Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Търсят химна за БГ шампион

Българинът грабна историческия трофеи след шесто място в Германия, забравиха ни химна, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Историческа първа Световна купа в зимните спортове за България спечели Радослав Янков. 26-годишният състезател от Чепеларе целуна Големия глобус в паралелните дисциплини по сноуборд, след като шестото му място в последното състезание за сезона във Винтерберг (Гер) се оказа достатъчно за краен триумф. Успехът на Радо явно бе неочакван дори за организаторите. По време на награждаването се оказа, че германците не са подсигурили българския химн. Така се наложи от щаба на Янков да го свалят от интернет.

Чепеларе е град, който явно е орисан да дава шампиони на България в зимните спортове. 18 години след олимпийското злато на Екатерина Дафовска в биатлона от Нагано 1998, Радослав Янков стъпи на върха в сноуборда. 26-годишният състезател спечели Световната купа в паралелните дисциплини! Това се случи, след като вчера Янков финишира шести в паралелния слалом във Винтерберг (Гер). На Радо му трябваше класиране на четвъртфинал, за да си гарантира трофея, и го направи. Той премина през квалификациите с десето време, а на осминафиналите победи швейцареца Каспар Флутч, който бе дисквалифициран. В следващата фаза българинът стартира отлично срещу Рок Мардук (Слвн) и водеше до средата на трасето, когато сгреши и бе изпреварен от съперника си. Това обаче бе достатъчно на Янков да стане първият българин с Голям глобус от състезание за Световна купа под егидата на FIS. Направи го въпреки парадокса, че у нас няма нито едно трасе за сноуборд… Радослав завърши на върха в генералното класиране в паралелните дисциплини с 4050 точки. Втори е Роланд Фишналер (Ит) с 3620, който взе малкия глобус в слалома, а трети е шампионът в гигантския слалом Андрей Соболев (Рус) с 3046. Иначе в двете отделни дисциплини Радо финишира съответно трети и втори. А по време на награждаването стана куриозен гаф. Организаторите явно не са очаквали триумфа на нашето момче и не бяха подготвили българския химн. Наложи се от щаба на Радо да го теглят от интернет. Така завърши най-успешният сезон в кариерата на Янков. Той дебютира в Световната купа през 2013 година, когато финишира на 49-а позиция с 125 точки. В следващия сезон е 50-и, а миналата година прави прогрес до 29-о място. Този сезон Радослав стартира ударно в Кервана, като изкова първата победа в кариерата си в откриващото състезание в Кареза (Ит). Последва успех в Бад Гащейн (Ав) и второ място в Рогла (Слвн), а тези три подиума, плюс още 4 класирания в Топ 10, му бяха достатъчни да влезе в историята като първия българин с Голям кристален глобус на FIS.

Турция ни отвя за Купа „Дейвис”

Турция надделя над България е 3-1 победи в първия кръг на втора група на Купа „Дейвис”. Решаващият двубой вчера бе загубен от Димитър Кузманов, който не успя да преодолее звездата на домакините Марсел Илхан и след три часа игра загуби с 2:3 сета – 6:4, 2:6, 4:6, 6:4, 0:6. Кузманов стартира отлично и взе първите пет гейма срещу 139-ия в света Илхан. Турчинът успя да намали до 4:5 и дори сервираше за изравняване, но пловдивчанинът отново проби и спечели първия сет. Във втората част представителят на домакините набързо дръпна с 5:1 и изравни резултата. Третият сет започна равностойно, но след 4:4 Илхан взе четири поредни гейма, за да вземе частта и да поведе с 2:0 в четвъртата. Кузманов изравни за 4:4, а след това отново проби в десетия гейм за ново равенство – 2:2 сета. В решаващата пета част Илхан доминираше и не даде гейм на съперника. Така България, която бе без Григор Димитров за битките в Анкара ще играе между 15 и 17 юли срещу загубилия мача между Босна и Херцеговина и Тунис за оставане в групата. Мачът бе решителен, защото след като изоставахме с 0:2 след двубоите в петък, в събота тандемът между Александър Ла- зов и Васил Младенов надделя с 3:2 над Туна Алтуна и Джем Илкел и остави надеждите ни живи, но вчера всичко приключи.

ЦСКА срещу Левски на полуфинал

Женският отбор на ЦСКА по волейбол се класира на полуфинал за Купата на България, след като в директния спор за второто място в група В надигра с 3:0 (25:21, 26:24, 25:16) Славия пред празните трибуни на зала „Христо Ботев”. Така на полуфинал момичетата на Юлия Иванова ще срещнат Левски, който завърши на първо място в група А. Иначе поток В бе спечелен от Марица (Пловдив), който завърши без загубен гейм. В последния си мач носителките на трофея за миналия сезон се наложиха с 3:0 (25:16, 25:13, 25:14) над Раковски (Димитровград). Треньорът Иван Петков даде шанс за изява на по-младите си състезателки. С 18 точки най-резултатна бе Симона Николова (4 аса, 3 блокади, 55% в нападение), а 12 добави Силвия Андреева (5 аса, 1 блокада, 32% в атака). Силно се представи и Мария Данчева, която отбеляза 11 (2 аса, 2 блокади, 58% в нападение). За Раковски 12 точки направи капитанката Бояна Андреева (2 аса, 43% в атака). На полуфинал Марица ще срещне втория от група А, като това е приятната изненада в турнира -Бургас 2007.

