъдат изплатени на Международната федерация по волейбол FIVB в периода 2016 -2018 г.

Плюят, защото отказахме норвежец

Спортният директор на Левски Георги Иванов отново не може да си намери място от яд заради обвинения покрай селекцията. Легендата на “сините” е бесен от нападките на футболния мениджър Николай Жей-нов. Агентът вчера

хвърли нова порция помия срещу 26-кратните шампиони, като заяви, че трансферът на Франсис Нар е съмнителен.

“Знам няколко съмнителни сделки в Левски. Франсис Нар например. Два месеца преди да дойде в Левски, се предлагаше на всички агенти сам като свободен агент. И очакваше заплата не повече от 5 хиляди евро. Изтичаше му договорът и имаше проблем с ръководството, не го допускаха до първия отбор. След това футболистът, защото е много щастлив, преподписва договора по каква причина? И се появява след това Левски да осъществи трансфер около 200 хиляди евро. Много интересно как футболистът подписва три години и половина договор плюс опция за още една. Знаете, че комисионата на агента се изплаща на база годините от контракта. Кой е агент на Нар?”, каза Жейнов пред bTV.

Георги Иванов, без да влиза в детайли, бързо върна топката в полето на агента. Гонзо заяви пред “7 дни спорт”, че Жейнов го напада, защото не са взели предложен от него играч. Освен това Иванов се обърна към мениджъра, ако има информация, да я покаже с документи, а не да подхвърля празни приказки.

“Чак ми става смешно, като чувам какви неща говори Жейнов. Това за Франсис Нар са пълни глупости и лъжи. Ако той има някаква информация, нека да покаже документи. Какви 5 хиляди евро заплата? Само ще кажа, че през лятото Спарта Прага искаше Нар и му предлагаше 25 хиляди евро на месец”, каза Гонзо. “Атаките на Жейнов започнаха, след като го отрязахме за един играч. Норвежки национал, добър футболист. Пратихме Явор Вълчинов да го гледа в баража за европейското с Унгария. После го видя и Стойчо Стоев, но треньорският щаб прецени, че норвежецът няма да пасне на играта на Левски, и го отказахме, което явно не се е харесало на Жейнов”, допълни спортният директор на столичани.

 

Африкански принц мотае Левски

Сините превели първия транш за Аденижи, шефът на клуба не праща жълтата карта, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Африкански принц вече две седмици разиграва Левски за жълтата карта на нигерийския нападател Тунде Аденижи. Новият шеф на бившия му клуб Съншайн старс Джон Ола Мафо продължава да мотае сините. Принцът, който е директор и на държавна футболна академия, все още не е пратил необходимия сертификат, за да може таранът да бъде картотекиран в БФС. От Терена” са превели първия транш по сделката – около 100 хиляди долара, но и вчера не успяха да уредят с права Аденижи. Сините се опасяват, че парите може да са прибрани от бившия ръководител на Съншайн старс и това да бави нещата. В Левски се надяват да могат да ползват Тунде ако не срещу Монтана утре, то поне за визитата на Локомотив Пловдив в събота. Вчера контузия получи халфът на Левски Георги Костадинов, а прегледите на Джъстин Менголо показаха, че той е аут за следващите два мача.

Опърничавият Илиан ще даде на Локо Пд стил

Преди няколко дни в Локомотив Пловдив направиха много важна крачка за едно по-добро бъдеще – привлякоха качествен треньор 8 лицето на Илиан Илиев. В българското първенство малко фактори са от значение, но наличието на добър треньор на пейката все още е от огромно значение. Резултати 8 България не е трудно да се постигнат, много по-сложно е да бъде изграден разпознаваем и константен стил на игра. Това без съмнение

