Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Левски ще гони Карнер, е водещият материал на “Меридиан мач”
Черният списък на „Герена” започна да се пълни. Първи в него влезе защитникът Максимилиан Карнер, научи „Меридиан Мач”. Австриецът ще бъде освободен от Левски през лятната пауза, когато е точно средата на договора му. Той подписа в началото на сезона за две години със „сините”, но със сигурност няма да изпълни контракта си. Припомняме, че Карнер беше привлечен на „Герена” в дни на финансова криза и реално до взимането му се стигна, след като преди това десетина други защитници отказаха на Левски. Австриецът беше твърд титуляр през есента, но не е стъпвал на терена от началото на годината. Той се контузи по време на подготовката, но това е най-малката причина за трайното му изваждане от състава. На „Герена” бяха привлечени двама нови централни защитници – Сърджан Лукин и Александър Александров, които са много по-висока класа от Карнер. Отделно от това в състава ще се завърне и Деян Иванов, който в момента лекува тежка травма. Именно това са причините за раздялата с австриеца, която на този етап е сигурна.
Локо (Пд) взе Русия!, разкрива още изданието
Трансферна бомба гръмна в Локо (Пд). Националът Иван Иванов ще възражда кариерата си в парк и “Лаута”. Бранителят изненадващо подписа вчера с „черно-белите”. Договорът е за 15 месеца. Русия започва тренировки под ръководството на Илиан Илиев още днес и дори се очаква да бъде картотекиран за предстоящото гостуване на Монтана в събота. С привличането на Иван Иванов футболистите на „Лаута”, играли за националния отбор, стават шестима. Русия дебютира за България през август 2008-а година, малко след като приключи предишният му престой в Локомотив (Пд). Тогава той беше преотстъпен от ЦСКА. Освен Иванов останалите, които са носили екипа на България, са Емил Гъргоров, Александър Тунчев, Кирил Котев, Стефан Велев и Мартин Камбуров. Те, заедно с Иван Иванов, имат общо 111 мача и 7 гола за България. Припомняме, че Иван Иванов два пъти късаше кръстни връзки, но се смята, че е напълно възстановен, тъй като водеше подготовка с Ню Йорк Сити.
Лудогорец изпуснал голмайстора на Фенербахче, е друг водещ материал на вестника
Лудогорец е пропуснал възможността да привлече голмайстора на Фенербахче Фернандао. Скаути на „орлите” са наблюдавали та-рана, докато той е бил под наем в Баия през 2013 г, но така и не се стигнало до негов трансфер в Разград, тъй като шампионите не се разбрали за неговото привличане с клуба, който държал правата му по онова време – Атлетико Паранензе. След като трансферът му в Лудогорец пропада, Фернандао е пратен под наем в турския Бурсаспор. Там за два сезона роденият през 1987 г. футболист показва своите качества, като отбелязва 32 гола в 48 мача в Суперлигата. През миналото лято грандът Фенербахче го купува за 3,4 млн. евро, а в момента той е голмайстор на лидера в турското първенство с 11 попадения и се очаква съвсем скоро да получи първата си повиквателна за националния отбор на Бразилия. По принцип бразилците винаги са имали солидно присъствие в Лудогорец от началото на проекта на братя Домусчиеви. Дори и в момента Георги Дерменджиев разчита на седем „кариоки” в своя състав. Става дума за Марселиньо, Жуниор Кишада, Вандерсон, Лукас Саша, Натанаел, Джонатан Кафу и Сисиньо. Марселиньо дори бе повикан в националния отбор на България за контролите с Португалия и Македония. Иначе освен него, български паспорти имат още Кишада и Вандерсон.

Д. Димитров-Херо: В Левски под титла всичко е провал, пише на първата си страница “7 дни спорт”
Треньорът на Иртиш Димитър Димитров-Херо смята, че в Левски всичко под титла е провал. Херо обясни пред “7 дни спорт”, че му е минало и не е обиден на “сините”.
“Винаги съм казвал, че всичко освен първото място е провал за Левски. Независимо че Лудогорец превъзхожда във всяко отношение, Левски не трябва да свежда глава”, каза бургазлията.
“Нормално е да има напрежение на “Герена”, така е при големите отбори. В момента, в който работих за селекцията на Левски, бях изцяло отдаден и желанието ми бе да водя отбора. Не съм обиден на никого, забравих го”, заяви Димитров.
Локо взима футболист номер 1 за 2013 г., четем още във вестника
Футболистът номер едно на България за 2013 година се върна на Лаута! 28-годишният бранител Иван Иванов подписа договор с Локомотив до лятото на 2017 година, след като не успя да си намери отбор в чужбина.
Националът ще започне тренировки с новия си отбор от следващата седмица, разкри той пред „7 дни спорт”. 28-годишният футболист беше без отбор от декември, когато разтрогна договора си с Базел, а през миналия месец беше на проби в американския Ню Йорк Сити.
„Разбрах се с Локомотив (Пд) и подписах договор. Доволен съм много от този трансфер, срещнах сериозни хора там. Имах и няколко варианта за чужбина, но смятам, че на този етап най-добре за мен е да се върна в България”, каза Иванов пред „7 дни спорт”.
Той познава отлично обстановката на “Лаута”, след като изкара един период под наем при „черно-белите”. Освен това Иванов е играл заедно с настоящите футболисти на тима Кирил Котев, Александър Тунчев и Емил Гъргоров, с които бяха съотборници в ЦСКА и в националния тим.
„Има много фактори, заради които предпочетох тази оферта. Гледам да се върна на терена колкото се може по-скоро. Подготвен съм и се чувствам добре”, добави още Русия.