 

Марселиньо национал срещу Португалия

Промяната в националния отбор на България е налице, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Селекционерът на представителния тим Ивайло Петев ще повика за контролите с Португалия и Македония лидера на Лудогорец Марселиньо. Плеймейкърът на шампионите играе 5-и сезон за разградчани и отдавна има паспорт. Проверка на БФС показва, че Марселиньо няма да има проблем да играе в спаринга с Португалия на 25 март в Лейрия.

Поради тази причина Петев, който познава отлично халфа и го доведе в Лудогорец, се е спрял на него. Окончателният списък на националния селекционер ще стане ясен до няколко дни.

Исторически успех

Сноубордистът Радослав Янков влезе в историята, след като стана първият българин, спечелил Световната купа в зимен спорт. Роденият в Чепеларе състезател завърши на шесто място в паралелния слалом във Витенберг (Гер) и със спечелените 400 т. е недостижим на върха в генералното красиране пред втория Роланд Фишналер (Ит). Радо има 4050 т., а италианецът изостава с 430 т.

През сезона 26-годишният Янков постигна две победи, едно второ място, както и 6-о, 7-о, 9-о и 13-о място за Световната купа. Освен Големия кристален глобус, Радо взе медали за второто място в паралелния гигантски слалом и третото в паралелния.

“Щастливи сме, макар че малко не ми се получи, за да съм на подиума и във финала, коментира Янков. – Въпреки това съм шести в последния старт, което ми беше достатъчно за Големия глобус. Имаше малко напрежение преди финалите във Витенберг, но се опитах да го пренасоча в друга посока, за да не ми влияе по време на стартовете. Знаех, че съм водач и трябва да стигна поне до четвъртфинала, което в крайна сметка се получи. Всички са изненадани, но ме поздравяват искрено.” Според неговия треньор Георги Атанасов-Джоко борбата за трофея е била наистина до последния миг.

Министърът на спорта Красен Кралев коментира невероятния успех на Янков във фейсбук: “Това е най-големият български успех в историята на алпийските дисциплини и равен по значимост с олимпийската титла на Екатерина Дафовска в биатлона! Сани Жекова и Радо Янков вкараха България в световния елит на алпийските спортове, без да имаме професионално трасе за сноуборд. Респект!”.

Голямата мечта на Янков е свързана с олимпийската титла. Надява се да я сбъдне още на игрите в Пьончан (Корея) през 2018, когато ще е на 28 г.

Стойчо стабилен, остава треньор на Левски

Стойчо Стоев остава треньор на Левски и след третия неуспешен мач през пролетта! 53-годишният спец получи пълен кредит на доверие след равния с Локомотив (1:1) на Лаута. Той беше заплашен с уволнение при загуба, но хиксът в Пловдив му гарантира поне още два мача спокойствие. Той има за задача да вземе 6 точки от следващите два мача – с Пирин у дома и като гост на Славия.

След срещата на Лаута спортният директор на Левски Георги Иванов влезе в съблекалнята и проведе разговор с футболистите. Гонзо съобщи на висок тон, че Стойчо е треньорът на Левски и “сините” не трябва да се влияят от спекулациите, които се носят в последно време. Спортният шеф беше недоволен от играта на доста от футболистите.

“Стойчо Стоев е нашият треньор! Разберете го това. Всички стоим зад него. Горе главите!”, гласяха думите на Гонзо.

След това Георги Иванов се тросна на журналистите заради въпроса остава ли Стойчо Стоев. Гонзо обясни, че треньорът има пълното доверие и че повече няма да отговаря на такива въпроси. Шефът на „сините” даде ясно да се разбере, че главната причина за изпуснатата победа е бил лошият терен.

– Имахме ситуации, но на тази нива и с тази плажна топка не можем да играем. Има си някакви изисквания в идеята за Висша лига, но този Локомотив Пловдив с такъв терен и при тези условия не виждам как ще ги покрие – каза Гонзо. – По-важното е, че Левски игра добре. Стига сте ме питали за Стойчо Стоев. Той има пълното ни доверие. Спирам да отговарям на такива въпроси – тросна се директорът на 26-крат-ните шампиони.

