Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Левски каза „чао“ на титлата, е водещият материал на “Меридиан мач”
Левски се сбогува и с финалните си мечти за титлата. „Сините” завършиха 0:0 с последния в класирането Монтана на „Герена” и вече са 10 точки зад Лудогорец. Тимът на Стойчо Стоев изигра прилично първо полувреме, в което направи няколко пропуска, но през втората част капитулира. „Сините” бяха ужасно беззъби в атака дори и с трима централни нападатели в състава. „Бяхме припрени, неорганизиран, прибързани. Опитваме се да налагаме стил с футболисти, които все още не са във форма. За нас е основно да изградим отбор, с който да се представим достойно в Европа. Един неудачен резултат не е крайна оценка”, оправда се Стойчо Стоев.
Берое решава тройния пъзел с българи, разкрива още изданието
Берое посреща Черно море, след като двата отбора играха четвъртфинал за Купата на България на същия стадион и със същия рефер Георги Кабаков преди няколко месеца, като двубоят завърши 0:0 след продължения, а беройци победиха при изпълнението на дузпи. Големият проблем пред Петър Хубчев в днешния мач ще бъде отсъствието на капитана Иван Иванов в защита, на халфа Елиаш и нападателя Иса. Най-вероятно наставникът на “зелените” ще заложи в защита на централната двойка Венцислав Василев и Георги Динков, като не е изключено в игра да се появи и по-опитният Владимир Зафиров. В халфовата линия най-вероятно до Игор Джоман ще бъде новото попълнение Сърмов. Атаката ще се води от Спас Делев, като почти сигурно зад него ще бъде опитният Георги Андонов. Очакванията са за равностоен и труден мач, като и статистиката показва, че и двата отбора през последните 6-7 години обикновено са завършвали наравно. Все пак старозагоци в момента са в много по-добра позиция и ще се опитат да добавят нови три точки така важни за тях в битката им за второто място след лидера Лудогорец.
„Орлите” изгубиха Вандерсон за Пирин, е друго заглавие на вестника
Треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев няма да може да разчита на един от най-добрите си футболисти за гостуването на Пирин. Става дума за атакуващия халф Вандерсон . При успеха над Локо (Пд) дребничкият бразилец получи петия си жълт картон от началото на сезона. Той бе четвърти за него в „А” група, а отделно има един при отпадането от Локо (ГО) за Купата на България. Вандерсон се представя много силно през този сезон, като е автор на 4 попадения в 20-те си мача през този сезон. Той вкара попадения на Левски, Черно море и Берое (2). Все още не е ясно кой ще играе като ляво крило за Лудогорец в Благоевград. С най-големи шансове е нападателят Жуниор Кишада. Вариант е и Джоди Лукоки, който все още не е бил титуляр за „орлите” в двубой от „А” група.

Левски се прости с титлата, пише на първата си страница “7 дни спорт”
Левски се сбогува с титлата още след третия пролетен кръг. “Сините” направиха издънка у дома, като завършиха 0:0 срещу последния в класирането Монтана. Отборът на Стойчо Стоев изигра много слаб мач, а вратарят на гостите Христо Иванов беше блестящ при малкото опасности. “Сините” отправиха първия си опасен удар в мача чак в 65-ата минута. Равенството остави Левски на 10 точки от лидера Луцогорец и на практика отказа отбора от битка за първото място. След края на двубоя феновете награбиха Стойчо Стоев. “Стойчо, кога ще ги наредиш най-накрая”, ревнаха от сектор “В”, като не подминаха и новото попълнение Венци Христов. Спортният директор Георги Иванов обаче обяви, че треньорът остава. “Стига интриги, няма да сменяме Стойчо Стоев. След два мача веднага правите анализи”, разгневи се Гонзо на събралите се журналисти. В събота Левски обаче гостува на Локомотив и при издънка в Пловдив никой не може да гарантира поста на Стойчо.
Берое 3 г. е без победа срещу Морето вкъщи, четем още във вестника
Кандидат-претендентът за сребърните медали в “А” група Берое се надява да се върне на пътя на победата в днешното си домакинство на Черно море. Заралии обаче не могат да разчитат на сигурни 3 точки, след като под Аязмото идва традиционно труден съперник. Статистиката сочи, че през последните няколко сезона се очертава тенденция Черно море да е най-трудният гост на Берое. Последните три мача в Стара Загора между двата отбора са завършвали наравно – два пъти 1:1 и веднъж 0:0. Последната победа на Берое над варненци е на 21 април 2013 г. с 1:0 след попадение на Георги Андонов в 3-ата минута. За днешния мач треньорът на домакините Петър Хубчев не може да разчита на трима основни футболисти, които са наказани – Иво Иванов, Елиаш да Силва и Исмаил Иса. Освен тях тримата в тима ще има и още една промяна, след като извън групата е Стивън Петков. “Любимецът” на Хубчев, който редовно е сменян през първото полувреме, този път няма да играе, а на негово място ще почне Емин Ахмед. В същото време Черно море пристигна в Стара Загора без дефанзивния халф Марк Клок. Холандецът продължава да изтърпява наказание, като той е най-големият отсъстващ. Варненци ще разчитат на традиционното 4-3-3. Една от малкото промени, които ще направи Никола Спасов, е включването на Симеон Райков за сметка на Владислав Романов, който игра слабо срещу Левски.