ще извърши Илиан в Пловдив, ако му осигурят поле за работа, а не го минират още от първия момент. Ако не го започнат от първите дни с характерните за този град сантименти и носталгии по техните си собствени кадри. Защото той е от този тип наставници, които изключително много се влияят от личните си емоции и преживявания. Трудно се смирява със собствените си грешки и с години съзнанието му буксува за някакви мними премеждия. Но притежава отлична треньорска визия във всяко едно отношение и винаги го е подхлъзвало това, че обръща прекалено внимание на несъществените неща. Вторачва се 6 незначителни фактори, а това го отклонява от правилния път. Иначе е изключително добре подготвен теоретически, умен е и много любознателен. За български треньор това дори са прекалено много предимства. Повечето го карат с психологическите методи от каменната ера. Всъщност самата кариера на Илиев е много показателна за неговия безспорен талант. Стана треньор още на 35 години в родния си Черно море и двегодишният му период на поста бе повече от благотворен. После прекара незабравими и успешни години в Берое Стара Загора. Дори краткият му престой в Левски съдържаше позитивни моменти, що се отнася до конкурентността тогава на отбора. За съжаление някои черти 8 характера и най-вече темерутщината му попречиха досега да направи много повече като треньор. Защото качествата му не подлежат на никаква обструкция. И е симпатичен по своему дори за това, че е платил висока цена за характер си u пак остава същият. Това също си е принцип и показва честност към футбола. Две неща го отличават коренно от треньорската флора и фауна – честността му и правилното четене на футбола. По-скоро европейски тип, отколкото балкански. Но за успеха 8 работата се изискват и наличието на благоприятни фактори. За съжаление в Локомотив Пловдив те не са налице към този момент. След Херо и Ераносян малцина от треньорите успяха да оставят нещо трайно, положително като почерк 8 играта на “черно-белите”. Откъслечни изригвания, някоя друга стойностна победа, достигане до Европа, но никога отборът не бе този, който се очаква от марката Локомотив Пловдив. А тази марка е една от великите в България и се отстоява не с резултатчета, а с поддържане на славната традиция. Не върви някак Локомотив да разчита на половин дузина старци разбойници, които доиграват кариерата си. Наистина футболисти с качества, но без никаква перспектива. Няма как отборът да се гради оттук-нататък върху издухани флигорни. С тях Локомотив никога няма да изпадне, но и трудно ще върне на стадиона истинските ценители. А от това въпи-ющо се нуждае. Защото Локомотив е преди всичко невероятната публика. В последно време тя и да иска, няма от какво да се изкуши. Всичко, което сегашният отбор може да предложи, вече е досадно и скучно. Затова стъпката с Илиан Илиев може да е разковничето наистина за голямата промяна при “черно-бялата” част от Пловдив. Добрият треньор сам по себе си вече е предпоставка за тръгване нагоре. Няма да стане от раз и не трябва да има такива прекомерни очаквания. Но ако му се даде време както във Варна и Стара Загора, и на “Лаута” ще имат своите велики мигове на щастие. И най-важното, отборът ще се научи да се надиграва, а не да побеждава случайно. А за многострадалното ни първенство завръщането на Опърнича-8ия е първата добра новина за годината.

Илия Миланов пред договор с Берое

Берое е на път да се подсили с бивш национал. Става въпрос за централния защитник Илия Миланов. Вчера доскорошният бранител на Литекс мина медицински прегледи 8 Стара Загора и днес се очаква да подпише договор със зелено-белите. 24-годишният футболист стана свободен агент, след като избяга от ловешкия клуб по време на зимната пауза. Mиланов разтрогна по вина на Литекс, използвайки вратичка в правилниците. Той плати три заплати на оранжевите и разтрогна по този начин. Действията му бяха продиктувани от липсата на игрово време за първия тим и желанието да си намери отбор в чужбина. През есента Илия Миланов не записа нито един двубой за първия състав, като бе използван основно в дубъла в Б група. От Ловеч обявиха, че ще съдят играча и ще си търсят правата до последно.

Старши треньорът на Берое Петър Хубчев следи ситуацията с Литекс, тъй като в полезрението му са и други играчи на тима, които може да бъдат преотстъпени за пролетта. През зимата заралии се подсилиха само с двама – Георги Сърмов и Бенжамен Морел. В същото време наставникът на зелено-белите ще има да решава доста кадрови проблеми за домакинството на Черно море в четвъртък. Цели трима играчи са наказани за по един двубой – халфът Елиаш да Силва, централният защитник Иво Иванов и нападателят Исмаил Иса.