В лагера на Левски има напрежение след поредния мач без успех. От началото на пролетния сезон “сините” могат да се похвалят само с една победа – над Черно море (2:0). Под ръководството на Стоев столичани паднаха от Лудогорец (1:2) и направиха равни с Монтана (0:0) и Локо Пд(1:1).Феновете вече изразиха претенции към 53-го-дишния спец. Привържениците са недоволни, че Левски се отдалечава непрекъснато от Лудогорец, а най-лошото – новите футболисти не впечатляват.

При издънката с Монтана феновете почти цяло второ полувреме беснееха по адрес на Стоев и някои от играчите. Подобно бе отношението на ултрасите и на мача с Локомотив на Лаута.

Дори след двубоя феновете привикаха пред сектора футболистите, за да им поискат обяснение за слабата игра. По наша информация на състезателите им е казано в пряк текст, че ако не се класират за Европа, ще имат сериозни неприятности. Лидерите в съблекалнята са обещали, че Левски ще спечели квота за европейските турнири. Минев, Йоргачевич и Сашо Александров проведоха разговор с агитката, докато новите и младите стояха отстрани. Привържениците са обяснили, че остават зад треньора и отбора, но искат незабавни резултати.

 

Радо Янков ликува със Световната купа

Радослав Янков спечели Световната купа в паралелните дисциплини по сноуборд, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

26-годишният чепеларец стана първият българин в историята на зимните спортове, който ликува с трофей в генералното класиране от най-висок ранг. В заключителното състезание за сезона в Германия вчера той зае шесто място, което бе достатъчно, за да завърши пред основния си конкурент Роланд Фишналер.

“Надявам се хората в България да го оценят. Изключително съм радостен и горд. Накрая имаше напрежение, точно преди последния старт, но се борих и опитах да се събера психически, да съм спокоен”, сподели след успеха си Янков пред БНТ.

Организаторите във Винтерберг пък допуснаха гаф, като не бяха предвидили да пуснат химна на България при награждаването. Наложи се приятели на национала ни да го изтеглят с телефон, за да може все пак Янков да го чуе на живо.

4000 гледат 4:0 за ЦСКА във Велинград

Близо 4000 зрители изгледаха победата на ЦСКА с 4:0 във Велинград. Историческото първо гостуване на армейците в курортния град предизвика истинска еуфория в околността. За поредната червена голеада на два пъти се разписа Преслав Йорданов, а по едно попадение добавиха Самир Аясс и Александър Александров.

“Играем в напълно нелогични часове”, заяви след двубоя треньорът на ЦСКА Христо Янев, а футболистите на 31-кратните шампиони над 20 минути даваха автографи и се снимаха с фенове на отбора.

УС наказва Боримиров

Шефът на ДЮШ на Левски Даниел Боримиров ще бъде санкциониран за това, че си е позволил да нападне члена на Управителния съвет Николай Илиев, който отправи критики относно работата му в академията на “Герена”. Боримиров сподели, че бившият защитник няма право да дава съвети, защото от 20 години не се е занимавал с футбол. Думите му дойдоха, след като УС постави незадоволителна оценка на работата на двете школи на сините – на “Георги Аспарухов” и “Раковски”.

“Бях на Управителния съвет и не знам някой да ме е критикувал. Аз не се притеснявам от нищо. Единствено отговарям директно пред Георги Иванов. Не трябва да давам обяснения на Ники Илиев. Той 20 години не е работил във футбола. Не виждам какво обяснение мога да му давам”, заяви Боримиров пред БНТ. Управителният съвет ще разгледа това изказване и ще гласува наказание за шефа на школата, който си позволява да обсъжда по-висшестоящи хора в клуба.

Боримиров добави, че академията се нуждае от подобрения в базата. “Харесва ми това, че децата се опитват да играят футбол и не са случайни първите места, които заемат. Това ме кара да бъда оптимист и съм сигурен, че резултатите няма да закъснеят. Ние обаче имаме нужда от още терени, за да се развиваме по-мащабно. Целта ми е да виждам в първия отбор повечето играчи, които да са продукт на школата на Левски. Боли ме да гледам, че голяма част са чужденци. Имам осем юноши, които вече са стигнали едно ниво и сами трябва да покажат, че заслужават доверието, което им е дадено. Мисля, че е по-добре всяка година да изпращаме по двама треньори на специализации в чужбина. Аз, методистът Нестор Юруков, наставниците се стараем да подготвим максимално децата в школата, за да покажем, че имаме юноши, на които може да се разчита. Докато те обаче не си избият от главата развлекателната дейност, докато не акцентират изцяло на футбола, трудно ще постигнат нещо голямо”, обясни Боримиров.

Относно интереса от чужбина към Божидар Краев, той заяви: “Не мисля, че е време да поема на Запад. Тепърва трябва още да се утвърждава в първия отбор и да вдига нивото си. Мисля, че още две години може да играе тук”.

Той коментира и битката за титлата. “Има още доста време до края на първенството. Левски е на сериозен точков актив от Лудогорец, остава да обиграем отбора и да се борим за място, което ни дава право на участие в УЕфА”.