В Славия се измориха, тренират 40 минути, разкрива “7 дни спорт”
Навръх националния празник 3 март Ботев и Славия ще премерят сили. “Жълто-черните” приемат столичани на базата си в “Коматево”. Домакините ще се опитат да сложат край на неуспешната си серия срещу Славия през тази кампания. В първите две срещи през сезона “жълто-черните” загубиха с 0:1 на “Коматево”, а след това с 0:2 в столицата. Сега възпитаниците на Николай Костов са пределно амбицирани да нанесат поражение на “белите” и да зарадват с победа верните си привърженици навръх празника. Славия пък се готви с шеги и закачки в деня преди сблъсъка. До голяма степен доброто настроение на играчите се дължи на треньора Александър Тарханов. Руският спец нареди едва 40-минутно занимание вчера. Според Тарханов обаче неговите футболисти са си свършили работата преди това, а непосредствено преди заниманието им беше направен и едночасов видеоразбор. “В предишните мачове не вкарахме, но се надявам този път да счупим каръка. Не можем да отбележим, защото не ни достига майсторство. В играта ни има припряност. Бързото взимане на правилни решения в мача също влиза в майсторството. Двете срещи, които изиграхме, бяха домакински и емоциите ни бяха повече. Някои от футболистите изгаряха от желание да вкарат и това им попречи”, сподели Тарханов. “Цял свят играе в толкова натоварен режим, така че не можем да говорим за умора. И тук се говори както в Русия: много мачове, а малко време. Ако и в България слушам това, няма да е много добре”, каза още спецът.

Кокала занули Левски на „Герена“, е водещият материал на “Тема Спорт”
Левски се изложи тотално на “Герена” при 0:0 срещу последния в класирането Монтана. Гостите, водени от Емил Велев-Кокала, сериозно разклатиха стола на Стойчо Стоев. През целия двубой домакините бяха безобразно слаби и създадоха едва няколко сносни ситуации за гол. Не помогна и включването на нигерийския нападател Бабатунде Адениджи, който се появи като резерва. “През второто полувреме бяхме много припрени в действията си. Играхме неорганизирано, прибързвахме. В един момент, вместо да се получи по-голяма офанзивна мощ, ние сякаш си пречехме. Нямам много опции в атака, възможни са още негативни резултати”, заяви Стойчо Стоев.
След сериозната издънка Левски развя бялото знаме в битката за титлата – вече изостава с 10 точки от лидера Лудогорец.
БФС привиква клубовете за Висшата лига, е друг материал от първата страница на вестника
БФС ще проведе среща с клубовете във връзка с проекта „Висша лига” около 22 март, разбра “Тема Спорт”. Участниците в дискусията ще са от “А”, “Б” и “В” група. На сбирката футболният съюз ще предложи няколко варианта за формата на Висшата лига, от които ще трябва да бъде избран един. По проекта официално работят вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков, изпълнителният директор на съюза Борислав Попов, Павел Колев (БФС) и Атанас Караиванов (ПФЛ). Вчера в централата на “Иван Асен” се проведе среща между президента на БФС Борислав Михайлов и спортния министър Красен Кралев, които обсъдиха идеята за Висша лига.
Лудогорец чака поне €432 000 от Евро 2016, разкрива още “Тема Спорт”
Поне 432 000 евро ще получи Лудогорец от Европейската асоциация на клубовете (ЕСА), ако тримата им румънци – Козмин Моци, Клаудиу Кешеру и Андрей Препелица, попаднат в списъка на селекционера Ангел Йорданеску за Евро 2016. Припомняме, че за Евро 2012 същата организация, създадена през февруари 2008-а и оглавявана от Карл-Хайнц Румениге, изплати 100 млн. долара на 575 клуба за участието на техни футболисти на финалите в Полша и Украйна. Сега сумата е вдигната на 150 млн. евро. На проведеното неотдавна заседание бе решено, че за всеки ден, в който даден играч е на разположение на националния отбор, включително двуседмичния лагер преди турнира, ще се изплащат по 6000 евро.
Както е известно, Румъния открива турнира срещу Франция на 10 юни, а третият мач в група “А” му е на 19 юни срещу Албания. Това прави минимум 24 дни пребиваване на Моци, Препелица и Кешеру в румънската селекция. По 18 000 евро за тримата сумата става 432 000. Ако северните ни съседи продължат напред, парите ще се увеличат още.
За евроквалификациите ЕСА също изплаща пари. За всеки изигран мач са отделени по 4000 евро. Козмин Моци обаче не записа нито минута в тях, Препелица изигра две срещи, откакто е в Лудогорец (общо са пет, преди това бе в Стяуа), а Кешеру има три (общо са шест). Тоест от евроквалификациите Лудогорец ще прибере за двамата си румънци 20 000 евро.