Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Шарапова изгърмя с допинг“, обявява от първата си страница „Меридиан мач“
Спортистката с най-големи доходи в света – Мария Шарапова, изгърмя с допинг. Бившата приятелка на Григор Димитров сама направи признанието, че е дала положителна проба по време на Australian Open през януари тази година. Руската тенисистка е хваната с вещество мелдоний, което е в списъка със забранените препарати от 1 януари 2016 г. Според експерти Маша трябва да получи 2-годишно наказание, но според шефа на WADA санкцията може и да е само една година.
„Легенда на ЦСКА катастрофира пиян“, съобщава още изданието.
Големият вратар на ЦСКА от края на 80-те години Илия Вълов катастрофира с личния си автомобил във Враца. Произшествието е станало в понеделник посред бял ден, като доскорошният изпълнителен директор на Ботев (Bpаца) се е забил в стоика с указателни табели на кръстовището между булевардите „Мито Оризов” и Васил Кънчов”.
Пристигналите полицаи са констатирали, че легендата е невредим, но е бил заспал зад волана. Илия Вълов имал рекордните 3,46 промила алкохол. Срещу 54-годишния баща на бившия капитан на „армейците” Валентин Илиев е образувано наказателно производство.
Междувременно БФС насрочи първия полуфинал Берое – ЦСКА за Купата на България за 19:15 часа на 6 април. Монтана приема Литекс в 17:00 часа, като мачът също ще е по „Диема Спорт“.
„Удължават срока за лиценза на ЦСКА“, четем още от страниците на „Меридиан мач“
ЦСКА може да получи повече време за лицензиране. Това предвижда новата наредба на БФС. По принцип „армейците” трябваше да кандидатстват за професионален лиценз до 30 юни, но при новите обстоятелства ще получат допълнително време да оправят документите си. От клуба неведнъж вече изразиха опасения, че бавенето на делото за обявяването на ЦСКА в несъстоятелност може да попречи на намеренията на „армейците”.
Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков пък намекна, че реализирането на проекта за Висши лига може да се забави с година. Това означава, че ЦСКА не може да получи покана за връщане в елита още през лятото и вероятно ще се наложи отборът да мине през „Б” група.

Люпко Петрович: Поканят ли ме, поемам Левски“, пише на първата си страница „7 дни спорт“
Обадят ли ми се от Левски, няма да откажа, обяви пред “7 дни спорт” легендарният треньор Люпко Петрович. 68-годишният сърбин е обичан на „Герена“ и феновете го посрещаха с ръкопляскания, дори когато гостуваше там с Литекс. “Защо да не приема, обичам България, харесва ми страната. Обичам и феновете на Левски”, добави Люпко.
Той беше безкрайно откровен за любимия “син” тим.
“За мен Левски няма добър отбор. Това е основният проблем. Не можеш да искаш да станеш шампион и да се мериш с отбор като Лудогорец, който има много класни играчи. Трябва игра, стил, всичко това липсва на Левски”, отсъди носителят на КЕШ с Цървена звезда.
Според него вина за резултатите 50% винаги носи треньорът, а другите 50 са в селекцията. И препоръча Левски да набляга на футболисти от Балканите.
„Борбата с два медала на Евро 2016“, пише още изданието.
Българските борци спечелиха два бронзови медала в първия ден на европейското в Рига (Латвия). Първо Елица Янкова се пребори за отличието в категория до 48 килограма след драматичен успех със 7:6 срещу Валентина Исламова (Рус).
Георги Вангелов също стигна до бронза. В категория до 57 килограмаа свободен стил той бе спрян на четвъртфиналите 0:10 от Рашидов (Рус) и трябваше да мине през репешаж.
„Гонзо към футболистите: Искам битка за всеки метър“, четем още в „7 дни спорт“
В Левски се играе с хъс! Така е започнал разговорът между спортния директор на “сините” Георги Иванов, футболистите и треньорите, разбра “7 дни спорт”. Вчера първата тренировка за седмицата се забави с половин час, тъй като Гонзо проведе разговор на четири очи с всички в съблекалнята. Иванов първо е подхванал темата за треньора на Левски.
“Стойчо Стоев е нашият треньор. Каквото и да излиза по медиите, ви казвам, че Стоев е треньорът”, започнал Иванов. След това Гонзо е обърнал внимание и на играта на “сините” в отминалите два мача с Монтана (0:0) и Локомотив (Пд)(1:1). Легендарният нападател обяснил какво иска да се промени в играта на Левски и кое му е харесало.
“В Левски се играе с хъс! Трябва да се борите за всеки метър. Виждате как отборите излизат срещу вас. Искам да виждам това желание и жар, което показахте в контролите през подготовката. Вие сте в тази съблекалня, защото имате качества да играете в Левски. Забравете мачовете с Монтана и Локомотив (Пд). Предстои мач с Пирин, който задължително трябва да спечелите. Вярвам във вас!”, казал Георги Иванов.