Именно “черно-белите” дадоха рамо на Иван Русия за професионалния футбол. През 2007 година 19-годишният тогава защитник бе преотстъпен от ЦСКА за един сезон в Локомотив и бързо стана любимец на публиката.
Славия натири французин заради билет на промоция, разкрива “7 дни спорт”
Един от основните футболисти на Славия – Дуде Н’Донгала, пропусна вчерашната тренировка на отбора. Французинът беше изпратен да върти обиколки с юношите на “белите” по нареждане на треньора Александър Тарханов.
Руснакът се ядосал на младия играч, тъй като преди време футболистът заминал за родината си без разрешение. Като се прибрал, той най-нагло обяснил, че си е намерил самолетен билет до Франция на промоция и се възползвал. Към момента на Дуде не е наложена парична санкция, но това не е изключено да се случи. Французинът отпадна и от групата на Славия за Разград, където утре “белите” гостуват на шампиона. Н’Донгала ще остане в София за назидание. В клубния рейс пък ще се качи Георг Илиев на мястото на наказания Емил Мартинов. След наказание в групата се завръща и Мартин Дечев. Иначе президентът на Славия Венци Стефанов посети отбора преди вчерашното занимание. Президентът поговори с играчите в съблекалнята, но не остана за тренировката след това.

Още един спонсор за Левски, е водещият материал на “Тема Спорт”
След смяната на собствеността в Левски през миналото лято и тя премина в ръцете на Иво Тонев, Николай Иванов и Александър Ангелов спонсорите започнаха да се надпреварват да рекламират при “сините”. Един от тях вече се сдоби с голям пакет акции на клуба, а логото на друг от мощните партньори на клуба стои на гърба на фланелките на играчите. Днес от “Герена” ще обявят поредния си спомоществовател. Това ще бъде компанията “SPETEMA”, въпреки че “сините” отказаха официално да разкрият името. Брандът е създаден през 1999 година като част от портфолиото на “Балкан” АД и е лидер на пазара на кафе в България.
От клуба пуснаха лаконично съобщение на сайта си, при това под новината, че треньорът Стойчо Стоев ще даде брифинг. “Уважаеми представители на медиите, в петък, 11.03, в залата за пресконференции на хотела на ДЮШ на стадион “Георги Аспарухов” ще се проведат две пресконференции. Първо, от 15:00 часа старши треньорът на сините Стойчо Стоев ще даде своя редовен брифинг преди домакинския мач с Пирин тази неделя, след което от 15:30 часа ПФК Левски ще обяви ново дългосрочно партньорство. На пресконференцията по представянето на новата компания, с която ще работи клубът, ще присъства изпълнителният директор Константин Баждеков, както и представител на компанията”, написаха от клуба.
Очаква се отношенията със “SPETEMA” да са свързани с пускането в експлоатация и последваща търговска дейност на територията на новия сектор “А” на стадион “Георги Аспарухов”. Централната трибуна ще приеме публика още до края на настоящото първенство. До дни трябва да пристигнат седалките за нея, а тя най-вероятно ще отвори врати до края на месец април.
Лудогорец открива новата база през май, разкрива още изданието
Лудогорец е на път да приключи по-рано с разширението на базата си в Разград, разбра “Тема Спорт”. Ръководството планува да открие новата част от тренировъчния си комплекс в началото на май. Според изнесените от клуба планове проектът трябваше да бъде финализиран в края на тази година. В него е било предвидено през януари и февруари да се работи на доста по-ниски обороти, фирмата изпълнител обаче е успяла да свърши доста от ангажиментите си в по-кратки срокове, което е и основната причина базата да бъде открита по-рано.
Както е известно, втората част от кампа ще струва над 15 милиона лева на клуба. Разширението на комплекса включва 4 терена с естествено и 1 терен с изкуствено покритие, като всичките ще разполагат с осветление и дренаж, полигон за тренировка на вратари, тенис корт, нова сграда със съблекални и кабинети за треньорите от академията, както и възстановителен център. Едно от игрищата ще е с трибуна, която ще разполага 500 седящи места и ще приема мачове на юношеските гарнитури.
Голяма част от базата ще влезе в експлоатация още през май, като ще останат да се направят още няколко довършителни дейности, които се очаква да приключат месец по-късно.
Джоман и Елиаш пред раздяла с Берое, е друг материал на “Тема Спорт”
Основните опорни халфове на Берое Елиаш да Силва и Игор Джоман може да напуснат тима през лятото, разбра “Тема Спорт”. Договорите и на двамата изтичат през лятото и на този етап няма индикации да бъдат удължени.
34-годишният Елиаш дойде под Аязмото в края на 2011 година. Бразилецът с португалски паспорт записа над 100 мача за заралии. Той стартира кариерата си в родния Гремио Инхумензе, а през 2001 г. преминава в Б отбора на Порто. Преди да подпише с Берое, играе последователно в португалските Ещорил, Жил Висенте, Пасош Ферейра, Витория Сетубал, Униао Лейрия, Портимонензе и кипърския Ермис Ларнака.
Ръководството на “зелено-белите” е решило да направи сериозен завой в политиката си и да започне подмладяване на състава.
Причината за вероятната раздяла с Джоман е възможността той да продължи кариерата си зад граница, французинът парафира с Берое през февруари 2013 година. През май халфът ще навърши 30 години, като желанието му е да заиграе извън България.
През сезон 2003/2004 играе за Б отбора на Амиен. През 2004 година е привлечен в Гинган, където изкарва до 2010 година, като има 50 мача и 1 гол за елитния тим и доста срещи за втория състав. С Гинган има мачове в Лига Европа. Преди да дойде под Аязмото, е бил част от третодивизионния тогава Поаре сюр Ви.