Директорът е съобщил, че целта пред играчите продължава да бъде квотата за европейските турнири.
“Имаме силите да се борим за място в Европа. Това е целта ни и продължаваме да я следваме”, са били думите на легендата. След това няколко думи е казал и треньорът Стойчо Стоев.В Левски има напрежение след колебливите резултати. Отговорните фактори на „Герена“ обаче се опитват да вдъхнат кураж на играчите и да променят тягостната обстановка в съблекалнята. Гонзо и Стойчо са на мнение, че напрежението може да изчезне само с победи и добра игра в следващите двубои.

„Петев зачеркна Валери Божинов“, съобщава във водещия си материал „Тема Спорт“
Валери Божинов почти сигурно няма да бъде викан в националния отбор на България, докато Ивайло Петев е селекционер. Специалистът е взел окончателно решение да се откаже от услугите на нападателя на Партизан. Затова 30-годишният футболист не попадна в групата от 24-ма играчи за контролите с Португалия и Македония, макар в нея да има само един типичен таран в лицето на Димитър Рангелов.
Причината Петев да зачеркне Божинов е остър конфликт между двамата преди европейските квалификации с Хърватска (0:3) и Азербайджан (2:0) през октомври миналата година.
Чрез телефонно обаждане Божинов е потърсил обяснение от селекционера защо не е сред повиканите. В разговора той е отправил доста тежки думи по адрес на специалиста. Единственото, което Петев е отговорил на нападателя, е да изтрие номера му и да забрави за него. В черния списък на селекционера е и Андрей Гълъбинов, който отказа повиквателна през октомври под претекст, че е контузен.
„Стоев се колебае за Аденижи“, четем още в изданието.
Треньорът на Левски Стойчо Стоев все още не е преценил дали Тунде Аденижи може да му свърши работа като титуляр в двубоя с Пирин.
20-годишният нигерийски таран вече привиква към обстановката при „сините“.
В последните два двубоя централният нападател се появи като резерва – влезе срещу Черно море и Локомотив (Пловдив). Аденижи престоя на терена 23 минути, като все още чака първия си гол за „сините“.
Засега шансовете на нигериеца да започне в неделя срещу Пирин са по-малки от тези на Венцислав Христов. Бившият футболист на Берое вече реализира първото си попадение за Левски. Той се появи като резерва срещу Локомотив (Пловдив) на “Лаута” и малко по-късно вкара за 1:1, с което донесе една точка за „сините“. Опция пред Стоев за върха на атаката е и Франсис Нар, който може да действа и на фланга.
Марселиньо: България не е паспорт, а любов“, четем още от страниците на „Тема спорт“
Повиканият в националния отбор на България Марселиньо сподели, че за него страната не е само един паспорт, а любов. Плеймейкърът може да бъде използван от селекционера Ивайло Петев в някоя от проверките с Португалия и Македония. Контролата с иберийците е на 25 март, а тази със съседите ни е четири дни по-късно.
“Благодарен съм на Господ, че ще мога да играя за България. Хубави неща се случват всеки ден и в личния ми живот, и в професионалната ми кариера. Ще дам най-доброто и ще нося фланелката на България с гордост. За мен това не е само паспорт, а страната на моето сърце”, каза Марселиньо и обясни как е преминал денят, в който е разбрал, че е сред избраниците на Ивайло Петев. “Рано сутринта в 9:00 часа служител на клуба ме повика и ми каза да чакам телефонно обаждане от националния отбор на България, то дойде пет минути по-късно. Отправих някои въпроси и след това ми казаха, че съм повикан. Въпреки обаждането прекарах целия ден в чакане на официалните документи, които дойдоха в 19:00 часа. Тогава вече можех да се радвам”, обясни Марселиньо, който от идването си през юни 2011 досега има 39 попадения за Лудогорец в „А“ група.
Крилото Джонатан Кафу пък си постави цел да напише история с Лудогорец. “Имах възможност да помогна на отбора си, вкарвайки два гола и носейки победата (б.р. – Пирин Бл – 3:1). Бях много щастлив, след като ме избраха за най-добър в мача. Всичко се развива добре към момента и преднината ни в класирането расте. Отворихме добра разлика с втория в класирането. Отборът ни е фокусиран и трябва просто да продължим да се подобряваме. Нужно е да останем здраво стъпили на земята, защото има още много мачове пред нас”, заяви Кафу пред Terra Brazil. И продължи: “Аз съм тих и спокоен човек, който знае какви са задълженията му в клуба. Искам да напиша история тук”, завърши Кафу